QARK.net — Troška reklamní manipulace...
Troška reklamní manipulace...

Troška reklamní manipulace…

V sobotu jsem poprvé (já se na televizi moc nedívám) viděl Tesco reklamu, kde paní přijde do dopravního prostředku a razantním způsobem dá všem okolo najevo, že nakupují ve špatných obchodních sítích. S vervou revizora jim prolustruje pokladní lístky a vesele se zazubí nad cenami základních potravin, které jsou přece v síti prodejen Tesco (to snad ví každý!) za nižší cenu, než za jakou je koupili kontrolovaní lidé.


Reklama je to, věru, nápadem docela zajímavá. Líbí se mi ten „revizor“ přístup v kontrastu s pointou na závěr, kdy přijde revizor opravdový. Krásně to působí na emoce a koresponduje s určitou obavou (Obavou z revizora, vs. Obava z toho, že platíme zbytečně víc více peněz za běžné potraviny.). Jenže, a to si neodpustím, nelíbí se mi podprahové sdělení reklamy, které záměrně poškozuje některé další prodejní řetězce.


Ještě, než to celé vysvětlím, mrkněte se na tu zmiňovanou reklamu a dobře se dívejte:

Zdá se vám všecko v pohodě? Uvědomovali jste si tu paní, pokladní pásky, revizora a další silné momenty? Ok, tak si to pusťte znovu a zaměřte se na igelitové tašky, které ostatní cestující drží. Také vám nápadně připomínají svým designem tašky od Alberta či Billy? Troufám si tvrdit, že nejde o podobnost čistě náhodnou.


Celá reklama se snaží vázat v našem podvědomí negativní emoci – že platíme více peněz na něco, co nemusíme – ke konkrétním obchodům. Ve výsledku tak v našem podvědomí dostávají dané obchodní řetězce minusové body, a když bychom poté někdy stáli před třemi rovnocennými (tj. za předpokladu, že bychom neměli dopředu nějaký významněji oblíbený a byly všechny podobně daleko) možnostmi Albert-Tesco-Billa, kam jet nakoupit, je velmi pravděpodobné, že nás napadlo spíše Tesco.


Reklama Tesco
Qark | 25. 08. 2008 16:05 | Komentáře: 22 | ::Komunikační triky


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
Martin 25. 08. 2008 16:22

TV vidím tuším len, keď som niekde na návšteve ale rovnakú reklamu som videl na Slovensku. Prvá vec, čo som si všimol bolo, že som okamžité poznal, že ostatne tašky patria iným reťazcom a chýbajú na nich nápisy.

Doslova to vraví, Tesco je dobré, Billa je zlá; aj bez písanej/hovorenej komunikácie.

Takéto priame porovnávanie v reklame je myslím nezákonné. Otázka je, na koľko je to dokázateľné, keďže dane kombinácie farieb na taškách niesu registrovane čí chránené.


2
ste78 25. 08. 2008 16:47

Všiml jsem si toho jako prvního v té reklamě vůbec…
Je to ale moc umělé.. Nezabralo to na mě :-D


3
Michal 25. 08. 2008 16:52

Výborný postřeh. Gratuluji!
Doufám, že si úplné zavírání webu rozmyslíš a budeš sem psát alespoň články o komunikačních tricích.


4
RJ 25. 08. 2008 18:21

Jedním slovem debilní (stejně jako absolutní většina obsahu v TV). Televizi jsem dávno vyhodil a tohle mě jen utvrdilo, že to bylo správné rozhodnutí.

Reakce na komentář: Michal #5Načítám náhled komentáře...

5
Michal 25. 08. 2008 18:24

Reakce na RJ #4Načítám náhled komentáře...: Správně! Místo toho, abych se v TV díval na seriály a filmy, které mě nebaví, jsou v nevhodnou dobu a proloženy kvantem reklam, je daleko lepší je stahovat si z netu seriály, které se mi líbí a dívat se na ně jak často chci a kdy chci.
Sry za off topic.


6
Hologos 25. 08. 2008 19:53

To já to dělám tak, že si pouštím TV na ntbku. Když začne film, tak většinou ještě něco dělám. Dám si pauzu (TV) a pokračuji v práci. Někdy něco dělám ještě půl hodiny. Pak si zapnu tv a jakmile je reklama, přetočím si jí a koukám dál. A když je to nějaký film dělší jak 1hod 30minut. Tak mi ani ta půlhodina nestačí na všechny reklamy.

Reakce na komentář: Kavnoj #21Načítám náhled komentáře...

7
MiSHAK 25. 08. 2008 20:03

No a pak je zde konflikt sáček Tesco vs. igelitka ostatních a na víc placená že! No fůj :-D

Další detail jsou pak typy žen, které drží tašky. A samozřejmě Tesco žena je prostě lidová…


8
MiSHAK 25. 08. 2008 20:05

A ještě třetí obě dámy si je drží u těla jen tesco žena ji "nabízí" nám divákům.


9
D9 25. 08. 2008 21:56

Tohle ale přece dělají všechny reklamy… od toho je reklama… ukazuje, že náš výrobek je lepší než ostatní… takže nevim, co je novýho na tomhle poznatku. A mimochodem, budeš se divit, ale snad všichni lidi, co znam (a vím to o nich) si raději vyberou ten menší obchod, kde to je podle reklamy "dražší", protože neradi nakupujou v obrovských supermarketech… tzn. je mnoho faktorů, který to rozhodnutí ovlivnují víc než televizní reklama… lidi reklamám stejně nepřikládají velkou důležitost, reklama působí jen lehce na emoce a v dnešní době spousta lidí uvažuje více prakticky než emociálně…

Reakce na komentář: Larry Flynt #12Načítám náhled komentáře..., Kavnoj #21Načítám náhled komentáře...

10
Vrabecek 26. 08. 2008 01:45

Presne tohodle sem si vsiml jak sem tu reklamu videl podruhy. Celkem okaty tadyhlenc


11
KOstkac 26. 08. 2008 09:08

V tescu bych si nekoupil ani rohlík. Něco bude na tom, že jsou levnější, protože mají samé ne brandované sra*ky. Nejhorší na tom, je člověk nemá na výběr. Billa má třeba clever, ale pořád si tam můžu koupit panzani a jiné normální potraviny. I když to je trochu mimo mísu. Podprahové reklamy jsou mám pocit zakázené.

Reakce na komentář: Sisi #17Načítám náhled komentáře...

12
Larry Flynt 26. 08. 2008 11:26

Reakce na D9 #9Načítám náhled komentáře...: No, menší větší, já když nakupuji potraviny, tak dám přednost zapoměnce, klid, žádný debilní košíky, žádný turnikety, nikdo na mě nekouká jak na zloděje. Ale kd velký obchod, tak MAKRO. Jasně, běžnej člověk se tam nedostane, ale to je nejlepší velko obchod pod sluncem :-D

A jedna story s TESCEM, v Sobotu jsme byly s kámošema nakoupit v TESCU, pořídil jsem slaninu a čtyři rohlíky, celkem 17,50 a platil jsem kartou. Paní prodavačka protivná mě málem zabila. Nejdřív pohledem a pak to zkusila i slovně, načež jsem ji uzemnil jestli umožňují CASH BACK, vzít si od nich 300 Kč a odečíst mi to z karty, že to je ve všech normálích obchodech standart. Načž mi tedy sebrala kartu, napsal jsem si PIN zaplatil jsem tu slaninu a rohlíky a mazal jsem na "DISKOTEKU".

Reakce na komentář: sidzejs #13Načítám náhled komentáře...

13
sidzejs 26. 08. 2008 11:55

Reakce na Larry Flynt #12Načítám náhled komentáře...: 17,50 kartou? :-D no je to trošinku málo ale tak ako predavačka je povinná tú kartu vziať atď.. a vieš ľudia sú všelijakí proste si mal na ňu smolu…


14
čurcek 26. 08. 2008 12:38

mě hrozně baví "štvát" prodavačky, skupuju totiž padesátníky a když potom platíte 96 korun v padesátních a ona to počítá :-D, to mě pak chce kamenovat celej Penny Market


15
Taan 26. 08. 2008 13:12

No, na me ta reklama pusobi dost negativne. Nejdarsi bych tu zenskou nakopal :-) Ja vzdycky chodim nakupovat tam kam to mam zrovna nejbliz, at je to Albert, Hypernova nebo treba Tesco… A ze maj nekde maslo o 50 haliru me uz nevytrhne…


16
Vertigo 26. 08. 2008 13:16

Jojo, to se teď začíná takovejhle podfu(c)k objevovat v reklamách častějc….i v jedné na nějakej šampoon je záběr na jakobyobyčejné-horší-šampoony s rozmazanýma etiketama, přitom je jasně vidět desogn Garnieru apod :-)

Reakce na komentář: Sisi #17Načítám náhled komentáře...

17
Sisi 26. 08. 2008 18:53

Reakce na KOstkac #11Načítám náhled komentáře...: Krásnej příklad toho, jak reklamy na lidi působí…Když je něco nebrandovaného, ještě to nemusí být nekvalitní, konkrétně Tesco má 3 druhy výrobků – pro nenáročné (důchodce), běžný zákazník i pro náročné, tzn. zboží srovnatelné kvality jak ty Panzani, ale za podstatně nižší cenu. Většinou je obsah stejný (koukněte, kdo to vyrábí) jen je to v Tesco obalu. Aby to nevypadalo jak reklama na Tesco, tak jsem spokojená s Ah-quality i s výrobky od DM

Reakce na Vertigo #16Načítám náhled komentáře...: To je pravda, jen "Běžný prací prášek" je pořád bílý :-)


18
Lukas 26. 08. 2008 21:52

Hmm nic proti ale na me ta reklama pusobi spis opacnym dojmem. Ta zenska je tak hrozne protivna ze raci pobezim ke konkurenci . :-D


19
Vlkýš 26. 08. 2008 21:59

Ale o tom prostě reklama je, ne? Vyplatí se vám nakoupit u nás a ne u konkurence, toto je jen důsledkem toho, že použití přímého srovnání by bylo nekalosoutěžní praktikou…


20
Comanch 26. 08. 2008 22:13

Už jen čip pod kůži a maj nás kompletně pod palcem.


21
Kavnoj 26. 08. 2008 22:17

Taky napíšu nějakej ten komentář abych si to ještě užil. Hold věci jsou pomíjivé. Celej rok, co o tomhle webu vím, jsem si moh psát komentářů habaděj a řek jsem si třeba, že si nějakej článek přečtu až jindy. A ted najednou to začíná bejt tak trochu vzácný.
Reakce na Hologos #6Načítám náhled komentáře...: Přesně tak. Já si taky spoustu pořadů nahrávám a pak to přetáčim.
Reakce na D9 #9Načítám náhled komentáře...: Ale většina reklam řiká, že jejich je lepší, ale tohle řiká, že ostatní jsou špatný a vlastně je poškozujou. Ahlavně je to si myslim trochu o podvědomí. Daj nám do mozku informaci, že ty ostatní jsou špatný a to nás do jistý míry může ovlivnit. Záleží na tom jak ty reklamy sledujem a jak jim věříme. To mě připomíná, jak v jednom díle Simpsonů chtěla rodina přepnout televizi při reklamách. A Homer řek:"Nech tam ty reklamy, když nesleduješ reklamy, je to jako kdybys kradla televizi." Ale takový lidi určitě jsou i doopravdy.
Jo a ještě. Myslim, že na konci tam mluví ten, co mluví reklamy u Vodafonu. Asi je oblíbenej a tak ho tam dali, že mu třeba lidi víc uvěřej nebo něco podobnýho. Tot vše. Už se těšim na ten novej web. Mějte se.


22
Kanvoj 26. 08. 2008 22:26

Ještě jeden dodatek. Na těch taškách, co maj ty ostatní ženský, je napsáno Sleva a Akce, kdežto ona má jen s logem. Tím můžou chtít dát najevo, že oni nepotřebují slevy a akce, aby měli nízký ceny.

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.