QARK.net — Jak udělat zákazníka šťastným (update)
Jak udělat zákazníka šťastným (update)

Jak udělat zákazníka šťastným (update)

Nabízím vám pár základních pravidel tvorby stránek za peníze, pro obyčejného zákazníka, která se mohou hodit. Možná se vám budou zdát směšná, hloupá nebo zbytečná, ale jsou založena na dlouhodobých zkušenostech.


  • Chcete-li tvořit web na zakázku, dělejte JEN to, co zákazník chce.
  • Nikdy nedělejte nic z vlastní iniciativy.
  • Pokud vás napadne zlepšovák v průběhu práce, hned jej zapomeňte, nebo jej alespoň důkladně konzultujte se zákazníkem, než se do vylepšování pustíte.
  • Nelíbí se vám velikost fontu, design, barvy nebo něco dalšího, co si navrhl zákazník? Zavřete oči a udělejte to podle něj.
  • Chce-li zákazník Flash, má ho mít. Kašlete na přístupnost, kašlete na validitu. Zákazník to neocení, když tomu nerozumí.
  • Říct zákazníkovi, že jste mu navíc přidali optimalizaci pro SEO je házení perel sviním.
  • Chcete udělat kvalitní web podle vašich představ? Udělejte jej pro sebe, nebo zadarmo.
  • S kvalitním webem se chlubíte vy, s nekvalitním se chlubí jen zákazník.
  • Kdo platí, má pravdu, i když tvorbě webu nerozumí.
  • Nejprve dělejte vizuální věci, potom programové.
  • Zákazník rád vidí každodenní vývoj. Pokud programujete něco obsáhlého, tak každý den alespoň posuňte nějaké grafické prvky na stránce.
  • Zákazník nevidí programový kód, je mu fuk, jak kvalitně je napsaný. Hlavně, že to dělá co chce on, jede to v IE a vejde se to na plochu jeho monitoru.
  • Čím víc to bliká, skáče a mění se, tím je to lepší.
  • Administrace, které vypadá jako Word má stoprocentní úspěch.
  • Pokud dostanete podklady a texty s pravopisnýma chybama, dejte je úplně stejně na web. Jakmile cokoliv upravíte, děláte to zadarmo a častokrát zbytečně. Poděkování se vám nedostane.

Musím se přiznat, že jsem hlupák, který se vlastních pravidel nedrží a vždy na to šeredně doplácí. Rád tvořím kvalitní stránky, které běžný zákazník (nejčastěji živnostník) ale nikdy neocení. Je mu to totiž jedno, protože kvalitu nepozná. Zajímá ho jednině cena. Pokud si má vybrat z několika návrhů, vybere se ten nejlacinější, i když je to ten nejhorší. Neuvědomuje si totiž, že jeho stránky budou vizitkou jeho firmy, a proto by měly pozitivně oslovit co nejvíce lidí.

Tvrdit takovému člověku, že váš návrh je založen na zkušenostech v oboru, je často k ničemu. Zákazník má svoji představu o věcech, kterým nerozumí a tu představu chce splnit. Když jsem jednomu takovému zákazníkovi vysvětloval jaká je výhoda SEO a SEM optimalizace (kterou by mimochodem dostal zdarma), tak mi řekl, že má na stránkách banner, a to mu stačí. Jak říkám, házení perel sviním. Když jsem dalšímu přidal modul s typografií pro formátování jeho obsáhlých textů, zeptal se mě jestli to umí opravovat pravopis. Na moji zápornou odpověď se zeptal: „Tak k čemu mi to bude?“ Po hodinovém vysvětlování mi řekl, že by byl raději, kdyby to umělo opravovat chyby, protože zbytek mu nevadí.

Chcete-li tvořit web pro takovéhoto obyčejného zákazníka, kašlete na všechna pravidla, zapomeňte na všechny dobré věci a udělejte vše co si přeje, i když je to naprostá kravina. Jedině tak bude zcela spokojený a šťastný.



Uvedená pravidla a obsah článku platí pro zákazníka, který hledí na každý halíř víc, než na kvalitu zpracování. Kvalita pro něj není podstatná, potože on ji nepozná, ani poznat nechce. Má svoji představu a té se chce držet. Naštěstí existují i zákazníci, kteří ví co chtějí, nechají si poradit a záleží jim na kvalitní prezentaci, přístupnosti, a optimální pozici ve vyhledávačích. Vědí totiž, že se jim investice do takového webu vyplatí. Pouze takový zákazník si zaslouží to nejlepší, protože to dokáže ocenit.
Qark | 02. 05. 2005 14:48 | Komentáře: 20 | ::Webdesign a webtvorba


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
pif 01. 05. 2005 12:57

njn je to tak :-)


2
Marcellus 01. 05. 2005 13:56

Hihi, copak te vyprovokovalo napsat takovejhle clanek??? To te nekdo hodne nastval??? :-)

Reakce na komentář: Qark #5Načítám náhled komentáře...

3
pjotr 01. 05. 2005 14:03

Je to tak. Vlastná skúsenosť je dobrá skúsenosť ;-) zákazník z 99% nevie, čo je to moderný web a žiada efekty z obdobia 90tych rokov minulého storočia. Škoda, že automobil si vie dnes vybrať podľa kvality, ceny, úžitkovosti.. no výber webov je na mizernej úrovni. Škoda.


4
David Jaša 01. 05. 2005 14:07

No, ono stačí zákazníka posadit před Google|Jyxo|Seznam|Centrum, ať se tam zkusí najít, říct mu, že takhle hledá firmy 60 % lidí na webu a to by už musel být hodně ješitný, aby to nezabralo.

Reakce na komentář: Qark #5Načítám náhled komentáře...

5
Qark url 01. 05. 2005 14:47

Reakce na David Jaša #4Načítám náhled komentáře...: No s těmi procenty bych značně přidal. Jenže ze zkušenosti vím, že zákazník to odkýve, ale protože nezná chování lidí, tak se mu to zdá jako peníze/práce navíc. Jeden z posledích zákazníků mi k tomu dodal, že on má baner (na svých stránkách!! :-) ) a zaplatil si výměnnou reklamu, takže to mu přitáhne lidi. Že mu je to přitáhne krátokodobě už nevidí, ani neví jaké nízké procento lidí kliká na bannerovou reklamu :-(
Reakce na Marcellus #2Načítám náhled komentáře...: No tohle mám v sobě už dlouho. Teď navíc zrovna řeším takový spor s jedním zákazníkem, který se nejen hádá na konci práce o cenu, s kterou dopředu souhlasil, ale vůbec si neuvědomuje, že za tu původní! cenu dostává mnohonásobně víc, než jsem si původně dojednali. Původní projekt a hotový projekt je jako trabant a Ferrari. Oba sice jezdí, trabant je lacinější, ale kdo se v obou projel, tak je mu rozdíl jasný. :-O Problém tvorby webu je taky v tom, že zákazník se mnohdy v původním ubohém projektu "neprojede", dostane Ferrari a chce platit míň, než za trabant. :-D


6
dgx 02. 05. 2005 09:07

Dobrý článek!

Se stěžejními myšlenkami plně souhlasím. Dělejte jen to, co chce zákazník a dělejte nejprve vizuální věci. Cokoliv uděláte navíc, nejen že děláte zadarmo, ale ještě proděláte, protože jste to mohli udělat později za peníze.

Ale s celkových vyzněním tohoto "desatera" už souhlasit nemohu. Pokud naváži s klientem spolupráci, stávám se součástí jeho týmu, kopu za něj. Pokud budeme protivníci, dílko se nezdaří. Pokud jsme partneři, vyděláme na tom oba.
Ano, je třeba si klienta vybírat a vychovávat a nebrat vše…

Reakce na komentář: Qark #7Načítám náhled komentáře...

7
Qark url 02. 05. 2005 09:44

Reakce na dgx #6Načítám náhled komentáře...: Nechtěl jsem, aby to vyznělo jako boj se zákazníkem. Bez spolupráce to opravdu nejde. Jediný boj občas svádím se sebou, kdy se ve mně pere iniciativa a vědomí, že to nikdo neocení.

Reakce na komentář: dgx #9Načítám náhled komentáře...

8
Navi 02. 05. 2005 10:39

Spise nez boj bych to oznacil jako 'rezignace' a speji k tomu take :\

Reakce na komentář: dgx #9Načítám náhled komentáře...

9
dgx 02. 05. 2005 12:08

Reakce na Qark #7Načítám náhled komentáře...: Reakce na Navi #8Načítám náhled komentáře...: Je jedno, jestli to budeme nazývat bojem nebo rezignací. Ten postoj je negativní a to není dobře. Představte si, že si tento článek (náhoda je blbec) váš zákazník přečtě. A pokud by byl potencionálním zákazníkem, tak jím i zůstane. Bod č.1 a 2 se mu bude líbit, jenže trojku nekousne.

Qarku, Tvé pocity dost dobře chápu. Ale zkus je řešit jinak. Sám jsem se z podobných stavů dostal tím, že jsem řešit weby pod 50t. Ano, odřízl jsem se tím od spousty klientů, jenže jsem získal spoustu jiných. Takových, které zajímá především efekt, který jim web přinese a teprve poté cena. Navíc mám docela solidní manévrovací prostor – dělám VW a když uletím a šupnu do něj motor z Ferrari, stále je to zaplacené.

Reakce na komentář: Qark #11Načítám náhled komentáře...

10
dgx 02. 05. 2005 12:10

vypadlo mi slovo "…stavů dostal tím, že jsem přestal řešit weby pod…"


11
Qark url 02. 05. 2005 13:00

Reakce na dgx #9Načítám náhled komentáře...: Máš pravdu, největší problémy jsou s weby pod 50t :-)

Myslím si, že potencionální zákazník po přečtení může dojít k jednomu ze dvou různých závěrů o mé osobě:
1) Jsem blbec a nebaví mě dělat web, kašlu na to a rád to odfláknu.
2) Rád dělám dobré a kvalitní stránky do kterých umím vložit své zkušenosti, proto mě štve, když je tomu jinak.

Jestli dojde k závěru druhému, může na tom velmi získat. Pokud dojde k prvnímu závěru, nemám co ztratit.

Zákazníci pro které pracuji si po přečtení spíše uvědomí, že to co jim navrhuji smysl má. Že stojí za to, nechat si poradit v oboru, kterému nerozumí. Většinou tomu totiž tak je a jsou s výsledkem spokojení.

Je mi líto, že z toho jdou cítit negativní emoce. Ty tam být neměly. Původně to celé mělo být jen tak, pro pobavení, ale nějak se to v průběhu psaní zvrhlo. :-O


12
Ivory 09. 05. 2005 10:33

Tak tohle poučení je naprostá pravda. Teď už sice naštěstí nemusím dělat stránky já sám (mám na to schopnějšího kolegu), ale velice dobře si pamatuji, jak jsem jednomu klientovi implantoval do stránek nádherný grafický prvek. Strašně jsem se s tím drbal, aby oblinka šla přesně přes jednotlivá písmenka a přesně zapadala do jednotlivých záhybů.Všem co ty stránky viděli se to děsně líbilo až na…. samozřejmě klienta, který to tam nechtěl. Tak jsem to dal pryč a samozřejmě jsem byl nervově labilní. Od té doby neudělám navíc ani úhoz na klávesnici, pokud za něj nedostanu zaplaceno :-)


13
Honza 17. 05. 2005 22:26

To je jako se vším jiným. Dodávejte zákazníkům jen to, co chtějí oni! Pokud zákazník něco nechce, nemá to pro něj žádnou cenu.


14
Keff 24. 05. 2005 17:23

Do kamene tesat :-). BTW, podle toho by se dal udelat 'www idex zakazniku' – webdesigneri by tam zadavali zakazniky a hodnoceni (kolik z uvedenych bodu splnuje :-) – a tak bychom mohli varovat nicnetusici kolegy :-).


15
Santa Claus 23. 04. 2006 18:11

Souhlasím s každým bodem. Taky nesnaším, když někdo kdo tomu vůbec nerozumí si připraví nějaký hnusný návrh a když se do toho s iniciativou pustím a chci to udělat profesionálně, co nejlépe, tak jen ztracím čas. A když zákaznikovi doporučím nedělat stránky ve Flashi kvůli SEO optimalizaci, protože to u jeho stránek není potřeba, tak jen ztratím zákaznika.


16
Michal 26. 09. 2006 20:50

ÚPLNÁ KRAVINA. Když jsem četl ty tvý pravidla, u 80% z nich jsem si v duchu říkal, že to psal člověk, kterej weby dělat neumí a akorát se snaží ze zákazníků ždímat co se dá (prachy); kterému nejde o to, že zákazníův web je vlastně i vizitka tvůrce, nevadí mu, že se návštěvníci budou pochichtávat nad pravopisnými chybami, zatímco se budou koukat na nápis "webmaster webu je xx xx". Zákazník na to přijde brzy taky a pamatujte si – vysere se příště na vás. Ve většině případů vám zákazník totiž umí udělat dobrou reklamu (u známých, …). Já když dělám web na zakázku, tak kromě toho, co zákazník chce, přidám pár kravin, které zákazníka potěší. Třeba, že administrace je ochráněna bezpečnostním systémem, nebo je stránka optimalizovaná pro vyhledávače. Když zákazníkovi řeknu "odkazy ve stejném stylu jako text dělat nebudu, protože ani sebeinteligentnější uživatel nemusí poznat, že nejde o text, ale o odkaz", bude rád, že mu dokáže tvůrce jakožto odborník poradit, že neudělá web přesně podle jeho laických návrhů. Zahrňte zákazníka všemi zkratkami a technologiemi, které web používá (uveďte validitu, …) – přestože tomu nebude vůbec rozumět, bude mít jistotu, že se mu o web stará opravdovej odborník. A nakonec – myslíte, že je tohle všechno zbytečné? Každý druhý zákazník mi nakonec zaplatil víc, než bylo předem dohodnuto. Navíc se to hodí do budoucna, pokud mu uděláte automatickou tvorbu galerie, využijete ji i u dalších webů – zákazník myslí, že to bylo naprogramováno pro něj. To je asi vše, doufám, že si to autor tohoto článku přečte a případně se zamyslí, jestli se k zákazníkům náhodou nechová jako ke krysám…

Reakce na komentář: Larry Flynt #17Načítám náhled komentáře...

17
Larry Flynt 07. 11. 2006 18:59

Reakce na Michal #16Načítám náhled komentáře...: Jasně, absolutním negováním všeho ostatního sic dosáhneš bouřlivývh reakcí, leč spíš se zdá, že ty nemáš moc zkušeností.

Jak píšeš v textu svém, uvádění validity, etc.. proč? to zákazník nechtěl, když zákazník vidí že děláš vylomeniny, nějaké zaříkávadla a adresy na cokoliv, XMHLT, SSR, CCS, SEO a podobná magická slova… nejlepší weby co jsem kdy udělal byly zadarmo, pač jsem je dělal z vlastní iniciativy. Když to je Word + málo peněz + co já vím co, tak je to v prdeli.

Pokud už přijde zákazník s něčím víc, tak většinou rámcově ví co che a žádá si kvalitní řešení, jemuž nerozumí a to nechává na vás, jakožto profesionálovi. Stejně je to slovo do pranice tenhle článek, a ani nebudu psát že je to všechno pravda, pač JE TO RPAVDA.

Reakce na komentář: Michal #18Načítám náhled komentáře...

18
Michal 08. 11. 2006 23:18

Reakce na Larry Flynt #17Načítám náhled komentáře...: Ohledně zkušeností se nebudu vyjadřovat, udělal jsem asi 15–20 webů. S weby zákazníků zacházím tak, jako by byly moje – tato práce mě mimojiné baví. Napadne-li mě efektivní maličkost, zrealizuju ji, pokud vím, že přinese úspěch. Samozřejmě nemluvím o webech pro lidi, kteří tomu nerozumí absolutně, nebo dokonce vůbec nemají přístup k internetu. A mimochodem, SEO, validita apod. nedělám jen kvůli spokojenosti laického zákazníka, ale taky kvůli sobě – já se na každém dalším webu hodně naučím a navíc slouží jako moje vizitka.
Závěrem, tento článek je podle mě pro zoufalé amatéry, kteří si potřebují vydělat pár šupáků na lidské naivitě ("Hlavně, že to jede v IE a vejde se to na plochu jeho monitoru."). Člověk, který v tom vidí zábavu a chce působit formálně, by si z článku poučení brát neměl.


19
Tom 03. 01. 2007 00:07

Naprosto přesně! Ten článek mi otevřel oči. Furt dělám něco navíc, teď už si dám, ale bacha. Žijem jenom jednou a čas je drahej :-)


20
Una Anima 10. 04. 2007 15:22

Článok má úplnú pravdu, obvzlášť to prvé pravidlo. Niektorí ľudia (samozrejme nie všetci) proste musia mať presne to čo chcú, bez ohľadu na vaše doporučenia a podobne… preto keď vidím, že mám zákazníka typu, "bude to presne ako hovorím ja", tak sa ani nenamáham mu niečo vysvetľovať…

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.