QARK.net — Tři facky aneb chlapský element
Tři facky aneb chlapský element

Tři facky aneb chlapský element

Pamatuji si na tři facky, které změnily můj život. Jsem moc rád, že ho změnily k lepšímu a jsem za ně velmi vděčný.


Facka první

Ve druhé třídě se mi zalíbily magnety na nástěnce. Byly skvělé a já si prostě dva vzal domů. Nešlo odolat. Po několika dnech si jich zcela náhodně všiml můj otec a postavil mě před rozhodnutí. Buďto facka, nebo se nebudu týden dívat na večerníčka. Vybral jsem si facku, protože v té době zrovna v televizi hráli něco skvělého.

Tenkrát jsem si uvědomil, že krást je špatné. Dostal jsem za to facku, kterou jsem si sám odsouhlasil a magnety jsem vrátil. Do měsíce mi otec koupil celou sadu magnetů. Moc jsem si je užil, byly mnohem větší, lepší a navíc nebyly kradené.

Facka druhá

Ve čtvrté třídě jsme hráli vybíjenou. Moje družstvo vyhrálo nad jiným. Kluk z druhého družstva to neunesl a kopl do míče, který jsem držel v rukou. Zlomil mi prst na levé ruce. Byla to klukovina, ovšem škola z toho udělala aféru. Tenkrát u nás zazvonil otec kluka, který mi kopnutím zlomil prst. Zazvonil, aby se omluvil. Místo omluvy z něj vypadlo plno zlosti a nadávky, kterými počastoval mého otce. Vyčítal mu, že jeho syn je popotahován po škole kvůli hlouposti.

Velmi živě si vzpomínám, jak jsem stál za dveřmi a slyšel, jak ten muž mému otci nadává. Pak mu můj otec dal jednu facku a ve vteřině bylo ticho. Tenkrát jsem si uvědomil, že pokud něco uděláte, máte se omluvit. Nemáte svádět vinu na ostatní. Nechcete-li se omluvit, mlčte a zůstaňte doma.

Facka třetí

Když jsem byl starší, natrhal jsem si pár třešní v sadu blízko baráku. Trhal jsem s kamarádem. Když jsem šel domů, čekal za stromem starší muž se sukovicí a sdělil nám, že to na nás řekne rodičům. Doma jsem se ke všemu přiznal. Když muž druhý den přišel, řekl mu otec jen velmi stroze, aby nežaloval, že o všem ví a že pokud není chlap a neumí si poradit s malým klukem, ať mu raději neleze na oči. Potom dodal, že nechápe proč, když mě chytil, mi nedal pár facek a raději šel žalovat.

Vyvodil jsem si dvě jednoduchá pravidla. První bylo: „Pokud něco uděláš, přiznej se.“ A druhé pravidlo znělo „Vždy se postav za svoji rodinu.“



S těmito pravidly žiju celý svůj život. A je mi fajn. Děti potřebují mužský element. Potřebují jej jako vzor, potřebují jej, aby ho nenáviděli a zároveň i milovali.

Po první facce jsem otce nenáviděl, ale dnes, s odstupem času mohu říct, že je to to nejlepší, co mi mohl v životě dát. Díky jeho třem životním fackám (no pravda, ta třetí byla jen vyslovená) vím, že krást se nemá. Vím, že pokud něco poděláte, máte se omluvit. A hlavně je mi jasné, že s lidmi se má jednat na rovinu, a že rodina by pro vás měla být svatá.


Celé tohle povídání mě napadlo pro přečtení tohoto článku na letince, kde mi došlo, jak je občas dobré mít nějaký ten mužský vzor.

Qark | 22. 08. 2005 11:22 | Komentáře: 8 | ::Jen tak


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
Ukulele 22. 08. 2005 18:35

Tak s timto (na rozdil od vetsiny tvych ostatnich clanku) nesouhlasim :-) .


2
slova 22. 08. 2005 18:48

Tomuhle "jevu" říkám čelem, nebo zády. Je dobré žít tak, abychom mohli mít rádi sami sebe. Abychom si sami sebe mohli vážit. Když to umíme předat svým dětem, pak je to dar a výhra.
Tvůj táta to zvládl. Zdá se, že to zvládáš také :-)


3
Vladan 23. 08. 2005 11:29

Kazdy ma sve zpusoby jak z ditete vychovat slusneho cloveka. Ja se za nej povazuji a za cely svuj zivot na me nasili rodice nepouzili. I ja nikdy na sve dite ( az budu mit :-) ) nasili nepouziju, je to projev slabosti rodicu, kteri situaci neumi jinak zvladnout. Proste dat facku je jednoduche, ale jde to i jinak…

Reakce na komentář: Qark #4Načítám náhled komentáře..., avan #6Načítám náhled komentáře...

4
Qark url 23. 08. 2005 11:52

Reakce na Vladan #3Načítám náhled komentáře...: Ano, jde to i jinak. Mohl jsem si přece vybrat možnost druhou a nedívat se na večerníčka. Facku jsem zvolil sám.


5
skaff 23. 08. 2005 21:20

uplnej souhlas


6
avan 24. 08. 2005 22:55

Reakce na Vladan #3Načítám náhled komentáře...: ja facku za nasilie nepovazujem… a naproti tomu poznam cloveka, ktory za cely zivot facku nedostal … no ja si myslim ze by mu pomohla ;]


7
Dreed 06. 09. 2005 22:22

Ja si pamatuju, ze jako malej jsem byl fackovan co chvilu, doma ve skole, proste porad :-) Byl jsem vzdorovitej a sam sebou, co na srdci to na jazyku. S odstupem casu musim rict, ze zadne z tech facek nelituju (snad jen tech co padli nepravem, ale tech moc nebylo :-), vim ze ze me udelali lepsiho cloveka, ale to si kazdej musi ujasnit sam. Je taky dulezity aby ty facky padali fakt opravnene, rozhodne nefandim bezduvodnymu mlaceni..


8
Strey 19. 11. 2006 14:19

Fakt zajimavy clanek.Zitra jedu do Brna,vyliskam te a za par let mi podekujes :-)

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.