QARK.net — Copak se tu změnilo?
Copak se tu změnilo?

Copak se tu změnilo?

Jak jsem avizoval už začátkem týdne, rozhodl jsem se provést na tomto webu pár změn. V době, kdy čtete tento článek, jsou již veškeré změny v ostré verzi, takže je zkusím shrnout a vysvětlit i jejich klady či zápory.


Záložky

Často se mi stává, že si čtu nějaký článek na jiném webu, a když se k němu chci třeba za nějakou dobu zase vrátit a někomu ho doporučit, tak ho nemohu najít, protože je už někde v archivu a já si ani nepamatuji, jak se přesně jmenoval. Běžně sice pro takové případy používám v prohlížeči přidání článku do záložek, ale ani to není ideální řešení, protože při větším množství záložek v prohlížeči se cokoliv hledá velmi obtížně.

Z toho důvodu jsem se rozhodl vytvořit záložky na důležité články jako součást tohoto webu. Funguje to tak (tedy pokud máte zapnutý javascript a cookies!), že chytnete myší nadpis článku a přetáhnete jej do okýnka vpravo. Tím se vám vytvoří záložka na konkrétní článek, a když se sem někdy vrátíte, máte oblíbené články hned na dosah. Přetahovat článek do záložek lze jak na hlavní stránce, tak ve vyhledávání, ale i v rozbaleném článku. Záložky lze pochopitelně i smazat.

Funkce byla testována v IE6, IE7, Mozilla 1.5+, FireFox, Opera 9.


přetáhnutí nadpisu do okénka se záložkami

vytvořená záložka

Přidání záložek je realizováno technologií AJAX. Stejná technologie v náhledu komentáře řeší i výpis předchozích komentářů.

Poznámka: Pokud chcete přesunout položku ze spodní části stránky, držte ji tlačítkem myši a současně použijte na myši kolečko k odrolování nahoru.

Kódování webu

Kódování bylo změněno z „windows-1250“ na mezinárodní „utf-8“. Pro vás z toho plyne jen to, že pokud jste si dříve zaškrtli ve formuláři pro přidání komentáře „Pamatovat si mě“ a použili jste pro své jméno diakritiku, může být místo ní nyní zobrazen „rozsypaný čaj“ či nějaké podivné znaky. Zkontrolujte si tedy, prosím, před přidáním komentáře, jestli vše sedí a případně si to opravte.

Komentáře

Asi nejvíce a nejznatelněji byly změněny komentáře. Byl upraven jejich výpis, přidáni byli gravataři a přidán náhled komentáře.



původní komentář


nový komentář

Gravataři

Gravatar je obrázek, který se zobrazuje u vašeho příspěvku, pokud si tento obrázek zaregistrujete ke svému mailu na adrese www.gravatar.com. Tím se můžete odlišit od ostatních komentujících. Na rychlosti zobrazení diskuze to moc nemění, protože Gravataři jsou kešovaní, takže nevytěžují server gravatar.com s obrázky, ale stahují se odtud.

Z tohoto kešování však plyne i drobná nevýhoda: Pokud si nyní nově zaregistrujete svůj obrázek a on se vám tu nezobrazí, je potřeba mi napsat do kontaktu, k jaké emailové adrese jste si jej registrovali, a já v systému povolím jeho znovunačtení.


Náhled komentáře

Každý komentář si můžete před uložením prohlédnout a opravit. Tento (pro někoho děsně otravný a zbytečný) krok navíc jsem zvolil jednak kvůli spamujícím robotům, kteří na mě s chutí útočí více jak 3000 spamy za den, ale také kvůli lidem, kteří se překlepávají či třeba jen z legrace testují, co se stane, když přidají to a ono.

Pokud vás tento další krůček obtěžuje, zkuste to brát například jako „malý otravný krok pro komentující, ale velký skok pro celý web.“, jenž mi ušetří plno drahého času, který budu moci využít mnohem lépe. Například pro sestavení nového článku.

Hnusná CAPTCHA

Captcha pro uživatele znamená zdržující opisování nějakého kódu z obrázku, na který se váže odeslání formuláře. Osobně, jako uživatel, tohle opisování moc rád nemám. Jenže jako člověk, kterého obtěžují spamy, chodící mu neustále z kontaktu a z dalších míst po stovkách, jsem byl nucen CAPTCHA přidat na méně důležité části tohoto serveru. Opisovat kód z obrázku tedy nově budete, pokud mi chcete napsat něco do kontaktu, do návštěvní knihy či k návodu jak na ženský. Touto nepříjemnou restrikcí prostě odstraním všechny spamy a budou mi konečně docházet jen maily od normálních lidí.

Všem čtenářům se tímto velmi omlouvám! Bohužel je to, stejně jako náhled komentáře, daň za čistý web. Ach jo… :-(



Další změny

Nemá cenu vykládat tu další změny, na ty jistě dojdete časem sami. Každopádně, pokud byste se s něčím tak úplně nesžili, pište mi do komentářů či do kontaktu. Zásadní věci zkusím upravit, případně je spolu prodiskutujeme. Každopádně věřím, že s veškerým změnami se rychle sžijete a budete je brát jako pozitivní.



Související články:
Qark | 12. 11. 2006 15:26 | Komentáře: 31 | ::QARK.net


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
rundll32 12. 11. 2006 16:09

Jak uz o clanek nize psal LordAli, pridal bych k novym komentarum nejaky vyraznejsi ramecek. Splivaji celkem totiz do sebe a je to mirne neprehledne. Jinak sem mi zmeny libi…


2
Madcap 12. 11. 2006 16:31

V IE se mi všechno zobrazuje dobře, ale v FF 2.0 je to takové rozprzněné: datum u článku je nad úrovní nadpisu, "Chcete sbalit nějakou dívku či ženu" se zobrazí jako nadpis, špatně zobrazená hlavička komentářů, hlavní odkazy jsou příliš odsazeny od zhora, na úvodní stránce chybí textbox pro vyhledávání…
Na test.qark.net se mi všechno zobrazuje dobře, tak nevím.

Reakce na komentář: Qark #8Načítám náhled komentáře...

3
MarekX 12. 11. 2006 16:32

Chyba nebo záměr?
Tak nevím jestli to dělá jenom mě nebo je to záměr, ale vyzkoušel jsem ze zvědavosti přetahování nadpisu článku, ale jakmile s ním pohnu, začne se mi ze systémového reproduktoru v PC ozývat takové slabé přerušované pískání při posouvání se na stránce nahoru nebo dolů, jinak to nedělá. Jakmile stránku zavřu a znova načtu je vše ok do doby než pohnu myši s nadpisem :-D . Přiznám se, že to působí dost rušivě. Dělá to jenom pod IE6, u Opery ani FF jsem to nezaznamenal. Windows XPPro CZ SP2.

Reakce na komentář: Qark #8Načítám náhled komentáře...

4
Madcap 12. 11. 2006 16:38

Oprava: ani na test.qark.net se mi nezobrazuje vše úplně správně: v tomto článku chybí obrázky, jinak vše OK.

Reakce na komentář: Qark #8Načítám náhled komentáře...

5
mzk 12. 11. 2006 16:40

Ten ajax, to je taková malá revoluce na webu :-)
Nápady na vylepšení: Dávat emailové adresy komentářů do antispamové podoby!
Na smajlíky použít JS aby se dalo kliknout.
Přidat článek do sekce programování a napsat o ajaxu. Technologie je to poměrně nová a zatím se moc nepoužívá.
A jak máš ošetřeno neukončené U, B, I a pod?

Reakce na komentář: Qark #8Načítám náhled komentáře...

6
misa 12. 11. 2006 16:42

Čau Qarku jak už sem psal, začínám si zvykat :-) a začíná se mi to líbit, jen sem chtěl upozornit na obrázek

qark.net/clanky/rande_ruze.jpg

asi je něco špatně ;-), zobrazuje se to v članku

qark.net/qark-jak-na-zensky.html

Reakce na komentář: Qark #8Načítám náhled komentáře...

7
Signum 12. 11. 2006 17:06

Chtel bych jenom upozornit že ve Firefoxu 1.5.0.8 mi korektně nefunguje přetahovani nadpisu a vytvořeni tim založky vpravo nahoře.. Zkoušel sem to několikrat a budto se to nepřida a když jo tak po odebrani se nepřida dali/jina:/


8
Qark url 12. 11. 2006 17:20

Reakce na Madcap #2Načítám náhled komentáře...: Stačí obnovit stránku a tím načíst do cache prohlížeče nový CSS. Prostě tvůj prohlížeč nenačetl styly, ale použil uložené z předchozí verze.

Reakce na MarekX #3Načítám náhled komentáře...: Chybka asi bude někde na tvém přijímači. Vážně netuším, proč to dělá, ani jsem se s tím nesetkal. :-(

Reakce na Madcap #4Načítám náhled komentáře...: Chybí, protože jsem je na test nenahrával. Test totiž brzy smažu, nemá smysl ho mít, když je stejný jako hlavní web.

Reakce na mzk #5Načítám náhled komentáře...: A jak máš ošetřeno neukončené U, B, I a pod? No k tomu používám velmi dobrý objekt od Ashe ;-) Ten nejenže umí zavřít neuzavřené značky, ale také je přeskládat tak, aby nedošlo k jejich křížení. Díky Ashi.

Reakce na misa  #6Načítám náhled komentáře...: Hmm, tak tomu se říká chytit se na vlastní lep. Obrázky jsem přejmenoval kvůli ukradení některých článků a místo nich umístil "jiné". Bohužel jsem tuto změnu neprovedl i doma, kde jsem ladil web a tak po nahrání sem se načetly ty "jiné". Opraveno.

Reakce na komentář: Ash #12Načítám náhled komentáře...

9
tark 12. 11. 2006 17:57

Tak mě napadá… A co udělat JavaScriptovou ochranu? http://rs.reality-show.net/?text=118-chcete-se-zbavit-spamu


10
TOMeek 12. 11. 2006 20:13

Pěkný změny, který určitě zpříjemní prohlížení stránek. Hlavně to přidávání do záložek je super.


11
LordAli 12. 11. 2006 20:24

Ještě jedna věc. Ve Firefoxu se mi zobrazují příspěvky s číslem příspěvku a řádkou kde je autor, datum atd. stejnym pismem jako všechno ostatní. Asi bych zkusil udělat alespoň tu řádku s autorem tučně. Líp se v tom bude orientovat.


12
Ash 12. 11. 2006 20:26

Reakce na Qark #8Načítám náhled komentáře...: Koukám ten formulář jsi upravil přímo Qarkovsky rychle :-) Člověk večer zmíní nějakou drobnost, a ráno to má na stole. Smekám. Jen se mi teď nějak protáhly inputy, URL se při standardní velikosti písma vůbec nevejde. Dřív byly myslím kratší.. S fonty jsem nic nedělal, ve formuláři mám dlouhodobě font stejně velký jako v textu článku a dřív inputy tak dlouhé nebyly..
http://enjoy.freeserverhost.com/work/qark-design-comform.png
Jinak chválím chválím, obdivuhodně zvládnutý redesign. Já dneska taky redesignoval… sem maloval obývák :-D Bohužel na něj nešly nasadit kaskádové styly, tak jsem musel růčo…

P.S. Dotaz – proč když se mi zobrazí náhled komentáře, tak pak už jde jen "odeslat", možnost "náhled" už tam není? Technicky by to neměl být problém a byla by to užitečná fičura pro čtenáře, osobně bych to pak ani nevnímal jako protispamové nutné zlo.

Takové MS Windows člověka obtěžují mnohem víc, pamatuju třeba když sem připojil foťák, tak se ptali, jestli chci prohlížet fotky, nebo přejít do složky, nebo tisknout, fakt nevím co jim bylo do toho? Posílal jsem je vždycky někam.. už nevím kam. A to vůbec nemluvím o věčném obtěžování z notification area / systray. No děs. Proti tomu je jedno kliknutí na Qark.net navíc pro čtenáře čirá radost.

P.P.S. Co znamená "Před odesláním příspěvku věnujte pozornost následujícím informacím: 1. A co ta sprostá slova v příspěvku?!" To se zobrazuje vždy, nebo jen když jsou v příspěvku sprostá slova? Mně se to tam zobrazuje pořád.. Nereaguje to náhodou na "Windows"? Sem je teď zmiňoval 2× haha, no nic. Měj se.

Reakce na komentář: Qark #23Načítám náhled komentáře...

13
james 12. 11. 2006 20:56

No tak moc nevim o čem je tu řeč. Samý cizí výrazy který mi nic neříkají. Doteď nechápu v čem jsou záložky na stránce. To si snad každý může článek dát do normálních záložek v prohlížeči, popř. ho najde v historii v prohlížeči. Na co ještě další záložky? To byste nenašli přes záložky v prohlížeči? Už se těším až sem Qark napíše dlouho slibovaný velký test v terénu, a přestane tu řešit nějaké programátorské věci. Proč to řešit když doted web fungoval. A nevšiml jsem si že by tu někdo měl připomínky ke vzledu webu. Nová verze se mi nelíbí. Kdyby to bylo na mě, tak bych nechal vše při starém. Měl by tu Qark udělat spíše novou sekci "řešení programátorských věcí" a přidat odkaz do horního řádku vedle homepage, fórum atd. Aby se tu mezi článkama o ženských nepletly takovéhle diskuse jako je toto a minulé vlákno. Takhle se tu bude psát zase o vzhledu, o lupě, o šipkách… Dřív jsem četl tento web opravdu rád, protože se tu psávalo o ženských.

Reakce na komentář: Qark #23Načítám náhled komentáře...

14
Pjotr 12. 11. 2006 21:09

Páči sa mi to. Možno by som mierne zväčšil písmo v komentároch. Inak pekné.


15
Míša :-) 13. 11. 2006 10:29

Já bych dal všude vetší line-height, aby byly řádky více od sebe. Bude se to líp číst.

Reakce na komentář: Mordae #18Načítám náhled komentáře...

16
ShadoW 13. 11. 2006 12:01

Hooray, jsem slavný, Qark si vybral můj komentář. :-D


17
LordAli 13. 11. 2006 15:34

Qarku. Udělal by jsi ten rameček okolo komentáře černě? :-P

A ještě jedna věc, když si dám náhled a něco upravím v původním textu, tak si nejde dát náhled znova, ale jen vložit komentář. A co když se něco zmrví v tom náhledu a po úpravě už si nebudu moct dát znova náhled -> pošle se tam něco ošklivýho.

Reakce na komentář: Qark #23Načítám náhled komentáře...

18
Mordae 13. 11. 2006 15:43

Reakce na Míša :-) #15Načítám náhled komentáře...: Tak, tak! Alespoň 1.4, prosím. To bezpatkové písmo je jinak děsně nečitelné.

A pak celý ten pruh "homepage | jak na ženský | …" mi leze do textu, když čtu z křesla se zvětšeným písmem. Já totiž nelížu monitor… Já radši zmrzlinu. :-)


19
Arnold 14. 11. 2006 08:09

Vsechno super, jen to formatovani prispevku.. vsechno to nejak splyva a je to neprehledne, chtelo by to lepe barevne odlisit, puvodni verze se mi libila vic,..


20
flashrun 14. 11. 2006 19:25

…neviem ako vam, ale ja ked sa snazim na uvodnej stranke pridat stranku do zaloziek, tak ked stranku pridam, tak sa mi pridana stranka v tom okienku nezobrazi-ale sa mi otvori dany clanok a iba vtedy mi ide pridat do zaloziek.
Mam FF 2.0
BTW.: pekna zmena-a prvy krat pocujem o ajaxe a musim povedat, ze je to zaujimave co sa s tym da robit.

Reakce na komentář: Qark #23Načítám náhled komentáře...

21
Mikmik 15. 11. 2006 14:42

Jo me to opisovani cisel taky moc nevadi naprosto chapu ty duvody..jak rikal ash windowsy otravujou mnohem vic :-D (zvlast kdyz si je nevedomky updatnete-s neorig. win. :-P– a uz je tam pri loginu vystraha vas software je nelegalni.zakoupit novou verzi nebo pockat 10,9,8… :-D teda jeste ze muj spybot si s tim poradil jinak bych z toho nemoh lol


22
Jakub Dvořák 15. 11. 2006 21:56

Ty záložky jsou skvělá věc, to musím uznat. Popravdě musím říct, že jsem to ještě nikde neviděl. I když to nerad říkám, tentokrát musím – gratuluju! ;-)

Reakce na komentář: Qark #23Načítám náhled komentáře...

23
Qark url 17. 11. 2006 00:37

Reakce na Ash #12Načítám náhled komentáře...: No to upozornění, že tam máš vulgarizmus je proto, že je tam slovo server. Nic není dokonalé, uznávám :-) je to prostě jen obecné upozornění. Když jsem to dělal, tak mě fakt nenapadlo, že se to zapne zrovna u slova SERver.

Reakce na LordAli #17Načítám náhled komentáře...: Zkusím to testnout, jak bude čas. Asi by to vážně chtělo trošku oddělit jednotlivé komentáře. Máš pravdu.

Reakce na flashrun #20Načítám náhled komentáře...: Nepřetahuj záložky za text (odkaz). Podívej se na obrázek v článku a uvidíš, že záložka se nepřetahuje za odkaz, ale například za pravý roh nadpisu  – (ikonka Q)! Pak to půjde v pohodě.

Reakce na Jakub Dvořák #22Načítám náhled komentáře...: Přemýšlel jsem, že bych tvorbu záložek nabídl jako zdroják, aby se to na webu trošku rozšířilo. Je to totiž šíleně jednoduchá záležitost. Jenže, když si tu čtu reakce i jiných lidí (Reakce na james #13Načítám náhled komentáře...: ), tak si uvědomuji, že můj web prostě není (a nebude) o programování.

Reakce na komentář: Tom #30Načítám náhled komentáře...

24
Mistr 18. 11. 2006 02:12

Zavedl bych i klikací logo. Myslím, že by velmi ulehčilo práci s Tvým webem. Vím, máš odkaz "homepage", nicméně klikací logo je dnes již takovým zvykem…


25
LordAli 19. 11. 2006 22:05

Qarku, nešlo by datumy v přehledu článků udělat výraznější barvou. Mě ta šedá na NB není moc dobře vidět.


26
james 20. 11. 2006 21:16

Qarku, díky. Mám ale taky občas nějaký nápady i když programování nerozumím. Dole ten obsah "starších článků" bych nedělal jako přehled po několika článkách a zrušil bych tam stránky např. (1), (2), … Pokud tam hledám něco tak musím pokaždé sjet dolů na konec stránky a když to není ani na stránce např. 21–40 tak pak zase musím znovu sjet až dolů, než uvidím pokračování obsahu. Schválně si zkus najít článek kterej je v tom obsahu až někde na straně 60. Proto navrhuji tam místo těch stránek 1, 2, … napsat pod sebe rovnou celý obsah a vedle něj dát posuvník, který by byl jen pro ten obsah. Také bych nejraději celý obsah starších článků nedával až dolů na stránku, ale dal bych jej i s posuvníkem do nevyužitého místa v modrošedém pásu na boku, a  mohl by začínat hned nahoře na pravé straně vedle lupy, s tím že přímo z toho obsahu by bylo možné přetáhnout nadpis do záložky. Záložky na tomto webu mi opravdu připadají úplně zbytečné, ale pokud už tu mají být, tak ať do nich jde přetahovat z různých míst. Předělat obsah mi naopak připadá jako opravdu užitečné.

Reakce na komentář: Qark #27Načítám náhled komentáře...

27
Qark url 20. 11. 2006 21:50

Reakce na james #26Načítám náhled komentáře...: Ten posun u starších článků je bohužel nutný. Jde o to, že hlavní stránka webu musí být co nejméně náročná a měla by být nejrychlejší. Kdyby tam byly všechny články z webu (a včetně počtu komentářů), tak je to o stovky dotazů do databáze navíc – a to u každého návštěvníka webu! A to není vůbec dobré.
Jestli chceš najít nějaký článek, podívej se do přehledu článků. Tam je to všechno přehledně rozděleno a jistě najdeš co potřebuješ mnohem lépe.

Reakce na komentář: james #29Načítám náhled komentáře...

28
ShadoW 21. 11. 2006 14:16

Ještě bych měl jednu (hnidopišskou) připomínku -– v textu záložek "Přetáhnutím nadpisu článku myší na toto místo, si vytvoříte záložku." by neměla být ta čárka, v té větě je jen jedno sloveso. :-)
Je to spíš taková maličkost, ale když se na mě ta chyba šklebí na každé stránce tohohle (jinak téměř dokonalého) webu, nemohl jsem si to nechat pro sebe. :-D


29
james 21. 11. 2006 15:43

Reakce na Qark #27Načítám náhled komentáře...: Aha, dík za vysvětlení. Ten přehled je hodně dobrej.


30
Tom 24. 11. 2006 22:59

Reakce na Qark #23Načítám náhled komentáře...: I když tento web není (a nebude) o programování, mohl bych malou prosbičku? Neposlal by jsi mi zdroják těch AJAX záložek? Už dlouho chci něco takového a když je to tak jednoduché, jak říkáš … :-)
Předem díky Tom
BTW: pokud napíšu zprávu a kliknu na zobrazit náhled a provedu další změny, které bych si nejprve chtěl prohlédnout, tak nemůžu, protože mi tady celkem chybí tlačítko Náhled …


31
In-počasí 04. 12. 2006 09:38

Změny ve velkém stylu :-)

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.