QARK.net — Dobrovolný celibát je návykový
Dobrovolný celibát je návykový

Dobrovolný celibát je návykový

Někteří muži v průběhu života zjistí, že jim ženy nechybí. Bez žen jim je báječně. Prostě se skvěle baví, mají život podle svých představ, užívají si ho na maximum, avšak nemají přítelkyni.

Muži nepotřebují cit a dokážou se báječně zabavit sami. Já třeba byl jednou dokonce více jak rok bez přítelkyně, protože jsem ji ani nehledal. Vlastně by se dalo říct, že jsem se bližším kontaktům s holkami vyhýbal.


Začalo to jednoduše. Rozešel jsem se s holkou, vrhl se na sport, měl jsem čas na plno koníčků a mohl jsem si dělat co chci, bez omezování a kompromisů. Udělal jsem si život podle představ a byl jsem dokonale spokojený. Všichni se na mě však po čase dívali divně, jakoby být bez přítelkyně byla děsivá nakažlivá nemoc. Já se tomu jen smál, bylo mi fajn. Zatímco já se šel na párty bavit a užít si ji, několik kamarádů se nedostavilo, protože by to „doma“ neprosadili před přítelkyní. Další část přátel přišla s přítelkyní a celý večer se bavili jen na oko, a ostatní se sice bavili, ale podávali raport smskami svým drahým polovičkám „že se mají dobře a těší se na ně“. Tak jsem to tenkrát viděl, jako člověk mimo to dění okolo, mimo lásku.

A taky vím, jak to bylo skvělé, nikomu nemuset vyprávět jak jsem se měl a kdo tam byl a co jsem dělal. Prostě paráda. Po tři čtvrtě roce jsem si však všiml, že si mě doma zvláštně testují, jestli se mi nezměnila sexuální orientace. Začalo to drobnými narážkami a po roce celibátu to vyústilo v otevřenou konverzaci, kdy jsem v očích své matky viděl, že moji homosexualitu by sice nesla těžce, ale bylo by to alespoň nějaké „logické“ vysvětlení, proč nemám přítelkyni. Tenkrát mně došlo, že být mladý a nemít přítelkyni je horší, než být prašivý. Nějaký čas jsem se stavěl na odpor a nehledal žádnou „na truc“. Potom se mi to tak nějak rozleželo a říkal jsem si, že bych na svém životě měl něco změnit, že to asi opravdu nebude normální. A tak jsem se, ze strachu z nenormálnosti, začal snažit.

Něco uvnitř mě si však do té doby vedlo skvělý život a nechtělo s tím přestat a něco na povrchu se zase snažilo být „normální“. Sváděl jsem takový boj, kde jedno „Já“ říkalo jak je skvělé být sám a vyjmenovávalo výhody a druhé „Já“ poukazovalo na fakt, že jsem na vrcholu svých sexuálních sil a že si každý promarněný den budu v budoucnu vyčítat. To druhé „Já“ iniciovalo setkání s holkami, oslovování a balení. První „Já“ to ale nikam dál nerozvíjelo. Poznal jsem sice plno zajímavých děvčat, ale žádná mě neupoutala tak, abych se zřekl svého spokojeného života.

Zajímá vás co bylo dál? Zjistil jsem, že to umělé snažení je k ničemu. Bojovat sám se sebou nemá cenu. Zkusil jsem to jinak. Bavil jsem se zase jako předtím, jen jsem se začal i dívat po holkách. Normálně jsem s nimi komunikoval, ale nedával jsem si za cíl sbalit je. V té chvíli jsem najednou poznával plno zajímavých holek s kterými jsem se cítil jako s kamarády, protože jsem se nemusel přetvařovat a dělat se lepším, abych je sbalil, nebo dostal rychleji.

Kdepak, byl jsem svůj a přitom jsem dal holkám šanci. Nakonec se to zlomilo a já začal vidět zbytečnou procházku po městě, místo které bych mohl dělat něco lepšího, jako zajímavé strávení dopoledne. Líbilo se mi, že mě někdo poslouchá, že mě někdo obdivuje, že mám na světe význam i pro někoho jiného, než jsem já sám. V té chvíli se zlomila moje pohodlnost a určitá sobeckost a já se vrhl na partnerský život. A těšilo mě to.

Fakt je, že dobrovolný celibát je věc návyková. Chuť na sex s holkou ztratíte brzo, vždyť existují i jiné metody, kvůli kterým nemusíte být hodní, přetvařovat se a dělat věci, které vás nebaví – takhle jsem to tenkrát bral. Dneska bych spíš řekl, že jakákoliv „jiná metoda“ vám nevynahradí pocit, když se pomilujete s přítelkyní, a pak se spolu k sobě přitulíte a vy cítíte, že jste něco tomu druhému dali, a že vás ten člověk miluje.



K tomuto článku mě inspiroval komentář od Xmana.

Qark | 09. 06. 2005 22:33 | Komentáře: 20 | ::O mužích


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
pjotr 09. 06. 2005 23:04

Ako by si mi z duše písal :-) Ešte by som dodal, že nič nenahradí ten pocit, keď Ťa niekto dokáže hodiny počúvať, tie sp*osté reči a kecy, ktorým Ona často ani nerozumie :-) to je proste skvelý pocit.

Všetko ale príde samo.


2
Hondrej 10. 06. 2005 01:55

Nic to nevynahradí?
Celibát je návykový, to plně souhlasím. Má osobní zkušenost – jsem bez přítelkyně, nevyhovuje mi to, snažím se, ale nenacházím. Snaha postupně opadává a proč? Protože jsem ony pocity "že jsem tomu druhému něco dal a že mě miluje" nezažil a tudíž nevím o co přicházím.
Napadlo mě úsloví "Nevědomost (potažmo neznalost či neprocítěnost) je sladká" – ale zde to platit nebude :-)

Reakce na komentář: Macinek #3Načítám náhled komentáře...

3
Macinek 10. 06. 2005 08:21

Reakce na Hondrej #2Načítám náhled komentáře...: A nebo taky Neznalost neomlouvá…
Jinak co se týče celibátu – mám kamaráda, co je už přes rok sám a přijde mi, že je to s ním dost vážné. Věčně je podrážděný, nikam s námi pořádně nechodí, protože "má depresi a nechce ji na nás přenášet"… Myslím že na tyto lidi přesně platí známý fórek, který říkáte vy kluci o nás holkách – Proč vaří ženská, co má krámy, rajskou v šesti hrncích? PROTO!!


4
black_lemon 10. 06. 2005 13:23

No jo, ale ty se muzes tulit jak chces, ale ona te stejne opusti a najde si jinyho.
Pravda: laska neni.

Reakce na komentář: Ash #5Načítám náhled komentáře...

5
Ash 10. 06. 2005 17:16

Reakce na black_lemon #4Načítám náhled komentáře...: Není? IMHO je láska (myšleno to, co končí pro člověka leda buď smrtí, nebo někdy ani tím ne) něco mezi posedlostí a šílenstvím a občas se opravdu vyskytuje. Když si vemeš, že na to potřebuješ dva takové cvoky, a ještě aby se milovali vzájemně, statistika napovídá, že bude problém je vůbec najít. A že bys jedním z nich byl ty… chacha už jsi vyhrál v loterii 10 miliard? Ale šance tu je.

Ty normální lásky jsou celkem běžné, dokud trvají, akorát se holt nesmí hodnotit ex post, to by bylo špatně. Co bylo, bylo hezké, a od určité doby holt už třeba nic není. Pro jednoho to většinou skončí dřív, a v tom je jádro pudla. Resuscitace je někdy možná, ale je to adrenalinovej sport. Jindy naopak končí manželstvím, a pak to už "tak nějak jede", asi jako když dva lidi ženou klackama po ulici obruč.

Pak jsou ještě lásky nelásky, ty nejsou normálními láskami ani když trvají, ani potom, i když to tak někdy vypadá. Ale maj podobné symptomy a daj se žrát jako takové ty udržovací vitamíny a šumáky, když je člověku zle, a dokud se mu nepodaří upéct něco lepšího, co ho vyléčí.

Pokud jde o to tulení, samozřejmě by se měla tulit hlavně Ona. Když se netulí… člověku někdy taky nestartuje auto. A když to trvá dýl, tak se nadlábne a koupí si něco jinýho. Ale bylo to pěkný auto. Jenže co s ním, když nejezdilo. Dobře že jsem ho prodal…


6
Navi 11. 06. 2005 22:09

Tak s clankem souhlasim – nemam stalou pritelkyni, na fyzicke potreby jsou milenky – ale ony jsou zeny potvory – vyciti, ze se mate bez nich dobre, ze je vam fajn, stanete se lovnou koristi, protoze jste jeste spokojenejsi nez ostatni zadani a snazi se vam tu svobodu za kazdou cenu zkrouhnout :-)

Neco jineho je samozrejme nedobrovolny singler – ne z presvedceni, ale z nezajmu ze strany slecen – tam pak prichazi na podrazdenost, nabrucenost, deprese,… – na to pozor.

Reakce na komentář: Mikeš #7Načítám náhled komentáře..., Honza #9Načítám náhled komentáře...

7
Mikeš 01. 07. 2005 20:34

Reakce na Navi #6Načítám náhled komentáře...: Jo, souhlasím. Jen bych ostatní a "nedobrovolné singlery" (pěkné :-) obzvlášť, rád varoval: s tím celibátem to nikdy nepřehánějte – pak už by TO nemuselo jít vůbec… To myslím vážně. Zatím čau

Reakce na komentář: Honza #9Načítám náhled komentáře...

8
housky 18. 08. 2005 00:44

Při přečítání tohoto článku jsem postupně zjišťoval,že tento článek je doslova o mě a po přečtení jsem se sním naprosto ztotožnil.Prožil jsem si to také a musím říct,že v určitých chvílích je to mnohem lepší, než mít svou přítelkyni pořád u "zadku".Samozřejmě by se to nemělo přehánět(mít deprese už je podle mě extrém), ale když si zvyknete na tu svobodu jakou máte bez stálé přítelkyně,je to dost těžký pak se vracet zpět k nějakému dlohodobějšímu vztahu(nemyslím tím k bejvalce,ale ke vztahu obecně).Svoboda je jedna věc,ale zůstat pak na ocet druhá.


9
Honza 23. 08. 2005 11:56

Reakce na Mikeš #7Načítám náhled komentáře...: Reakce na Navi #6Načítám náhled komentáře...:
No asi tak nějak podrazdenost, nabrucenost, deprese,… to jsem já. Každý mi řekne že holky chtějí vyrovnaného chlapa o kterého se můžou opřít… no a dokud nějakou mít nebudu tak jiný nebudu a bude to jen horší…


10
Manifest 26. 11. 2005 05:33

Clanek je to pekny, jen ten smutny konec :-).

Proc je pud splodit potomky spolecensky povysovan nad ostatni? Vdyt je tolik dasich veci, pro ktere se da zit stejne plny zivot – vzdelani, kariera, dobrocinost, penize, duchovno, jidlo…

Jsem dospely muz, psychicky plne sobestacny, jenz se diky civilizaci vyvazal z modelu divokeho samce rizeneho svymi hormony. Jsem sam, jelikoz to narozdil od jinych dosud intelekualne nevyzralych muzu a zen svedu.

A to je sere :-).


11
true.champion 09. 01. 2006 22:50

Ja byl bez pritelkyne asi 5 let a teprve ted mi to zacina vadit…


12
maturin 05. 05. 2006 15:16

Nemal som nikdy priatelku, nikdy mi nechybala a bol som spokojny.Az som sa tento rok zamiloval do svojej radodajnej kamarátky. Ale ta ma nechcela a ja som bol hrozne nešťastný, takže sa vraciam k celibátu. Asi by som si mal navliecť mníšku kutnu.


13
Vašek 16. 12. 2006 12:21

Já to vidím asi takhle,je mi 21 a pořádný vztah jsem ještě neměl.Prostě mě zatím žádna holka nezaujala,tak abych pro ni byl ochoten obětoval některé své koníčky.Prostě nejsem ochoten se přetvařovat,jen pro to abych s někým byl.Mě holka musí chytnout za srdce,jinak si připadám že si něco nalhávam .


14
croco 01. 03. 2007 22:44

Dost dobré!


15
jana 13. 12. 2007 14:38

je to hodně řečeno povrchně…


proč je tedy spousta rozchodů? abychom mohli najít někoho po čase opět jiného a za pár let či měsíců se opět rozejít


nemohu se ztotižnit s tělem, a proto ani s takovouhle krátkozrakou filosofií


16
Purpura 08. 01. 2008 23:10

Moc hezký hele, v něčem jsem se tam taky ztotožnil a řekl bych že pokud nemám přítelkyni, tak jsem víc v pohodě.. Ale musím říct, že mi chybí jedna věc – a to, že mě nikdo nevyslechne a nevyřeší moje problémy se mnou… toe asi to nejcennější na vztahu, vzájemné porozumnění a soucit !


17
Martas 06. 02. 2008 09:16

Je to dobrý, ale něco tomu chybí……


18
Vlado 23. 03. 2008 14:41

Dobry článok.. ja som podobne ako maturin nikdy nemal priatelku, nemam, a už ani nechcem, neviem čím to je, ešte taky polrok dozadu mi moje pudy oznamovali – najdi si niekoho, najdi atd atd.. Neviem, podľa toho čo vidím a ako to všetko funguje tak ani nemam chuť mať priateľku, aj keď nikdy som ten pocit nezažil, takže nemôžem povedať či to je správne, alebo nie… každopádne celibát je dobrá vec.

Reakce na komentář: wiwi #19Načítám náhled komentáře...

19
wiwi 29. 03. 2008 12:14

Reakce na Vlado #18Načítám náhled komentáře...: Uf, konečně jsem našla někoho, kdo mi mluví z duše. :-) U mě je to podobné. Je mi 19 a půl a nikdy jsem přítele neměla. Nějak mi to…nechybí. Žiji svými zájmy, jen se bojím, aby se kamarádi na mě časem nezačali dívat skrz prsty. Taky jsem viděla pár negativních věcí v souvislosti s partnerstvím – pláč, deprese, nesoustředěnost, špatná nálada, nestíhání ostatních povinností, zameškávání školy… atd. atd. atd. Prostě vivat přátelství! :-)


20
celibátnice 29. 04. 2008 21:21

Tak vidim, že už tu píšou i baby, tak též něco napíšu :-) Je mi 19, přítele jsem nikdy neměla a abych pravdu řekla, styděla jsem se za to. Vím, že je to blbost, ale v hlavě vám to stejně hlodá – proč. Myslím, že nejsem příšera, pár zájemců bylo, ale z mé strany zase zájem nebyl a naopak. Postupem času se nedobrovolného celibátnictví stalo celibátnictví dobrovolné. Možná jsem zahořkla, nevím. Teď si zakládám na své svobodě, bavím se a hlavně – když mluvím s klukem, je mi jedno co si o mě myslí. Jestli jsem pěkná, milá nebo jaká. Jsem naprosto sama sebou, protože nemyslím na toho kluka jako na potencionálního partnera. A je to sqělý pocit :-D

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.