QARK.net — Kauza Špilberk - spor o prostory, nebo svobodu slova?
Kauza Špilberk - spor o prostory, nebo svobodu slova?

Kauza Špilberk – spor o prostory, nebo svobodu slova?

Jiří BrančíkV posledních týdnech a dnech jsme byli svědky názorové přestřelky mezi brněnskými radními (ODS) a pracovníky Muzea města Brna, které vyústily někdy až v ostré a arogantní napadání pracovníků Muzea města Brna ze strany radních. Nyní se nebudu zabývat silnými výroky radních o „Ospalém socializmu“ a „Chlívku“ na Špilberku. Po značné kritice v moravském denním tisku (Rovnost, Právo) změnili radní Paulczynský a Jonáš jednací tón a zdá se, že konečně začali o problému diskutovat, byť si neodpustí štiplavé poznámky. Co je ovšem hlavním problémem ohledně „Špilberkské přestřelky“?


V posledních dnech se v médiích řeší hlavně otázky jak se tedy plánuje komercializovat Špilberk, kdo vlastně zaplatí dostavbu depozitáře, kam mají být sbírky z diskutovaných prostor přesunuty a podobně. Tato a jiná témata by se měla řešit dle mého názoru, až naši radní připustí, že jsou ochotni účastnit se diskuse o budoucnosti tak významného hradu, jako je Špilberk. Doposud se jednalo o válku. Válku slov, kde radní chtěli pod různými metodami nátlaku umlčet za každou cenu názory svých podřízených pracovníků. Tento záměr se jim očividně a naštěstí nepodařil. Vzdejme hold těm odvážným, kteří patrně riskovali kariéru. Stále a pořád dokola mě napadá jedna otázka: „Proč radní nepřišli se svým dozajista čistým úmyslem komercializovat prostory Špilberku sami?“ V návaznosti na to, se nabízí další otázky: „Proč, když diskusi za ně zahájili pracovníci Muzea města Brna, tak radní se diskusi od počátku snažili zabránit?“ O tom, že tomu bránili již dnes není pochyb. Jak uvedl deník Rovnost, radní vyzývali k prověrce pracovní doby pracovníků muzea. Proč my, jako běžní občané Brna jsme se o tomto záměru museli dozvědět právě při této přestřelce? Proč když se o osudu nádraží dělalo referendum, tak nyní bychom se patrně vůbec nedozvěděli o plánovaném osudu Špilberku? Osobně se nestavím proti jakémukoli dobrému nápadu na využití naší drahé památky, ale musí to napřed projít dlouhodobou veřejnou diskusí. Tuto skvělou příležitost radní propásli a místo aby jim Brňané jejich plány posvětili, tak si radní naopak způsobili ostudu, dost možná propad brněnských stranických volebních preferencí a navíc se z jejich, ve skutečnosti možná dobře míněného záměru, stalo v myslích veřejnosti něco, co hodně smrdí korupcí.

Přesto se zdá, že radní pochopili, že o problému je nutné diskutovat a ne jej ironizovat a zametat pod práh. Nabádám všechny komu na osudu Špilberku záleží, prověřujme námi zvolené radní i nadále. Ať dokáží, že to se Špilberkem myslí dobře, ale pod bedlivým dohledem veřejnosti a médií.

Otevřený dopis pracovníků Muzea města Brna.


Špilberk

Špilberk

Špilberk

Špilberk

Špilberk

Špilberk

Špilberk

Špilberk

Špilberk

Špilberk

Špilberk
(externí autor) Jiří Brančík | 10. 06. 2005 01:27 | Komentáře: 0 | ::Různé


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.