QARK.net — Lze poznat inteligenci z řeči?
Lze poznat inteligenci z řeči?

Lze poznat inteligenci z řeči?

Inteligence z řeči

Tak tuhle otázku jsem si položil už dávno a ze svých zkušeností mohu jednoznačně prohlásit, že lze. Jen je třeba si uvědomit, že pro muže a ženu platí odlišná pravidla.

Samozřejmě tu nemám na mysli nějaké přesné měření IQ, ale myslím tím spíše hrubé rozlišení na inteligentní, a ty méně inteligentní.


Jak na to?

Nejprve se zaměříme na muže. Všiml jsem si totiž, že nižší inteligence se u nich projevuje slabší slovní zásobou a chybami v plynulosti vyjadřování. V praxi to vypadá, jako by si člověk pořádně nepromyslel co říká, plácal hlouposti a nedokázal se pořádně vymáčknout. Troufám si tvrdit, že už způsob hlasového projevu vám ukáže, s kým máte tu čest.

U žen je to trošku jiné. Zatímco muži mají problém sladit mozek a řeč, ženy dělají chybu v melodii řeči. Nejčastěji to může být například v nesedící a afektované intonaci. Nevěříte? Zkuste si představit typickou „hloupou blondýnu“ (nechci se tím nikoho dotknout) a schválně jak bude mluvit? Bude snad zadrhávat, nebude vědět co má říct? Kdepak, bude mít idiotskou intonaci, špatnou koordinaci pohybů, afektované chování a plytký větný obsah.


Většina lidí je schopna i po pár minutách komunikace s druhým člověkem odhadnout, jestli je na jejich úrovni, nebo někde jinde. Způsob řeči o vás totiž hodně prozradí.

Qark | 20. 05. 2005 17:31 | Komentáře: 33 | ::Muži a ženy


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
Ash 20. 05. 2005 18:41

A pak ta dívka se špatnou koordinací pohybů (to je přesný) řekne něco, co si budete pamatovat do konce života. A budete si jí vážit jako nikoho …i když je jinak možná úplně blbá.

Inteligencí může být někde jinde, to je fakt. Někde jinde ale může být i citem. Opravdu úplně mimo vaši …"úroveň".

Reakce na komentář: johnik #14Načítám náhled komentáře...

2
pjotr 20. 05. 2005 20:32

Myslím, že toto si v podvedomí nevedome uvedomuje každý z nás ;-)


3
Martin 21. 05. 2005 11:16

No … podle me mas s timhle naprostou pravdu. Lze i po par vetach rozlisit inteligentniho a neinteligentniho cloveka. Staci se s nim prirozene bavit a za chvili je venku, jak dobre umi reagovat, jak rychle to dela a co vubec rika. Bohuzel nefunguje to vzdycky, ale myslim, ze na tohle je velice spoleh :-)


4
rod 21. 05. 2005 14:52

Hmm, posuzovat IQ podle slovni zasoby nebo artikulace to je opravdu prevratna myslenka (videl bych to na zacatek 20. stoleti)… :-D Sice to o cloveku opravdu neco vypovida, ale o inteligenci se v tomhle pripade opravdu mluvit neda, asi jsi mel na mysli EQ, ale to je trochu o necem jinym.. Je potreba rozlisovat FORMU a OBSAH reci cloveka a me mrzi ze spousta lidi priklada vetsi vyznam ty forme. A pak je casto ceka neprijemny prekvapeni…

Reakce na komentář: Vašek #22Načítám náhled komentáře...

5
black lemon 21. 05. 2005 15:09

Vsimli jste si, ze hodne rekne o cloveku to, jak pouziva v reci cizi slova.
Hodne jich pouzivaj "duty lidi" aby vypadali chytre a pritom nevedi, co znamenaj.
Hodne jich pouzivaj lidi, co chtej byt in, treba proto, ze maj komplex z toho, ze in nejsou.
Hodne jich pouzivaj lidi, kdyz lzou. V tu chvili se snazej co nejlip vysvetlit svoji lez a aby byla co "nejpresneji" zduvodnena, pouzivaj casto vyrazy, ktery normalne nepouzijou.

Reakce na komentář: David Jaša #6Načítám náhled komentáře..., rod #7Načítám náhled komentáře..., Ossis #8Načítám náhled komentáře..., Preston #9Načítám náhled komentáře...

6
David Jaša 21. 05. 2005 18:22

Reakce na black lemon #5Načítám náhled komentáře...: A nejvíc je používají někteří vzdělaní, protože se jejich české ekvivalenty ;-) v daném oboru prostě nepoužívají.


7
rod 21. 05. 2005 22:14

Reakce na black lemon #5Načítám náhled komentáře...: spis myslim ze "duty" lidi sou ti, kteri nerozumi tem vzdelanym co pouzivaji cizi vyrazy, a pak pisou podobny prispevky…


8
Ossis 23. 05. 2005 07:43

Reakce na black lemon #5Načítám náhled komentáře...: A taky ti, kteří si z jejich používání dělají srandu :-).


9
Preston 05. 06. 2005 12:05

Reakce na black lemon #5Načítám náhled komentáře...: Tak to jsem na tom asi dost špatně :-) … i v konverzaci na kalbě po nějakém pátém pivu používám "strojní slovní obraty" jako : "Je to bezvýsledné, jsem fyzicky silnější, evidentně na mě ten půllitr nevyleješ."
Tím chci říct, že článek je naprosto out … někdy mluvený projev pojednává spíše o namyšlenosti a aroganci člověka :-)

Slovní zásoba nepojednává stoprocentně o inteligenci, jde jen o to, kdo jak moc čte ukecanou literaturu. Taktéž se lze v mluveném projevu zlepšit…
Prostě někdy se zasekávám v řeči, že dochází vhodná slovní vyjádření, no a IQ mám asi 140 :-)

Reakce na komentář: johnik #15Načítám náhled komentáře..., Merffyss #20Načítám náhled komentáře...

10
mass 05. 06. 2005 21:22

ja po precitani clanku a prispevkov dodam ze mastri slova a teda aj reci vedia kedy co povedat kedy zo seba urobit blbecka a vastne kazdy vie preco a co kedy povie( ked je ten clovek normalny ) , Takze hodnotit treba po dlhsom case.

Uznam sice ze menej inteligentnejsieho cloveka spozna kazdy ihned.


11
homer 06. 06. 2005 20:38

To je pekna blbost, mozna to vypovida o socialni inteligenci, ktera je ale castijenom IQ ;-)


12
Xman 15. 07. 2005 22:37

Takhle se nedá měřit IQ, ale resp. EQ – emoční kvocient. Podle mě výše EQ je daleko důležitější než výše IQ.


13
Mno 14. 09. 2005 00:59

slovni zasoba je ale o necem jinem. kdyz je nekdo "malo inteligenti" tak muze sice znat slov 3 pr…., ale poskladat neco co ma halvu a patu dohromady a jeste to souvisle prednest je pro nej vykon hodny medaile za statecnost.


14
johnik 27. 01. 2006 17:08

Reakce na Ash #1Načítám náhled komentáře...: To že je citově založená neznamená že je inteligentní.A ať je slečna sebekrásnější a citově založená, nikdy to nebude pro alespoň průměrně inteligentního kluka rovnocený partner když nemá alepoň rozumnou míru inteligence, rozhledu a vlastních názorů vyplývajících z jejích zkušeností.Osobně si myslím že ve většině případech takto nevyvážený vztah nemůže ani fungovat.


15
johnik 27. 01. 2006 17:11

Reakce na Preston #9Načítám náhled komentáře...: Inteligentní člověk se nebude zabývat tím jestli na něj někdo vyleje/nevyleje pivo.Začnu to řešit až pokud se tak stane.Máš pravdu, inteligence se nepozná jen podle míry obsahu slovní zásoby.

Reakce na komentář: Ash #16Načítám náhled komentáře...

16
Ash 27. 01. 2006 18:36

Reakce na johnik #15Načítám náhled komentáře...: Inteligentní člověk se nebude zabývat tím jestli na něj někdo vyleje/nevyleje pivo.Začnu to řešit až pokud se tak stane.
To jako vážně? Papírově jsem tedy také génius, a jestli inteligenci k něčemu využívám, tak rozhodně k předcházení podobných situací :-D

Reakce na komentář: johnik #17Načítám náhled komentáře...

17
johnik 27. 01. 2006 18:57

Reakce na Ash #16Načítám náhled komentáře...: Asi jsem to nesprávně formuloval.Měl jsem na mysli to že se nebudu s někým dohadovat/diskutovat/očekávat to, ale nebudu si ho všímat.Pokud to udělá (úmyslně), pak přistoupím ke tvrdé diskusi s následkem jejího mravního zahanbení (v případě slečny), nebo to skončí u fyzického konfliktu v případě kluka, tedy když se to nedá vyřešit nějak rozumně.

Reakce na komentář: Ash #18Načítám náhled komentáře...

18
Ash 27. 01. 2006 19:43

Reakce na johnik #17Načítám náhled komentáře...: Jo a přesně proto na nás inteligenty maj takovej dopal :-D OK


19
Sascha_Konietzko 09. 03. 2006 21:40

Mno překvapilo mě jak jste všichni mimo, včetně qarka.. Normované srovnávací IQ testy, které se v českém zdravotnictví používají, obsahují více částí – logiku, matematické myšlení, představivost, pameť, vyjadřovací schopnosti, slovní zásobu atd. – řeč tedy tvoří jen část IQ, ze způsobu jak člověk mluví tedy můžeme pouze zhruba usuzovat na inteligenci člověka, ve většině případech to může korespondovat, někdy ale nemusí.. např já mám ve všech oblastech iq kolem 140, u řeči to jaksi padá na 110…
Btw s tim EQ ste už úplně mimo;)


20
Merffyss 15. 05. 2006 23:28

Reakce na Preston #9Načítám náhled komentáře...: Myslim ze IQ 140 se da srovnat s IQ 60, kazde je +, -40 …pri svem IQ 140, coz je velmi vysoke, ale jsem na urovni velmi nizkeho

V komunikaci mam dost mezery, clanek na me sedi, bohuzel. :-)


21
Jirka T 30. 07. 2006 12:48

Já jsem znal kluka co byl dokonalý papoušek. Často toho hodně vykládal co prožil a byl fakt frajer. Jednoho dne jsme , ale zjistili , že do posledního slova opakuje to co říkají jeho kamarádi nebo známí!!! Pokud měl mluvit ze sebe tak nedal dohromady kloudnou větu. Mě nejvíc dožralo když jsem vedle něj seděl v lavici a zjistil, že opakuje i po mě co říkám a dokonce ode mě jednou opisoval i psychotest!!! On se moc dobře neučil a jednou se stalo, že při ústním zkoušení dostal stejnou otázku jako já před týdnem. Odpovídal nachlup stejně jako já. Prdel co?


22
Vašek 10. 12. 2006 15:02

Reakce na rod #4Načítám náhled komentáře...:
Přesně s tebou souhlasím,je přece rozdíl co říkám a co si myslím.Na venek člověk muže vypadat(mluvit)jako idiot ,ale ve skutečnosti muže být velice inteligentní.


23
Ales 02. 03. 2007 11:06

Myslim ze to neni tak jednoduche. Ja mam lepsi logiku nez pamet, dobre se mi uci fyzika, matematika a podobne, ale vubec mi nejdou jazyky, literatura atd. S reci mam trochu problemy, obcas se zadrhnu, jsem v reci pomalejsi a mam spatne(nebo alespon ne bezne) poradi slov. Mozna je to tim, ze jsem uplny flegmatik, kteri mivaji pomalejsi myslenkove procesy a asi mam i nedostatecnou slovni zasobu, jelikoz nectu (ani povinne, natoz dobrovolne :-) ).
BTW: Kdyz uz usuzujete podle socialniho chovani nebo reci na inteligenci, zkuste si predstavit, ze byste potkali outistu o kterem byste nevedeli, ze ma tuto vrozenou vadu. Podle jeho chovani byste si o nem zrejme mysleli, ze je mene inteligentni nebo dokonce mentalne retardovany. Jeden z nejvetsich geniu 20. stoleti byl prave outista, ve skole nemel vubec dobre znamky a pracoval jako obycejny urednicek na patentnim urade. Jmenoval se Albert Einstein.
Tim chci rict, ze ne vzdy je inteligence projevena i na venek. Na druhou stranu, nekdo muze mit image velice inteligentniho jedince, ale kdyz ho poznate vice, zjistite, ze jeho "vnitrek" za mnoho nestoji.

Reakce na komentář: Lalanea #32Načítám náhled komentáře...

24
rip 12. 04. 2007 21:22

Predem se omlouvam za pripadny double post, nebot jsem necetl vsechny komentare.Muj nazor je takovy, ze ackoliv bych rad uprednostnoval inteligenci, casto se setkate s nekym, kdo vas oslovi svym charismatem a chovanim vuci ostatnim, rekneme peknym vystupovanim a vstricnosti, ale pritom o dane osobe vite, ze to neni buhvi jakej intelektual. Samozrejme to ted popisuju ze zivota a u osoby, kterou znam. Abych neodbocil od tematu, ano dle mluvy lze posuzovat, inteligenci, ale jak zde nekdo rikal, zalezi take na obsahu a k cemu je vam platnej clovek, kterej je fakt inteligentni, ale mele pantem neustale o tom samem a vidi jen to jedno a neni mozny s nim navazat rozhovor na jiny tema? K cemu takova inteligence?

Jednou, kdysi davno, nam na zakladce rekl ucitel: genialita a debilita jsou jako nedokonceny kruh, kdy genialita je na jednom konci a debilita na druhem, pricemz normani clovek se naleza uprostred. Z vlastni zkusenosti mi date zapravdu ze kolikrat, kdyz potkate zazraneho inteligenta tak to hranici s debilitou.


25
Ales 12. 04. 2007 21:25

Einesten nebyl outista :-)

Reakce na komentář: Lalanea #32Načítám náhled komentáře...

26
alžbeta 27. 06. 2007 15:01

existují případy, kdy i nadaní, inteligentní až geniální lidé mají problémy s komunikací se svým okolím, jsou z nějakého důvodu příliš uzavřevní, nedokáží se vyjádřit, navázat kontakt… v tomto případě nelze úroveň řeči srovnávat s úrovní inteligence..


27
ježíš kristus 27. 06. 2007 16:51

problémy s vymáčknutím se maj taky lidi, co hodně hulej (tzn. denně). nedoukážou sestavit kloudnou větu, protože u každýho slova je napadá deset jinejch synonym a nedoukážou si pak vybrat jedno z nich. proto se to snažim omezit :-P


28
vik 26. 07. 2007 05:04

Tak to ja mam jako nizkou inteligenci,ale asi proto ze mi nebavi vymejslet si nesmyslny historky ze zivota a to zajimavy co sem zazil me nebavy zrovna dvakrat opakovat stenak tomu nikdo neveri (treba ze sem minulej tejden nevzal 2 stoparky vplavkach) nejlip se podle me vyjadrujou krmici(ktery snad uz sami veri svejm krmum)ataky ritolezci ktery pro svoji karijeru sou schopny nabonzovat cokoliv i kdyz to neni pravda(bonzak podvnik a krmic vjednej osobe je nejspis inteligent a vsechno mu vetsinou vyjde a kazdejmu veri pokud ho opravdu nezna!)no bohuzel stakovejma 2. delam v praci a uz fakt nemam silu se snima ani s nikym jinym moc bavit .


29
rikkita 07. 08. 2007 14:42

ANO. Z reci behem nekolika minut bezpecne poznam s kym mam tu cest. Myslim tim, ze poznam blbce, podprumer. Jsou tak snadno identifikovatelni, ze je mi z toho soufl. Staci slyset intonaci, zpusob mluvy, neadekvatni pouzivani nekterych slov – slova treba nezapadaji do kontextu a nemusi se jednat ani o slova cizi atp. Obsah jejich reci je kapitola sama pro sebe, to uz bych musela byt blba i ja, abych z toho jejich mentalni nedostatecnost nepoznala. Ale oni vlastne ani nemusi promluvit, u nekoho staci i vyraz tvare :-) No a lidi s prumernym a mirne nadprumernym IQ se vybarvuji postupem casu. To jsou ti, co vas proste "neurazi" ("neni to sice nejakej genius, ale blbec taky ne..").No a nejvetsi je poteseni, kdyz se setkam s nekym zhruba na moji urovni (mam 140). Nejde o nejakou nafrnenost, ale o to, ze primitivni osoba me urazi, odpuzuje, ekluje se mi, neni o cem hovorit, temata omezena, NIC z takoveho cloveka nemam, navic me svou myslenkovou pomalosti zdrzuje, jsem netrpeliva, a s temi, co jim to nepali nemam cas ani energii se mazat.. Zatimco styk s lidmi vysokeho IQ me velmi tesi, neb nemelou kokotiny (a pokud ano, dokazi to podat tak, ze to si toho prumer a podprumer nevsimne..), stihaji me a vnitrne obohacuji.

Reakce na komentář: Godzilla1 #30Načítám náhled komentáře...

30
Godzilla1 06. 10. 2007 14:32

Reakce na rikkita  #29Načítám náhled komentáře...: A jsi si uplne jista tim ze opovrhovanim lidmi dokazujes svoji nadprumernou inteligenci? Neomezujes tak trosku sama sebe stejne jako ti nad ktere se vyzdvihujes? Je sice pekny ze se tu kasas nejakym cislem jenze to vubec nic nedokazuje jsi lepsi clovek tim ze mas vyssi nebo nizsi iq? Byt tebou a nastesti ze nejsem, nekasam se nad druhem tim hloupouckym cislem protoze jednou prijde nekdo s vyssim cislem stejne omezeny jako ty a vmete ti ho do tvare


31
mike 09. 06. 2008 17:47

ja bych spíš přihodil postřeh , že inteligentní lidi častěji nějakou tou vadou řeči , u nás mezi profesory na výšce znám jen několik lidí s bezvadnou výslovností (jinak samé huhńání a hodně jich ráčkuje)


32
Lalanea 10. 06. 2008 14:48

Reakce na Ales #23Načítám náhled komentáře...: Reakce na Ales #25Načítám náhled komentáře...: Když už mluvíte o těch cizích slovíčkách, tak je to autista :-)


33
ujkopajko 20. 07. 2008 09:27

noo tu by som sa zastavil. príliš krátky a povrchný článoček.
podla reči sa skutočne nedá ludí škatulkovať, nedá sa takto zovšeobecnovať. zo skúsenosti viem že vada reči neznamená hned nižšiu inteligenciu. je síce pri komunikácii s druhým najviac viditelná, a to môže niektorých ludí zmiasť. to však neznamená že je ten druhý hlúpy, v iných oblastiach môže byť velmi šikovný. tak isto človek ktorý sa vyjadruje správne, môže byť v iných oblastiach hlúpy.

potom je dobré mať na mysli ešte jedno. dnes už sa nehovorí ani tak o nejakom celkovom IQ, ako skôr o jednotlivých schopnostiach. sú rôzne typy ludí, s rôznymi schopnostami.

a napokon, trúfam si povedať, že o jednej veci ludia skoro nevedia, alebo ju nejak prehliadajú, či bagatelizujú. že totiž človek ktorý je schopný v nejakej oblasti, ju nemusí vedieť "predať", nemusí sa u neho prejaviť, ba dokonca sa on môže prejaviť ako neschopný. a je to dané tým, že mu v tom niečo bráni. napríklad : strach, neistota, hablivý človek napríklad, dalej to môžu byť rôzne "poruchy", dysfunkcie, ako poruchy pozornosti a podobne, taktiež roztržitosť a tak dalej.

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.