QARK.net — Co pro nás znamenal rok 2004?
Co pro nás znamenal rok 2004?

Co pro nás znamenal rok 2004?

2004

Jiří BrančíkTěžko rozdělovat události, které hýbou světem pouze na roky. Průběh roku 2004 pro mě nebyl nijak zvlášť výjimečný. Tak jak rok předchozí, pokračovaly útoky radikálů v Iráku na kohokoliv, kdo má zájem jej obnovovat, málem to na životě odnesli i naši novináři. To byly však více méně události, které nějak tak vyústily z roku předchozího. Tyto události však hýbou světem již delší dobu, lidé už to berou jako samozřejmost. Útoky 11. září 2001 už jsou tak trošku zprofanované, ale určitě se jistý pocit z nich zakódoval v mnoha z nás.

Jednou z mnoha změn je fakt, že společnost je vůči své existenci již opatrnější. Takovým malým příkladem, může posloužit americký katastrofický film Jádro "The Core". Ve velké většině katastrofických filmů doposud byla "ničena" výhradně americká města. Velmi často to byl New York, ať už byl zničen drtivým dopadem meteoritu, nebo řvoucí Godzillou. Ve filmu Jádro si už autoři jakoby dali pozor a nechali pro jistotu zdevastovat "pouze" Řím. Amerika, a potažmo celý svět, vnímá vlastní existenci jako "nebezpečnější", a proto se staví opatrněji vůči zábavě na kterou jsou diváci v dnešní době už citlivější, než tomu bylo před útoky 11. září. Také oblíbený seriál 24 hodin, který má už 3. sérii (72 dílů), se odehrává na bázi "protiteroristické akce". Před útoky na New York by možná hlavní námět tohoto seriálu byl shledán jako nereálný, nebo snad přehnaný. Po zákeřném útoku teroristů už fakt, že chce někdo zničit náš "globalizovaný" svět, nikoho nepřekvapuje. Bezpečná devadesátá léta minulého tisíciletí, kde po skončení studené války nehrozilo skoro nic, jsou definitivně pryč.


A rok 2004? Projevil se naplno až poslední týden. Velikost přírodní katastrofy začíná naplno vyplývat na povrch až v těchto dnech. Vlna Tsunami je svým výskytem vzácností a o to více nás děsí, co dokázala. Dala nám najevo, na jak tenké skořápce to vlastně žijeme a jaké síly se v útrobách naší planety vlastně skrývají. Doprovodné jevy, jako je vychýlení zemské osyzrychlení rotace Země, už začínají být hodně podobné oněm katastrofickým filmům. Navíc se také objevila zpráva o vypočítaném dopadu většího meteoritu v roce 2026 na zemský povrch. Také čerstvá zpráva o viru ptačí chřipky, který se časem s jistotou rozšíří z Asie do celého světa a jeho pravděpodobná mutace by mohla lidi zabíjet ve velkém, nepřidává na optimizmu. Jestliže první léta nového tisíciletí předznamenaly obezřetnost vůči zemím podporující zničení euro-americké civilizace, tak konec roku 2004 předznamenává úctu a obezřetnost vůči naší planetě a jejímu okolnímu vesmíru.

Lidstvo jako by v novém tisíciletí mělo z fáze bezstarostného dětství postoupit do období osudových životních zkoušek.

(externí autor) Jiří Brančík | 31. 12. 2004 22:32 | Komentáře: 0 | ::Různé


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.