QARK.net — Fulghum je utahovák
Fulghum je utahovák

Fulghum je utahovák

Slovo samo o sobě nic neznamená. Je to jen shluk písmen. Ale dejte mu význam a máte v rukou silnou zbraň. Se slovy se dá hrát a apelovat s nimi na fantazii čtenáře. Proto jsou slova mocná.

Jenže vybrat to správné slovo není jednoduché. Zatím jsem nenašel vhodná slova pro pojmenování pánského a dámského přirození tak, aby to nebylo směšné a vystihovalo to podstatu. Jistě, slov existuje spousta. Například penis a vagína. Jenže to jsou slova tak děsně sterilní, že vám z toho přeběhne mráz po zádech a zmizí chuť na sex. Kromě těchto dvou výrazů existují i desítky dalších. Jenže polovina je vulgární a ta druhá směšná.


No schválně, máte chuť říkat slova jako pipinka, mušlička a kočička? Já teda ne. Tohle se dá použít maximálně v mateřské školce. Rozhodně se u těchto slov necítím zrovna jako chlap. A být drsný a vulgární? To zase kazí romantickou atmosféru. Je to těžké. A tak mi zbývá vybírat pouze ze dvou možností. Hrát si na drsňáka, nebo o intimních patriích mluvit bez názvu, resp. dosazovat za název JI a HO.

Když už jsme u těch termínů a směšných pojmenování, kdysi jsem s kamarádem hledal nejsměšnější výraz pro penis a v jednom harlekýnu jsem objevil slovo „utahovák“. To slovo sice, už podle toho jak zní, značí něco majestátního, ale jinak je naprosto příšerné a totálně kazí jakoukoliv situaci. Opravdu nechápu, jak ho někdo mohl vymyslet. Slov pro milostný akt je hodně, ale žádné z nich nezahrnuje utahování. Ale to jsem trošku odběhl, na vysvětlenou. Teď se totiž dostáváme k tomu, jak se vlastně tohle slovo dostalo do titulku. A navíc ke jménu spisovatele.

Nedávno byl v Brně Robert Fulghum na autogramiádě. A jedna naše rodinná známá, jeho veliká obdivovatelka, jej z ničeho nic potkala. Vůbec netušila, že tu bude a už vůbec by ji nikdy nenapadlo, že si to bude štrádovat po chodníku přímo proti ní. Obrovský šok vystřídala euforie a ona na něj zavolala „Mistr Fulghum, mistr Fulghum.“ A chlapík se opravdu zastavil a podíval se na ni. Byla šíleně šťastná, opravdu je to on. Muž, od kterého přečetla každou knihu a neskonale ho obdivuje. Její nejoblíbenější autor. Přišla až k němu a nadechla se. Chtěla mu poděkovat za jeho knihy, ale nejednou jí došlo, že neumí ani slovo anglicky. Tak tam proti sobě stáli a dívali se na sebe pár vteřin. Vtom dostala nápad. Natáhla paže a přivinula ho na svoji slovanskou hruď. A Fulghum… ten ji objal taky.

Je zvláštní, kolik věcí se dá říct beze slov. Třeba: „Mám vás ráda, čtu vaše knihy a jsem potěšena, že vás vidím.“

Když mi tuhle příhodu vyprávěla, uvědomil jsem si, že jsem nikdy žádnou knihu od Roberta Fulghuma nečetl. Jen pár různých povídek, dokonce jsem byl i na předčítání jedné jeho povídky Miroslavem Moravcem, ale knihu jsem nečetl žádnou. A přišlo mi to líto. Pár jsem si jich tedy vypůjčil a pustil se do čtení.

Hned v první knize jsem se o něm spoustu dověděl. Znám jeho celé jméno, jeho koníčky, záliby. Vím kde pracoval a v jaké profesi. Znám i jeho hříchy, ale nejvíce mě překvapilo, že je to opravdový utahovák. A vůbec to netají. No vážně, nekecám. Sám se totiž přiznává, že bydlí v okrese San Juan v Utahu.

Když jsem to zjistil, najednou mě napadlo, že to slovo utahovák v knížce z růžové knihovny možná neznamenalo pánské přirození. Třeba také šlo o člověka z Utahu. I když… v tom případě mi nejde do hlavy, proč by toho člověka někdo tahal z poklopce a strkal holce do pusy. ;-)

Qark | 25. 11. 2005 15:10 | Komentáře: 10 | ::Jen tak


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
Viktor 25. 11. 2005 16:17

Pokud by jsi, Qarku, chtel zjistit, proc neexistuji vazna pojmenovani pro pohlavni organy, pripadne dostat dalsi inspiraci z oblasti vztahu pro svoje clanky (ne ze bys ji potreboval), doporucuju v Praze navstivit predstaveni Cavemana (viz www.caveman.cz). Listky je potreba koupit dlouho predem! Ja i moje pritelkyne jsme se smali od zacatku az do konce. Velmi poucne pro zacatecniky i pokrocile.

Jinak ale mas skvely web, diky.

Reakce na komentář: Johnito #8Načítám náhled komentáře...

2
pif 25. 11. 2005 17:45

doporucuju pouzivat na lidske pohlavi vyraz unit – pouzivaji to takto v USA a me to prijde docela dobre. Ovsem pro zenskou vaginu jedine slovo "cubic". Vystihuje to naprosto presne a vkusne podstatu.


3
Darja 25. 11. 2005 23:30

jo, tohle je dobrej clanek, ma hlavu, patu, srdce a libi se i me! takze jednou, zrejme poprve a snad naposled, pochlebuju :-)


4
pjotr 26. 11. 2005 10:04

Čítal som klasickú Kámasútru a tam prirodzenia nazývali tak prozaicky, čo používam dodnes a oplatí sa to:

lingam = mužský pohlavný orgán,
jóni = ženský pohlavný orgán.

Neznie to prísne lekársky a zimomravo, neznie to ani vulgárne a ani zosmiešňujúco ;-).


5
Jirka* 26. 11. 2005 14:27

Každopádně Fulghum stojí za přečtení. Ať utahovák je, nebo není 8^) Počítám, že se tahle příhoda s tvou známou objeví v některé z příštích knih. Taková setkání má rád…


6
Korektor 26. 11. 2005 16:22

Utahovák by snad mohl být utahovák, neboť ženskou utahá, naproti tomu však Fulghum je zcela jistě jenom Utažan ;-).

Mimochodem, možná ta neutrální slova, která autor hledá, jsou "ohanbí", "rozkrok", "klín"? Mě se líbí i "buchta" nebo "pekáč", ale je fakt, že v nich se promítá mé gurmánství :-).


7
Richi 26. 11. 2005 18:11

Ahoj, Fulghuma mám osobně taky rád, mám doma všechny knížky a momentálně jsem tenhle týden dostal k narozeninám pokračování Třetí přání 2 a jsem happy, bohužel jsem ale taky jeden z tech co je línej naučit se anglicky a tak když jsem v Praze vystál 3 hodiny frontu na podpis knížky nemohl jsem taky panu Fulgumu nic moc říct, příhoda tvé známé je super, zasmál jsem se u ní jako kdybych četl přímo Funghumou knížku :-)


8
Johnito 28. 11. 2005 14:17

Reakce na Viktor #1Načítám náhled komentáře...: Trochu offtopic ale predstaveni Caveman taky muzu doporucit, urcite se u toho nikdo nebude nudit


9
sine.nomine 28. 11. 2005 17:19

utahovak.. precti si sofiinu volbu, tak jedna z postav svy naradi tahle nazyva… o podle kontextu bych rek, ze to urco neni vyraz pro nezny chvile… a jesta ta postava je zidovskyho puvodu, tak pouziva i krasny jidis slovo šlong… (musel jsem si zapnout diakritiku aby to vyznelo) btw. nevite nekdo kde se da sehnat ucebnice jidis??? :-)


10
matejcik 06. 02. 2006 12:49

utahovák … by mě spíš zajímalo, jak je to v originále.
podle mě to souvisí s krásným anglickým "to screw". vzpomeňme také na českou písničku "já ti ho tam našroubuju" ;e)

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.