QARK.net — Chováš se jako dospělý člověk?
Chováš se jako dospělý člověk?

Chováš se jako dospělý člověk?

Kdy je člověk opravdu dospělý? Věkem to rozhodně není, to se jistě shodneme. S osmnáctými narozeninami se dospělost k dárkům automaticky opravdu nepřibaluje, na tu je potřeba dozrát. Podle mého názoru je dospělý člověk tak, kdo si dokáže uvědomit své činy a vzít za ně plnou zodpovědnost.


Když malé dítě narazí hlavičkou do stolu, tak se rozpláče a následně tomu zlobivému stolečku „nabacá“, za to, že ho uhodil. Je tomu tak, protože za svoje chyby viní jiné a to dokonce i neživé věci (v tomto případě dřevěný stůl).


Nedospělý člověk po nárazu do stolu zakřičí něco ve smyslu: „Kterej debil sem ten stůl tak blbě postavil.“ čímž dává najevo, že za jeho chybu mohou ostatní. Kdyby ten stůl dali jinam, nenarazil by do něj, že? Poučení z vlastních chyb se nekoná. Chybu udělali jiní.

Nedospělý člověk kromě jiného taky věří na štěstí a náhodu, protože díky nim se může (vymluvit) vyhnout zodpovědnosti.


Dospělý člověk však po nárazu do stolu dojde k názoru, že se měl lépe dívat na cestu – tj. za svoje činy a rozhodnutí je plně odpovědný. Ten stůl se tam nezhmotnil ve vteřině a je jedno, kdo ho tam dal a jak. Všimnout si ho mohl a měl.


Tím, že dospělý člověk přijme zodpovědnost za své jednání, se může i poučit – příště se třeba pořádně rozhlédne. Díky této sebereflexi může jaké jediný postupovat efektivně kupředu. Chyby jsou tu, aby se dospělý člověk poučil a posunul se dál. A proto jsou důležité.

Bůh si tam nahoře o našich krocích nehází kostkami, ani si neříká: „Jo tak chlapečku, ty si to dneska vyžereš, protože mám blbou náladu!“ Kdepak, za všechno si můžeme sami. A za co si můžeme sami, to přece můžeme i změnit, ovlivnit a napravit!

Těžko se tedy můžete například vymlouvat, že jste se naučili 29 otázek ze třiceti a „jaká to smůla“, že jste dostali právě tu třicátou! Holt, jste se měli naučit všechny. Svádět zodpovědnost na nadpřirozené věci je blbost! Neexistuje smůla a náhoda, neexistuje štěstí. Jste tu jen vy a VY rozhodujete a měníte!



Ať se vám to zdá jakkoliv překvapivé, denně se milióny lidí vymlouvají, že se jim nedaří proto a proto. Tito lidé nejsou dospělí, svoji energii vkládají do výmluv, místo toho, aby s ní něco podstatného zkusili dokázat. Nebuďte jako oni. Buďte dospělí!

Qark | 02. 04. 2008 23:36 | Komentáře: 109 | ::Sebevědomí


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
Tomba88 02. 04. 2008 23:45

hezký článek a jsem 1. =D


2
Bobo 02. 04. 2008 23:47

Pekný článok. Zase ma to donútilo zamyslieť sa nad sebou a pomyslieť si, že naozaj si za všetko môžem sám. Či už to, že sa mi nedarí nájsť si babu alebo hocičo iné. Qark píšeš pekné motivačné články. Mimochodom, prvý komentár som ešte nikdy nevkladal :-) A ako sa tak pozerám, kým som ho písal, tak ma ktosi predbehol. No nič, však aj to sa raz možno podarí. Nepodarí sa len to, čo si neviem predstaviť. A vôbec nekladiem za vinu smole, že sa mi to nepodarilo, ale tomu, že som mal písať s diakritikou hneď od začiatku a nemusel som to teraz po sebe opravovať.


3
d4nt3 02. 04. 2008 23:47

Zaujímavé, k tým otázkam to prirovnanie sedi ako uliate…vela ludi sa spolieha na " štastie " či " náhodu " a nebudem sa pretvarovať, ja tiež . Je lahšie naučiť sa otázok 20 a dufať, či inak povedané VERIŤ " na štastie " alebo sa naučiť 30 z 30 a VEDIEŤ , že šanca na zlyhanie je malá…( nie žiadna , stale je tu možné " okno " álá mikrozoft windowz sa hrabe všade… :-)

Reakce na komentář: RejpalCZ #6Načítám náhled komentáře...

4
Bugday 02. 04. 2008 23:49

Rikam to skoro denne :-)
Smula neexistuje…
S tim tam uplne nesouhlasim, dle me existuje.
Kdyz budu dobihat autobus a cestou zakopnu a vysokej obrubnik tak to smula rozhodne neni, je to moje blbost.Ale kdyz pujdu po chodniku a ze strechy na me spadne cihla, tak to podle me opravdu smula je.
Jinak Qarku, zdravim Te, moc fajn clanek!
Doufam, ze si par lidi uvedomi "sama sebe".


5
Noruen 02. 04. 2008 23:51

Tak s tím nesouhlasím. Je podle mě potřeba rozlišovat, když člověk řekne "kdo sem ten stůl dal!" jako frázi a kdy to tak skutečně myslí. Když se fláknu do hlavy, budu vzteklej, budu nadávat a řeknu si "kdo tam tu "věc" dal – fráze, nebo skutečně myšlené?

Stejnětak je nastíněná víra v Boha známkou nedospělosti, protože člověk pak vše svádí na "vůli boží" a je to tey únikem pro slabé, kteří nedokážou procházet životem sami? Je znakem dospělosti věřit v něco, co může existovat, ale taky nemusí? Víra v náhodu a štěstí , potažmo smůlu, je totéž jako víra v Boha. Nepropaguju ateismus, ale popřít základní pojmy všedních dní a pak vyrukovat s Bohem.. nevím nevím :-)


6
RejpalCZ 03. 04. 2008 00:25

Reakce na d4nt3 #3Načítám náhled komentáře...: Nemusíš věřit na štěstí – stačí věřit ve statistiku :-)
Nemyslím, že hlavní myšlenka toho příkladu měla být: "Učte se vše na 100 %", ale spíš "Když už se rozhodnete podstoupit riziko a nevyjde to, nemůže za to nějaká 'smůla', ale vy."

Na samotném vědomém podstoupení rizika bych neviděl nic nedospělého.

Reakce na komentář: Fedajkin #7Načítám náhled komentáře...

7
Fedajkin 03. 04. 2008 00:38

Reakce na RejpalCZ #6Načítám náhled komentáře...: kdyby tu bylo nejake hodnoceni komentaru prdnul bych ti tam 10/10


8
Fedajkin 03. 04. 2008 00:42

Jinak kdyz si proctete komentáře k poslednim 3,4 člankum, všimnete si, že se tam snad všude objevi naražka na jednu věc: někdy kolem Vánoc tu byl avizovaný článek Chovej se jako chlap (což byla asi chyba, protože rubrika "Připravuje se" zmizela) a hordy kluků se ted dožadů tohoto článku. Já se přidávam. Jak to s tim vypadá, bude nebude? diky.


9
Zed 03. 04. 2008 00:43

Sry, ale ja s tim teda nesouhlasim. Prastim se do hlavy, a prvni co udelam, ze se nad sebou zamyslim a pokusim se z toho poucit? Ja se obvykle hodne rozcilim a az to opadne, muzu se z neceho poucovat.

Lidi si vzdycky budou vymyslet duvody, proc se jim neco nepovedlo, disonance je uplne bezna vec.

clanek 3/10 :-D

Reakce na komentář: Zed2 #24Načítám náhled komentáře...

10
Jerryk 03. 04. 2008 00:52

Jj, něco na tom je. Ale ono je prostě někdy lepší si zanadávat. Člověk si pak uleví :-D


11
Fedajkin 03. 04. 2008 00:53

Je to jak řek Zed. I kdyby se o stůl praštil Rambo, a tenje sakra dospělej) tak první co udělá že se rozlítí a pošle ten stůl doprdele.


12
Martin 03. 04. 2008 01:33

No podle tvého názoru by na světě bylo ale mnohem více nedospělých a jen malá hrstka dospělých jedinců :-D

Reakce na komentář: burnmaster723 #71Načítám náhled komentáře...

13
Hasju 03. 04. 2008 07:56

100% souhlas s článkem, jen my můžeme ovlivnit svůj život… a okolnosti vytvářející naše štěstí či neštěstí vycházejí zase jenom z nás samotných ať už si to uvědomujeme nebo ne. Na tohle téma doporučuji knížečku "Jak člověk smýšlí", hodně zdaru. Hasju.

Reakce na komentář: RejpalCZ #16Načítám náhled komentáře...

14
Lykan 03. 04. 2008 08:44

Tak pod tento článek bych se klidně podepsal. Je v něm velká pravda.


15
Vrabecek 03. 04. 2008 08:54

jojo, ja to lidem vysvetluju furt ze stesti a smula neexistuje. Ovsem nahoda ano, z matematickeho hlediska. Ovsem vysledek nahody ovlivnujeme sami, takze se neni na co vymluvit…

Ale stejne, kdyz narazim do stolu, stejne zarvu "kde se tu vzal ten stul", ale myslim to ironicky. :-)


16
RejpalCZ 03. 04. 2008 10:06

Reakce na Hasju #13Načítám náhled komentáře...: Když půjdu jako obvykle po chodníku a smete mě kamion, tak to sotva můžu svádět sám na sebe "Neměl jsem tam tak blbě stát."

Je pravda, že kdekdo má problém převzít zodpovědnost i za své vlastní chyby.

Ale není přeci možné jít ode zdi ke zdi a snažit se s tímto problémem bojovat opačným extrémem: tím, že převezmu zodpovědnost úplně za všechno, co se v mém životě (či nedejbože okolí) stane.

Smůla i štěstí existují – jen jich je mnohem míň, protože většina z toho jsou jen ty "výmluvy". Ale vždy budou věci, které při nejlepší vůli neovlivníš – s tím je nejlepší prostě se smířit a nelhat si do vlastní kapsy. A pak se soustředit se na věci, které ovlivnit můžeš.

A za ně pak převzít zodpovědnost.


17
Alex 03. 04. 2008 10:18

Přihlášením se k zodpovědnosti za vlastní činy ještě nezačíná dospělost. Tím pouze končí dětství.
Dospělost začíná převzetím zodpovědnosti za druhého – rodičovstvím.

Reakce na komentář: Zed2 #23Načítám náhled komentáře...

18
Mozzu 03. 04. 2008 11:41

dobrej článek a naprosto s tebou Qarku souhlasím ! Mám naprosto stejnej názor, jenže mám mnoho známých, kteří to asi nikdy nepochopí a nebo spíše nechtějí pochopit, je to tak pro ně snažší


19
nonkomunikátor 03. 04. 2008 12:00

Když zakopnutí komentuju slovy: doprdele tak nadávám na sebe nebo někoho jinýho? Když se naučim 20 otázek ze 30 tak vim že moje šance neni 100%, ale stále je slušná pravděpodobnost projít, obzvlášť v případě když neni člověk z tohoto faktu vystresovanej.

Reakce na komentář: Zed2 #23Načítám náhled komentáře...

20
Tommy 03. 04. 2008 12:01

"Neexistuje smůla a náhoda, neexistuje štěstí" – ale existují, jen se tomu má souhrně správně říkat osud;-)

Reakce na komentář: Zed2 #23Načítám náhled komentáře...

21
#13 03. 04. 2008 12:11

Teda Qarku, dneska zírám. Smůla, náhoda a štěstí přece nejsou nic nadpřirozeného, nic jako osud. Když se naučim 29 otázek z 30 a vytáhnu si zrovna tu, co jsem se nenaučil, tak je to moje zodpovědnost (a nemá cenu se na nic vymlouvat) -– samozřejmě, ale stejně tak je to přece smůla, protože pravděpodobnost, že si vytáhnu něco, co neumím jsem snížil až na 1/30. To je přece jasný fakt.

Reakce na komentář: Márty #72Načítám náhled komentáře...

22
Klea 03. 04. 2008 14:32

Nu, nic objevného, ale je to napsáno doooost názorně snad i pro batole :-)
PS: Nepsal jsi o tom diplomku?? Mám pocit, že nekdo v Brně psal DP na "suubjektivní vnímáni dospělostiů Nebo tak nějak to bylo… (se ke mně asi před půl rokem dostal dotazník z téhle DP, takže i časobvě to odpovídá…)


23
Zed2 03. 04. 2008 14:38

Pěkný motivační článek Qarku.
Těm, které zajímá pohled psychologie na tuto oblast (zvládají angličtinu), a nelíbí se jim třeba jejich "dětské" zařazení ;-) doporučuji prohnat "Locus of control" googlem a… číst.

Reakce na Alex #17Načítám náhled komentáře...:
Pěkná myšlenka. Tvoje?

Reakce na nonkomunikátor #19Načítám náhled komentáře...:
"doprdele" neřeš to tak;-)

Reakce na Tommy #20Načítám náhled komentáře...:
osud nebo Osud? bůh či Bůh? Proč tomu neříkat prostě život? Narodil ses a tedy i zemřeš. Je to osud? Smůla? Ne! Prostě život.


24
Zed2 03. 04. 2008 14:41

Reakce na Zed #9Načítám náhled komentáře...:
promiň, ale nerozumím Ti. Můžeš mi prosím vyložit význam slova disonance?

Reakce na komentář: Klea #34Načítám náhled komentáře...

25
Quilty 03. 04. 2008 16:52

Je ještě jeden způsob. Obrazně řečeno: Praštím se do stolu, zakleju a jdu dál. Nic nevyvozuju, nic neřeším, prostě jdu dál.


26
T-Jack 03. 04. 2008 16:58

Samozřejmě, že štěstí a smůla existují. Akorát že se mezi sebou vyvažují, a taky v některých situacích nelze dost dobře posoudit, zda jde o štestí či o smůlu…
Jinak pěkný článek.


27
Tomáš 03. 04. 2008 17:29

No štěstí a smůla = pravděpodobnost, nic jiného. To že vyhraju ve sportce je štěstí, protože je to velmi nepravděpodobné. To že se něco stát nemá a stane se se zase považuje jako smůla (třeba malá šance že vás někdo náhodně přepadne).

Když někdo něco dělá na 80% tak je jasný že občas (jednou ze čtyř případů) se mu to nepovede a pak může tvrdit že má smůlu, nicméně už nezapočítá že před tím xkrát "smůlu" neměl.

Každý svými činy pak zvyšuje či snižuje pravděpodobnost na to či ono a může ji nějak ovlivnit, přičemž dlouhodobě se prostě ty faktory pravděpodobnosti srovnají a plně projeví.


28
lasendou 03. 04. 2008 19:11

Já se cítím být dospělý a to skrze zkušenosti, které jsem v životě získal. Na náhodu mi ale nesahejte, ta totiž existuje. :-)

Reakce na komentář: MarB #30Načítám náhled komentáře...

29
katman 03. 04. 2008 21:45

No na osud nevěřim, ale nevidim důvod, proč by neměla existovat náhoda. Smůla a štěstí, to je jenom, jak kdo kterejm
událostem říká, ale náhoda , ta se v podstatě odpočítává od pravděpodobnosti. Stejně tak nevim moc důvod, jak by víra v tyhle věci měla ovlivňovat to, jestli jste dospělí. Jinak ale celkem fajn článek.


30
MarB 03. 04. 2008 23:29

Když narazím do stolu, stůl uhne. Řeknu si, že mu to tam lépe sluší a užívám si nově vytvořený koridor.

Reakce na lasendou #28Načítám náhled komentáře...: Náhodou označujeme logickou událost, kterou si:
a) neumíme logicky vysvětlit
b) logické vysvětlování by zabralo moc času či námahy

Stejně to vydím se smůlou.


31
exitak 03. 04. 2008 23:48

Pekne clanek a je to pravda ale nesouhlasim s tim, ze enexistuje stesti, smula apod. Jisteze existuje ale ne ve vsech situacich. Jsou to totiz relativni "pojmenovani" nejakeho vysledku nebo cinu. A jso proste veci co neovlivnis!

Kdyz si koupim los do tomboly, sam vlastnim cinem ho vytahnu z krabice kde tech losu je 1000 a nic nevyhraju. Co to teda je? Neni to nahodou smula?? Je! A mohl sem ji ovlivnit? Prakticky tim, ze bych si vylosoval jinej zejo… ale dokazu to cilene ovlivnit? Takze tady stesti/smula existuje nepopiratelne. Co muzu ovlivnit a stesti s tim nesouvisi je jestli si ten los pudu vubec koupit. Protoze me k tomu nikdo nenuti a rozhoduju o svym cinu pouze ja sam. V takovem pripade stim stesti nema co delat.

Zrovna tak kdyz rano zaspim a kvuli tomu pojedu pozdejsim autobusem a tam bude super holka s kterou se vecer vyspim. Je to stesti. NE to vlastni senamovani, to ovlivnuju sam. Ale to, ze sem ji potkal zrovna v buse kterym bych jinak nejel nikdy. Ale takhle se na me usmalo stesticko. Treba by v tom prvnim buse jela este lepsi ale to nevim ;-) A zrovna ona treba jela tim busem poprve v zivote pac se ji rozbilo auto. Proste nahoda a ne ze ne ;-)

Reakce na komentář: Blackx #38Načítám náhled komentáře...

32
exitak 03. 04. 2008 23:51

A taky je rozdil to co rikame a to co si uvedomujeme a myslime to tak. Teda aspon ja vetsinou rikam i veci co tak nemyslim treba. Ale treba je to znamka toho, ze sem nedospelej, coz sem :-)


33
Martina 04. 04. 2008 00:05

Teoreticky bychom si za všechno opravdu mohli sami.Jsme,ale ovlivněni i jinými lidmi a jejich činy.Myslím,že je důležité,než uděláme závěr,zjistit "Proč?"."Proč jsem zakopla o stůl?Je to proto,že jsem ho neviděla nebo proto že ho někdo posunul a já se bouchla,protože jsem byla zvyklá na jeho původní polohu?Jedině,když při procházce v lese zakopnu o pařez,pak mohu s jistotou říct,ano,za to si mohu já sama,měla jsem se líp koukat.Když nebudu rozlišovat,za chvíli bych ze všeho vinila sebe nebo ostatní.Dospělost sice znamená zodpovědnost k sobě,ale i k ostatním.Líbí se mi tvůj web a je srozumitelný.Citáty o bohu bych v tomto kontextu moc nevnášela.Nepodléhám žádnému náboženství,ale můžeš tím odradit jiné. :-)

Reakce na komentář: Blackx #38Načítám náhled komentáře...

34
Klea 04. 04. 2008 07:50

Reakce na Zed2 #24Načítám náhled komentáře...: disonance = nesoulad, rozpor.


35
oak 04. 04. 2008 10:40

Sakra jasně že existuje smůla, štěstí i náhoda, akorát je nedospělý se na ně vymlouvat, když je jasný, že sem si za to mohl sám.
Vlastně je úplně jedno, jestli se vymlouvám, jde spíš o to, jestli se poučím a převezmu zodpovědnost, protože se pořád můžu vymlouvat a zodpovědnost můžu vzít. Vymlouvání jsou jen takový kecy a kecy maj malej efekt. To myšlenky a z nich plynoucí činy jsou ty, co maj efekt.


36
oak 04. 04. 2008 11:03

Nicméně musím říct, že tenhle článek mě podnítil k zamyšlení se nad sebou a nad některými důležitými věcmi, takže za něj qarkovi děkuju :-).


37
Peca 04. 04. 2008 11:57

Naprosto souhlasím s tím, že sebereflexe je důležitá a odpovědnost za činy je známka jisté formy psychické vyspělosti. Nicméně demonstrace na stole mě osobně příjde neadekvátní, protože "kdo sem ten stůl dal" obvykle lidi řeknou jenom pokud ho tam opravdu nečekali. Když si nakopnu prst o roh, taky přece neřeknu "kdo sem dal ten barák" :-)
Co se týče přijmutí odpovědnosti, zažil jsem v poslední době zajimavý případ v souvislosti s jedním protestem, kdy se pod stránky s peticí nechtěl jeden můj spolužák podepsat, zato velmi intenzivně radil co mělo být jinak když se petice dostala do několika novin. Teď si asi říká že udělal dobře, protože na autory bylo podáno trestní oznámení, nicméně já si o něm myslím svoje :-P


38
Blackx 04. 04. 2008 12:09

Reakce na exitak #31Načítám náhled komentáře...: Reakce na Martina #33Načítám náhled komentáře...: Dobré příspěvky. Přidal bych další možost: Když si dám závod v běhu na sto metrů s vítězi poslední pěti mistrovství světa (v téhle disciplíně, ne v Člověče, nezlobě se! :-) ), tak se může stát, že nevyhraju a co pak… je to
smůla nebo si za to mužů sám? Bertě v úvahu to, že těm nejlepším běžcům nestačí jen trénovat, ale musí být také správné geneticky vybavení.

Reakce na komentář: Martina #39Načítám náhled komentáře...

39
Martina 04. 04. 2008 13:34

Reakce na Blackx #38Načítám náhled komentáře...: Noo v případě,že nevyhraje atletický závod si za to z části člověk může sám,protože se rozhodl,že chce vyhrávat.Kdo by taky nechtěl,že jo.Pokud pro to udělal vše co je v jeho silách..trénoval,měl dobrého trenéra,měl dobré podmínky pro trénink atd.a přesto nevyhrál,je to holt smůla.Když nevyhrál hledá toho kdo za to může "On sám?","Ti,kteří mu v tom měli pomoci?,trenér.." a genetickou výbavu šoupnem na předky "Rodiče,prarodiče?".A co odpor větru,takže i "Přírodní jevy?".Teoreticky by za to mohl sám,protože,kdyby nechtěl závodit a vyhrávat v běhu,tohle by se mu nestalo,měl zkusit skákat přes švihadlo.Otázkou je jak se který člověk neumí vyrovnávat s prohrou. :-D


40
Mordemy 04. 04. 2008 13:44

Řekl bych, že velká většina zdějších komentátorů má vážné problémy s porozuměním psanému textu!

Zaprvé:
Případy typu "cihla spadlá ze střechy" nebo "sražení autobusem" jsou zcela mimo mísu. Autor nikde v článku nepíše o tom, že si neseme odpovědnost i za to, co nemůžeme ovlivnit!

Zadruhé:
Článek není filozofickou úvahou na téma "Jak z matematického hlediska ovlivňuje štěstí a náhoda naše životy." V celém textu se nikde neřeší poměr mezi tím, do jaké míry jsme odpovědni za to, co se děje kolem nás. Jestli když uděláme to nebo ono, jak moc je pravděpodobné, že se nám to vrátí odpovídajícím způsobem!

Zatřetí:
„Kterej debil sem ten stůl tak blbě postavil.“ je názorný příklad a nelze ho brát doslovně. Článek opět není o tom, jak si lidé slovně ulevují, když se jim něco nepovede (a jestli to tak skutečně myslí), ale o tom, že za činy, za něž neseme vlastní odpovědnost, viníme druhé. A naprosto přitom nezáleží na tom, jestli v té chvíli vypustíme z úst něco o "těch debilech", ale jak se obecně stavíme k přebírání odpovědnosti za vlastní činy!

Sečteno a podrtženo:
Článek je o rozdílu mezi lidmi dvěma skupinami lidí. Těmi, kteří se (když se jim něco nepovede – něco, co mohou přímo a zásadně ovlivnit) vymlouvají na nějakou "vyšší moc" (obecně vnější okolnosti), čímž dokazují, že to ještě nemají v hlavě správně (dospěle) srovnané. A těmi, jež přijali odpovědnost za vlastní činy, čímž se u nich značně zlepšila schopnost "posouvat se dopředu" (duševně), jelikož jsou tak schopni se lépe poučit z vlastních chyb.

Než začnete na článek reagovat, přečtěte si ho raději dvakrát a pozorně a pokuste se nejdřív pochopit, co tím asi autor chtěl říci!

Reakce na komentář: Peca #41Načítám náhled komentáře..., Martina #50Načítám náhled komentáře..., Qark #58Načítám náhled komentáře...

41
Peca 04. 04. 2008 14:00

Reakce na Mordemy #40Načítám náhled komentáře...: V zásadě s tebou souhlasím, nicméně pro demonstraci obecných myšlenek by se podle mě do budoucna více hodilo například mýtopoetické pojetí (Jak želva předběhla zajíce, pohádky všeobecně a další). Nicméně ohledně myšlenek je článek podle mého názoru správný.


42
pallo 04. 04. 2008 16:36

nesouhlasim… neco na tom mozna bude.. ale toto neni jedine meritko.. a uz vubec to tak nemusi byt kdyz clovek zacne mluvit podle tebe jako "male dite".. nekdy je dobry se vyblbnout a zanadavat si na svet a ostatni.. kdyz se nezadari.. a z moji zkusenosti je to lepsi v pripade kdyz tebe samotneho to ubiji… ze se neco nevyvedlo a vynis za to sebe.. v tomto pripade je lepsi si sam pro sebe za to odsoudit toho druheho.. a hned ti je lip… myslim ze je to logicke..


43
Ou jééé 04. 04. 2008 17:44

Jj pravda pravda, víceméně si neřekl nic novýho, ale pěknej miničlánek to je. Možná bych jenom dodal, že ve vzteku člověk do tý věci, o kterou se praštil, mnohdy praští taky, jenom aby se odreagoval. Což už je ostatně spíš věc povahy a temperamentu (a nálady) než psychický vyzrálosti, nebo ne?


44
Killer 04. 04. 2008 19:40

Někde jsem i četl, že tenhle přístup k věcem je spojený s vyšším výskytem depresí v moderním světě.
Ve chvíli, kdy máš pocit, že za úplně všechno můžeš sám, je těžké udržet si vysoké sebevědomí. Častokrát se stanou věci, které nemůžeš předem ovlivnit. Nemůžeš se pojistit úplně proti všemu. Někdy se prostě stane, že někdo ten stůl postaví tak blbě, že o něj zakopneš, i když jdeš "normálně". Potom si můžeš začít vyčítat hladové děti v Africe atd. Protože všechno teoreticky můžeš ovlivnit. Ale těch sil je jen omezené množství a člověk si musí vybrat. Nemůžeš mít sportovní tělo, dělat tři vysoké školy, pracovat, pomáhat rodičům, pomáhat chudým. I s dívkou je to 50%-50% Polovinu věcí dělá ona a ty s tím nemůžeš nic udělat. Nebo u zkoušky se zkoušející špatně vyspí a přestože téma chápeš a pamatuješ si všechno z učebnice, stejně mu to nestačí. Mohl ses víc připravit? Z více zdrojů? Ano. Ale nejde to takhle dělat, protože den má 24 hodin.
Chápu, kam směřuje tvůj článek. Spousta lidí svaluje zodpovědnost za své činy na druhé, přestože je to evidentně jejich chyba. A to je špatně, je to doslova "ne-zodpovědnost".
Spíš je potřeba přijmout nedokonalost světa, nikoho z ní nevinit, smířit se s tím, že některé věci prostě nestihneš a pracovat na těch, co jsou pro tebe důležité.

Reakce na komentář: Peca #46Načítám náhled komentáře...

45
kikinusska 04. 04. 2008 20:34

Článek se mi líbí v tom, že člověka donutí k zamyšlení, ale v podstatě s ním příliš nesouhlasím. definovat dospělost pouhým přijímáním odpovědnosti, budiž asi no tom něco pravdy je, ale k úplné dospělosti to myslím nestačí. Lidé v článku jsou popsáni jako černí a bílí. Asi těžko najdeme člověka, který by všechnu zodpovědnost sváděl na druhé nebo naopak bral na sebe. A i kdyby takový existoval byl by dospělý? Například když vám někdo v tramvaji ukradne peněženku, je to vaše vina? Podle článku by si asi dospělý člověk řekl, že si za to může sám, protože nedával dobrý pozor. Když je tedy vše jeho vina, co potom zloděj? Je v tom nevine?…asi ne…Dospělý člověk by mylím přijímat odpovědnost měl ale určitě ne za všechno co se v životě stane…


46
Peca 05. 04. 2008 00:11

Reakce na Killer #44Načítám náhled komentáře...: Souhlasím s tebou, že vybít zlost je občas výborné na psychiku, naopak na něco "si hrát" bývá dost depresivní. Například co jsem slyšel, tak v Americe je společensky nepřijatelné na úkoly od šéfa reagovat běžným tónem, očekává se zapálený styl typu "to je ale výborný nápad!", vede to k tomu, že lidi se hrají na něco, co ve skutečnosti vůbec necítí. A ejhle, v Americe je nejvíc návštěv psychologů a psychiatrů. Samozřejmě se dá polemizovat o tom, že u nás se to bere tak, že když jdeš za psychologem, jsi na hlavu, nicméně podle mě je lepší si občas v rozumné míře zanadávat u piva, člověku se pak prostě uleví, i když v tu chvíli defakto hází odpovědnost na někoho jiného.


47
Nibor 05. 04. 2008 09:28

Náhoda exisuje, je jen důležité, z jakého hlediska se na ni člověk dívá, vlestně náhoda je jen situace, která se stane, když se v podstatě stane to,co jsme čekali. Je to ale jen náš vysoce subjektivní pocit, pro každého člověka je jiný. A štěstí? to je něco podobného. V podstatě se motáme okolo Parvděpodobnosti, která vlastně taky "neexistuje", ale musí se brát v potaz. Jinak je článek dobrý, ale to s rím posledním odstavcem bych tak nepřeháněl


48
JackMagnum 05. 04. 2008 11:50

No jedine co jsem se dozvedel je to, ze nedospely je kazdy … . A s tou nahodou a tema otazkama, popr. smulou.. Smula je to, kdyz 10 lidem neco vyjde a vam, jedinemu cloveku, zrovna ne. I kdyz jste pro to udelali treba víc.


49
Tibor 05. 04. 2008 12:05

Narodil jsem se s telesnym postizenim, od 3 let nemuzu chodit. muzu si za to sam? smula prece neexistuje, ti,co se narodili zdravi nemeli stesti,protoze to taky neexistuje.. ???? 8-)


50
Martina 05. 04. 2008 12:13

Reakce na Mordemy #40Načítám náhled komentáře...: No nevím.Já mám dojem,že reagují svéprávní lidé.Také to,že autor chce ze sebe něco předat druhým.Nechce poučovat či moralizovat.Mám dojem,že mu jde také o to,aby si čtenář něco z jeho článků odnesl pro sebe a nechá na uvážení ostatních co to bude.Kdo má zájem,tomu podá vysvětlení,když něčemu nerozumí.Stejně tak si autor protřídí odezvu na svůj článek.Tomu se říká "zpětná vazba". :-D Je od tebe milé,že máš starost o mentální stav reagujících,svým upozorněním na problémy s čteným textem a vysvětlením článku tvým pohledem.Otázkou je kolik lidí ti porozumí,co vlastně chceš sdělit ostatním. :-)

Reakce na komentář: Mordemy #51Načítám náhled komentáře...

51
Mordemy 05. 04. 2008 13:14

Reakce na Martina #50Načítám náhled komentáře...: Jistě, každý se kouká na článek svým vlastním pohledem. Ne, o mentální stav reagujících starost nemám ani v nejmenším. Kolik lidí mi porozumí, za to nenesu odpovědnost. ;-)

Jen mě mrzí, že je v poslední době (už hezkých pár měsíců) téměř u každého článku dost těžké objevit nějaké přínosné komentáře. Něco, co by dalo článku další rozměr, z čeho by bylo vidět, že se nad tím lidé snaží zamyslet. Připadá mi, že se tu velká část lidí (samozřejmě ne všichni) snaží vždy jen najít co největší počet "chyb" a "nesrovnalostí" a házet pak na autora "špínu", místo aby se pokusili rozvinout konstruktivní diskuzi. A protože je konkrétně tohle myslím vcelku jasný a na pochopení jednoduchý článek, pokusil jsem se alespoň nastínit základní chyby, kterých se zde komentátoři dopouštějí (alespoň podle mého názoru). Zkrátka by bylo fajn častěji se soustředit na skutečné téma článku a nehledat v něm něco, co tam není.

Reakce na komentář: DsArm #56Načítám náhled komentáře..., DsArm #56Načítám náhled komentáře..., Martina #60Načítám náhled komentáře...

52
Fantom 05. 04. 2008 13:23

Pěkný článek :-) znamená to tedy, Qarku, že věříš v Boha 8-)


53
kajosh 05. 04. 2008 19:17

Je to zajímavá teorie a dost me zaujal její začátek. podle toho moje matka očividně nikdy nedospěla a skončila v pubertě :-) ale to že neexistuje štěstí a smůla je podle mě blbost někomu se možna děju jen dobré věci právě díky sesugesci nebo že tak na to pohlíží ale jestli je to jen tímto tak bych to stejnak nazíval štěstím …. je spíš blbost někoho vinit z toho ,že on má štěstí a ty ne …..štěstí je třeba to že kamará přišel s totální opici po jednou příšerným flámu na příjimaci talentovky v kreslení někteří lidi tam byli i hodinu dopředu ,aby si vybrali ty nejlepší místa ale díky tomu že přišel tak akorát tak na něj místo zbylo pak přišel člověk z komise řekl pár věcí a stojan otočil o 180stupňů čímž kamarad rázem získal to nejlepší místo a přitom porušil všechny zásady připravenosti …. tomu říkám štětí !!! a nebo já . Našel jsem líste na horolezeckém plese na zemi, když se vyhlašovala poslední tři mista a druhe bylo moje … to je třeba taky štěstí pač někdo joch měl 10 qa nevyhrál nic …. Nebo můj otec … kolik lidí znáš lidí kteří byli okradeni 12 za poslední 3 roky a to všude nemyslím jen na jednom místě … proto že to by bylo vysvětleno okolím .. v práci doma v karáži na služební cestě a ,tak …. Jak by se podle těchto pravidel podle tebe daly vysvětlit tyto příklady ….


54
kajosh 05. 04. 2008 19:26

Rozhodně natom něco bude ale ss stím koncem opravdu nesouhlasím a proto jsešm musel napsat svůj nevychvalující komentář … přístě tam zapíšu i své kladné stránky k této teorii .. a vic třeba ropzeberu na začtku rozeberu svoji mámu :-)


55
Jugador 05. 04. 2008 19:39

Na toto téma existuje pěkný citát… Chlapec se stává mužem až nevstupuje do kaluží, ale obchází je! jen nevím kdo to řekl :-)

Reakce na komentář: Ash #57Načítám náhled komentáře...

56
DsArm 05. 04. 2008 20:15

Reakce na Mordemy #51Načítám náhled komentáře...: Reakce na Mordemy #51Načítám náhled komentáře...: Neříkám, že všechno co jsi napsal není pravda, ale zdá se mi,že si o sobě trošku moc myslíš (Tohle nemá rozvíjet debatu o článku, je to jenom rada pro tebe.)

Reakce na komentář: Qark #58Načítám náhled komentáře...

57
Ash 05. 04. 2008 20:38

Reakce na Jugador #55Načítám náhled komentáře...: Jinoch se stává mužem, když obejde kaluž, místo aby do ní vstoupil. [ Platón ]

Reakce na komentář: Qark #58Načítám náhled komentáře...

58
Qark url 05. 04. 2008 21:49

Reakce na Mordemy #40Načítám náhled komentáře...: Děkuji. Také si všímám, že mnoho lidí má problém s porozuměním psaného textu jako celku. Často se zaměří na nějakou maličkost, vytrhnou ji z kontextu a tu pak vyvrací s radostí, že našli chybu.

Reakce na DsArm #56Načítám náhled komentáře...: ale zdá se mi,že si o sobě trošku moc myslíš
Věřím, že Mordemy si teď povinně nalistuje nějaký Snář a by se dozvěděl důvod, proč si to o něm myslíš. :-)

Reakce na Ash #57Načítám náhled komentáře...: A dívka se zase stává ženou, když do ní vstoupí … muž }:->


59
Martina 05. 04. 2008 23:40

Chápu tě,ale co s tím naděláš.Když ti,kterým je tento srozumitelný článek adresován,nerozumí o čem je v něm řeč,tvému vysvětlení nebudou rozumět už vůbec. :-D
Takových je spousta,snaží šťourat v tom co jiný dělá a nemá pádné argumenty . :-)Reagovala jsem na tebe,protože to vypadá jako by jsi chtěl kritizovat komentátory a sám ukážeš jak to vlastně je.Myslím,že nejde o podrobný rozbor článku :-)

Reakce na komentář: Martina #60Načítám náhled komentáře...

60
Martina 05. 04. 2008 23:44

Reakce na Martina #59Načítám náhled komentáře...: Reakce na Mordemy #51Načítám náhled komentáře...: opr.nezadala jsem komu.Pro Mordemy :-D


61
Lada 06. 04. 2008 13:27

Výborný článek, budu se snažit chovat více "dospěle" ;-) Jenom mě mrzí, že je tu stále méně a méně nových článků :-(

Reakce na komentář: El Matador #63Načítám náhled komentáře...

62
Lukáš 07. 04. 2008 13:43

Dobrý článek, ale stále marně čekám na článek Buď chlap! Je to tak dlouho, co se to objevilo v připravovaných článcích,že už ani nevím, jak se to přesně jmenovalo


63
El Matador 07. 04. 2008 13:44

Reakce na Lada #61Načítám náhled komentáře...: to je pravda.člověk si je nakonec bude muset vymyslet sám.A jinak pěknej článek :-D


64
Ere 07. 04. 2008 21:58

Já bych řekl, že věci jako štěstí, náhoda a podobné prostě nejsou – ne že bych někdy neřekl, že jsem neměl štěstí, to byla ale náhoda a tak podobně, ale myslím, že je to jinak. Velice pěkný článek se nachází na adrese
http://dreamlife.cz/osobni-rozvoj/mysleni/reflexy-uspechu-domino-na-vrchol/article.html?id=707"
Jde o to, že vpodstatě neexistuje (nebo bych řekl jen v extrémních případech, ale o tom by se dalo diskutovat)náhoda (potažmo štěstí atd). Jednoduše řečeno – každá akce vyvolá nějakou (odpovídající) reakci, a ta zase vyvolá další a tak dál – jako domino. Prostě život je asi sled událostí, které mi řídíme (myšlenkami a činy) a záleží jen na nás, jaké to budou. Nevím jak bych to jinak vysvětlil…. Prostě to asi tak bude :-)


65
czlem 08. 04. 2008 00:06

To s tema kostkama je Einstein, ze jo? ;-)


66
qed 08. 04. 2008 09:00

Hm, patrím asi do skupiny 2. Nedávno som doma zakričal: "Ktorý debil zapol ten radiátor?". Matka to náhodou počula, tak z toho bola pekne dlhá výmena názorov.


67
Sissinka 08. 04. 2008 11:18

Neexistuje náhoda, štěstí a smůla?? a jak si pak vysvětlíte , to že jste se vůbec narodili? Byli jste to vy? Vy jste si řekli, že ted je čas vyjít na svět?…nebo to byla prostě štastná náhoda, že ta mrška trefila tam kam měla? hm?..a to štěstí některých rodičů, když zjistili, že čekají malého cvrčka? není to štěstí? v dnešní době?..a není to smůla, když dva lidé, co by chtěli mít vlastní dítě nemohou?..je to pořád o tom, že jste to jenom vy?…myslím, že štěstí existuje..be happy :-)


68
Pepa 08. 04. 2008 13:06

Jako neexistuje smůla tak neexistuje ani štěstí. Stejně tak neexistuje ani dobro a zlo tyto pocity jsme pouze tak pojmenovaly mi lidé. Kdo určil že je špatné zabíjet a kdo řekl že dobré je podat ruku?? Vše co se na světě děje si ovlivňujeme mi sami a nikdo jiný. Vtip je v tom, že pokud cokoliv uděláme vždy se nám to vrátí, někdy dříve a někdy později, ale vždycky se to vrátí.

Reakce na komentář: Pilsner Urquell #70Načítám náhled komentáře...

69
maerz 08. 04. 2008 13:38

Občas žasnu, kolik kolem sebe vidím nedospělých dospělých, hlavně vztekajicích řidičů… ;-)
Jinak velmi přínosný článek do diskuse :-) I když příměr se stolem do kterého narazíte bych nebral hned doslova. Myslím, že k dospělosti prostě patří určitá sebereflexe a přijmutí zodpovědnosti za své chování vůči ostatním lidem, rodině, dětem, společnosti, životnímu prostředí, ale i sám k sobě. A pokud člověk chce vyrůst ze své infantilnosti, musí překonávat překážky, rozpory a vnitřní konflikty s vlastním svědomím i nevědomím…


70
Pilsner Urquell 08. 04. 2008 21:29

Reakce na Pepa #68Načítám náhled komentáře...: svým způsobem máš pravdu, ale říct že neexistuje dobro a zlo jednoduše nejde. To je jako popřít, že kámen, kterej pustíš spadne na zem. To jsou věcy danný a s ti mnikdo nehne;) když se podíváš do důsledku, tak zabíjení lidí ústí v konec lidstva, když tě někdo bude neustále mlátit, tak tě nakonec umorduje.. A tyto "činnosti" jsou námi lidmi definovaný jako zlo a naopak ty kladný nebo spíš příjemný činnosti jsou popsaný jako dobro. Jinak že vše je ovliněno vším je naprostá pravda, jen když se zamyslím, tak kdybych něco udělal jinak, tak by.. a potom.., .. ..


71
burnmaster723 08. 04. 2008 23:34

Reakce na Martin #12Načítám náhled komentáře...: Dle meho nazoru si nedospely clovek tyto veci vubec neuvedomi, kdezto dospely clovek samozrejme v prvnim navalu vzteku zakleje, ale pak se nad tim zamysli.


72
Márty 09. 04. 2008 16:29

Reakce na #13 #21Načítám náhled komentáře...: Podle mne, vůbec nebylo účelem zpochybňoval štěstí/smůlu, ale poukázat nato, že místo vysedávání u Qvarkovým stránek, by mělo místní osazenstvo (vč. mě) jít ven a začít naplňovat svoje potřeby. :-)


73
Trenn 09. 04. 2008 21:52

Ten článek není o dospělosti. Někteří lidé ze z chyb nepoučí celý život, několik životů.


74
Martin 10. 04. 2008 18:17

S něčím, bohužel, nesouhlasím. Když jedeme do města s dětmi, tam se zrovna pobavíme. Jsem za ně zodpovědný, ale přesto mě láká hřiště, že se také raději zapojím do her. Je to škoda stát a dívat se na ně. Vyblbnout se přece musí. Jen ve společnosti se musím přetvařovat jako dospělý člověk. Já práskám do stolu, ale typu: "Kterej debil…" neumím říkat. Jen si prostě vybít psychiku. I děti mají práva na to negativní pocity. :-)


75
Swaker 10. 04. 2008 21:27

Dámy a pánove,
jsem z části čtenářů rozladěn. Můj komentář není bohužel pro autora, ale pro některé z VÁS:
Musim s vámi souhlasit v tom, že vymlouvat se na něco je přijemné, někdy osvobozujicí a dokonce lidsky pochopitelné. Ale budu pro vás mit jedno velké překvapení. ŠTĚSTÍ ani SMŮLA neexistují !! Stejně je to s osudem a jinými náboženstvími, protože ať to zde obhajujete jak chcete, tak to není nic jiného než víra v nadpřirozeno – které samozřejmě nesebevědomí jedinci věřit chtějí.
A teď ruku na srdce, snad nejste všichni tací, abyste jste věřili na čerta a andělíčky a nebo ANO ?
Pokud ano, tak asi těžče můžete číst tento blog, který je většinou zaměřen na komunikaci a to "manipulativní", protože je to většinou proti vašim zásadám a nebo tomu nevěříte.
A ještě jednu poznámku mi dovolte. tzv. NÁHODĚ jak ji tu všichni prezentujete se říká PRAVDĚPODOBNOST a nebo také se to dá převést na STATISTIKU. Na ni se samozřejmě vymlouvat také moc nejde.
A uvedu Vám tu příklad – pokud budu jezdit opilý s autem, dle statistiky se prostě jednou (i vickrát) za x let vybourám. Za moje zmrzačení budu moct já, statistika(náhoda) a nebo osud ?
Vyberte prosím ve své hlavě správnou odpověď.

A klidně mě tu ukamenujte…….. :-P

Reakce na komentář: josef #76Načítám náhled komentáře..., Pilsner Urquell #79Načítám náhled komentáře...

76
josef 11. 04. 2008 05:52

Reakce na Swaker #75Načítám náhled komentáře...: a co princip neurčitosti a např. štěrbinový pokus?? Tam ti pravděpodobnost ani statistika jaksi vůbec nefunguje :-) to znamená, že NÁHODA existuje, a to na vědeckém základě (nikoli pánbíčkářském apod.) :-P

Reakce na komentář: Ash #82Načítám náhled komentáře...

77
David 11. 04. 2008 12:15

S článkem musím souhlasit, sám jsem věřící, ale vždy tvrdím, že za svůj osud si člověk může z velké části vždycky sám. Každý se narodí jiný a do jiných podmínek, ale každý má také denně 24 hodin, aby s tím něco dělal a nikdy na to není pozdě. Věřím, že nic není náhoda a věřím, že každému byl dán na světě nějaký úkol a že nikdo by tu neměl být nadarmo. Bohužel, hodně lidí tento život pouze nějak přečká a nenaží se mu dát žádný smysl. Takový život je často jen čekáním na smrt. Zkrátka: kolik šancí a příležitostí, tolik výmluv.
Lidé nadávají na neúspěchy a smůlu, ale neuvědomují si, že taková věc je vždy jen další příležitost a nic se neděje náhodou (někdo tomu říká síla, někdo vyšší moc). Bůh nám hází příležitosti před nos, někdy jsou jasné a zřetelné, někdy skrytější, ale vždy jsou takové, aby odpovídali našim schopnostem a tomu, co si přejeme a jak chceme žít.
Uvědomme si, že stav který teď prožíváme by se většinou dal nazvat ideálním, vzhledem k našim schopnostem a okolnostem do kterých jsme byli vrženi. Každému, kdo chce opravdu něco změnit se dříve nebo později nějaká velká příležitost naskytne (a nemusí to být: začněte nový život s naší hypotékou) a leckdy jsou naše neúspěchy znamením, že jsme se zachovali spatně nebo že bysme měli věci změnit. Pokud člověk tato znamení ignoruje, přicházejí stále méně a méně a nakonec se vytratí docela. A pak si člověk v krizi středního věku začíná stěžovat, že v životě neměl štěstí.


78
massic 11. 04. 2008 13:28

Ano ano presne vis o cem mluvis.Tohle je krásne ukázano ve filmu Secret (tajemstvi) . zivot je jen o tom co si pritahneme tim ze na to myslim.je jedno jestli v dobrem nebo spatnem,pritahujeme to na co myslime.a problem je v tom ze vetsina lidi mysli na to co nechteji misto toho co chteji.
kdo by chtel videt ten film ,tak mu ho rad smahnu,a nebo casem z toho udelam divx aby se dal stahnout z netu.dyztak dejte vedet kdo by ho chtel videt … a.jares@gmail.com


79
Pilsner Urquell 11. 04. 2008 20:39

Reakce na Swaker #75Načítám náhled komentáře...: Mít po ruce šutr, tak už letí :-D Kdes proboha narazil na to, že lidi, co věří v nadpřirozeno (věřící) jsou jenom nesebevědomí lidé? Když namátkou pláchno prof.Halík, tak běž napřed poslechnouot si jeho přednášku, nebo jdi na kázání k Salvátorovi a až se vrátíš, tak se nedočkavě těšim na novej příspěvek }:->


80
Sissinka 11. 04. 2008 21:09

Náhoda se ve statistice dá vyjádřit pomocí pravděpodobnosti… :-)…a taky se říká, že náhoda je blbec, že?…


81
Libor 12. 04. 2008 14:09

Pravda, pravda.


82
Ash 12. 04. 2008 19:37

Reakce na josef #76Načítám náhled komentáře...: Ad princip neurčitosti: zde se statistika naopak velmi využívá. To, že někde něco nedokážeme zjistit ještě neznamená, že to tam nefunguje. Takže se předpokládá, že to tam statisticky funguje, a právě proto se tam statistika používá. Takže vůbec nechápu na co narážíte. Ad štěrbinový pokus to samé -– podle způsobu měření se buď částice chová "statisticky správně", nebo chová jako vlnění, nikde tam není nic co by dokazovalo že "statistika jaksi vůbec nefunguje". To jste si vycucal z prstu.


83
ligy 13. 04. 2008 15:50

Zdravim,

přečetl jsem si zatím poslední článek a musim říct, že narozdíl od ostatních, které jsem tu kdy četl, tenhle mě moc nenadchnul. :-)

Je to napsané až moc jednostranně. Neni tam zmínka o věcech, které člověk ovlivnit nemůže…jinak řečeno, vyznívá to, jako by člověk mohl úplně za všechno, což neni úplně pravda.

Malinko mi přišlo, že ten článek byl jen rychlej "spatlanej", aby zase po nějaké době bylo něco nového. Možná to neni pravda, ale fakt to tak působí. Téma je to rozhodně zajímavé, ale přišlo mi, že odfláklé. Těším se na další. :-)


84
contrast 13. 04. 2008 18:57

tohle tema by se dalo urcite mnohem vic rozvest. to co jsi tady napsal je urcite pravda, ale je to jen jeden z faktoru jak zjistit jestli jsi dospely. myslim si ze mnohem vetsi roli hraje jaky mas pohled na svet,psichycka pripravenost, odhodlanost atd. nevim jestli me spravne chapes, ale rict ze clovek je dospely tehdy, kdyz prestane svadet svoje chyby na ostatni je dost malo.je 21 a myslim, ze tyhle veci co jsi napsal si uvedomuju a stejne si nepripadam dospele :-) omlouvam se, ze jsem to nepsal s diakritikou :-)


85
Dolar 13. 04. 2008 21:32

Máš fakt zajímavý názory Qarku…mimochodem contrastův příspěvek je poměrně hodnotnej a já s ním souhlasím.


86
iluzia 14. 04. 2008 00:59

qark : kedy bude este dalsie oslovovanie dievcat ? alebo to boli len dva tyzdne ?


87
iluzia 14. 04. 2008 01:01

inak este dodam ze ak clanky pribudaju pomaly podla mna by nebolo odveci urobit jeden velkyclanok so zozbieranych osloveni dievcat od citatelov ktory sa venuju takej srande…pre niektorych by to bola vyzva ze sem pridas ich randenie a oslovovanie a zaroven by to bola zaujimava databaza typov osloveni a situacii…


88
Ocean 14. 04. 2008 12:47

nedávno jsem četl nádherný citát :
Veškerý úspěch je věcí štěstí… zeptejte se kteréhokoli ztroskotance.


89
David Starý 15. 04. 2008 07:57

Jsou věci, které jdou ovlivnit a řídím se každý svého štěstí strůjcem, ale jsou i momenty s ktarýma nezbýva než se vyrovnat a poučit.


90
Reaper 17. 04. 2008 20:13

Podle mě není na místě tu řešit, zda štěstí a smůla existuje. Záleží na úhlu pohledu. Jinak podle mě dospělost neznamená umět jen uznat vlastní chybu a pořád se nevymlouvat. Některé věci ovlivnit nedokážeme, i kdybychom se rozkrájeli. To ovlivňují jiní lidé nebo nikdo (tím myslím přírodu). Někdo může tvrdit to, někdo to zase vyvracet. Tady podle mě zase záleží na úhlu pohledu. Dále je asi lidské ulevit si od zlosti nadávkou. Né každý to však myslí vážně a né každý se nad něčím takovým vůbec pozastavuje. Všichni asi nemáme čas se přemýšlet nad každou blbostí typu: Proč je to tak? Co kdyby to bylo jinak? A můžu to vůbec změnit?


91
Michal 20. 04. 2008 14:59

"Svádět zodpovědnost na nadpřirozené věci je blbost!" – to je ale proč Ti "vychcánci" dostanou otázku zrovna co vědí i když na to kašlou a normální poctiví človek se naučí 1–29 a dostanou 30 to je přece nespravedlivé.

Reakce na komentář: Yngvi #92Načítám náhled komentáře...

92
Yngvi 20. 04. 2008 18:35

Reakce na Michal #91Načítám náhled komentáře...:

Ano, někomu se to může zdát nespravedlivé. Osobně jsem se k maturitě učil z každého předmětu pořádně právě jednu otázku (ostatní mlhavě, aby z toho nebylo za 5), a ze všech čtyř předmětů (!) jsem si vytáhnul právě tu. Měl jsem premiantské maturitní vysvědčení, stejně jako ti, kdo celé čtyři roky gymnázia dřeli, zatímco já se vesele flákal s výsledky dvojkaře, trojkaře, občas čtyřkaře. A nijak mi nevadí, že jsem hodnotně strávil čas, který oni promrhali učením blbostí.. Navíc otázky si taháš sám, takže náhoda to určitě není ;-)

Reakce na komentář: Peca #94Načítám náhled komentáře...

93
Petr 20. 04. 2008 21:17

Pěkný článek


94
Peca 23. 04. 2008 10:51

Reakce na Yngvi #92Načítám náhled komentáře...: Nic ve zlém, ale odrbal jsi akorát sám sebe :-D Lidstvo se od zvířat odlišuje hlavně mozkovnou a myšlením, ve všem ostatním je dost podprůměrné.


95
aladodam 25. 04. 2008 09:12

zajimavy článek


96
Kony 25. 04. 2008 19:02

Myslim, že je lepší občas nepsat nic, než něco ale jinak dobrý qarku.. o tomhle článku by se dalo diskutovat celý dny.. někdo to nazývá náhoda a někdo zase osud a někdo zase jinak.. ono ne za všechno může člověk, ale je taky pravda, že je lepší nespoléhat na náhodu a předejít jí.. ono třeba taky vsázení, člověk pak nadává, že nevstadil jinak a přitom je to jenom o štestí.. no ale to zase asi trochu odbíham :-)

Reakce na komentář: Ash #97Načítám náhled komentáře...

97
Ash 26. 04. 2008 11:02

Reakce na Kony #96Načítám náhled komentáře...: Myslim, že je lepší občas nepsat nic, než něco ale jinak dobrý Kony… o tomhle příspěvku by se také dalo diskutovat. Je pěkně v souladu s článkem -– když někdo "nadává že nevsadil jinak" tak to sice zavání jistou iracionalitou, ale alespoň ten dotyčný chápe že výhra závisí jen na tom, jak vsadí. Někdo jiný třeba začne hořekovat že on má prostě smůlu, že jemu se nikdy nic vyhrát nepodaří, protože je smolař kdežto ostatní jsou šťastlivci, případně že za to můžou ty hloupé stromy na návsi protože kdyby byly dva a ne tři, tak si vsadil dvojku a mohl vyhrát.

Reakce na komentář: Kony #101Načítám náhled komentáře...

98
Peca 26. 04. 2008 17:26

Každopádně sebelítost a ukřivděnost je akorát cesta do pekel. Když to trochu zobecním, tak kdo chce, hledá cestu, kdo nechce, výmluvu.


99
Kossai 27. 04. 2008 22:49

Ať už děláme cokoli, co se něják týká i někoho jiného než čistě a jen člověka, který to činí, neexistuje sice smůla, ale existuje negativní postoj jiné osoby, která nám to může pos*at, ať s tím uděláme cokoli. Znám pár výtečníků, kteří si pouštějí hubu na špacír a dost mě pomlouvají za to, že nejsem přesnej vzor toho, co si představují. Od nich se dozvíte, že jsem blázen, úchylák, blbec atd. Ostatní, kteří se o mě nejprve dozví tímto způsobem mě asi neberou tak jako kdyby se o mě dozvěděli až přímo ode mě. Já nemám v úmyslu svoje chyby zásadně tajit, ale přecejen nedosahuji komunikační úrovně číslo 5 a díky tomu dost narážím.

A proč já to tady všechno říkám?

Představím-li si, že bych byl jako Qark, není to špatná představa, ale chci-li tuto představu realizovat, není to možné, protože mně prostě něco chybí.

Stejně jako když někdo nemá jednu nohu, tak nemůže chodit nebo když nemá ruku, tak nemůže normálně psát a nezbývá mu nic jiného než se horkotěžko učit psát tou druhou a nebo najít jiný způsob, jak dosáhnout vytyčeného cíle.


Napište mi eventuelně na mail, velice by mě zajímaly názory na to, co jsem tu napsal.

Reakce na komentář: Ash #100Načítám náhled komentáře...

100
Ash 29. 04. 2008 13:10

Reakce na Kossai #99Načítám náhled komentáře...: Viz komentář 97. Nebo si snad myslíš, že o Qarkovi jedni neříkají, že je blázen, druzí že je úchylák a celkově že ho za jeho zády nepomlouvají? :-) Přestaň si myslet, že jsi něco extra. Nejsi. Pak to bude mnohem jednodušší.


101
Kony 30. 04. 2008 11:05

Reakce na Ash #97Načítám náhled komentáře...:
Říkám, že se dá o tom diskutovat dlouho ;-) .. ale šlo mi spíš o tenhle článek, přijde mi že už qark sem napsal toho dost a tohle už trochu miří někam jinam.. není to asi jenom můj názor, myslim že i qark pocituje, že neví o čem ještě psát, protože se tady toho už celkem napsalo dost, spíš bych preferoval oživení těch dobrých článků aby nezapadli mezi ty ostatní :-)

Reakce na komentář: Qark #102Načítám náhled komentáře...

102
Qark url 30. 04. 2008 14:08

Reakce na Kony #101Načítám náhled komentáře...:
Ono je to se mnou jinak. Článků (rozepsaných) a nápadů mám spoustu, akorát že ten čas, který jsem dříve věnoval hlavně psaní, teď trávím s dalšíma klukama v terénu (na ulici), kde pravidelně oslovujeme a svádíme děvčata. Navíc jim říkám svoje postřehy a nápady přímo a pak už mě moc nebaví to znovu sepisovat na web.

Reakce na komentář: Tm #104Načítám náhled komentáře..., Kony #105Načítám náhled komentáře...

103
Liduš 30. 04. 2008 16:23

Ahoj Bohumile, tvé stránky mne dostávají…jen tak dále…fakt by mne zajímalo jakej jsi, bo si myslím, že jsi výbornej člověk.Liduš


104
Tm 30. 04. 2008 22:03

Reakce na Qark #102Načítám náhled komentáře...: kdyby se někdo takový našel v ostravě asi bych mu pravidelně kupoval pivo příp. co by si řekl. :-)


105
Kony 01. 05. 2008 23:40

Reakce na Qark #102Načítám náhled komentáře...:
Tak to pak jo,… docela bych taky někdy s tebou zašel zasargovat ale plzeň je pro tebe docela z ruky ale tak zatim zkusim chodit s lidma z plzně a pak možná půjdu studovat do prahy, tak se tam možná někdy potkáme :-)


106
sunset 12. 05. 2008 22:40

To o tom štěstí, smůle, náhodě a hlavně osudu je diskutabilní, nikdo nemůže vědět jak to ve skutečnosti je a ani se to v našem životě nedozvíme. Podle mě je to tak napůl, za něco si můžem sami, něco neovlivníme ikdyby jsme se roztrhali :-)


107
Gonzi 22. 05. 2008 18:21

Zdravím všechny, hlavně Qarka.
Přemýšlel jsem nad tvým tvrzením, že nic není náhoda, nebo štěstí a že my vše ovlivňujeme a že záleží na nás. Přijde mi že si trochu protiřečíš, Protože jestliže není náhoda, pak ani naše chování není náhodné, takže neovlivníme nic. řekněme že pustíš vidličku na hranu stolu… odrazí se pokaždé jinam, ale není to kvůli náhodě, ale kvůli jiným vstup ním parametrům… vidlička byla po prvním dopadu ohnutá (o pár atomů), pustil jsi ji z jiné výšky, foukal nepatrně jiný vítr, s nepatrně jinou hustotou… atd atp. Ale pokud by jsme dokázali všechny tyto parametry změřit, tak by jsme dokázali přesně určit kam vidlička dopadne a kam dopadne příště, popřípadě zajistit skutečně stejné parametry pro pokus a dokázat že vidlička se nakonec odrazí na stejné místo. A díky tomuto tvrdím, že jakákoli "rozhodnutí" jsou v podstatě předem daná, takže třeba to, že teď píšu ten přízpěvek by bylo s dokonalýma vědomostma dopředu zjistitelné, spočítatelné a já to v podstatě nemohl ovlivnit. Samozřejmě, mohl bych si říct, že je to kravina a že to nepošlu… ale kdybych si to řekl, tak by to zase nebylo mé rozhodnutí, prostě by bylo předem dané, že se na to vykašlu. Jinak jestli na to budeš někdy nějak reagovat, prosím, dej mi o odpovědi vědět mailem, moc díky. S pozdravem, Gonzi


108
Mawe47 23. 05. 2008 07:25

Vsechny komentare sem teda necetla, jen chci rict, ze to, ze Vas napriklad ucitel nesnasi, protoze je jednou nohou v duchodu a zije s presvedcenim, ze zenska nema co delat na technice a neboduje vam zkousky stejne jako klukum, to neni ani o tom, ze by clovek nadaval na vsechny okolo sebe a vlastne si za to mohl sam.
Jasne, byla to pro me zkusenost, ze v takovym pripade musi byt zenska lepsi jak chlap, aby mela srovnatelny hodnoceni…

Ale jinak opravdu pekny clanek :-)


109
matriam 07. 06. 2008 10:15

Nesouhlasim, myslim, ze si pletes dospelost a moudrost.
Jak definovat dospelost… asi nejlepe to vystihl Alex: prevzetim zodpovednosti za druheho (nemusi to ale nutne byt rodicovstvi)

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.