QARK.net — Šuškavé víno
Šuškavé víno

Šuškavé víno

Včera se konala akce ve vinném sklípku.

Když jsem dorazil na sraz, tak už tam čekala početná skupinka natěšených kamarádů, vybavených foťáky a PET-lahvemi, které si hodlali dovézt zpět naplněné až po okraj vytouženým vínem. O půl šesté dorazil autobus do kterého jsme se všichni naskládali a pak dalších 10 minut čekali na pořadatele, který přišel pozdě, ačkoliv to byl on sám, kdo nás nabádal k přesnému dodržení času odjezdu. Cesta trvala necelých 45 minut za bujarého veselí a vtipkování o igelitových sáčcích, které pro nás ke každému sedadlu pověsil prozíravý řidič.

Autobus nám zastavil v Mikulově, přímo před sklípkem. Vyhrnulo se z něj kolem čtyřiceti mladých alkoholiků, kteří se nemohli dočkat, jak se večer zřídí. Ve vinném sklípku nás čekaly stoly plné klobásek a chlebů se slaninou, které pro nás připravila majitelka, malá postarší paní oblečená jako prodavačka Jednoty. Ta si nás v duchu přepočítala a vybrala šest lidí, jež měli to privilegium ochutnat víno a svým kamarádům pak doporučit nejzdařilejší značku. Hrnul jsem se první, protože si myslím, že se ve vínu docela dobře vyznám.

Paní nám rozdala skleničky a donesla si koštýř a schůdky, bez kterých by jinak na sud ani nedosáhla. V zápětí jsme mohli docenit její umění nasát víno do koštýře, protože si ta nebohá paní potáhla tak, že si při tom i lokla a víno jí do sudu za hlasitého kašlání teklo nosem zpět. Ovšem to tu nadšenou vinařku neodradilo a hbitě vyměnila koštýř za šlaušek. Zavelela "Müller" a jala se ocucáváním druhého konce šlauchu potáhnout víno. Nutno dodat, že jí to taky nešlo moc bravurně a tak měl každý polité nohy od vína a ve skleničce víc slin hostitelky, než zlatavého moku.

Já ochutnal první a hned mi bylo jasné, že to co se nám podává by šlo bez uzardění prodávat jako víno krabicové. Paní se nechtěla zdržovat výkladem a tak jen přehodila šlauch a zahlásila "Veltlín" a natahovala ruce pro skleničky, které nám před vteřinou naplnila. Takže jsme jen zavřeli očí, kopli do sebe Müllera a s doufáním v lepší kvalitu natáhli ruce vstříc Veltlínu.


Ovšem to jsme se velmi spletli. Po mírném poválení v ústech se mi splašily chuťové buňky a snažily se dostat z pusy takovou rychlostí, že mi málem vyrazily zuby. Hned jsem si vzpomněl na Mládkovu písničku Šuškavé víno, kde svoje pojmenování vysvětluje slovy "..to je, když malý si doušek dáš a zkřivená pak ústa máš, že do ucha si sám žašuškáš".

O dalším koštování se ani nebudu víc rozepisovat. Paní to ale měla vemi dobře vymyšlené, protože všem samozvaným znalcům, kteří se přihlásili, nabídla během dvou minut asi 10 druhů vína a tak jsme zpátky mezi kamarády odcházeli nalití a zbytek večera nám bylo jedno co pijeme.

Ale dobrou zábavu naštěstí nedělá dobré pití, ale hlavně dobrá společnost. A ta byla vynikající. Zbytek večera jsme se báječně bavili. Pár jedinců sice po první půlhodince strávilo nějakou dobu na lavičce před sklípkem, kde čekali až je nějaký kamarád zachrání od umrznutí a dotáhne je dovnitř, protože oni toho sami nebyli schopni. Což dokazoval i pohled na jejich pozvracené nohy.

S přibývajícím časem a přibývajícím vínem rostla zábava a docházelo také k nejrůznějšímu párování. Místnost byla plná objímajících se lidí, kteří za zvuku harmoniky zpívali písně, ke kterým většinou ani neznali slova. Skončili jsme kolem druhé hodiny ranní a nasoukali se do autobusu, jenž nás potom dokonale oplilé dovezl zpět na rozjezd ve tři. Rozcházeli jsme se těžkým krokem a s nohama pletoucíma se jako jehlice Ovčí babičky.

Qark | 27. 11. 2004 21:30 | Komentáře: 11 | ::Alkohol a jiná zábava


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
michelin 27. 11. 2004 21:56

Souhlasím. Víno bylo špatné a bylo ho moc. No a tahle kombinace dopadla tak jak musela, tzn. proběhlo kalné opilcovo dopoledne a podle toho co jsem slyšel ne jen moje :-). Nicméně společnost a zábava byla vynikající takže akce to byla myslím supr.


2
růžin 28. 11. 2004 15:53

Pravda, pravda. Sobotní den mi připadal stejně reálný, jako sen z předešlé noci (Já když su nažrané, tak nesním). Ta poznámka s pozdním příchodem vedoucího – to bylo poprvé a naposledy, na koho jsme čekaly. Poprvé jsme pořádali hromadný odjezd, tak jsme si to nacvičili a příště se jede a basta.
Podle mýho je dobrý víno to, co můžu pít celý večer, má nějakou chuť a nepobliju se z něj. Toto je můj subjektivní pocit a Muler thurgau ze sklípku jej splnil. Je pravda, ze jsem uz pil i lepsi vino, ale taky horsi. Myslim ze se to dalo.
No a pokud by byl zájem, mohli bychom podniknout nějakou jinou akci. Já třeba zatím nemám zařízenýho silvestra, nebo vánoční besídka by byla dobrá, ke konci zkouškového bychom mohli taky něco provést. Prostě čekám na nějaké podněty, a určitě to můžem zopakovat.


3
Dosťa 28. 11. 2004 20:54

jojo pohoda, možná trochu moc zvracejících lidí, ale asi na ten počet 45 osob to bylo ještě dobrý…che.

JO a vzkaz pro SOBOLA: Sobole Sobole, už mě nikdy jako ožrala nezvedej, protože mám obražená záda a bolí mě celej člověk nebo spíš jakejkoliv pohyb….ono to v opilosti šlo přejít, ale za střízliva nic moc teda….no to jen aby ses do příště poučil…che. zdravim..


4
sobol 28. 11. 2004 21:14

Hoy dosto omlouvam se  – to ja si nepamatuji  – a fakt me to mrzi – verejne se omlouvam  – byl jsem jak motyka – a uz konecne vim proc mam odrenou a narazenou ruku. Dosto fakt je mi to lito. V sobotu jsem trpel jak zvire, ale je to proste tak chlastals, tak trp hajzle . Jak by to asi vypadalo kdyby nebyly kocoviny – to by to lidstvo mohlo rovnou zabalit. No doufam, ze priste na podobnem vecirku ale to je vlastne jedno …


5
Dosťa 28. 11. 2004 22:26

Sobol: cheche….tak ty otom ani nevíš…???? Ty zvíře … :-)


6
sobol 29. 11. 2004 13:51

Dosta: fakt toho moc nevim :-)


7
andrew 29. 11. 2004 21:59

Souhlasím s tím, že vínko nebylo nejlepší, ale jak psal Růžin, pil jsem i mnohem horší. Mě i mnoha dalším zachutnal Muller a pil se mi dobře celý večer. Pravda je, že majitelka již nebyla v nejlepších letech a práce s koštýřem na ni byla už moc. Ale stáří jí vůbec nezabránilo brát ochutnávku hopem. I já měl co dělat abych udržel tempo :-) Každopádně když se podívám na celou akci, tak musím říct, že se podle mě náramně vydařila, protože kdykoliv jsem se podíval kolem, tak byla zábava v proudu a až na pár odstrašujících případu (s čímž se muselo počítat) to všichni přežili v pohodě. Nevím jak vy, ale já si to fakt užil a klidně bych to zopakoval – někdy jindy a v jiném sklípku!


8
ruzin 30. 11. 2004 09:21

Mimochodem, nevim jestli to mam vubec rikat, ale sranda musi byt a ja to kamenovani nejak preziju….. tu situaci s Dostou a Sobolem jsem videl….Sobol celkem nesetrne povalil Dostu. Pak se ji snazil zvedat a jak ji zvedal, tak Andrej se jal Dostuli kamaradsky oprasovat zaspinenou bundu od prachu ze zeme. No jenze to nebyl prach zemsky, ale blitka lidska. A festovni.


9
Hondza 30. 11. 2004 13:30

Docela jsem se těšil na červené, které bylo opravdu takové divné (ostatně na tom jsem se shodnul i s ostatnima), co tyka bileho, tak to bylo na pohodu…bez problemu pitelne…co bylo, ale opravdove peklo byl "burcak" – ne tak kvalitou, jako silou… :-)
Jinak akce to byla vyborna, takovych podobnych jen houst…


10
Kamičo 01. 12. 2004 20:04

Jj, ten burčák byl fakt síla.. :-)


11
radomakin 13. 12. 2004 02:32

no ten burcak mi chutnal asi nejvic, ale je fakt ze jsem kostoval asi az tak po 8 sklenickach toho nechutnyho vina, je fakt ze u vina mi zachutnalo to cervene zweliger, asi proto ze jsem jej pil az nakonec, tudiz mi bylo jendo co piju :-)

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.