QARK.net — E-shop: základní rozdělení
E-shop: základní rozdělení

E-shop: základní rozdělení

E-shop: rozdělení

Rozhodl jsem se napsat seriál o elektronických obchodech, protože je to téma blízké mému srdci a už se nedokážu dívat na chyby, které dělají programátoři, designéři, nebo obchodníci. Bohužel v ČR neexistuje publikace, která by shrnula potřebné informace o elektronických obchodech a předložila je ve srozumitelné formě všem zúčastněným stranám. A to je velká škoda.

K čemu je vynikající programátor, který neví nic o chování lidí? K čemu je vynikající obchodník, který neodpovídá na e-mail? K čemu je e-shop bez správné struktury a bez nezbytných právních skutečností? K ničemu. Každá chyba jen snižuje obecnou důvěryhodnost elektronických obchodů a zákazníky odrazuje od nákupu.


Dneska se jen okrajově zaměříme na dvojí rozdělení elektronických obchodů. Je to jen takové malé shrnutí pro obchodníky, aby věděli jakou cestou se chtějí dát. Rád bych úvodem zmínil, že v současné době dokončuji modul elektronického obchodu (modulární obchod). Tento modul plně uspokojuje potřeby obchodníků i zákazníků a jeho vývojem se zabývám už delší dobu, takže si troufám tvrdit, že o elektronickém obchodování opravdu něco vím. Na téma elektronický obchod jsme psal i svoji bakalářskou práci, která sklidila velký úspěch. Ale nebojte se, nechci se tu chválit, jen jsem chtěl ukázat, že ve světě elektronického podnikání a obchodování nejsem nováček, a že moje slova jsou podložena studiem chování zákazníků a obchodníků stejně tak, jako mnoha řádky programového kódu.

Následující seriál je určen několika skupinám lidí.

  1. Programátorům ukáže, že znát dobře programovací jazyk neznamená vytvořit kvalitní a navštěvovaný obchod.
  2. Obchodníkům vysvětlí, že v internetovém světě neplatí stejná pravidla jako v kamenném obchodě.
  3. Zákazníkům ukáže, proč některé obchody vyžadují registraci a jak nakládají s osobními údaji.
  4. Designérům otevře komunikační kanál s programátorem a obchodníkem.

Současný stav

V současné době lze na Internetu rozlišit dva nejzákladnější typy elektronických obchodů. Rozhodl jsem se popsat jejich vlastnosti a zaměřit se na výčet kladů a záporů, abych objasnil jejich rozdílné využití.

Obyčejný elektronický obchod

Tento obchod se na Internetu vyskytuje nejčastěji. Je tvořen pro každého zákazníka zvlášť, protože obsahuje jedinečné požadavky. Pro celý tým, který tuto aplikaci vytváří, je nutné se dopředu dohodnout s obchodníkem na všech kritériích, které bude od aplikace očekávat. Poté lze navrhnout optimální datovou základnu, použitý programovací jazyk nebo administrační nástroj. Po zhotovení obchodník získá celou aplikaci, kterou umístí na server, na kterém hostuje.

Klady:

  1. řešení na míru,
  2. obchodník získá celou aplikaci,
  3. unikátní design i funkce,
  4. osobité provedení,
  5. vyhledávání podle nestandardních kritérií.

Zápory:

  1. vyšší cena,
  2. náklady za hosting,
  3. v ceně není zahrnuta programová aktualizace,
  4. zastarání aplikace.

Modulární elektronický obchod

Vzhledem k vysokým nákladům na předešlý typ vznikl druh elektronického obchodu, který obchodníkovi nabízí levnou a plně funkční variantu. Tato varianta je umístěna na serveru a  obchodník si kupuje jen právo ji využívat. Navíc tým programátorů neustále aplikaci upravuje a  přidává různá vylepšení. Obchodník tak ušetří náklady za hosting a získá plně funkční aplikaci, kterou může vzhledově upravit pomocí šablon a funkčně pomocí povolení jednotlivých prvků.

Pro programátory je tvorba aplikace velmi obtížná, protože musí počítat s širokou škálou požadavků. Velmi se proto hodí objektový přístup s možností plug-inů. Výsledkem je množství elektronických prodejen, které různě vypadají, podobně fungují, a které obsluhuje jeden script.

Klady:

  1. žádné náklady za hosting,
  2. programová aktualizace,
  3. nízká cena-paušál,
  4. šablony.

Zápory:

  1. obchodník získá jen právo užívat aplikaci,
  2. doménová adresa obchodu je odvozena od doménového jména poskytovatele aplikace,
  3. nelze uskutečnit některé nadstandardní požadavky.


Související články:
Qark | 09. 02. 2005 20:54 | Komentáře: 2 | ::E-shop


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
Lofi 16. 11. 2006 21:27

Spíš by mně zajímalo jestli existuje nějaká publikace jak napsat e-shop?? Začínám programovat v PHP a tak bych chtěl vědět čím vlastně začít pokud chci co nejdříve vlastní shop napsat :-(


2
SM4JL 19. 08. 2007 18:18

Jj, to by me taky zajimalo. Hlavne jak se dela ta modularita, to porad ne a ne pochopit. Nebyl by nejaky maly priklad,prosim?

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.