QARK.net — Žebrák a rolničky
Žebrák a rolničky

Žebrák a rolničky

Dneska si tak v klidu stojím na zastávce autobusu a najednou před sebou zahlédnu klasického otrapu, který žebrá peníze. Chodí od člověka k člověku a prosí o dvacku. Nikdo se nad ním však nechce zželet a tak došel až ke mně.


„Dobrý den mistře.“, lichotí mi, „neměl byste dvacku?“ „Jasně že měl.“, odvětím. Chlapík zavětří, přejde na tykání a zaprosí: „A nedal bys mi?“ „Ne, proč?“, divím se. „No víš, já potřebuji peníze na vlak.“, zkouší otrapa ohranou písničku. „To je starý, zkus něco nového.“, povzbuzuji ho. Žebrák přistoupí blíž a mě ovane opilecký dech. „Víš, já hrozně piju“, sděluje mi úžasnou novinku. „Já taky, ale já si na to umím vydělat.“, nenechávám se zvyklat já. Opilec to nevzdává a tasí se s další výmluvou: „Ale já beru malej důchod a tak nemám žádný peníze.“ „Kolik bereš“, informuji se. „Jenom tři tisíce.“, svěřuje se mi s pláčem. „Tak to je slušný, když to vydělíme počtem dní v měsíci, tak mi vychází asi stovka na den. Za 80kč si můžeš koupit půllitr rumu a za zbytek třeba dvacet rohlíků. To docela ujde, ne?“ Chlapíkovi to viditelně bere vítr z plachet a tak přeřazuje na jinou kolej. „Všude kolem nás jsou mimozemšťani.“, sděluje mi šeptem tajemství. „Já vím, to je taky starý.“, pokud nevymyslíš něco nového, tak ti nic nedám. Chlapík zmlkne a urputně přemýšlí.

Začíná mě to bavit. „Řekni mi nějakou básničku. Alespoň o dvou slokách.“, navádím ho, „Za nic ti prachy nedám, musíš se víc snažit.“ Z chlapa se kouří asi minutu a pak se přizná, že žádnou nezná. „Tak zazpívej písničku.“, pobízím ho dál. Žebrák se nadechne a já mu úplně vidím na očích, že se chystá zpívat něco jako „Co jste hasiči.“, to nechci. „Za chvíli budou Vánoce, tak zkus nějakou vánoční.“, popichuji ho raději. Když neví jak začít, navrhuji Rolničky a chlapík najednou docela nečekaně opravdu začne zpívat, „Rolničky, rolničky…“ Lidi kolem se otáčejí a on zpívá, jak nejlíp umí. Dokonce zjišťuji, že zná víc slok, než já a vypadá to, že ho to i baví. Skvělý zážitek.

Vytahuji z kapsy drobné, něco přes třicet korun, podávám mu je. Chlapík uctivě poděkuje a mizí tak rychle, že po něm zůstane jen lihový opar ve vzduchu. A to je škoda, když jsem se podíval na lidi kolem, kteří nás pozorovali, vsadil bych se, že za jeho výkon by mu byl každý ochotný nějaké ty peníze dát. Jen za hloupé lži a za trapné báchorky dneska nikdo platit nechce. Snad se alespoň trošku poučil.

Qark | 14. 12. 2005 13:31 | Komentáře: 115 | ::Jen tak


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
speedy 14. 12. 2005 13:50

qarku, to bylo jak ve filmu. Ale bylo to dobrý. Asi bych na to šel stejně jako ty.


2
Happy 14. 12. 2005 13:57

Rozkošný… ;-)


3
sem 14. 12. 2005 14:43

Good work :-)


4
BouncyCastle 14. 12. 2005 15:22

bit patroniing, ale neni to spatne
kdyz by mel duchod tri tisice, a chtel zit jako normalni clovek, tak by musel nejmene 2000 dat na najem
zbylo by mu 1000 Kc: kdyz vydelim 1000 poctem dnu v mesici, tak uz mu na zabavu tolik nezbyva…
tim chci rici, ze nekteri lide to dnes nemaji jednoduche, i kdyz naprosta vetsina si za to muze sama. dost bylo "nanny state"!

Reakce na komentář: Qark #12Načítám náhled komentáře...

5
Mr.Daves 14. 12. 2005 15:36

Tak to taky někdy zkusím :-) to je fakt super :-) Bych chtěl ještě zatančit :-)


6
Jakub 14. 12. 2005 16:02

Mně to zas tak dobrý VÝJIMEČNĚ nepřijde.


7
Mr.Slider 14. 12. 2005 16:19

Very good. Fakt mě to pobavilo.


8
Leos_Mays_Hayes 14. 12. 2005 16:36

To je docela zajimavy zazitek. Nedavno ke me prisel nejaky chlapik. Zrovna jsem telefonoval, a tak pockal, az hovor dokoncim. Potom me velice zdvorile poprosil, jestli bych mu nedal 17 Kc na ubytovani na charite. Byl to celkem mladej typek, tak 25 let a vypadal, ze ty penize opravdu potrebuje. Tu dvacku jsem mu dal. Me to nevytrhne a mu to pomuze.

Na druhou stranu mam taky prihodu, ktera mi docela nadzvedla mandle. Jednou jsem sel z brigady. V kapse me hral vydelek cca 1500 Kc. Najednou me zastavil prislusnik romske komunity (cigan, chcete-li). Byl velmi solidne oblecen – bila kosile, stribrne retezy, jeansy. O me se to rict nedalo. Mel jsem na sobe sustaky, ktere jeste byly spinave od antuky z tenisoveho kurtu, kde jsem pracoval. Spustil na me: "Hele, bracho, nemas nejaky prachy?" "Na co je potrebujes?", odvetil jsem. "Potrebuju je na vlak. No taaak, bracho…" Zkratka drzost nekterych lidi nezna hranice. Kdyby prodal to stribro, co mel na sobe, tak muze jezdit celej rok.


9
zebrak 14. 12. 2005 18:56

ubohy


10
norwaiz 14. 12. 2005 19:23

docela kruté :-( robiť si srandu s takých ľudí :-(

Reakce na komentář: Qark #12Načítám náhled komentáře..., ivana #13Načítám náhled komentáře...

11
ivana 14. 12. 2005 19:27

tak tento příběh mě nadzvedl ze židle! nevěděla jsem, že si tak libuješ v ponižování, je to nechutné…a všem, kterým se Tvoje chování líbí (a Tobě taky) bych přála, aby si alespon jeden den vyzkoušeli žít na ulici. Nikdy nevíš jaký příběh má a kým může být "obyčejný" žebrák. Prosím, chovejme se k sobě navzájem s úctou.

Reakce na komentář: Qark #14Načítám náhled komentáře..., Siska #36Načítám náhled komentáře..., LaCO #54Načítám náhled komentáře...

12
Qark url 14. 12. 2005 19:30

Reakce na norwaiz #10Načítám náhled komentáře...: Kruté? Proč? Dal jsem mu možnost vydělat si tím, že mě pobaví. Dostal přes třicet korun za 1 minutu. Tolik nemá lecjaký člověk ani za půl hodiny. Já prostě očekávám, že za svoje peníze něco dostanu. Dělat to přece nemusel.
Reakce na BouncyCastle #4Načítám náhled komentáře...: On mi tvrdil, že žije se ženou, takže na nájem sám nebyl. Vykládal toho hodně, ale ze začátku mu nebylo pořádně rozumět.

Reakce na komentář: pegas #59Načítám náhled komentáře...

13
ivana 14. 12. 2005 19:30

Reakce na norwaiz #10Načítám náhled komentáře...: souhlasím, můžeme být rádi, že ho nechtěl podpálit. (to se stalo minulý rok v Praze, normálně chlap podpálil v noci žebráka, který spal na lavičce) :-(


14
Qark url 14. 12. 2005 19:34

Reakce na ivana #11Načítám náhled komentáře...: Tak ještě jednou. Jestli ty ráda vyhodíš peníze za lži, tak já ne. Ten člověk nežebral, lhal mi a tahal ze mě prachy, to je sakra rozdíl. Dal jsem mu možnost vydělat si. Ani trošku jsem ho nenutil a on ty peníze nepotřeboval, chtěl se jen opít. Nebylo to na jídlo, nepotřeboval to na oblečení (vypadal normálně) ani na bydlení. Pokud bereš za ponížení fakt, že někdo po někom něco chce za peníze, asi máš v práci velké problémy :-)


15
feader 14. 12. 2005 20:41

houmless jsou lidi jako kazdy jini, ale moc lini, nebo jen nemeli stesti.Muzete jim dat prachy,ale vime jak to s nema dopadne.Qark mu ukazal,ze prachy se daji i videlat, ne jen vyzebrat.


16
Janko 14. 12. 2005 20:43

Souhlasím s Qarkem. Je to hnusně otravné, když tě během dne otravuje x namazanejch "chudáků" a říkají si o peníze. Ve většině případů je to sprostý business. V podstatě organizovaný. Na charitu přispívám jinou formou než rozdáváním peněz na chlast jinejm nebo na zvyšování životní úrovně podvodníků.


17
lidoop 14. 12. 2005 20:59

Obdivuju jak rychle reagujes. Naopak, nelibi se mi tva arogance – ja treba respektuju lidskou dustojnost i u somraka. Posledne se mi dokonce docela hodil:

Ve spechu jsem si koupil bagetu bez masa, takovou tu nechutnou se syrem. Pak bylo ohlaseno zpozdeni vlaku tak jsem koumal jestli si mam koupit normalni a co pak s tou puvodni. No a prisel somrak /cca 50 let/ ze pry potrebuje drobne na zradlo. Tak jsem vytahl tu bagetu a zeptal jsem se, jestli ji chce. Cekal jsem ze mne s bagetou posle do prdele, ale jemu normalne zasvitili oci a rekl 'no to by bylo jeste lepsi'. /nez penize/ Tak jsem mu ji s radosti dal a koupil si poradnou XXL kureci :-)

Reakce na komentář: Qark #18Načítám náhled komentáře...

18
Qark url 14. 12. 2005 21:11

Reakce na lidoop #17Načítám náhled komentáře...: Jistě, mám taky příběh. Moji matku zastavil somrák a ptal se jí, jestli nemá rohlík. Neměla, tak chtěl alespoň drobné na polívku. Mamka vytáhla stravenku v hodnotě 55kč a podávala mu ji s tím, že si za ni může dát klidně vedle v bufetu pořádné jídlo. On se na ni sladce usmál a líbezně řekl: "Paní, tu stravenku si můžete strčit do pr*ele" a odešel. Takže asi tak. Ne každý chce opravdu peníze na jídlo.
Znovu opakuji, že jsem mu lidskou důstojnost nebral. Ten člověk prostě chlastal a chtěl na to peníze. Já zase chtěl, aby za ně něco předvedl. Mohl odejít a zkusit svoje lži jinde, on ale přistoupil dobrovolně na moji hru a hrál ji se mnou. Odcházel jako vítěz a nikdo se mu nesmál, naopak koukali s obdivem a peníze mu za jeho výkon chtělo viditelně dát víc lidí.

Reakce na komentář: Mirek #20Načítám náhled komentáře..., Ash #28Načítám náhled komentáře...

19
glu 14. 12. 2005 21:31

Ted nebudu komentovat posledni clanek, ale CELY STRANKY QARK.net. Sorry Qarku, ale myslim, ze se tvoje stranky posledni dobou PONEKUD ZVRHLY. Nevim, jakej byl jejich prvotni ucel, jestli programovani, nebo co vlastne, ale zacinas tady resit podle mne pekny blbarny. Mozna ti to neprijde, mozna si myslis, ze se tu diskutujou dulezity otazky, ale nevim nevim. Spis si myslim, ze te vzdycky neco napadne a tak to honem das na web a cekas, co to udela a mnes si ruce… Je asi tezky vymyslet novy temata, ale jde to tu od 10 k 5. Zkus na tom zapracovat, bejval to tu prvotridni web.

Reakce na komentář: George #44Načítám náhled komentáře..., glu #79Načítám náhled komentáře...

20
Mirek 14. 12. 2005 21:43

Reakce na Qark #18Načítám náhled komentáře...: No chtel bych videt, jak na nej vsichni koukali s obdivem za jeho vykon, jak pises :-). Taky vidim, ze Te bavi delat si z lidi prdel, jinak by ses na to vys*. A nerikej mi, ze jsi to delal kvuli nemu, abys mu nakonec ty prachy mohl dat :-)


21
Johny-115 14. 12. 2005 21:57

Zvrhlý ? mě ani nepřijde … tenhle web jsem objevil teprve nedávno a nacházím tady zajímavý články, které podobné nikde jinde moc člověk nenajde. Vy čtenáři taky umíte jen kritizovat … o programování píše kde kdo … ale tenhle typ článků …


22
tana 14. 12. 2005 22:17

Ja souhlasim s Qarkem…


23
Fuj 14. 12. 2005 22:40

Qarku, to jsi vazne prehnal. Ten clovek prosil o charitu a ty sis za to pohral s jeho dustojnosti. Snad si ani neuvedomujes, ze jste nebyly na rovnocenne urovni a vyzadovat v te situaci cokoliv po zavislem cloveku je cynismus.

Reakce na komentář: Qark #24Načítám náhled komentáře...

24
Qark url 14. 12. 2005 23:03

Reakce na Fuj #23Načítám náhled komentáře...: Pleteš si charitu a peníze na chlast. Pravděpodobně jsi nečetl článek pořádně. Neprosil mě o jídlo, nechtěl nic na živobytí, chtěl se ožrat. Já mu peníze předal za určitých podmínek, byl to obchod. Mohl se na to vykašlat a jít jinam lhát lidem o lístku na vlak a mimozemšťanech. Neudělal to.


25
Martin 14. 12. 2005 23:56

Taky sem potkal jednoho co chtěl po mě peníze a řekl sem mu že sám mam málo.Jinak s Qarkem souhlasim ten pán to dělat nemusel.


26
Misty 15. 12. 2005 00:03

Já si myslim, že Qark píše zajímavé postřehy, snad se všema článkama co jsem si zde přečetl musim souhlasit.
I s tímto článkem. Mě by to sice nikdy nenapadlo :-),ale asi to někdy zkusim. Horší je když vás zastaví nějakej smažka, nebo somrák kterej vypadá naprosto normálně, ale nudí se, tak žebrá…
Qarku dík za dobrej článek :-D


27
Ash 15. 12. 2005 02:05

Tedy – já i kdyby to byla ta největší duševní troska bez špetky vlastní důstojnosti, co už žebrá i z nudy, bych opravdu nikdy nechtěl, aby mi tam začal tancovat. Nedělalo by mi to tak nějak dobře. Říkám si, že bývaly doby, kdy i ten somrák nějakou důstojnost měl. Třeba když byl malej kluk nebo tak :-)


28
Ash 15. 12. 2005 02:06

Reakce na Qark #18Načítám náhled komentáře...: Asi nějakej začátečník. Mu chudákovi ještě neřekli, že na stravenky se dá sehnat i ten chlast :-D A nebo to spíš byla ovce a pasák o stravenky neměl zájem.


29
Nomusichere 15. 12. 2005 03:11

Hehe, fakt dobrá story. :-P


30
Smaky007 15. 12. 2005 07:32

Nechápu co vám na tom článku vadí… Když někdo chce chlastat,tak si na to musí vydělat a to se tady zmiňovanému povedlo… Kdyby to bylo třeba jen na autobus z místa A do B,tak by to bylo jednodušší a já osobně bych mu těch pár korun dal jen tak… Ale chlast je vlastně takovej "koníček",proto kdyby mě to napadlo,tak udělám to samý…


31
rcorp 15. 12. 2005 10:54

Toho somraka samozrejme neznam a je dobre mozne,ze jeho dustojnost nijak dotcena nebyla. I tak mi to prislo silne cynicke, me by neco takoveho vubec nenapadlo. Myslim, ze Qark docela nechutnym zpusobem zneuzil sveho silnejsiho postaveni. Je to neco podobne jako kdyby jeden z "partneru" zneuzival silne zamilovanosti a tedy urcite zavislosti toho druheho na nem podminoval "vztah" nejakymi nesmyslnymi prikazy/ukoly. Mozna sem mimo a vidim problemy tam kde nejsou, ale takovehle chovani se mi proste prici.


32
Michal+Monča 15. 12. 2005 11:00

Normálně se místní diskuse nezúčastnějeme, protože se nám tyhle diskusní fóra, která ničí přirozenou komunikaci, dvakrát nezamlouvají, ale chceme tu zareagovat na poslední Qarkův článek.

4 Qark: Jistěže to ten chlap nemusel dělat, je vidět, že vlastní důstojnost už dávno ztratil a pro pár pětek už udělá nejspíš cokoliv.
Ale to, co jsi mu provedl, bylo ohavné – pro vlastní plezír jsi z něj udělal ještě většího šaška a ubožáka před ostatními. Jednoduše jsi ho měl poslat pryč a dál ho neztrapňovat! Sorry za ten tón, ale tohle se nám na Tobě nelíbí.

Reakce na komentář: Siska #37Načítám náhled komentáře...

33
Kepi 15. 12. 2005 12:13

Heh, lidi. Já fakt žasnu. Prosím tímto každýho, komu se Qarkova reakce zdá tak šílená, aby mi poslali na účet peníze. Jsem totiž hroznej chudák…

Ne vážně, o tuhle otázku se poměrně dost zajímám a když procházím městem, nestačím se divit. Jestli jsou u nás v Brně někde žebráci, kteří ty peníze opravdu potřebují, měli by se co nejdřív zvednout a vyřídit si to s těma 95%, díky kterým jim nikdo nic nedá.

Nezlobte se na mě, ale jsou to moje peníze, já si je musel vydělat, dalo mi to dost práce. Podle mě nemá nikdo, ať je v jakékoliv životní, na moje peníze nárok. Pokud požádá a já to uznám za vhodné, je to ok. Pokud vidím, že je to ochlasta a vymýšlí si na mě pohádky o jídle a podobně, je to jeho věc, jestli mu ten chlast stojí za ponižování.

Dal jsem nějaký peníze lidem co mě poprosili mockrát, pamatuju si pár případů, kde jsem ty peníze vytáhl hned a ochotně. Bylo to: "Prosímtě, nedal bys mi 10 korun na pivo" a "Prosímtě, my si tady s kamarádama chceme koupit rumíka a chybí nám 4 koruny, nedal bys mi prosím?". Nevím, na mě to prostě zapůsobilo. Nevymýšleli na mě nějaké oblbovačky a řekli co chtěli. Naopak znám obrovské množství případů, kdy vás s onou nabízenou bagetou/rohlíkem/dalším jídlem buď pošlou do prdele nebo v případě, že jim to skočíte koupit tak vylezete a už nikde nejsou.

Na žebrání je nejhorší to, že jde prostě o normální citové vydírání. Totiž když mu nic nedáte, ještě si připadnete blbě. A to mi příjde nejhorší.

Prostě a jednoduše, jako Qark bych to neřešil, ale pokud by mi přišlo, že peníze chce na chlast a tvrdí mi, že na rohlík, prostě mu je nedám. Já si své práce vážím…

Reakce na komentář: rcorp #35Načítám náhled komentáře...

34
Kepi 15. 12. 2005 12:16

Jinak jestli máte přebytek peněz, možná znáte takovou profláklou žebračku, poměrně mladou, která nosí cedulku, že je hluchoněmá a že jí právě okradli a vypadá, jak kdyby to byl nejhorší zážitek v jejím životě. Díky ní jsem přišel o velkou část ochoty rozdávat peníze potřebným. Když vypadáte, že jí peníze nedáte, tak začne brečet, vypadat tragicky, prostě hrůza. Naprostý citový nátlak.

Znakovou řeč samozřejmě neumí… a pravda, už je mi jí někdy i líto. Protože aby mě okradli každý týden několikrát, to je fakt život pod psa…

Reakce na komentář: Jarda #111Načítám náhled komentáře...

35
rcorp 15. 12. 2005 12:55

Reakce na Kepi #33Načítám náhled komentáře...:
Me by nevadilo kdyby mu ty penize nedal, to bylo pochopitelne, me vadi,ze si s tim clovekemz rozmaru "hral".

Reakce na komentář: Comodor W. Falkon #93Načítám náhled komentáře...

36
Siska 15. 12. 2005 14:41

Reakce na ivana #11Načítám náhled komentáře...:
Naprosto S T U P I D N Í připomínka, drahá ivano :-) Ten žebrák se ponížil sám, když za ním přišel a začal plácat něco o mimozemštanech.


37
Siska 15. 12. 2005 14:46

Reakce na Michal+Monča #32Načítám náhled komentáře...:
Qark se bavil s žebrákovým DOBROVOLNÝM přispěním, ponižovat se rozhodně nemusel. Proč to všechny tak drtí?


38
Qark url 15. 12. 2005 14:52

Z některých vašich reakcí jsem velmi překvapen a mám pocit, že plno z vás nečetlo článek pořádně, ale vytočili se sami někde v půlce a zbytek jen přelétli očima s chutí mi to nandat. Zklamu vás, nepovedlo se to. Naopak čím dál tím víc nabývám dojmu, že chyba opravdu není u mě.
Mimochodem, k této příhodě mě inspiroval vynikající spisovatel Robert Fulghum, kterého čelo plno lidí na celém světě a nikomu nepřišel v jeho příběhu žebrák zpívající, či vyprávějící básničku, jakkoliv ponižovaný. Jen lidem v této republice plné negativismu přijde nechutné dát člověku peníze za něco a nestrkat mu je jen tak zbůhdarma.
Přečtěte si znovu ten článek. Opakuji, že ten člověk se u toho usmíval, bavilo ho to a mohl mě stokrát poslat někam. Usmíval se a já se usmíval s ním. Nebyl na těch penězích závislý, jen to zkoušel, aby měl na chlast. Přemýšleli jste třeba, kdy naposled si on sám mohl takhle zazpívat Rolničky, nebo kdy se on naposledy usmál? Kdepak, vidíte jen ponižování, ke kterému opravdu nedošlo ani na chvilku. Věřte tomu, já u toho byl.
Opravdu nechápu, jak jste na to přišli. Možná to ale bude tím, že mě soudíte podle sebe. Pravda je ale ta, že já si z příhody odnáším úsměv a radost toho zpívajícího člověka a pocit, že jsem svoje peníze nedal nadarmo. On si z příhody odnáší peníze a vědomí, že ho třeba někdo poprvé za kus života ocenil za to, co ukázal, že ho někdo opravdu poslouchal a že on sám konečně dokázal vyloudit úsměv i na tváři jiného člověka. A to je opravdu skvělý pocit, umět člověka rozveselit. No a pak je tu třetí strana, která si z toho celého vyvodí, že Qark ponižoval chudáka.
Víte, před lety jsem shodou okolností psal reportáž do školního časopisu na téma Homeless. Bavili jsme se s několika opravdovými žebráky a od té doby moc dobře vím, jak je pro ně vzácné, když má o ně člověk opravdový zájem a chvilku s nimi stráví, nebo je dokáže ocenit či k něčemu motivovat. Ono to má mnohokrát i větší hodnotu než ty drobné hozené do klobouku od šedých tváří beze jmen, které procházejí okolo.
Zkuste se nad tím zamyslet i z druhé stránky. Vzpomeňte si, kolikrát jste vy sami někomu dali peníze a jaký jste z toho potom měli pocit. Přemýšlejte i nad tím, jaký pocit z toho měl ten obdarovaný. Já i zmiňovaný otrapa jsme odcházeli s úsměvem a oba si sebe navzájem budeme pamatovat. Pamatovat v kladném slova smyslu. Dokázali jste vy někdy někoho takhle zaujmout nebo motivovat?

Reakce na komentář: Lidohan #42Načítám náhled komentáře..., Ash #52Načítám náhled komentáře..., Mirek #55Načítám náhled komentáře...

39
martenius 15. 12. 2005 15:07

Ode mne jednou zebrali takhle: "Hele vole, dej mi neco!". Tak sem sahnul do kapsy, vytahl nejaky drobaky a von na mne: "Hele vole, dej mi papir, ja sem v riti!". Takze tak.


40
Karel 15. 12. 2005 15:35

2Quark: Me vubec neprijde ze jsi udelal neco spatneho. Mas pravdu v tom ze pokud chtel penize na chlast je spravne aby si je nejak zaslouzil. Respekt ! :-) Ja bych nemel tolik energie vytahnout z neho pisnicku …


41
Karel 15. 12. 2005 15:35

Navic jsi me docela slusne rozesmal … jen kdyz jsem si tu situaci predstavil….


42
Lidohan 15. 12. 2005 17:18

Reakce na Qark #38Načítám náhled komentáře...: Jsem rad ze si z toho nic nedelas Quarku, z nejakeho prapodivneho duvodu hromada lidi kritizuje tvoje nazory, aniz by se nad nimi zamyslely.


43
rob 15. 12. 2005 17:22

Zrovna jsem si vzpoměl na jednu příhodu z dětství…už ani nevím jak, ale spřátelil jsem se s jednou cikánskou žebračkou, chodil jsem k ní na návštěvy (do rozbořené barabizny) a povídal si s ní. Sice jsem se jí nikdy nezeptal proč žije tak jak žije (v té době mi bylo 6 let), ale kecal jsem o blbostech….Jednou jsme tak šli se školní družinou ven a zrovna jsme jí potkali, tak jsem jí slušně pozdravil. A pak se mě někdo zeptal :"Proč jí zdravíš??!!" A já: "Proč ne?" A on na to: "Vždyť je to cigoška, žebračka! Ti se přece nezdraví!!"


44
George 15. 12. 2005 19:27

Reakce na glu #19Načítám náhled komentáře...: Po tom co jsem docetl komentare k tomuto clanku musim zareagovat. Je videt glu ze nemas ani paru o tom jake to je delat webove stranky a jeste k tomu zamerujici se na toto tema. Tyto stranky jsou velmi pekne naprogramovane a to nemluvim o urovni clanku ktere se mnohdy nedaji srovnat ani se clanky ruznych informacnich serveru a to ve vsech ohledech. Precetl jsem skoro vsechny clanky a musim usoudit ze autor je opravdu inteligenti clovek a chtel bych mu tim take poprat hodne uspechu do budoucna.

Reakce na komentář: glu #79Načítám náhled komentáře...

45
SocPredator 15. 12. 2005 19:56

Dobrý žebrák si vydělá víc, než je průměrný plat v zemi. Kdokoli se jich tu zastává to má v hlavě trochu pomotané.
Příběh dobrej. Já bych mu nic nedal a ani zpívat bych ho nenechal, mám toho jejich obtěžování za týden dost a dost.

Reakce na komentář: norwaiz #48Načítám náhled komentáře...

46
Lerogia 15. 12. 2005 21:10

Souhlasím.


47
Tiger 15. 12. 2005 21:16

Na tom co Qark udělal není nic špatnýho. Ten žebrák chtěl peníze na chlast, tak ať si je zaslouží. Já osobně nepiju a tyhle lidi, z kterých je to cítit na kilometr a ještě na vás hrajou omšelou povídku na téma peněz na autobus, mě fakt štvou.
Mimochodem, na týhle stránce jsem dneska poprvý. Good work, jen tak dál.


48
norwaiz 15. 12. 2005 22:05

Reakce na SocPredator #45Načítám náhled komentáře...: pridávam sa k tomuto názoru…


49
Salda 15. 12. 2005 23:41

OMG, Qarku vy*er se na ty lidi co ti to tady kritizují, protože oni asi nechápou že jsi mu rád pomohl! Diskusi k tomuhle článku jsem přestal číst asi někde u 25. příspěvku diskuse, poněvadž ty trapný kritický kecy mě fakt vytáčejí (slušné řečeno)!
Můj nároz je, že jsi udělal správnou věc! Jen tak dál :-D Vůbec celý tvý stránky jsou úplně super!


50
lidoop 15. 12. 2005 23:53

Podivej Qarku,
z jednoho pohledu mas pravdu. Jsou to tvoje penize, ty si urcujes podminky. Mohla to byt vcelku zabavna prihoda pro oba.

Ja jsem obohacen jeste o jiny pohled. Jednou jsem byl na pesim vandru – 50km od Brna, po 12 hodinach jsem mel akorat dost a rozhodl jsem se pro vlak. No a bankomat mi sezral kartu. Nemel jsem vubec nic, ani korunu. Ted jsem mel moznosti:
– Jit vlakem na cerno. Tam je pruvodci, takze jedina sance je ukecat pruvodciho. Coz jsem videl cerne.
– Somrovat. To jsem neudelal, protoze takovou historku by me nikdo neveril. Navic, tipoval jsem ze by nekdo zneuzil sveho postaveni presne jako ty. Musis uznat, ze pro cloveka ktery by somroval z opravneneho duvodu je ponizujici situace uz jen to zebrani, ne jeste nekomu delat saska. Uznavam, ze tipek chtel chlast a o jeho dustojnosti se tady moc mluvit neda. Ale trvam na tom, ze jsi toho cloveka dost cynicky varil ve vlastni stave.
– Zkusit stopa. Coz bylo nejprijatelnejsi a po cca 10km to vyslo.


51
lidoop 15. 12. 2005 23:58

Kdyz uz jsme u toho somrovani, docela zajimava je historie zebraku v nasich zemepisnych sirkach. Ono totiz zebrani nekde kolem 10 stol. byla extrapolace krestanske viry, no a ty lidi fakt rozdali vsechen svuj majetek a zili jen z milodaru a venovali se modleni a podobnym nesmyslum. Par desetileti to pry vyborne fungovalo – zebrak byl proste vazeny clovek, ktereho byla cest mit v dome. No a potom to chytraci zacli zneuzivat a lesk zebractvi pomalu mizel. :-)


52
Ash 16. 12. 2005 00:46

Reakce na Qark #38Načítám náhled komentáře...: Často mívám pocit určitého nadhledu, tak se to pokusím ujasnit. Lidi to možná špatně pochopili – což by teoreticky možná mohlo být způsobené i tím, žes to malinko špatně napsal?

Nějak z toho článku není dost patrné, že se ten žebrák s tebou přišel vlastně pobavit, jak říkáš. Ono to že někdo něco dělá s úsměvem, ještě neznamená, že to je v pořádku.

Opravdu ten článek evokuje známý to jev, kdy k člověku přijde člověk, který nemá nic, (pokud má tak to stejně propije), chce peníze (zadarmo) a ty po něm chceš, aby ti tam pro pobavení zpíval. Čili z žebráka děláš dvorního šaška, přičemž ty jsi dvořan. Otázku to vyvolává – proč. Proč by měl zpívat?

Není dostatečně jasné, že to je pro tebe něco zásadního a důležitého, za co jsi opravdu ochoten dát peníze. Pro většinu lidí to vypadá to jako úplně zbytečná žádost = buzerace žebráka. On chce peníze, ok. Když po něm budeš chtít aby vykopal díru a zas ji zahrabal, budou to sice vydělané peníze prací, ale ty budeš vypadat jak buzerant, protože ta práce nemá žádný užitek. Podobně to zpívání – lidem nepřipadá užitečné, nýbrž jako buzerace.

Kdybys po něm chtěl aby ti šel koupit noviny, tak by to bylo MNOHEM a MNOHEM pochopitelnější. Je ti to takhle zřejmější?

Opravdu málokdo je sto pochopit, že pro tebe to zpívání mělo cenu 30ti korun. I když to tak zjevně bylo, jinak bys to nepsal.

Tato republika není plná negativismu, jak říkáš. Naopak, já jsem rád, že se lidé ozvali s negativními reakcemi. Prostě se ozvali, když měli pocit, že se někdo k někomu nechová hezky. A to mi připadá dobré. Protože představ si, kdyby se přidali žes měl ještě chtít, aby metal kozelce a svlíkal si trenky. Chápeš, že jsou ty negativní reakce vlastně dobře, než kdyby to lidi přešli jako běžnou věc??

To už tak ale bývá, že se lidi nepochopí, pak se třeba i rozejdou, případně z blogu odejdou, a vlastně kvůli nepochopení… Neznamená to, že je bloger špatný, nebo jeho čtenáři špatní. To je snad jasný.

P.S. Napadlo mne, jestli by revizoři po bezdomovcích v tramvajích neměli chtít, aby ostatním cestujícím zazpívali a tím si odpracovali jízdu na černo… Oni taky potřebovali jet, jako alkoholik potřebuje prachy na pití.

Reakce na komentář: satyr_ik #108Načítám náhled komentáře...

53
black lemon 16. 12. 2005 01:57

To jaky city clovek chova k zebrakovi zavisi do na celkovym pohledu cloveka na svet. Proto mozna tato diskuze vzbudila takovy ohlas. Jestlize ho nekdo vidi jako chudaka, pak se ho bude zastavat. Jestlize vsak nekdo zastava nazor, ze je to clovek, co ma konec koncu stejne moznosti pozadat o socialni ochranu jako kdokoli jiny, pak je naprosto v poradku, ze k nemu pristupuje jako k nekomu, kdo zadnym handicapem netrpi.

Ani jeden z techto pristupu neni ten jediny spravny a kazdy se ma moznost rozhodnout pro svuj nazor.


54
LaCO 16. 12. 2005 01:59

Reakce na ivana #11Načítám náhled komentáře...: Devce probud se. Co to tu povidas? Qark mu dal vybrat. Chces prachy, neco udelej. Ja bych mu rekl, ze mu nic nedam. Dal jsem jen parkrat a to me ten clovek musel nejak oslovit nebo jsem musel mit extra dobrou naladu. Ja to tem bezdomovcum nepreju, ale spasitel taky nejsem. Jestli ty si matka Tereza tak prosim. Podle me se jen snazis moralizovat a to na docela nespravne adrese

Reakce na komentář: ivana #62Načítám náhled komentáře...

55
Mirek 16. 12. 2005 09:43

pises:…před lety jsem shodou okolností psal reportáž do školního časopisu na téma Homeless. Bavili jsme se s několika opravdovými žebráky a od té doby moc dobře vím, jak je pro ně vzácné, když má o ně člověk opravdový zájem a chvilku s nimi stráví, nebo je dokáže ocenit či k něčemu motivovat.Reakce na Qark #38Načítám náhled komentáře...: …nic proti Tobe nemam, ocenuji Tve clanky Qarku, vetsinou jsou uzasne, ale myslim, ze kluci z ulice meli na mysli jinou motivaci a oceneni, nez se tomu opilemu panovi od Tebe dostalo. A přestože jsem si precetl i tu Tvou hezky napsanou :-)obhajobu, musim rict,ze tenhle clanek k Tobe moc nepasuje a hodne lidi si o Tobe udela obrazek. Jen a jen proto, ze kazdy mame jiny nazor na to, jak potesit a motivovat tyhle lidi…


56
Mirek 16. 12. 2005 09:47

Na druhou stranu se tu nebavime o nejakem chudackovi, ktery nema kde spat a ma problem prezit, ale o opilem "typkovi", ktery ma doma zenu, ktera mu s nejvetsi pravdepodobnosti jen neprispiva na chlast….to by si mel kazdy, kdo kritizuje, uvedomit


57
Michal 16. 12. 2005 14:31

hm – k té rómské komunitě – ztráta věcí za 40tis, soud a žádný výsledky :-O(( – i takový věci se stávají


58
Tomas009 16. 12. 2005 15:52

K podobnym lidem, jina zkusenost…Na kazdym festu je takovych kopa a tak sme s kamosi vymysleli taktiku ze kdyz se k nam nejaky ritil, ptali sme se ho driv, nez se ptal on nas (jestli nam da nejaky drobny). A jeden opravdu zacal hledat v kapse drobaky, ten jako jediny dostal :-)


59
pegas 16. 12. 2005 18:07

Reakce na Qark #12Načítám náhled komentáře...: …keby si mu zaplatil za odhrnutie snehu spred dveri, tak proti tomu nemam absolutne nic, ale tebe slo len o to, aby sa ten clovek zosmiesnil a to mi uz pride trochu povrchne…


60
Fish 16. 12. 2005 18:23

Ještě mam takovou jednu. Určitě to všichni znáte: Dete si klidně po nádraží a najednou se ze před vámi vyskytne romský spoluodčan: nemáš 2Kč chybý mi na vlak..dyk (klasika prostě vytáhni peněženku a já ti jí seberu) ne sory nemam, neež nekecej že nemáš 2 koruny, ne vyšlo mi to akorát na vlak, ty ja tě prošacnu (začal na mě makat) a jestli u tě najdu nějaký prachy tak ti dám taků kopačku za krk…………nakonec sem vklidu nastoupil do vlaku a odjel

Tak co zastaňte se ho někdo že je to chudák a že sem mu ty 2 koruny měl dát :-)

jinak s Qarkem plně souhlasim


61
Ally 16. 12. 2005 20:09

4 Qark: Vsak na tebe taky jednou dojde.


62
ivana 16. 12. 2005 21:14

Reakce na LaCO #54Načítám náhled komentáře...: já bych mu taky řekla, že mu nic nedám, ale tím by to pro mne skončilo! nemám zapotřebí někoho ovládat – takhle ten článek opravdu vyzněl. podle mne by bylo stokrát lidštější, kdyby ho poslal do pr…., než ho tak ponížit (pokud nebyl žebrák ponížen a dobře se bavil, jak píše Qark, proč teda utekl a nezkusil to s vánoční písní na další???) a jestli bereš jako moralizování, že nabádám abysme se k sobě chovali s úctou, tak se probud ty a rozhlídni se kolem sebe, kolik zbytečných podrazů a hrubosti je všude…

Reakce na komentář: letinka #63Načítám náhled komentáře..., LaCo #80Načítám náhled komentáře...

63
letinka 16. 12. 2005 22:14

Reakce na ivana #62Načítám náhled komentáře...: Hezký večer. Ivano přiznám, že mi mnohé ve Vašich komentářích není jasné. Pokud se domníváte, že ten člověk byl zoufalý a byla zneužita jeho špatná životní situace, je pro mne záhadou, jak si můžete připadat lidská, když byste mu nepomohla a odmítla jeho prosby. Takže podle Vás je lepší otočit hlavu když vidím zoufalce než mu dát šanci vydělat si pár korun? Podivná logika a podivná lidskost.

Uvědomte si prosím, že každý máme jiné hranice. Mně osobně připadá nesmírně ponižující vydělávat si peníze na E55 jako děvka, druhé to plně uspokojuje. Jsou lidé, kteří čistí chodníky od psích výkalů a lidé, kteří za peníze ze sebe dělají blázny v televizních estrádách pochybné kvality.

Víte ono být empatický a slušný k lidem opravdu neznamená přes vlastní ego projektovat se do pocitů druhých, nýbrž najít pochopení proto, jak se asi cítí oni – není důležité jak byste se cítila v jeho situaci Vy, ale o co šlo jemu a zda to dostal. Každý, kdo žebrá, bude rád pokud narazí na člověka, který mu umožní nějaké peníze získat. (A to Vy zjevně rozhodně nejste.) Záleží pak již výhradně na něm, co všechno je pro ně ochoten udělat. Někdo zazpívá, ale zametat ulice by nešel, jiný zpívat nebude, ale klidně pošle krást své děti nebo si vymyslí vlastní slepotu. Je to o hranicích v každém z nás. Osobně si myslím, že kdyby Qark překročil hranice toho pána, pán by ho svižně poslal kamsi a šel by žebrat jinam. To se ovšem nestalo a tudíž je zcela irelevantní, zda Vy se domníváte, že byl někdo zneužit. Žebrák se tak zjevně necítil, byl nejspíš moc rád, že na zastávce nestojí jen Vám podobní, ale také jeden Qark a on si mohl vydělat 30,– Kč.

Promiňte, ale Vaši zvláštní morálku nechápu a silně mi připomíná vynikající český film Mravnost nade vše. Qark dal tomu pánovi co chtěl, vy byste mu ve své lidskosti nedala nic. A přesto se cítíte lepší. Tvrdíte, že nemáte potřebu nikoho ovládat a přitom pocit nadřazenosti z Vašich slov přímo stříká. V jednom s Vámi mohu plně souhlasit – je podivný tenhle svět.

Reakce na komentář: rcorp #68Načítám náhled komentáře..., Klea #90Načítám náhled komentáře...

64
Qark url 16. 12. 2005 22:15

Děkuji letince za krásné shrnutí. Tímto tu uzavírám komentáře, abychom se pořád neplácali dokola v tom stejném, a děkuji za vaše názory. Poskytly mi plno zajímavých námětů k přemýšlení.

Reakce na komentář: Qark #74Načítám náhled komentáře...

65
rcorp 17. 12. 2005 00:37

Vyslo to tak nahodou nebo byla diskuze po prispevku Letinky uzavrena proto, aby byl jako posledni nazor, ktery obhajuje Qarkovo stanovisko?


"I may … be paranoid, but not an … android"

Reakce na komentář: Qark #66Načítám náhled komentáře...

66
Qark url 17. 12. 2005 09:03

Reakce na rcorp #65Načítám náhled komentáře...: Bylo to trošku jinak. Napřed byla diskuse uzavřena, ale letince se podařilo po uzavření ještě poslat svůj názor (prostě proto, že ho v době uzavření měla rozepsanej a tak jí ho systém dovolil ještě odeslat). V podstatě je to značná náhoda, že to tak vyšlo. Letinčin názor tam teoreticky ani neměl být a přišel neplánovaně na úplně poslední chvíli. Na druhou stranu je docela pěkné, že je tam, kde je, to nepopírám.

Reakce na komentář: letinka #67Načítám náhled komentáře...

67
letinka 17. 12. 2005 09:32

Reakce na Qark #66Načítám náhled komentáře...: Dobré ráno. Ráda bych uvedla svůj komentář na pravou míru, aby nedocházelo k nějakým nesrovnalostem. Jak se mi povedlo "přechytračit" technicky zákaz komentářů už Qark vysvětlil, takže to ponechávám stranou.

Myslím, že došlo k nedorozumění, můj komentář nebyl vůbec obhajobou Qarka, byl výhradně zamyšlením nad tím proč v komentářích tolik křičelo ego jednottlivých komentujících, aniž by zapřemýšleli o tom, co chtěl ten pán a kdo jediný mu to dal.
Někteří se vžili do jeho situace, automaticky mu implantovali své vnímání (lidí, kteří jsou sociálně někde úplně jinde a tudíž je jejich vnímání jinde) a pak se logicky zlobili.
Jenže dobro a zlo druhých nelze posuzovat výjimečně vlastními pocity, zvlášť když jsem v jiné situaci. Když to přeženu schválně do extrému, je to podobné, jako bychom z násilností obvinili zubaře, protože vytrhl bolavý zub. Třeba proto, že naše zuby nebolí a víme jak je trhání protivné. Chudák pacient a sadista zubař.
Každý z nás dostává občas v práci více či méně nesmyslné pokyny, některé možná i hraničí s buzerací a přesto chápeme, že je musíme plnit, abychom si zasloužili svou mzdu. Pokud je to pro nás moc, můžeme odejít a živit se jinak, máme právo volby, stejné jako měl ten opilý pán. Možná budete mít pocit, že je to něco jiného, ale není, je to jen podobná situace usazená do jiného sociálního prostředí.
Doufám, že jsem vysvětlila lépe svůj názor a přeji Vám hezký den.

Reakce na komentář: OKi98 #69Načítám náhled komentáře..., Ash #70Načítám náhled komentáře...

68
rcorp 17. 12. 2005 15:19

Reakce na letinka #63Načítám náhled komentáře...: "Mně osobně připadá nesmírně ponižující vydělávat si peníze na E55 jako děvka, druhé to plně uspokojuje."

Vzhledem k tomu, v jakych podminkach tyto poulicni prostitutky ziji, to muze uspokojovat pouze velmi silne masochisty.


"Pokud je to pro nás moc, můžeme odejít a živit se jinak, máme právo volby, stejné jako měl ten opilý pán."

Myslim ze tady je zaklad nasich rozdilnych nazoru. Souhlasim s Vami, ze mame pravo volby. Otazka ale je, do jake miry mame schopnost volby. Vetsina bitych zen napr. zustava dale se svymi partnery. Maji moznost volby, mohou se od nej odstehovat ale presto to neudelaji. Mnoho zamestnancu je sikanovano ale presto zamestnani nezmeni. Ten opilec mohl byt silny alkoholik, potom by byla jeho schopnost volby velice silne omezena.

btw: proc se vubec preme kvuli cloveku o kterem nikdo z nas nic nevi (a ktery treba vubec neexistuje)


69
OKi98 17. 12. 2005 15:37

Reakce na letinka #67Načítám náhled komentáře...: Přestože často nelichotím, musím složit poklonu Letince – konečně někdo, kdo dokáže své názory uceleně a přehledně podat, připojit k nim zdůvodnění a přitom nikoho nenapadat.

Kéž by tady přispívalo více žen jako je ona.

Reakce na komentář: Ives #71Načítám náhled komentáře...

70
Ash 17. 12. 2005 17:35

Reakce na letinka #67Načítám náhled komentáře...: Ono když 10 lidí nedá a 11. člověk dá, ještě to neznamená, že on je automaticky ten dobrák, který se, jak říkáš, jediný ustrnul – pakliže tu dobročinnost provází něco, co vypadá jako bezdůvodná buzerace.

Což je právě věc, které si ostatní lidé všimli.

BB je věc, na kterou jsou lidé zkrátka alergičtí. To je celé. Nic víc bych za tím nehledal.

U příkladu se zubařem jsi zapomněla na to nejdůležítější – že ten zubař nejdřív chtěl, aby mu pacienti udělali ve dveřích stojku.

Každého zubaře – ať už sám zuby trhá nebo ne – asi napadne otázka "proč". Proč to chtěl. A odpověď nakonec musel Qark dost důkladně vysvětlit, protože – to bylo fakt náročné na pochopení, ať už nad tím člověk přemýšlel, nebo ne :-) Ale já myslím, že se mu to povedlo, a že tu ještě nějaký čas zůstanem… ;-)


71
Ives 17. 12. 2005 19:49

Přijde mi, že někteří lidé, byť přizpívali komentáři do tohoto článku, ho skoro nečetli, nebo ani zčásti nepochytili o čem je..? :-) Ivana a jiní…
Obdivuji Qarka, že dokáže bavit nejen sebe, ale i druhé…
(Pobavil jsem se také – Qarkovou pohotovostí a vtipem)
Málokdo si vůbec uvědomuje, jak jsou takoví lidé, byť na alkoholu závislí, rádi, když si s nima někdo vymění pár slov..? Natož je nějakým způsobem rozesměje :-) Ať se každý zamyslí nad sebou ..je to velmi těžké…ale kolik slov takovým lidem v životě věnovali? (Na, tu máš! Chudák.. nebo: Nemám, nevotravuj! Najdi si práci!). Ale zkus mě pobavit, říct mi (hloupou) básničku, nebo kousek písničky..? – (abys to neměl úplně zadarmo) ..To chce pouze smeknout :-)

A musím se přidat k Reakce na OKi98 #69Načítám náhled komentáře...: ..Kéž by tu přispívalo více takových žen jako je ..letinka :-)


72
letinka 17. 12. 2005 20:49

Rcorpe máte zcela logické uvažování běžného člověka, ovšem musím Vám oponovat. Má kamarádka pracuje v jedné neziskové organizaci jako právnička a pomáhá lidem „na okraji“ společnosti, zejména drogově závislým a laciným děvkám. Vím proto o životě těchto lidí více než běžný občan a ubezpečuji Vás, že ačkoli to zní neuvěřitelně, mnohé prostitutky si skutečně ve své práci libují, normálně pracovat by nikdy nešly a dokonce by nešly ani do lepších bordelů, protože by byly více pod kontrolou. Zde je tedy velmi dobře vidět, jak zkreslené mohou být představy nezaujatých a jak mimo pak mohou být závěry z těchto představ vyvozované.

Co se týká Vaší argumentace ohledně omezení svobodné volby. Domnívám se, že skutečně není možné u dospělých lidí (pokud pomíjím skupinu mentálně nemocných či drogově závislých osob) přebírat odpovědnost za jejich jednání na sebe, ostatně pokud zapřemýšlíte, nepochybně zjistíte, že i Vaše možnost volby je značně omezena. Vašimi znalostmi, možnostmi, zdravotním stavem, věkem, schopnostmi, výší intelektu, talentem, atd.. Nelze ke každému dospělému přistupovat jako k jedinci nesvéprávnému, snažit se ho vychovávat a dělat za něj jeho rozhodnutí.

Jinak doufám, že se nepřeme, nýbrž diskutujeme a vyjasňujeme si vzájemně své postoje. Nevnímám Vás jako nepřítele a tuto rozmluvu s Vámi jako nějaký spor či verbální válku.

Ashi četla jsem i u jiných článků Vaše reakce a vím, že jste inteligentní a kultivovaný člověk. Doufám proto, že se mi podaří Vám v tomto komentáři vysvětlit své vnímání reality. Plně souhlasím s Vaším názorem, že když jediný člověk přispěje, neznamená to, že je lepší než ostatní. Ale to jsem určitě ani nenapsala. Co se týká Vašeho „pakliže tu dobročinnost provází něco, co vypadá jako bezdůvodná buzerace“ ráda bych řekla pár vět. Pokud se zamyslíte nad tím, co jste napsal, nepochybně si všimnete několika zajímavých momentů:
1. Qark nikdy neřekl, že dělal dobročinnost, tvrdil že ho pán začal bavit, rád by mu přispěl, ale nechtěl mu dát peníze jen tak. To je ovšem vcelku logický postoj. Nevím kdo z nás by rozdával jen tak peníze, které někdo zjevně hned propije. U dobročinnosti by mě to nepochybně štvalo, pokud si někdo peníze vydělá, ať s nimi naloží dle vlastního uvážení. V tom je velmi zásadní psychologický rozdíl a ten Qark opakovaně zmiňoval.
2. Qark od počátku vysvětloval, že chtěl, aby si opilý pán peníze zasloužil a že mu nešlo o to zničit jeho lidskou důstojnost. Jeho pohnutky tedy, dle jeho vlastního vyjádření, nebyly ponižovat a ubližovat, neukájel se pocitem moci. Naopak měl dobrý pocit z toho, že si ten člověk peníze zasloužil. Na tom myslím rovněž není nic nepochopitelného či dokonce odsouzeníhodného. .
3. Někteří z komentujících rozhodli, že se žebrák cítil ponižovaný. To je velmi podivný přístup, rozhodovat za někoho jiného o tom, jak se jistě musel cítit. Předpokládám, že tento názor byl opřen výhradně o to, že komentující by se v podobné situaci ponižovaní cítili. Proto jsem se snažila vysvětlit, že každý vnímáme situaci rozdílně a že pro něj to vůbec ponižování být nemuselo, že se mohl dobře bavit, že mohl mít dobrý pocit nebo mu to možná bylo jedno. Za prokázané můžeme mít minimálně to, že snažit se chtěl a nebylo to za jeho hranicemi, když Qarka neodmítl a nešel pryč. Mimochodem nevím jestli je větší ponížení když požádáte o peníze a někdo se odvrátí a nestojíte mu ani za odpověď nebo když Vás někdo pošle do háje či když se s Vámi někdo baví a peníze Vám dá jen za písničku. Jsem si jistá, že to je skutečně hodně individuální, každý to může vnímat jinak. Ostatně jak popisuji níže, mnozí žebráci si zpěvem vydělávají záměrně.
4. „Co vypadá jako bezdůvodná buzerace“ je velmi pěkný obrat a o mnohém vypovídá. O stavu lidské mysli a o způsobu vnímání. Já v tom žádnou bezdůvodnou buzeraci například nevidím, jen snahu namotivovat člověka, aby se snažil. Že Qarka napadlo zrovna zpívání mě neudivuje, nevím jak v Brně, ale v Praze je veliké množství žebráků, kteří nestojí s nataženou dlaní, ale snaží se něco předvést. Hrají na flétnu, zpívají či brnkají na kytaru. Za sebe říkám, že do jejich klobouků většinou nějakou minci hodím, za snahu. Taky máme jednoho flašinetáře, kterému už ani neumím říkat žebrák. Zahraje na přání a jeho kšiltovka se plní a nejsou to nejspíš milodary, ale zasloužená mzda. Opravdu nemám s tímto problém a žádné ponižování v tom nevidím, ani buzeraci.

Problém je spíše v tom, že tento svět nabírá podivný směr, kdy jsme pořád více ve střehu a čekáme ze všech stran zlé lidské chování, ve všem nejprve hledáme to špatné. Moje přirozenost je opačná, na každém je mnoho zajímavého a v každém člověku se dá najít duha. Takže pokud mi Qark řekne, že nechtěl nikoho ponižovat, že mu jen chtěl ukázat jinou cestu, nemám žádný důvod o jeho dobrých úmyslech pochybovat, mohu být jen potěšena, že někomu cizí žebrák stojí za námahu. Nebudu ho nesmyslně napadat, jen proto, že mám pocit, že se v situaci, které jsem vůbec nebyla přítomna, orientuji lépe.

Na závěr bych chtěla moc poděkovat všem, kteří se trpělivě prokousali mým dlouhým komentářem až sem a zkusili se nad ním zamyslet. A taky díky moc pánům za milá slova pro mé názory, opravdu si jich vážím.

Hezký večer


73
Ash 18. 12. 2005 00:32

letinka: Chápu… já myslím, že je hezké, když někdo pokecá s cizím člověkem, navíc žebrákem, a trochu si i pošpásujou, určitě musel mít radost, že narazil na prima týpka, který ho jen suše neodbyl, a to bezesrandy. Záleží na kažém, jak vážně tenhle svět bere. Já moc ne, Qark zjevně také ne.

Ale na druhou stranu velmi dobře chápu i člověka, kteřý se ozvou s tím, že to je špatné, protože… ono by to špatné být mohlo.

Takže ještě dodám motto: Lidé bděte, ale… taky nepojděte nudou!

A čtěte Qark.net

Reakce na komentář: letinka #75Načítám náhled komentáře...

74
Qark url 18. 12. 2005 19:38

Reakce na Qark #64Načítám náhled komentáře...: Od uzavření komentářů k tomuto článku se rozproudila živá diskuze na toto téma někde jinde, takže jsem se rozhodl komentování zase otevřít a příspěvky (65–73) přesunout sem, kam patří.


75
letinka 18. 12. 2005 20:23

Reakce na Ash #73Načítám náhled komentáře...: Tak když hostitel umožnil komentování, mohu ještě reagovat.

Ashi máte naprostou pravdu, je velmi důležité nebýt lhostejný k ponižování či šikaně druhých. A velice si vážím lidí, kteří se umí v takových situacích ozvat. Také pokud by se zde našel čtenář, který by například napsal: "zajímavá příhoda, ale je třeba v těchto případech být opatrný, protože můžeme snadno člověka v těžké životní situaci dál ranit, ponížit či mu jinak ublížit, když špatně odhadneme jeho hranice", bezpochyby bych s ním plně souhlasila. Ovšem to zde neudělal myslím nikdo, všichni kritici jen rozhodli o tom, že žebrák byl týraný a Qark trýznitel, a to zcela bez přihlédnutí k objektivním faktům. A to mně osobně, nic ve zlém, spíše než snahu "ozvat se proti bezpráví" zavání jakými si "čarodějnickými procesy". Hezký večer a díky za povídání


76
rcorp 18. 12. 2005 21:09

"…a to zcela bez přihlédnutí k objektivním faktům."

Bohuzel nikdo z nas nemuze rict, ktera ta objektivni fakta jsou .


77
letinka 18. 12. 2005 21:32

Ano, to jste vystihl velmi přesně podstatu rcorpe, máte naprostou pravdu. Právě proto je, alespoň podle mého názoru, zcela nesmyslné obviňovat jediného přímého účastníka situace z toho, že to bylo jinak než řekl, že to dělal z jiných pohnutek než řekl či že se někdo nepochybně cítil jak se my domníváme, že se cítit musel.


78
Tomfi 18. 12. 2005 21:38

Qark má pravdu v tom, že tenhle člověk určitě nepotřeboval peníze na nutné přežití,ale pouze na chlast, který k životu asi potřebuje a je na něm závislý. To, že Qark nechtěl mu dát peníze jen tak je jasné, a zcela správné. Co se týče té koledy je to věc názoru.Ale už to opravdu hraničí se zesměšněním.


79
glu 19. 12. 2005 00:01

Reakce na George #44Načítám náhled komentáře...: Reakce na glu #19Načítám náhled komentáře...: Sorac za pohanu stranek, teprv ted jsem objevil ty stare clanky schovane na konci odkazu jako napiklad Ruzne, atd
Blbe jsem se tu zorientoval.


80
LaCo 19. 12. 2005 00:33

Reakce na ivana #62Načítám náhled komentáře...: Takze podle tebe jsou lide, kteri vybrnkavaji na kytaru a tim zebraji o penize, hrosi nez tento santusak? mozna mu dal qark podnet, aby zpival lidem koledy, ze si tim vydela vic penze.
Me qark o5 prekvapil. Ja bych na tohle nikdy neprisel. Rozhodne mi prijde ujety ho za tohle soudit. Vyresil situaci po svem.


81
Kyklop 19. 12. 2005 04:48

Pokud nechcete DÁVAT prachy žebrákům na chlast jen tak, ale přitom chcete pomoci, tak si od těch, kteří se snaží slušně VYDĚLAT, kupujte časopisy Nový prostor – mají z prodeje 50%.

A to by měli dělat všichni debatující pod tímto článkem, ať Qarkovo počínání komentovali tak či onak.


82
Tom 19. 12. 2005 08:38

Podle mýho je to sviňárna. Můj brácha byl takhle ponižovanej a buzerovanej zrovna nedávno. Jenom nešlo o chlast, ale o jídlo. Musel říct básničku, zazpívat a pak udělt tři dřepy. Pryč s hajzlem mikulášem! Qarku si fajný a stránka je supr, kašli na ty směšný magory co sou líný použít hlavu k myšlení a všechny vočerněj. Držim ti palce. Letinko si supr, s Kyklopem souhlas.

Reakce na komentář: rcorp #83Načítám náhled komentáře...

83
rcorp 19. 12. 2005 12:36

Reakce na Tom #82Načítám náhled komentáře...:
"…kašli na ty směšný magory co sou líný použít hlavu k myšlení…"

LOL, ses king ;-)


84
ToMyK 19. 12. 2005 15:54

Nesouhlasim


85
Draslík 19. 12. 2005 16:29

Je to fakt dobrá otázka….Dát mu prachy nebo nee?Když mu je dá každý z nás koupí si za ně chlast….za pár měsícu padne na otravu krve a už nikoho otravovat nebude…když mu je nedáme bude opruzovat další…případně opět po čase vás….!Toť opravdu otázka


86
Sumix 19. 12. 2005 22:30

No, nejednou jsem nad zde položenými otázkami přemýšlel. Myslím, že se dokážu velmi dobře vžít do pocitů obecně těchto "sociálně slabých" lidí – mají to těžké, v dnešní době plné agresivity a netolerance aby tak akorát byli rádi, že tu přežijí. A z toho důvodu bych neměl vůbec nic proti tomu dát jim nějakých těch pár korun. Mě to neublíží a jim to pomůže. OVŠEM – mohu dát peníze někomu, z koho na dva metry táhne alkohol nebo někomu, koho jsem těsně před příchodem ke mně viděl kouřit cigaretu? Ne, takové lidi podporovat nemohu – místo chlastu a cigaret si mohou koupit něco k jídlu, nebo (neříkám, že je to nějak lehké, ale kdyby se opravdu snažili, jistě by to šlo) by se mohli aspoň pokusit zapojit do normálního života – po čase by se to určitě aspoň trochu povedlo. Ale museli by chtít. A tím, že nechcou, chodí a žebrají a posléze se ožírají, to podle mne nelze tolerovat. Ano, jsou i tací, kteří pomoc vskutku potřebují. Ale jak poznat, že opravdu jsou to ti konkrétní, kterým je třeba pomoci? Takoví pak jen doplácí na skepsi lidí, logicky vyvolanou jejich "kolegy", kteří se chovají – je li možné to tak říct – nemorálně.


87
Lewis 21. 12. 2005 10:36

Já si myslím, že Qark a ostatní tu jsou ještě tolerantní lidé. Já bych neměl takový slitování. Svý pocity bych spíš popsal jako krajní nenávist….


88
Alka 21. 12. 2005 17:25

Qarku, je to moc dobře napsané, a tleskám i Letince. Jen se obávám, že ta lekce byla užitečnější pro nás než pro žebráka.
Nenávist je projev emoce, ne rozumu, spousta alkoholiků a bezdomovců jsou původně nadaní, vzdělaní, talentovaní lidé, kteří neunesli nenaplněná očekávání svá, nebo svého okolí. Ti lidé chtějí v podstatě zemřít, a nemají sílu a odvahu trpět. Taková zvláštní forma sebevraždy. Proto to vůbec nesouvisí s intelektem, to je zcela jiná forma mentální dispozice. Z toho není úniku. Bohužel. A v pokročilejších stadiích alkoholismu nastupuje demence…


89
Klea 21. 12. 2005 17:55

nepřijde mi to jako ponižování. Navíc, ani v nejmenším nevidím důvod, proč sponzorovat chlast nějakému alkoholikovi… to je jako kdybych já šla a žádala Tě o příspěvek, že si chci koupit byt. Chtěla bych Tě vidět, jak mě zaposnzoruješ. A Quark ho vlastně "zaměstnal", ten chlap místo přijal a to ze svobodné vůle a v závěru za "práci" dostal zaplaceno. A to je fér…. takže holka… přemýšlej nad svýma myšlenkama…


90
Klea 21. 12. 2005 18:20

Reakce na letinka #63Načítám náhled komentáře...: Moc krásně napsáno. Zcela a úplně souhlasím!


91
koronis 25. 12. 2005 12:30

Naprosto souhlasím s Ivou. Tvůj počin, milý Qarku bylo ponížení druhého člověka a ne příležitost k výdělku, jak nám to tu podáváš. Tímhle můžeš krmit ty, co žerou seno! Okolnosti leckdy člověka přinutí udělat cokoliv a Ty (pokládám Tě za inteligentního tvora) jseš si toho dobře vědom, takže podle mého jsi jen zneužil jeho mizerné situace a myslím, že je celkem jedno, jakým způsobem se do ní dotyčný dostal. Líbilo by se Ti dělat ze sebe takového kašpara? A nezkoušej argumentovat tím, že Ty takhle hluboko nikdy nespadneš. Smutné je, že se takovým činem ještě veřejně chlubíš a poskytuješ inspiraci spoustě zakomlexovaných jedinců, kteří si rádi vyzkouší jaké to je, když jim někdo v nouzi bude třeba líbat nohy.

Reakce na komentář: John #92Načítám náhled komentáře...

92
John 25. 12. 2005 13:51

Reakce na koronis #91Načítám náhled komentáře...:
A podle meho jsi zakomplexovany jedinec ty.
Beres vazne ty nespravne veci a moralizujes na nespravnem miste. Stastne a vesele, btw :]


93
Comodor W. Falkon 25. 12. 2005 14:10

Reakce na rcorp #35Načítám náhled komentáře...: Nikoli… Dal mu naprosto regulérní šanci si ty peníze vydělat – to je rozdíl… Ten člověk potřeboval nějaké peníze na to aby nevystřízlivěl, mohl bloudit pár minut navíc městem, nebo vykonat nabízenou práci – vybral si práci a byl za to odměněn…

…z psychologicko-sociálního hlediska to naopak od Quarka bylo velice pozitivní výchovné gesto…

(P.S: Pokud vážně nevíte co s penězi – než je rvát opilcům – nechcete mi je poslat na můj účet…? V současnosti by se mi hodilo asi tak 10 000 na vydání mé první básnické sbírky, cca 20 000 pokud se ještě nějaký autor/ka přidá… ;-) )

Reakce na komentář: rcorp #94Načítám náhled komentáře...

94
rcorp 25. 12. 2005 21:55

Reakce na Comodor W. Falkon #93Načítám náhled komentáře...:
Kdyz sem si to vsechno nechal dukladne projit hlavou, tak jsem dospel k zaveru ze to Qark opravdu myslel dobre. On ten jeho clanek muze vyznit diametralne odlisne v zavislosti na tom, jak si tam clovek domysli intonaci a nonverbalni projev.

Mozna ze hlavni duvod meho negativniho pristupu byly nasledujici nadsene reakce, kdy jsem si predstavil jak ted vsichni budou z nudy nutit zebraky k zpivat nebo i delat neco horsiho :-).
viz: "Tak to taky někdy zkusím :-) to je fakt super :-) Bych chtěl ještě zatančit :-)"

I kdyz to od Qarka bylo pozitivni, tak si myslim, ze je mnoho lidi, ktere by bavilo nekoho buzerovat pouze pro sve poteseni, a kvuli temto lidem jsem se ozval.
A omlouvam se Qarkovi pokud k nim nepatri ;-).


95
Flavius 27. 12. 2005 14:29

Nebudu hodnotit, jestli je to morální nebo správné to tomu žebrákovi dělat. Toho už bylo řečeno dost a částečně s Quarkem mohu souhlasit.

Jenom se divím, že to Quarka tak uspokojuje, vidět, jak se před ním někdo ponižuje. Že si může dokázat, jak je lepší, že on je ten na vrchu. Je to krásný pocit moci, že? Tak si to užij, že dokážeš ovládat lidi. Ty peníze mu dáváš za něco, co ti přináší spokojenost. Co je na tom tak skvělého, že se před tebou někdo bude pokoušet tančit a falešně zpívat?

Reakce na komentář: letinka #96Načítám náhled komentáře...

96
letinka 27. 12. 2005 17:27

Reakce na Flavius #95Načítám náhled komentáře...: Přiznávám se, že po přečtení komentáře je mi smutno.
Vy zjevně nejste vůbec schopen připustit, že v lidském chování mohou být i jiné pohnutky než přízemní potřeba opájet se vlastní velikostí na úkor ostatních. A to přesto, že to zde bylo opakovaně vysvětlováno, dle mého názoru více než polopaticky.

Není podivné, že Vy okamžitě vyzdvihnete "krásný pocit moci" v situaci, kdy mne například vůbec nenapadne, že by se někdo měl či vůbec mohl mocný cítit? Uvědomte si prosím, že každou objektivní situaci posuzujeme subjektivně, tedy přes vlastní podstatu. Co o Vás asi Váš komentář napovídá?

Moc držím palce, abyste dokázal na lidském chování (i při vědomí všech jeho neduhů a slabostí) vidět i to dobré a nekoukal na svět přes jednobarevné černočerné brýle.
Pokud byste nevěděl kde začít, zkuste to u sebe (mně se osvědčilo vždy hledat nejprve chyby u sebe samé, mám jich vskutku požehnaně). Což například přestat rozhodovat za ostatní co je uspokojuje a co ne? Věřím totiž, že se shodneme, že jen hloupý člověk si může myslet, že vidí do hlav a srdcí lidí, které nezná, lépe než oni sami.

Hezký zbytek dne :-)


97
Flavius 27. 12. 2005 22:36

letinka:

Právě proto jsem žádal o vysvětlení, právě proto jsem psal, že toto nechápu.

Člověk jako tvor je motivován uspokojením, ať už jakéhokoli rázu. Všechno, co konáme (a není to bezhlavé, což v tomto případě myslím není), je motivováno uspokojením z výsledku.
Proto se ptám, jaké to uspokojení z tohoto činu Qark získal.
Pokud dostanu vysvětlení jiné, než "přízemní potřeba opájet se vlastní velikostí na úkor ostatních", možná jej přimu.

A prosím, nevykejte mi. Nesnáším to.

Flavius

Reakce na komentář: Qark #98Načítám náhled komentáře...

98
Qark url 27. 12. 2005 23:10

Reakce na Flavius #97Načítám náhled komentáře...: Jak už jsem psal výše. Mým uspokojením bylo to, že jsem svoje peníze nedal zadarmo a nechal jsem je toho člověka vydělat. Myslím, že kdyby místo lhaní nabídl lidem něco lepšího (v mém případě například vánoční koledu) vydělal by si mnohem více a to jsem se mu snažil předvést. Opájení mojí vlastní velikostí se nekonalo. V komentářích jsem už také napsal, že žebrák žádnou psychickou újmu nepociťoval, bavil se a smál se.
Já u toho opravdu byl a tak mě vždycky strašně překvapí, když lidé čtou co chtějí sami, místo toho aby se zaměřili na to, co je napsáno. Určitým způsobem to vypovídá o jejich vlastní duši a o tom, jak by jednali oni v podobné situaci. Ne nadarmo se říká, podle sebe soudím tebe.
Je to podobné, jako když jednou v Americe zavřeli do vězení nějakého pána za pedofílii, protože ho udal zaměstnanec fotolabu, který mu dělal fotky a viděl jak na jedné z nich dává pusu novorozenci na bříško. No, nakonec se u soudu vysvětlilo, že "pedofil" byl jen šťastný táta, pyšný na svoje dítě. A horlivý prodavač viděl věci, které nebyly a nezapomněl je dostatečně křícet nahlas a "otevřít" oči dalším "slepým" lidem, kteří se nestyděli okamžitě pranýřovat.
Hodně podobné je to i v tomto případě. Já napíšu článek o nějakém zážitku a někteří lidé v tom vidí ponižování nejhoršího zrna. A přesto, že se to snažím znovu a znovu vysvětlit (a nejsem sám), tak se najde vždy další jedinec, který mi musí ukázat, jak jsem špatný člověk, protože ON to ví a umí dělat fantastické závěry, aniž by u toho byl ;-)


99
letinka 27. 12. 2005 23:37

Víš Flavie myslím, že jsi špatně porozuměl tomu, co jsem se snažila říct. Nejspíš jsem to vysvětlila nešikovně, zkusím to proto ještě jednou.

Máš jistě pravdu, že člověk je motivován v převážné většině svého jednání tím, aby saturoval své fyzické i duševní potřeby. V tom s tebou naprosto souhlasím, ovšem o tom jsem vůbec nemluvila. Jen o tom, že i pohnutky mohou být různé, nemusí to být jen chuť připadat si mocný nad bezmocnými. Dobře se cítit, byť ve stejné situaci, můžeme každý z úplně jiných důvodů. Tebe nejprve napadne úžasný pocit nadvlády, Qarka pocit, že někomu ukázal, že když přiloží "ruku k dílu" může si peníze zasloužit i jinak než lhaním. Ty vidíš nejprve to horší v lidské povaze, já to třeba neumím a smutno mi bylo z toho, že automaticky předpokládáš, že každý musí primárně bažit právě po pocitu moci. O tom jsem psala, o ničem jiném.

Ptáš se na otázky, které tady již byly zodpovězeny a žádáš vysvětlení, která již opakovaně padla. Kdybys chtěl a uměl poslouchat druhým, nemusel by ses znovu ptát na důvod, proč se Qark choval jak se choval a co mu to dalo. Vysvětlil to zde již opakovaně a velmi podrobně. Je tudíž úplně nepodstatné, co ti kdo říká, protože to zcela ignoruješ.
Na svůj názor máš samozřejmě plné právo, udělej si jaký uznáš za vhodné, ale pokud nejsi ochoten naslouchat argumentům druhých, je jakákoliv diskuse s tebou naprostou ztrátou času. Nemám ráda když se místo jednoho dialogu vedou dva monology. ;-)

Hezký večer


100
Cenda 28. 12. 2005 05:11

trochu mi to pripomina invex pred par lety, kde rozdavali cedecka za to, kdyz jim nekdo zazpiva (docela obdobne tomuto) a ja navehal a okamzite se dral ku predu, "zazpival" a bylo :-) a necitil jsem se nijak ponizene ci pod lidskou uroven. jednoduse mam rad srandu vseho druhu i kdyz je na muj ucet (a to tu nerozebiram jak mi onen moderator nejdrive zacpal pusu, kdyz jsem spustil tu svou sprostonarodni)


101
Flavius 28. 12. 2005 14:00

letinka: aha, takže naplnil svoji potřebu stát se učitelem? Máš pravdu, i z tohohle pohledu se to dá brát. Jestli je tomu tak, jen dobře.
Opravdu, beru vždy tu horší možnost, abych pak nebyl nemile překvapen. Není to pesimismus, je to ochrana.

Jestli to jsem toto nepostřehl – ok, moje chyba. Právě proto jsem chtěl přispět, abych si ten názor objasnil.

Qark: "Mým uspokojením bylo to, že jsem svoje peníze nedal zadarmo a nechal jsem je toho člověka vydělat." – právě tot mi není jasné. To, že jsi ho nechal vydělat chápu – je to uspokojení jakéhosi morálního kodexu pomoci slabším. Jde o to nedat zadarmo – nabíží se otázka, tak za co. Za to, že on zpíval. Co z toho ty máš, když se nejedná o kvalitní zpěv?
Ok, dobře, bavil se, tudíž nebyl ponižován. Možná měl trochu trému, ale to nevadí.

Ale akceptuji ten důvod poučení. Ano, to je v podstatě předání části sebe, dá se to brát jako motivace.
OK.. clear…


102
AgentW3C 28. 12. 2005 18:17

Lidi vy z toho děláte ale vědu … stejne nikdo z vás nemá tolik peněz na to aby uspokojil všechny požadavky potřených … mě to jako ponižování nepřišlo ani kdyby ležel na zemi a štěkal … prostě nabídka a poptávka – normální tržní vztahy

PS: ale pokud někdo soucití tak ať prostě platí a hotovo, já ale raději svoje peníze investuji do svého syna – příjde mi to jako rozumnější investice než peníze na alkohol pro alkoholika


103
Zail 29. 12. 2005 02:48

Prave jsem docetl vsechny komentare musim se k tomu taky vyjadrit.

Lentilka: Jsi velmi inteligentni a vyborne umis podat svuj nazor a myslenku.

Qark: Imho jsi jednal lip, nez mnoho lidi z nas. Ale zase na druhou stranu kdyz uz vas to zpivani tak bavilo, mohl ses k nemu pridat.
Neumim si predstavit nic hezciho, nez plnou tramvaj zpivajici rolnicky :-)
Predesel bys tim nazorum o ponizeni, nebyl by svet tak pesimisticky a verim ze by i ten zebrak mel lepsi pocit na dusi, ze v podstate rozezpival celou tramvaj :-)
A jeste si neodpustim posledni poznamku.. kdyz uz jsi se citil kvuli tomu lip a on evidentne taky, nemohl sis to nechat pro sebe? Jen jako takovou svou zkusenost ze zivota?
Takhle jsi akorat dal navod lidem okolo v tramvaji, ci lidem co se o tvem pribehu nejak dozvedeli na opravdove ponizovani podobnych lidi.
Dovedu si predstavit ze nekdo donuti toho cloveka aby mu zpival, tancoval a pak jen vystoupil a nechal tam nechapajiciho chudaka co ze sebe delal blazny aby si videlal jen stat…

Tot asi vse :-)

Reakce na komentář: letinka #104Načítám náhled komentáře...

104
letinka 29. 12. 2005 11:08

Reakce na Zail #103Načítám náhled komentáře...: Hezký den. Nejprve bych chtěla moc poděkovat za tvou chválu, mám z ní velkou radost. :-)

Zkoušela jsem přemýšlet, o tom co jsi napsal Qarkovi a vžít se do situace. Myslím, že když má člověk dobrý pocit z něčeho, co se mu povede, je zcela normální, že má chuť to sdělit ostatním. Ne, aby se vytahoval, ale aby se podělil o to hezké co zažil (možná poněkud pateticky řečeno, ale trefnější vyjádření mne nenapadlo). Navíc bych doufala, že to možná trochu namotivuje i ostatní. Tedy nikoli k ubližování, ale spíše k tomu, aby zkusili dát žebrákům pocit, že se vyplatí něco dělat. Že i oni mají něco, co mohou dát ostatním a dostat za to zaslouženou mzdu.

Jistě máš pravdu, že to může některým lidem dát návod, jak ponižovat. Ovšem to bychom nemohli dělat nic a mluvit o ničem. Myslím, že pokud má člověk chuť "bít" zneužije bohužel naprosto cokoli, ať je původní idea jakkoli bohulibá. To není ani tak o tom, co vidíme kolem sebe, jako spíš o něčem velmi podivném v nás.

Potkávám denně spoustu úžasných lidí, z některých je to cítit hned, u jiných se člověk musí snažit, ale ta snaha málokdy vyjde úplně na prázdno. I když to tak z médií často vypadá, nevěřím, že lidská populace je z většiny prohnilá. Jen o těch hezkých věcech a pohnutkách si z nějakého podivného důvodu odvykáme mluvit. Bojíme se věřit a pořád jsme ve střehu, abychom si nenatloukli, hledáme vždycky nejdřív černou a pak teprve bílou.
Je dobré vědět, že tu žijí i lidská monstra a bestie, ostatně není na světě člověk dobrý od hlavy až po konečky palců. Ale vážně věřím, že drtivá většina Qarkových čtenářů (taky lidí na zastávce) jsou lidé slušní a inteligentní bez touhy ubližovat a trápit.


105
Jorge 01. 01. 2006 23:38

pěknej článek, jen bych qarka podezříval, že si některé detaily trochu přikrášlil (pokud se tato scénka opravdu udála :-)


106
krtek 04. 01. 2006 20:15

souhlasim je to pristup at sou aspon originalni kdyz zebraji za ty prachy

skuste i zajit na chodov pobyva tam pravidelne nonsalantni pan prodavajici novy prostor ktery ma styl pred vanocemi docela i pekne zpival skuste mu obcas podat nakej ten drobak a odmenou vam bude zvlastni usmev vedoucich oci


107
llook 05. 01. 2006 15:30

Pokud jako výmluvu používají jídlo (třeba ta babizna "dhejte mi na chlebhá"), je dobré říct: "Peníze nemám, ale můžu vám dát chleba."

Vůbec nevadí, že nabízený chléb nemáte. Nikdo ho nechce. :-) .


108
satyr_ik 07. 02. 2006 14:34

Reakce na Ash #52Načítám náhled komentáře...: Tak Ash, síce trochu neskoro, ale musím uznať, že si perfektne povedal/napísal to, čo som ja nedávno potreboval vysvetliť niekoľkým ľuďom (išlo o jeden mail). Málokedy je zlý čitateľ alebo pisateľ, väčšina nedorozumení pramení z toho, že čitateľ nečíta pozorne (alebo až do konca) a tiež z toho, že pisateľ píše v momentálnom zápale a nevie zvážiť budúce následky, aj keď on to myslel dobre. Pre všetkých kritikov Qarka – nechodíte do kina? Že áno? Veď vy svojim spôsobom takto trápite "chudáka" Toma Hanksa a spol., ibaže on za to "šaškovanie" dostane $20.000.000 a nie 30,– Čk.

Reakce na komentář: Ash #109Načítám náhled komentáře...

109
Ash 07. 02. 2006 15:35

Reakce na satyr_ik #108Načítám náhled komentáře...: ;D


110
ondrech 12. 06. 2006 18:07

Jo, chlape, docela slušné, také jsem kdysi něco podobného dělal, ale radši jsem toho nechal z duvodu nechutnosti jeho lihoveho oparu…


111
Jarda 26. 06. 2006 03:21

Reakce na Kepi #34Načítám náhled komentáře...: Jednu takovou znám z Pardubic. Je to ona?


112
oak 27. 08. 2006 20:55

ufff, trvalo mi asi HODINU, nez jsem tohle cely, vcetne clanku precetl a musim rict, ze moje prvni reakce na qarkovu prihodu byla, ze jsem si rek: "No to je frajer, tohle by me vazne nenapadlo. Ten clovek si evidentne zivota uziva, proziva kazdou minutu a jeste k tomu ma originalnich napadu, ze by mohl rozdavat". Pak jsem si precetl prvni negativni reakce od ivana apod. a moc jsem to nechapal, jake ponizovani. Odpoved na moje nechapave myslenky mi dal "obhajujici(vysvetlujici)" komentar qarka a hlavne komentar letinky, ktera dokazal svoje pozitivni chapani situace zformulovat skvelym zpusobem a jeste mi objasnit, proc to vlastne ty lidi napadlo… vyborne! :-)


113
ferror 20. 06. 2007 21:52

Nevím co se vám nelíbí. Za ponižování to nelze považovat, kdyby Qark chtěl, tak ho skutečně citelně poníží. Takhle mu dal jenom ochutnat práci. Nevím, ale moje kamarádka je uklízečka a to že ji někdo dá peníze za to, že jí nakáže uklidit hajzlíky určitě za ponižování nemá.
Ti, kteří se tím pohoršují asi nezažili odér těchhle typů "nazdarchlape," jinak by jistě mluvili jinak.

Mimoto – zažil jsem žebráka, který chtěl dvacku na jídlo pro jeho hladovýho bráchu (oběma tak 35) – když jsme nabídl patku lovečáku(!), kterýho jsem se právě přejed a 2 rohlíky, řekl ž eto ne, že to má bejt na knedlíky… ehm, každej si už asi domyslí, co tím chtěl básník říct

Reakce na komentář: Ash #114Načítám náhled komentáře...

114
Ash 21. 06. 2007 14:04

Reakce na ferror #113Načítám náhled komentáře...: Jasný. Lovečák s knedlíkem, to se nedá.


115
Slávek 05. 06. 2008 11:29

já bych na tom teda fakt neviděl nic špatného … kdyby se alespoň ten žebrák nepřiznal že to má na alkohol … Na obživu bych mu klidně přispěl i bez práce ale na zbytečnost jakou alkohol dozajista je si musí vydělat. Takže si nemyslím že by qark udělal něco špatného ;-)

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.