QARK.net — Komunikační triky v praxi (k pobavení)
Komunikační triky v praxi (k pobavení)

Komunikační triky v praxi (k pobavení)

O víkendu jsem byl na jedné akci. Šlo o svatbu bývalého spolužáka a po určité hodině večerní jsem začal být velmi vděčným tématem. To víte, jakmile lidé trošku popijí, probírá se všechno. A když někdo napíše i knihu… tož to je sakra celebrita a je potřeba provést kalibrační měření, na kolik je takový člověk odlišnější, než ostatní. Jen ať se ukáže, chlapík.


Obvykle následuje série otázek na tělo, a pokud se zdáte být velmi normální, přichází na řadu požadavky na důkazy vaší kvalifikace, to abyste jasně potvrdili, že nejste jako ostatní (holt odlišnost se od začátku předpokládá, jen je třeba stanovit jasnou míru). U stolu, kde jsem seděl, se však, vzhledem k vyššímu věku přísedících, probírala hlavně komunikace a komunikační triky (nikolivěk samotné balení). Tak jen ať ten mladej cucák něco ukáže. Vždyť o tom prý píše na netu, haha. Beztak ho s přehledem kdokoliv kdykoliv v klídku utře, jak orosený sklo. Nic jako trik neexistuje. Všechno je podvod, a ten funguje snad jen na opravdový blbečky. Jinej by se nachytat nenechal. Nikdy! Nikdy! Nikdy!

Běžně se vyhecovat nedám, jakmile k něčemu takovému dojde, zpravidla odcházím. Ale tady byla situace jiná, inu měl jsem i trošku popito, a tak jsem se nechal zviklat. Slíbil jsem tedy, že předvedu jeden zajímavý a poučný trik. Kaprfíld hadr. Vyžádal jsem si od kmitající obsluhy tužku a papír a komorním tónem pronesl, že hledám jednu upřímnou dobrovolnici, která mi však bude muset hlavně odpovědět na čtyři otázky na tělo, to aby ten trik byl maximálně úspěšný. Lidé u stolu se zčistajasna k ničemu neměli a jali se pro sichr významně sledovat podlahu, takže jsem nakonec sám vybral starší dámu po své pravici, která předtím byla drsná jako šmirglpapír, kdykoliv se téma obrátilo na komunikaci. Inu pracuje prý mnoho let v obchodě a má lidi přečetný lépe, jak farář Bibli. Podíval jsem se na ni a povídám jí, že mi nejprve bude muset odpovědět na čtyři otázky a to zcela bez zábran… a jestli si myslí, že to dokáže. Paní byla opravdu v ráži a tak s povýšeným úšklebkem souhlasila.


„Jako úplně první věc, ke zdárnému provedení triku, potřebuji vědět vaše celé jméno.“


Paní se tedy představila: „Jana Nováková“ (jméno je pochopitelně změněno)


„Aha, takže vaše příjmení má přesně 8 písmen“, řekl jsem, „to jsem potřeboval vědět. Děkuji.“

„Teď mi, prosím řekněte váš věk, s přesností na dny. Prostě kolik dnů uplynulo od vašeho narození.“


Paní se zamyslela a naznala, že to opravdu z hlavy neví. Ale sdělila mi, že se narodila 14. března určitého roku a že je jí tolik a tolik let, takže ať si to laskavě vypočtu sám – když mám tak divné otázky. Tak jsem jí poděkoval, vytáhl mobil a dny si briskně spočítal na něm.


Třetí otázka byla, kolik ta paní váží. A zajímalo mě to s přesností na jeden kilogram. Paní se trošku ošívala, že prý se to přece neříká! Ale když jsem jí navrhl, že mi to může pošeptat – přece jen, potřebuji to vědět pouze já – sdělila mi svoji (ranní) váhu bez dalšího váhání.


„Nyní mi, prosím, ještě řekněte svoje poslední čtyřčíslí vašeho rodného čísla, ale pozpátku a co nejrychleji!“ To je vše, co od vás potřebuji. Dál už vás nebudu otravovat. Pokud si vzpomenete na tohle, máte od dotěrných otázek pokoj. Nezapomeňte však, že to musíte říct pozpátku!“


Paní pomalu, a po jednotlivých číslovkách, odrecitovala tajemně konec svého RČ a já si na papírek opět něco poznačil. Potom jsem ho složil, podíval se na napjaté tváře přísedících a povídám: „A to je vše, tímto trik končí.“

Všichni kolem byli značně naštvaní, že jsem nic zajímavého neprovedl. Jen se ptám na kraviny – šmarja, co jsem to za blba!


Drobná vsuvka pro všímavé čtenáře: Víte, v čem tento trik spočíval a jaký byl jeho smysl – aniž byste četli dál?


I ta paní byla velmi zklamaná. Čekala nejspíš, že budu žonglovat s příborem a u toho ji bravurně oberu o hodinky a nebo něco podobného. Podal jsem jí proto ten papírek, který jsem prozatím držel v ruce, a zašeptal jí do ucha: „Kolika lidem jste ochotna bez většího zaváhání sdělit takováto svá nejosobnější data? Kolik lidí na světě teď ví přesně to, co já?“


Paní si papír převzala a začetla se.


Stálo na něm:

Jana Nováková
Věk: 38 let
Její celé rodné číslo
Váha: 68kg

Qark | 28. 04. 2007 00:55 | Komentáře: 28 | ::Komunikační triky


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
Slim 28. 04. 2007 01:08

To zkusim na matikarku. ale ten vek budu pocitat mega dlouho…


2
Slim 28. 04. 2007 01:24

Jinak zajimavy clanek .)


3
Mr.Slider 28. 04. 2007 01:35

Navíc z prvního čísla posledního čtyřčíslí se dá zjistit kraj, v němž se dotyčná narodila. Tedy pokud se nenarodila dřív jak v roce 1954 :-D
Člověk občas žasne co o sobě jsou lidé ochotni jen tak meziřečí sdělit a jak jsou neopatrní k osobním a citlivým údajům. Člověk fakt občas žasne.
Tohle brala jako přípravu na trik, ale zažil jsem na ulici člověka, co si úplně neznámému člověku stěžoval na rozdíly v naší zemí a s klidem mu sděloval svůj plat, jak ho má malý, což mi ani nepřišlo, a ten kluk aby se nedal zahanbit, mu sděloval, za co dělá on.
Prostě lidi řeknou cokoliv a to člověk z nich ani nemusí dostávat složitě.
Celému tomu se říká sociální inženýrství.

Reakce na komentář: Michal #4Načítám náhled komentáře...

4
Michal 28. 04. 2007 08:03

Reakce na Mr.Slider #3Načítám náhled komentáře...: No s tím krajem z prvního čísla čtyřčíslí to bude asi jinak. Já i moji kluci (2roky) máme jako první číslo 0 a každý jsme se narodili v jiným kraji……

Reakce na komentář: navabaca #10Načítám náhled komentáře...

5
Kade 28. 04. 2007 11:16

Teda já nevím, ale mě ty data zas tak osobní nepřijdou… neříkají nic o osobnosti a jsou to jen čísla. Tedy docela dost nudné a nezajímavé /jedině možná zneužitelné/.

Reakce na komentář: Trpaslik #6Načítám náhled komentáře...

6
Trpaslik 28. 04. 2007 13:08

Reakce na Kade #5Načítám náhled komentáře...: Tak jdi schvalne za nejakou spoluzackou/kolegyni a jen tak se ji zeptej na jeji vek, vahu a cele rodne cislo. A kdyz ti to nahodou sama bez lamani rekne, tak se jeste sam sebe zeptej, jestli jsou ty udaje pravdive.

Kdepak, docela dobry clanek a da se to parafrazovat i na hodne jinych situaci a vymamit z lidi veci treba pod zaminou spolecenske souteze nebo proste jen tak…

Reakce na komentář: Ash #8Načítám náhled komentáře...

7
kuca 28. 04. 2007 15:25

to je dost dobrý… :-)


8
Ash 28. 04. 2007 19:13

Reakce na Trpaslik #6Načítám náhled komentáře...: Stačí mít nějaký důvod, byť to může být lehce naivní záminka. Pokud se mě někdo zeptá na plat, aby ho mohl srovnat se svým, když třeba zastává podobnou pozici jinde v republice / cizině, nevím proč mu ho neříct. Pokud se mne ale zeptá "jen tak", aby "to věděl", tak to samozř. vzbuzuje podezřívavost (nejspíš by do mne pak začal hustit nějaké "neodmítnutelné" nabídky).

Takže podle mne nejde jak už tu myslím někdo řekl o důvěrnost dat, jako o jejich možnou zneužitelnost. (Tedy důvěrné = jsem zoofil, strašně chrápu vs. zneužitelné = čislo občanky, plat.)

Vymoct zneužitelná data je mnohem snažší, protože stačí důvěryhodnost příjemce (k jejímuž vytvoření stačí např. dobrý důvod) a data samotná nejsou téměř problém, pokud jde o to je sdělit příjemci.

Vymoct citlivá data je trochu jiná liga. Co liga… to je úplně jinej sport :-) Tam je problém v tom samotném sdělení příjemci, protože to je prostě věci, které lidé neříkají, ani když má druhá osoba sebelepší důvod. Samozř. důvěrná data jsou zároveň i zneužitelná, je to taková podmnožina.

Má také někdo dojem, že data jsou v zásadě dvojího druhu?

Reakce na komentář: Trpaslik #9Načítám náhled komentáře...

9
Trpaslik 28. 04. 2007 19:40

Reakce na Ash #8Načítám náhled komentáře...: Nevim, asi je to jen mou nezkusenosti (22 let), ale docela by me zajimalo, jak jde zneuzit rodne cislo nebo vyse platu. Ptam se proto, abych se pak mohl ucinne branit, protoze rodne cislo se dnes uvadi skoro na kazdem druhem formulari (sice bez koncovky) a dotaz na plat se bere spise jako neslusnost, ne?

Reakce na komentář: Ash #16Načítám náhled komentáře..., Mordemy #17Načítám náhled komentáře...

10
navabaca 28. 04. 2007 19:49

Reakce na Michal #4Načítám náhled komentáře...: já mám taky nulu, podle mě se to z toho poznat nedá, je to jen číslo – kolikátej jsem se narodil v daném měsíci..

Reakce na komentář: G008 #13Načítám náhled komentáře..., Karlos #27Načítám náhled komentáře...

11
Maňas 28. 04. 2007 22:10

dobrá sociotechnika :-)


12
Shadwell 29. 04. 2007 09:48

Pekny socialni inzenyrstvi…

a btw…placl jsi tu pani tez po zadecku v ramci sveho dalsiho testu?


13
G008 29. 04. 2007 11:53

Reakce na navabaca #10Načítám náhled komentáře...: Netvrdím, že to platí obecně, ale: Jsem narozený v jedné malé nemocnici na Vysočině (podle dřívějšího územního dělení kraj Jihomoravský) a stejně jako všichni, o kterých vím, že se tam taky narodili, mě začíná poslední čtyřčíslí "48" (uhodne někdo? :-) ) Další věc, kterou tady zatím nikdo nezmínil je, že všechna r.č. jsou dělitelná číslem 11 (má to svůj význam, např. pokud spletete právě jednu číslici v platném r.č., tak výsledek nikdy dělitelný 11 nebude atd.). Tzn. že poslední dvě číslice představují 100 kombinací, při omezení na dělitelnost 11 již však zhruba jen 9. Jak to dělají když se v ten den narodí víc než 9 holek nebo 9 kluků :-O (uvažovat zvlášť) nevím, ale byla to malá nemocnice. Jo a většina lidí co se narodili v Třebíči mají zase první čtyřčíslí na "49" – ale ne úplně všichni. Qarkův fór s rodným číslem by šel vyšperkovat tak, že by si nechal nadiktovat pouze 3 čísla z posledního čtyřčíslí, to by pak bylo větší překvápko.

Reakce na komentář: Lukáš #14Načítám náhled komentáře...

14
Lukáš 29. 04. 2007 12:55

Reakce na G008 #13Načítám náhled komentáře...: Do 1. ledna 1954 za lomítkem následovaly právě jen tři cifry, poté přibyla čtvrtá číslice, která slouží ke kontrole platnosti, jako kontrolní číslice. Čtvrté číslo se doplní tak, aby celé rodné číslo bylo beze zbytku dělitelné jedenácti (tzv. modulo); na posledním místě rodného čísla je tak zbytek po dělení devítimístného rodného čísla číslem jedenáct. Z tohoto pravidla existuje výjimka: pokud je zbytek po dělení devítimístného čísla roven deseti (a neexistuje žádná kontrolní číslice, která by splňovala předchozí podmínku), jako kontrolní číslice se použije nula (a celé rodné číslo pak dělitelné jedenácti není). Například: RČ 047401/1330: 047401133 mod 11 = 10 (a 0474011330 mod 11 = 1). Tato výjimka však byla použita jen zhruba u 1000 RČ, přidělování takových rodných čísel bylo roku 1985 podle interního předpisu FSÚ Č. Vk. 2898/1985 ukončeno; není však vyloučeno, že se v minimálním počtu vyskytla i po tomto roce.

Rozlišující trojčíslí se přiděluje systematicky, u starších rodných čísel z něj bylo možné vyčíst oblast, kde se člověk narodil (např. počáteční nula označovala do roku 2004 Prahu). Od roku 2004 (zákonem č. 53/2004 Sb.) je zavedena možnost v případě, že jsou v nějaký den vyčerpána všechna platná čtyřčíslí, použít alternativní rodné číslo, u kterého mají muži k číslu měsíce přičteno 20 a ženy 70.

Stačí hledat .. první výsledek v google: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rodn%C3%A9_%C4%8D%C3%ADslo


15
dzahu 29. 04. 2007 15:36

tak ohledne vyznamu posledniho ctyrcisli RC nevim nic, dokazu sestavit prvnich sest cislic a ten zbytek si clovek "proste musi pamatovat" :-D

clanek moc peknej, je opravdu s podivem jak snadno muze clovek zjistit ta "zneuzitelna data" prakticky od kohokoliv..


16
Ash 29. 04. 2007 15:45

Reakce na Trpaslik #9Načítám náhled komentáře...: Nejsem fundovaná osoba toto zodpovědět, v podvodech se moc neangažuji :-D uvedl jsem jen číslo občanky (tam je to jasné, někdo se pak za vás pak může vydávat a říkejte pak u soudu že vy jste to nebyl, presumpce neviny platí jen do té doby, než vám dokáží vinu :-D) a výši platu (tam jsem uvedl, že to někdo může obratem využít, u nízkého platu vám začít nabízet výhodnou půjčku/leasing/suprtruprlevnejzájezd/cokoliv, abyste se alespoň do podepsání smlouvy začal cítit jako že máte i na to na co ve skutečnosti nemáte, u vysokého finanční poradenství, investice, prostě cokoliv díky čemuž vás o ty prachy dokáže trochu "pumpnout"). Něco podobného u dotazu jestli máte oči po mamince nebo po tatínkovi zpravidla nehrozí – takže tak.

Jinak osobně s tím celkem nemám problém, r.č. se dříve udávalo všudemožně jako ID, teď kdo nemá povolení tak už ze setrvačnosti sbírá aspoń "bezkoncovkové", možná má někdo nějakou konkrétní zkušenost kdy se mu sdělení něčeho takového nevyplatilo.


17
Mordemy 30. 04. 2007 17:09

Reakce na Trpaslik #9Načítám náhled komentáře...: Pokud děláš kupříkladu přijímací zkoušky na střední či vysokou školu, výsledky mohou být v některých případech vystavěny "veřejně", přičemž na místě jména se lze setkat s rodným číslem (což by mělo zajistit "anonymitu"). Stejně tak některé informační a databázové systémy používají rodná čísla jako jeden z identifikačních prvků.

Stejně tak myslím, že třeba v půjčovnách (kdovíčeho) se často půjčuje "na občanku" – což znamená, že si obchodník opíše několik údajů včetně rodného čísla (plus obvykle jméno, bydliště etc). Pokud o dotyčném výš, že je v nějaké půjčovně registrovaný, můžeš sehrát "zapomenutí občanky" a identifikovat se na základě údajů, které o něm výš, jako ona jiná osoba – a doufat, že "pán za pultem" nemá paměť na tváře. (RČ je součástí čísla OP, takže může zafungovat i v případě, že si obchodník zjišťoval u "půjčovatele" jen tu identifikační řádku OP) Vše samozřejmě počítá s tím, že bude dotyčná osoba nejdříve "správně ukecána" o ty údaje :-)


18
Cartmen.K 30. 04. 2007 17:17

Čau, tak tohle je dobře povedený trik!!! To ti blahopřeji a zároveń tě chci pochválit za tento sqvělí web! :-)


19
Kossai 04. 05. 2007 16:34

Hej. Ty seš fakt chytrej. Vždycky, když si čtu jakejkoli tvůj článek, tak ti mohu jen závidět. 8-)


20
Dyx 05. 05. 2007 00:12

lol


21
Thoms 05. 05. 2007 16:02

Taky mam tyto zkusenosti. Jak se sem tam dam do reci s cizi holkou na ulici, ktera me zaujme, tak vesmes sama bez zabran hned po par vetach vyklopi o sobe soukrome informace, na ktere se ji otevrene zeptam a nevidi v tom nic spatneho a to podotykam, ze ja ji o sobe nereknu temer nic (ne ze bych nechtel, ale nepta se na to), jako treba vek – na to jsou obzvlast citlive, proto se na jeji pripadnou protiotazku "kolik bys rekl" uz vzdycky radeji vykroutim tim, ze u holek se to tezko odhaduje, ze vypada hodne mlade, i kdyz je na ni treba videt, ze vypada starsi, to jim staci jako lichotka. Parkrat se mi stalo, ze jsem zariskoval a prestrelil a to byl nahle obrat o 180 stupnu :-D. Pak treba skola/povolani, kde studuje/pracuje, stav…, ale dotaz na vahu tu bych v tomto pripade neriskoval, hned by si to kazda vylozila tak, ze je tlusta, i kdyby byla sebevice hubena :-D

Reakce na komentář: Tom #22Načítám náhled komentáře...

22
Tom 07. 05. 2007 00:04

Reakce na Thoms #21Načítám náhled komentáře...:
Přesně tak, otevřený dotaz mezi řečí je často účinná metoda. Jde o to nepřipustit, aby měl tázaný záminku proč neodpovědět. A někdy v takovém případě stačí vést hovor správným směrem a důvěrná data se sypou sama…


23
miirnej 07. 05. 2007 12:05

a mě se taky dost líbí tvůj humor quarku.. máš to pěkně zakombinovaný, však si taky už něco napsal.. zábavný to článek yeees


24
MIRKA 07. 05. 2007 22:17

:-D Myslím, že je to velice originální…Máš úžasné nápady a metody. :-)


25
ling 10. 05. 2007 22:21

hmm, tak ja bych se na tebe teda pekne vysr.. takovehle veci bych rozhodne nikomu nesdělovala, ale to je asi moji prirozenou opatrnosti… holt ta pani asi ztratila veskerou svoji obezretnost, ale nicmene je to zajimavý trik, prekvapit cloveka co nejvetsi picovinou a ten bude natolik vykolejeny, ze rekne i to, co nechce.


26
Lenka 17. 05. 2007 13:38

Myslím, že je to skvělý trik. Rozhodně jsi tu paní dostal a zřejmě by podobně reagovali i jiní. Neučíš, Qarku, taky mimo jiné sociální dovednosti? Ten trik je tvoje know-how nebo je odkoukanej? Je skutečně zajímavej a dal by se na něm postavit celý další seminář. (Jak moc lidi pustíme k sobě, koho, kolik, proč ano, proč ne…..)


27
Karlos 12. 06. 2007 08:54

Reakce na navabaca #10Načítám náhled komentáře...: Ne, v posledním čtyřčíslí RČ je opravdu zakódované, kde ses narodil. Podle číselníku, který vydal český statistický úřad. Avšak nejde o číslo kraje nebo tak, ale jde o číslo porodnice, 3 poslední čísla. První číslo za lomítkem se volí takové, aby celé RČ bylo dělitelné 11. Taky mi to přišlo směšný, ale nedávno jsem pracoval na projektu databáze zaměstnanců, takže jsem to zjišťoval neboť hodnota za lomítkem RČ se dá použít jako dobrá vstupní kontrola…


28
Mambik 29. 07. 2007 00:37

no ja ti nevim ale vek ti dneska rekne kazda (snad jenom naka starsi dama ne ale ty se asi ptat fakt nebudu) jmeno taky ale prijmeni ne a vahu tez takze nic moc az na to rodne cislo ale co s nim…jinak ale musim pochvalit uzasny komunikacni trik

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.