QARK.net — Holku nejdříve musíte rozmluvit
Holku nejdříve musíte rozmluvit

Holku nejdříve musíte rozmluvit

Nemluvit

Až teprve nedávno, na dovolené v zahraničí, jsem si uvědomil, že holky v České republice se bavit moc nechtějí. Oslovíte je, dívají se jinam, balíte je, vymlouvají se. Skoro jsem uvěřil, že je to normální reakce. Reakce, kterou musíte překousnout, a pak to jde dobře. Jenže kdepak, normální to opravdu není. Navíc nejde jen o holky, většina lidí v našem státě se chová stejně a když je oslovíte, tváří se, jako byste je strašně obtěžovali.


Nezapomenu, jak jsem byl třeba tento rok na dovolené v Řecku. Pláž plná nádherných holek, českých holek. Jenže co jim říct? Nebude trapné s nimi mluvit, když se opalují nahoře bez? Nebude to vypadat jako byste po nich jen slintali? Jak začít. Co dělat, když je to skupinka krasavic a vy netušíte jak na ně. Nejlepší asi bude to zkusit. Vstal jsem a šel na to. V nejhorším mě odpálkují. Neznám je, a potom je stejně neuvidím, tak co. Přišel jsem a řekl: „Ahoj.“ Jedno blbé slovo a začaly se dít věci. Holky se chtěly bavit. Nedělaly, že mě nevidí. Nestalo se, že by se se mnou bavila jen jedna a ostatní si šly zaplavat. Kdepak, všechny se pustily do řeči. Povídali jsme si a ony byly vyloženě rády, že se s nimi někdo baví. Rády, že tam nejsou samotné. Chtěly prostě nějakou zábavu a dostaly ji. Já byl jediný, kdo to zkusil a odvážil se. Slyšet od holek: „Tak co kdybychom dnes večer zašli na skleničku.“, je balzám na uši. Úplně cítíte tu energii, tu radost a chuť se bavit.

A pak přijedete zpět do České republiky. Do místa naštvaných lidí. Lidí, co spolu nekomunikují. Do místa, kde vás cizí člověk, který vás někde osloví, neskutečně obtěžuje. Do místa, kde občas při balení musíte doslova přemlouvat a snažit se, aby se s vámi někdo vůbec bavil a neignoroval vás. Přemlouvat, přestože ten člověk zájem má. Jen ho nepochopitelně skrývá. Opravdu zvláštní rozdíl. Rozdíl, který člověku nepřijde, dokud nevycestuje a nevidí to z jiné stránky.

Balení mě baví. Zvykl jsem si, že naše holky vám při prvním oslovení odpoví nejčastěji nějakou hovadinu. Zvykl jsem si, že musíte překonat tuhle základní hranici a pak se z nich stanou normální lidé, kteří se bavit chtějí. Jenže nejprve musíte změnit svůj status z opruzovače na normálního člověka.

V České republice je někdo, kdo osloví jiného člověka, člověkem zavrženíhodným. Starší paní se vás na zastávce autobusu zeptá: „Mladý pane, nevíte kolik je hodin.“ Vy z uší vytrhnete sluchátka, pomyslíte si něco o staré otravné krávě a na půl huby jí sdělíte čas. Nedíváte se jí do očí, aby po vás, nedejbože, ještě něco nechtěla.

Stojíte na úřadě s nějakým formulářem. Nejednou vidíte chlápka. Má stejný formulář, jen stojí ve špatné řadě. Všichni kolem si toho taky všímají. Pochichtávají se. „Vidíš toho blbce, Mařenko. Stojí ve špatně řadě.“, slyšíte dvě starší paní štěbetat vám za zády. Nedá vám to a zaklepete muži na rameno a řeknete mu, že stojí špatně. Chlap se na vás ze začátku podívá, jako byste jej chtěli okrást. Lidi kolem jsou naštvaní, že přišli o zábavu. Naštěstí se to chlapovi v hlavě rychle srovná a pochopí, že jste chtěli pomoci. Jenže neví co říct, je to sakra nezvyklé. Tak jen rychle a plaše poděkuje a zařadí se správně. V tom okamžiku vás začne pro jistotu ignorovat, co kdybyste se chtěli ještě o něčem bavit dál.

Lidé jsou tu občas zbytečně uzavření. Možná je to tímto státem, protože se mi zdá, že ti stejní lidé se za hranicemi chovají úplně normálně. Zvláštní, nemyslíte? Pak se můžeme jen divit, že plno holek řekne, že někoho mají, i když to není pravda. Prý obranná reakce. Obranná před čím? Před tím, že chcete komunikovat? Před tím, že jste divní, protože nemlčíte jako všichni ostatní?

Pokud chcete balit holku, musíte se připravit na tuto její „obrannou“ reakci. Nesmíte se nechat odpálkovat první větou a směle pokračovat dál, protože jakmile prolomíte její ochrannou bariéru, začne se s vámi bavit normálně. Plno kluků to vzdá na začátku, protože si myslí, že holka nemá zájem. Vlastně je to stejné, jako byste z fleku šli za neznámou holkou a zeptali se, jestli s vámi nepůjde na kafe. Ve většině případů řekne NE. Jenže kdybyste si s ní ze začátku trošku povídali a zeptali se až pak, máte mnohem větší šanci.

Pokud se necháte zaskočit ze začátku a nevíte co s tím dělat, tak doporučuji k balení nejdříve místa, kde se lidé bavit chtějí. Diskotéky, bary, kluby, oslavy a zábavy. Tam se naučíte nenuceně komunikovat a oslovit úplně obyčejně. Třeba hloupým „Ahoj“. Potom už nebude problém mluvit s kýmkoliv a kdekoliv. Pochopíte, že lidé dělají často nejdřív neskutečné „fóry“, i když jste pro ně zajímaví. To že se na vás holka schválně nedívá, neznamená vždy, že vás nesnáší. Nebojte se toho. Překonejte vždy tuhle první bariéru a nenechte se jen tak odradit žádnou hloupostí. Pokud se tohle naučíte, bude mít úspěch. Neříkejte si: „Co když mě odmítne?“ Berte to tak, že to nic nemusí znamenat. Je to jen její obranná reakce. Když to nezabalíte na začátku a nenecháte se zastrašit prvním záporem, sklidíte úspěchy.

Qark | 28. 09. 2005 16:59 | Komentáře: 43 | ::O ženských


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
db2 28. 09. 2005 17:04

tak pisu az ted, stranku sem objevil asi tak pred 3–4 d.
vazne bych si nikdy netroufl oslovit na ulici, ale asi do toho pujdu :-), vyzera to velmi jednoduse :-), jen se bojim takovych tech typu slecen"jedina dokonalost na svete" :-),
ale zase by to byla dobra skola no :-)


2
lUpa 28. 09. 2005 17:34

Chce to odvahu a taky trošku štěstí :-) Když už za nějákou, která se vám líbí jdete a řeknete ahoj rázem máte v hlavě prázdno a musíte improvizovat-a ktomu je třeba hooooodně štěstí, aby z vás nevypadla nějáká blbost. Ale víte co se říká ne ???ŠTĚSTÍ PŘEJE ODVÁŽNÝM !!! a to je naštěstí pravda :-D ;-) :-D


3
menken 28. 09. 2005 20:30

naprosty souhlas, vyborny clanek!!!


4
pif 28. 09. 2005 20:31

mno chlape, ty ses proste mastnej :-)

trefil si hrebicek na hlavicku, ale jako vzdycky. Tvoje clanky maji vzdycky hlavu a patu a ja ti za to dekuju, ze si vzdycky uvedomim hafo veci.

Ted uz jenom prolomit tu barieru :-)


5
black lemon 28. 09. 2005 20:52

ye to tak.


6
psk 28. 09. 2005 23:13

mluvis mi z duse..


7
Cybertracker 28. 09. 2005 23:49

Řekl bych, že dost lidí dělá podstatnou chybu už při položení otázky a Qark tentokrát taky. …a zeptali se, jestli s vámi nepůjde na kafe. Taky jsem to kdysi dělal, ale pak jsem přišel na to, že je mnohem lepší položit otázku, která podvědomě nenutí říci ne. Schválně to někdy vyzkoušejte. To jen tak na okraj :-O). Jinak jako vždy výstižný článek Qarku.

Reakce na komentář: OKi98 #12Načítám náhled komentáře..., stan #41Načítám náhled komentáře...

8
kajinek32 29. 09. 2005 01:16

skvělé trefné..


9
Mates 29. 09. 2005 07:03

Qarku teď ses teda trefil do živýho! V tomhle státě je to přesně tak jak říkáš! Ale zvláštní je že já mám tyhle bariéry taky. Já mám úplně stejný pocity když vidím že by se se mnou chtěl někdo bavit. Ale když chci sbalit nějakou holku, tak na tohle všechno zapomínám. Prostě se s ní bavím dokud se nezačne bavit ona se mnou. Přinejhorším je z ní dobrá kámoška. Jinak je to opravdu trefnej článek!!!!


10
Jirka* 29. 09. 2005 09:00

Tyhle bariéry jsem nikdy neměl, ale začínám je mít. Právě pro tu reakci lidí, kteří si doslova nebo pomyslně klepou na čelo, když někomu cizímu něco řeknu (s úmyslem vylepšit den i jiným). Pozor! Otravování lidí je něco jiného, to ještě rozeznám. A při balení, nebo spíš pokecu (ze kterého mohu přejít do balení), se nejčastěji chovám tak, jako bychom se už nějaký čas znali (vykací styl a ve vší slušnosti). 8^)


11
OKi98 29. 09. 2005 18:52

Právě pro tu reakci lidí, kteří si doslova nebo pomyslně klepou na čelo, když někomu cizímu něco řeknu
Doufám, že sis všiml, že si klepou na čelo jenom když ti to nevyjde.
Je to totiž jejich stupidní racionalizace, která se vůbec netýká tvé osoby.
Pokud máš úspěch, tak v nich zůstane jen tichá závist.

Drtivá většina klučinů má strach neznámou dámu oslovit. Když vidí, že ty ten strach nemáš, tak sami sebe obviňují z neschopnosti.
Tím, že tě slečna odpálkuje, v nich dochází k potvrzení toho, že by je ta slečna odmítla (když už ani tys neuspěl).
To klepání na čelo znamená: "Já jsem ale blbec, když jsem si myslel, že by mně to mohlo vyjít.".

V jejich očích ale jseš hrdina, protože vidí, že nejseš srab jako oni.


12
OKi98 29. 09. 2005 19:24

Reakce na Cybertracker #7Načítám náhled komentáře...:
Další rady z prodejních dovedností:

1. je jednodušší říct ano než ne

2. skvělé je vnucení kladné odpovědi slůvkem "že" na konci otázky ("Bylo by fajn se sejít a udělat si příjemnej večer, že?")

3. Místo položení otázky a očekávání souhlasu věci konstatovat a dávat na výběr pouze ze dvou možností ("Zítra mám čas. Můžeme se sejít na místě1 nebo na místě2." – vůbec se slečny neptáte jestli s vámi někam půjde, jen jí dáváte na výběr kde se setkáte)

4. akcentace. Dáte na výběr ze dvou možností, přičemž jednu vykreslíte pozitivně a druhou negativně (slečně se moc nikam nechce, protože se necítí dobře "Přesně vím o čem mluvíš. Člověk občas váhá jestli raději nezůstane doma, aby přemýšlel o věcech, které ho trápí nebo jestli se půjde někam bavit a aspoň na chvíli na všechno zapomene, že? Uvažuje nad tím, že když půjde ven bude mu skvěle, protože bude obklopen lidmi, se kterými je může naprosto uvolnit…" pokračuje vykreslení skvělého večera

5. změkčování, před otázkou, která je hodně na tělo téma změkčíte, abyste slečnu nevystrašili. ("Možná je hodně zvláštní, že se na to ptám, ale jakou nejvíce vzrušující věc jsi zažila?")

… je toho hodně, ale by to asi na celej článek. Tohle je základ, ze kterého můžete vyjít.

Reakce na komentář: Jossh #13Načítám náhled komentáře..., lamiksicht #15Načítám náhled komentáře...

13
Jossh 29. 09. 2005 20:14

Reakce na OKi98 #12Načítám náhled komentáře...: Ahoj,možná je to hodně zvláštní prosba,ale jestli jsi o těchto dovednostech vydal knížku,kde si ji můžu půjčit? A když ne,určitě nějaká o nich vyšla,poradil bys mi prosím jakou si přečíst? Hodně bys mi touhle radou pomohl a udělal dobrý skutek,že :-) Předem děkuju.

Reakce na komentář: Jirka* #14Načítám náhled komentáře..., Jakub #19Načítám náhled komentáře...

14
Jirka* 29. 09. 2005 20:49

Reakce na Jossh #13Načítám náhled komentáře...: Tak na tohle existuje jen jedna kniha. Kniha života. Všechno ostatní je většinou sbírka individuálních rad (i když dobře míněných), nebo spíš zbožných přání, jak by to mělo fungovat….8^)


15
lamiksicht 29. 09. 2005 20:51

Reakce na OKi98 #12Načítám náhled komentáře...: Pripojuju se k zadosti. Nepise se o tehle dovednostech taky treba v nejakych obchodnickych ucebnicich nebo jinde? Je to rozhodne uzitecna vec..


16
PVD 29. 09. 2005 20:56

Musím tedy tentokrát i já něco napsat. Skvělý článek, již delší dobu čtu zdější články a zatím jsme nenarazil na nic, s čím by nešlo souhlasit.
Tento článek je ovšem ještě lepší v tom, že se zabývá všemi lidmi v našem státě, nejenom holkama. A bohužel stejné trápí i mě. To že lidi jsou uzavření, nevrlí, neochotní, nevychovaní, posměšní, nepřející, závistivý, pyšní atd. Takové lidí potkávám čím dál častěji (bohužel v Praze, kde žiji je to skoro furt) a nenávidím takové chování. S holkama je to samo to samé, ale zase trochu jiné.
Jsem moc rád za tyto články a zejména se mi líbí, že velmi často vyjadřují můj názor.
Díky

Reakce na komentář: Navi #18Načítám náhled komentáře...

17
LaCo 29. 09. 2005 23:42

Ahoj vsichni hlavne Qarku. Myslim, zes podstatu trefil. Tu nechut se jen tak s nekym bavit. Ale tak jednoduse bych to na nas stat nehazel. Co jsem vypozoroval v zahranici i tam se dost casto stava, ze jeden na druhyho kasle. Neco jinyho srovnavat odvazany holky na plazi a typka s walkmanem. Ten hosan by si na plaz pecky nevzal stejne jako by si holky plavky oblikly, kdyby se opalovaly u nas na rybnice. Trosku bych v tom videl dobu. Cim dal tim vic si vsimam, ze lidi mizi z ulic. Ve velkych mestech to neni tak moc videt, ale na vesnicich si toho lehce vsimnes. Kdyz uz lidi nekam vylezou, tak za nejakym presnym ucelem a nechce se jim vybavovat. Kdo se chce bavit jde tam, kam jsi rekl. Bary, diskoteky hospody, kina, divadla. Tam je ta spravna zivna puda. Tim neodrazuju od zkouseni to na ulici, ale clovek by tak nejak mel pocitat s tim, ze ne kazdej jede v ten okamzik na stejny vlne. Jinak diky za web. Inspiruje me a mluvis mi casto z duse :-)


18
Navi 29. 09. 2005 23:48

Reakce na PVD #16Načítám náhled komentáře...: tady jsme proste zvykli, ze te dobre pulka lidi chce ochcat, napalit, udelat si z tebe srandu (v tomto zaujima prvni misto Praha, kde je to snad i sport),…

clanek muzu jenom potvrdit – je to jine i za louzi, i zeny co by te normalne zazalovaly za podrzene dvere (nestalo se mi to, krenily se jako vsechny ostatni zeny :-) se na tebe nekoukaji jako nejvetsi povl, kdyz je oslovis… proste pokecaj


19
Jakub 30. 09. 2005 08:23

Reakce na Jossh #13Načítám náhled komentáře...: OKi98 už v jednom jeho starším příspěvku doporučoval knihu "Prodejní techniky". Jestli měl na mysli tu od Vojtěcha ČERNÉHO, která byla vydána v roce 2003, nevím, ale ta je v každém případě k mání. Cena je sice trochu vyšší – 590,– Kč, ale myslím, že to za to stojí.. :-)

Reakce na komentář: OKi98 #23Načítám náhled komentáře...

20
aTeo 30. 09. 2005 15:26

Tak nevím, já mám dojem právě opačný. Pořád by se se mnou někdo chtěl bavit. Někdy mi to přijde až obtěžující… ;-)
Málokdo má informace, které mě zajímají a prázdné tlachy o počasí… na to je mi líto času. Preferuju věcné rozhovory, ale že bych byl zrovna suchar, to si nemyslím…

Reakce na komentář: petulka #25Načítám náhled komentáře...

21
Sidonie 30. 09. 2005 18:44

Obrana před tím, že by ten dotyčný mohl být nějakej úchyl nebo psychouš.A jiný individum.Věř mi, že to už se mi taky několikrát stalo.Proto ta reakce.Bohužel…

Reakce na komentář: Mike #22Načítám náhled komentáře..., Jirka #26Načítám náhled komentáře...

22
Mike 30. 09. 2005 19:43

Reakce na Sidonie #21Načítám náhled komentáře...: Je mi te lito.


23
OKi98 30. 09. 2005 23:42

Reakce na Jakub #19Načítám náhled komentáře...:
Díky Jakube, knihy, které jsem doporučoval jsou v reakci na Dvě knihy, které musíte mít!. Ještě jsem si uvědomil jednu navíc, tak jsem jí tam uvedl v další reakci.


24
Mike 06. 10. 2005 11:26

Hej aTeo, to je aspon ku..a příspěvek! :-)


25
petulka 07. 10. 2005 15:53

Reakce na aTeo #20Načítám náhled komentáře...: mně to taky tk přijde…


26
Jirka 17. 10. 2005 13:22

Reakce na Sidonie #21Načítám náhled komentáře...: Jehovista, podomní obchodník atd. Jo.


27
Filuto 17. 10. 2005 21:04

kdo nic nezkusí, ten nic nez*urví.


28
28. 11. 2005 11:59

No zvlastni na zkusenost brnenskeho obcana. Jednou jsem po x letech jel do brna (jinak severni morava). Hned co sem vylezl z autobusu, zastavil me nejaky korala a dal se do reci. Nechtel chlast ani penize, jen kecal a daval zivotni rady. Lidi kolem me taky kecali. Proti ostravsko-karvinsku uplne nova zkusenost.

Reakce na komentář: BZimage #33Načítám náhled komentáře...

29
Pejsvidek 05. 01. 2006 21:27

Tk tenhle slanek je vazne povzbuzujici :-D
Jak mam nakou holku zormluvit, kdyz mi dela problemy se odhodlat a vymyslet naky normalni tema ?! Ale musim souhlasit ze je uplne hrozny, kdyz se porad ptam a ona odpovi jenom slovem, nebo tak…


30
Black_sun 30. 01. 2006 22:09

hmm, jen tak btw jsem se dostal ke tvemu starsimu clanku a nemohl jsem nenapsat… schvalne, jak bys chtel rozmluvit holku, ktera se s klukama skoro vubec nebavi? :-D na otazky odpovida "hmm" "nevim" "mozna" a to je cely jeji repertoar :-D je skutecne neskutecne nadherna, ale bohuzel ma tenhle mensi nedostatek… co s tim sefe? a nerikej, at se na ni vykaslu, pac by toho byla obrovska skoda… (btw, pro znalost situace je ji 16 a me 19) ma nekdo radu? ;-)

Reakce na komentář: Ash #31Načítám náhled komentáře...

31
Ash 30. 01. 2006 23:38

Reakce na Black_sun #30Načítám náhled komentáře...: No… radu… :/ Trénuj si monology! Natrénovat se to dá. Já zvládnu i hodinovej hovor v pohodě :-D Ale samozřejmě musí být ta motivace, to jo.

Výhoda mlčících dívek je, že jim toho můžeš hodně napovídat. Sluch maj často v pořádku a myšlení taky tak zhruba funguje.

Jo ale mluv pomalu a hovor někam směruj, mělo by to mít příběh a cíl. Když bys mlel jak kafemlejnek a bez cíle, tak jim to bude vadit.

Začni tím, na co odpoví "možná", a směruj to tak, aby řekly "tak jo" (a taky to tak myslely).

Pak můžeš zkusit i "nevím" -> "možná" -> "tak jo" :-D

Jde o srandu, jak ji rozmluvit Ti neporadím, fakt nevím. Někdy to imho nejde. Možná časem, až si budete mít víc o čem povídat.


32
Benik 01. 05. 2006 12:13

Mno jestli to ale nebude tim , ze kdyz je clovek v zahranici tak je vdecny za kazdeho krajanaka co tam potka, myslim ze pokud by jsi oslovil rekyni tak by se chovala podobne…


33
BZimage 31. 05. 2006 12:46

Reakce na  #28Načítám náhled komentáře...: U nás na tebe tak promluví akorát cigán (obvykle ze Slovenska, není podmínkou) co ti nabízí digi/ponožky/cokoliv jiného nebo když ona osoba potřebuje prachy na jízdenku (=chlast) nebo chlast.

Reakce na komentář: BZimage #34Načítám náhled komentáře...

34
BZimage 31. 05. 2006 12:50

Reakce na BZimage #33Načítám náhled komentáře...: U nás jsem myslel u nás na ostravsku.


35
Triss 05. 08. 2006 13:35

Qvarku a premyslel jsi ze obcas kdyz pri osloveni muzes byt otravny ?

Reakce na komentář: hebron #36Načítám náhled komentáře...

36
hebron 07. 08. 2006 11:03

Reakce na Triss #35Načítám náhled komentáře...: Jestli ti to nevadi, odpovim ti ja: Premyslet o tom muzes, ale ne ve chvili, kdy oslovujes holku. Treba po x-tym neuspechu za sebou nebo vecer pred spanim :-D
Ale jestli o tom premyslis neustale, pak urcite nemas moc uspechu. Nebo jo? ;-) Takze na to nemysli, misto toho bych teda si myslel neco pozitivniho :-D


37
Lazybones 10. 08. 2006 22:42

mno ja bych to nevidel tak ze u nas jsou vsichni nekomunikativni. Tohle plati hlavne ve velkomestech, mezi nez Brno urcite patri. Denne potkavate spousty lidi, a aby jste se z toho nezblaznili tak si hledite sveho a nestarate se o svet. V mensich mestech, treba u nas aspon pohledem pozdravite souseda nebo venujete malou pozornost lidem ktere znate od videni.. a potom uz ani neni velky problem se s nimi dat do reci. Byl to docela ostry kontrast kdyz jsem se prestehoval do Brna.


38
martin 22. 08. 2006 17:26

na slovensku je to este horsie oslovil som holku ona si vypitala cislo a zacala mi vyvolavat ze co ja k…t ju mam co oslovvovat (uz to trva 3 mesiace ti telefonaty :-( )


39
zu 18. 03. 2007 15:51

jojo, pravda to asi je.. :-P


40
Kuba 08. 05. 2007 22:05

To ja jsem ted delal do skoly jeden dotaznik a ptal jsem se lidi na 2 otazecky a takovy 2 tretiny prede mnou utekli jako bych je snad chtel okrast :-D


41
stan 29. 12. 2007 00:56

Reakce na Cybertracker #7Načítám náhled komentáře...: tak jasný….já jsem občas dělal operátora jako brigádu a pokud se zeptáte negací, každej odpoví NE…. ne se ptát nechceš, nemáš…ale chceš, máš, atd…. jde to :-)


42
Jono 09. 01. 2008 12:34

No musim naprosto suhlasit…u nas na Slovensku je to tiez presne tak :-)


43
LUFFLE 30. 06. 2008 12:37

Ahoj Qark si fakt super a to neni len u vás v CZ ale aj unás na SVK je to pravda že baby sa vedia baviť lepšie tam kde ich skoro nikto nepozná, čiže na dovolenkách. Inác ten rozhovor v Českom rádiu bol super a mam sa čo od teba učiť :-)… dal si mi tímito tvojimi článkami sebadôveru na oslovovanie dievčat. ĎAKUJEM

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.