QARK.net — Qark.net je v dnešní Rovnosti
Qark.net je v dnešní Rovnosti

Qark.net je v dnešní Rovnosti

Pokud si koupíte dnešní Rovnost pro Brno a okres Brno-Venkov, najdete na třetí straně drobnou zmínku o Qark.net, v souvislosti s  Otevřeným dopisem pracovníků Muzea města Brna.

Po stažení Otevřeného dopisu z původního umístění na webu hradu Špilberk, jsem totiž nabídl pracovníkům muzea doménu třetího řádu, na kterou tento Otevřený dopis přesunuli.


O co se v Otevřeném dopise vlastně jedná?

Śpilberk, se statutem národní kulturní památky, je jedinou historickou památkou mezinárodního významu v Brně, kterou hojně navštěvují turisté z celého světa. V současné době zde vyvstal spor mezi skupinkou radních a pracovníky Muzea města Brna, o nesprávném využití prostor jižního křídla. Muzeum města Brna, které tuto památku po více než 40 let spravuje, by rádo zpřístupnilo tyto prostory veřejnosti. Brání tomu však zpomalení, či pozastavení rekonstrukce hradu. Podle schváleného harmonogramu prací, měla být již v letošním roce rekonstrukce Špilberku zcela dokončena a muzejní sbírky přemístěny do definitivních depozitářů. Jižní křídlo mělo být po dokončené rekonstrukci zpřístupněno v celém rozsahu veřejnosti. Nevyužité prostory tedy nejsou zapříčiněny pochybením Muzea města Brna. Proto se pracovníci Muzea města Brna obávají, že současné úvahy o komerčním využití části Špilberku, jsou v rozporu se statutem národní kulturní památky, i s jejím stávajícím kulturním využitím. Ve svém důsledku by znamenaly výrazné omezení současných úspěšně se rozvíjejících kulturních aktivit, i značný pokles atraktivnosti, nejen této památky.

Pokud máte zájem podpořit stanovisko pracovníků Muzea města Brna, přidejte se prosím k Otevřenému dopisu na adrese http://spilberk.qark.net.



Dnešní Rovnost napsala

Rovnost 1

Rovnost 2
Qark | 06. 06. 2005 13:57 | Komentáře: 3 | ::QARK.net


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
Dr. Pavel Liska 08. 06. 2005 15:08

Myslim si, ze komrcni vyuzivani historickych ci umeleckych pamatek muze byt casto zpusob, jak pamatky zachranit, udrzet ci zrekonstruovat. Komercializace ale musi stat v pozitivnim vztahu k hodnote pamatek, musi k nim zachovat verejny pristup a nikdy nesmi omezit, ci dokonce ohrozit nekomercnich kulturnich instituce ktere jsou s pamatkami propojeny. V pripade, ze by Muzeum mesta Brna melo byt komercializaci hradu Spilbeku omezeno, je takovy postup skodlivy a nevhodny. Vzpomenme si na cauzu Domu panu z Kunstatu, kde se take nejprve cast magistratu snazila dum "zprivatizovat", aby mesto nemuselo financovat rekonstrukci. Dnes jsou vsichni hrdi, ze tato pamatka zustala zachovana verejnosti. Podobne tomu bude i u Spilberku.

Reakce na komentář: Qark #2Načítám náhled komentáře...

2
Qark url 08. 06. 2005 23:48

Reakce na Dr. Pavel Liska #1Načítám náhled komentáře...: Ano, máte pravdu. Já osobně, konkrétně v tomto případě, nevidím nic krásného na komercializaci typu: postavení hotelu na Špilberku. Takový hotel potřebuje určitě i parkoviště…atd. Prostě a jednoduše: Hotel na Špilberku? Děkuji, nechci.

Když totiž pominu finanční stránku, nevidím v tom žádný další přínos pro veřejnost. Hotel je spíše pro cizince a Brňák ostrouhá. Taky by se mohlo stát, že na Špilberku nebude závěrečný ohňostroj, protože lidé v hotelu budou chtít klid :-) … atd. Národní kulturní památka s hotelem, to je snad možné jen u nás :-( A když o tom tak přemýšlím, není to jen otázka historické hodnoty hradu, jde i o lidi. Stačí se podívat kolik dvojic na hradě hledá klid a romantiku. Pochybuji, že něco takového najdou po postavení hotelu. A tak jim nezbyde, než se jít tak maximálně opít do hospody.


3
Paukrtová 13. 06. 2005 09:15

Hrad je velmi atraktivní místo a mělo by být v maximální míře zachováno pro veřejnost. Připojuji se ke stanovisko dr. Lišky.

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.