QARK.net — Několik důvodů, proč miluji Řecko
Několik důvodů, proč miluji Řecko

Několik důvodů, proč miluji Řecko

Dnes odpoledne jsem se vrátil z Řecka a musím vám říct, že Řecko je úžasné místo, kde si člověk odpočine od svých starostí.

Přináším vám proto pár fotografií míst a věcí, které mě v Řecku nejvíce oslovily.


Moře a pláže

V Řecku je moře krásně čisté. Vyplatí se koupit si šnorchl a brýle a klidně si plavat po hladině, zatímco pod sebou pozorujete modré medúzy, nebo se potápět pro mušle a obdivovat mořské sasanky.


Záliv

Východy a západy slunce

Viděl jsem probouzející se slunce v Itálii, Španělsku i Chorvatsku, ale nejvíce mě uchvátilo v Řecku. Vidět oranžový kotouč vstávat z moře, nebo zapadat za Olympem, je opravdu skvělý zážitek.

Pokud se budete někdy pokoušet slunce vyfotit, zkuste nastavit bodové měření expozice a měřit ji podle odrazu slunce v moři. Dostanete takhle krásně oranžovou barvu, jako vidíte na fotkách.


Východ slunce a udice

Východ slunce a lidi

Řecká pohostinnost

Řekové jsem velmi milí a pohostinní lidé. Jen vás upozorním na jednu věc. Pokud vám něco nabídnou a vy si nevezmete, tak sklidí ze stolu a už nedostanete. Takže berte, když dávají.

Člověk na fotce je majitel apartmánů, ve kterých jsem bydleli přímo u pláže. Bylo až zarážející, že se neustále usmíval. Česky uměl trošku, anglicky ještě míň, ale mluvit se s ním dalo. Jednou jsme si ale trošku naběhli, když jsme se ho česky zeptali, jestli dnes vyjede na moře lovit a on odpověděl „Ne, ne“ a my byli nahraní. V Řecku totiž „Ne“ znamená „Ano“ a tak jsme nevěděli, jestli odpověděl „Ne“ po našem, nebo „Ano“ po jeho.


Apostolis Kalamaras

Olivy

Já jsem velký milovník oliv.

Na trzích si můžete všechny druhy oliv ochutnat a koupit si ty nejchutnější. Pokud si budete někdy někde kupovat olivový olej, tak pravý olej má na sobě napsáno 0–1%. Ostatní oleje jsou třeba z olivových pecek a podobně.


Olivy

Plody moře

V Řecku můžete sníst cokoliv si z moře ulovíte. Není problém si nasbírat Slávky a jíst je syrové, vařené nebo smažené. Nebo si chytit chobotnici.

Chobotnici na fotce nám ulovil náš „pan domácí“. Zabil ji a vyslal nás mlátit s ní asi 100× o kameny, aby se dala jíst. Potom ji před uvařením strčil na dvě hodiny do moře a ona krásně ztuhla jako beton. Každopádně chutnala skvěle. Trošku mi to připomínalo hovězí na polévku.


Chobotnice

Ouzo

Ouzo je tradiční řecká lihovina. Voní jako pendrek a chutná jako pendrek. Pravda, když jsem ho ochutnal poprvé, tak mi připomínalo Bromhexin. Každopádně se dá pít velmi dobře. Za pobyt jsem zvládl několik lahví.


Ouzo

Ovce, kozy a pastevci

V Řecku se vyplatí půjčit si třeba auto a vyrazit na projížďku. Pokud si vyjedete do hor nasávat do sebe čistý horský vzduch, může se stát, že budete několikrát zastavovat kvůli stádu ovcí a koz, které se promenádují po silnici.

Já si v Řecku vyjel na Olymp a kochal se pohledem z hory bohů na vesničky a moře pode mnou.

V místě, kde jsem byl, je taková rarita. Slušný kopeček, asi 20 metrů silnice, kde voda teče nahoru a do kterého vytlačíte autobus jedním prstem. Kdo neviděl, neuvěří. Stačí vzít míč, pustit jej z kopce dolů a on se vám zastaví a vyjede zpět do kopce. Tlačit auto z kopce dolů, je neuvěřitelná námaha. Do kopce jej jedním prstem vytlačí i dítě.


Ovce

Památky

No jasně, že se nezapomenu zmínit o památkách. V Řecku je plno zajímavých míst, problém je jen v tom, že si z nich cestovní kanceláře udělaly výnosný podnik a rýžují na turistech nekřesťanské peníze. Doporučuji vám, abyste se na jejich zájezdy vykašlali a půjčili si auto. Nás půjčení stálo asi 45 euro/den a projeli jsme za jeden den čtyři výlety (každý výlet od cestovky byl asi za 20 euro) a byli svými pány. Prostě paráda.

Tahle fotka je z hradu Platamon.


Hrad Platamon

Autor fotografií: Qark
Qark | 02. 08. 2005 21:15 | Komentáře: 14 | ::Fotografie


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku
[ Prohlídnout] všechny fotografie

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
Packet 02. 08. 2005 23:16

Moc by me zajimalo jak je to s tim kopcem, uz sem o necem podobnym slysel, ale porad mi to vrta hlavou :-) . Nemate o tom neake blizsi informace?

Reakce na komentář: Qark #2Načítám náhled komentáře...

2
Qark url 02. 08. 2005 23:24

Reakce na Packet #1Načítám náhled komentáře...: Taky jsem se o to zajímal a bylo mi to laicky vysvětleno nějak takhle: Z moře se odpařují organické látky, které v určité výšce způsobují změnu tlaku. Něco jako tlaková níže a tlaková výše. Tohle pnutí pak dělá zmíněnou anomálii. Já nejsem fyzik, a líp mi to nikdo vysvětlit nedokázal. Takže pokud někdo znáte přesnější vysvětlení, rád se přiučím.


3
pjotr 03. 08. 2005 00:34

S tým kopcom je to rozhodne zaujímavé. Pochybujem ale, že to bude tlakovou výšou, či nížou. To by musela byť sakra hustá ;-) Zaujímalo by ma, koľko stupňov má sklon toho kopca. Potom by sa možno dalo hovoriť i o optickom klame ;-) Ale nie som si istý.

Reakce na komentář: Qark #5Načítám náhled komentáře...

4
Jódlující bernardýn 03. 08. 2005 10:51

Já jsem o něčem podobným slyšel v nějakým cestopise. Tuším, že šlo o nějaký kopec v San Franciscu a tam šlo o jakési "magnetické" proudy :-) Ale každopádně by mě podrobnosti taky zajímali

Reakce na komentář: Qark #5Načítám náhled komentáře...

5
Qark url 04. 08. 2005 13:25

Reakce na pjotr #3Načítám náhled komentáře...: Převýšení je prý kolem 30cm. Na tom místě to ale vypadá na mnohem víc. Každopádně je to pořád kopec do kterého jdeš velmi lehce a z kterého scházíš s námahou. Kopec do kterého i malé dítě jedním prstem vytlačí autobus.
Reakce na Jódlující bernardýn #4Načítám náhled komentáře...: Tady se jistě o žádný magnetizmus nejedná. Do kopce vyteče voda, vyjede míč…a nijak to neovlivňuje střelku kompasu.

Prý se na to přišlo tak, že se při stavbě silnice do kopce silničářům rozjel válec :-)


6
Bartholomeus Eremita 15. 08. 2005 20:10

No takový kopec existuje i v Polsku, byla tam sestra a je to fakt brutal. Ten optický klam mě už taky napadl, ale asi to je blbost…


7
Tomáš Lepka 10. 09. 2005 12:40

Musím pochválit i fotografie vybrané k článku, jen ty kde je západ slunce bych zkusil nedávat slunce přímo na střed. Zkus to a uvidíš že se Ti budou líbit víc jak "středovky"

Reakce na komentář: Qark #8Načítám náhled komentáře...

8
Qark url 11. 09. 2005 02:41

Reakce na Tomáš Lepka #7Načítám náhled komentáře...: Ahoj, já osobně středovky nemám taky rád a ani je běžně nedělám. Tohle je taková výjimka, protože slunce v nich není ten hlavní motiv. Jen dokresluje atmosféru (udice, lidé na pláži) Přiznám se, že mám i pár fotek slunce v úplně jiné kompozici a není to ani z daleka tak působivé jako tyhle.

Reakce na komentář: Tomáš Lepka #9Načítám náhled komentáře...

9
Tomáš Lepka 11. 09. 2005 12:33

Reakce na Qark #8Načítám náhled komentáře...: jestli se Ti bude chtít tak pošli nějakou tu ukázku nestředovky na e-mail. Rád se na ně podívám.


10
Martina 14. 08. 2006 20:14

Ahojinky,moc hezký ja jsem taky byla v Leptokárii a ne jednou.Moc se mě tam líbí a mám tam spoustu kamarádu.A ty obrázky jsou moc krásné.Já miluju Recko.Nemáš ještě nějaké fotečky z Leptokárie?Martina


11
Adéla 08. 06. 2007 15:04

ahojky mas to tu skvely ja byla v recku v leptokarii byla jsem o natom hrade na olympu na magneticke hore na plazich neipori atd je to tam uzasny up skvely a mas uzasnou stranku pa


12
Jakub 19. 05. 2008 19:31

Quarku, niektore tvoje fotky su fakt dokonale…
Mozes sa spitat aky fotak pouzivas ??


13
Ivana Panchártková 10. 08. 2008 13:37

Já jsem letos byla na Krétě a bylo to super dovolena. A letos mne to Řecko dokazalo překvapit. Na Krétě je k vidění nejkrasnejší město Chania, plaže s modrou vlajkou pro čistotu plaží a čistotu moře. Lefkas Ori ( Bílé hory ), pamatky. Stojí vidět i Krétský večer ( folkorní hudbou, kroje a ochutnávkou jídla a vína ).


14
Ivana Panchártková 22. 08. 2008 14:33

Prosím mužete mi dát informace a popsat poloostrov Evia. A v čem je lepší než Kréta. Jestli se to dá takhle říct. Protože celé Řecko je uhvatný. Děkuji moc

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.