QARK.net — Proč nemám rád Vánoce
Proč nemám rád Vánoce

Proč nemám rád Vánoce

Vánoce

Asi se všichni podiví, ale já Vánoce nemám rád. Netěším se na ně jako malé dítě, ani od nich neočekávám něco výjimečného. Když se podívám kolem sebe, vidím jen shon, megalomanské nákupy v  supermaketech, úklid, divné zvyky a plno zbytečných dárků. Nějak se z toho celého vytratila atmosféfa a upřímnost.

Každý rok dostávám od přátel a známých desítky zbytečných dárků. Nepomáhá mi ani fakt, že je každým rokem prosím, aby mi nic nedávali. Žádám je, aby mi jen popřáli pěkné svátky, protože fakt, že si na mě vzpomněli mi udělá větší radost. Muži většinou pochopí a těší je, že nemusí nic kupovat. Ženy to však naopak pobídne ke koupi dárečků, kterým říkají překvapení. A není horších věcí pro muže, než ženská překvapení. Tak se mi zase rok co rok nakupí hovadiny: svíčečky, svícínky, keramické kravinky, předražená přáníčka, miniaturní rybičky a podobné zbytečnosti, které stejně skončí v odpadkovém koši. Ženy totiž mají radost z těchto maličkostí, ale muže věci s nulovou použitelností netěší.

Atmosféru Vánoc taky dokonale ničí supermarkety a hypermarkety, kde se lidem pouští koledy už skoro od půlky listopadu. Kolem na vás mavají desítky Satan Klausů, pardon, Santa Klausů (Ježíšek se už nějak nenosí). Zblblí lidé si pak spletou Vánoce s příchodem války a nakupují a křečkují. Obchody si mnou ruce a běžný člověk marně hledá mouku a cukr, začínající alkoholik zase jinou značku piva než Starobrno. Potraviny a alkohol se totiž kupí ve spížích nenažranců, kteří si pletou Vánoce s lukulskými hody.


Úklid

Na svátky se musí samozřejmě provést důkladný úklid. Takže hybaj utřít prach, vyluxovat, převléknout postele a jinak všemožně naklidit. Že tohle nemám rád, asi nikoho nepřekvapí. Díky uklízení a snaživým lidem, kteří mi v mé nepřítomnosti srovají pracovní stůl, pak polovinu věcí už nikdy nenajdu.

Zvyky

Bohužel už nejsem dítě abych se radoval z lití olova, nebo pouštění svíček po vodě. U nás doma je zvykem snažit se (pár minut, delší dobu to nikdo nevydrží) nejíst maso a nesahat na počítač. Ano ten druhý zvyk je pro mě, počítačového a internetového závisláka, naprosto tragický.

Případnou nudu můžete "zahnat" sledováním stokrát viděných pohádek, které jsou ale pořád lepší než pohádky moderní. Při pohádce Z pekla štěstí se mi totiž zvedá žaludek.

Kapra nechci

O Vánocích už několik let bojuji se štědrovečerním jídlem. Moje chlapská představa o jídle se rozplyne, když si představím jak předními zuby drtím kousínečky kapra, abych náhodou nespolkl kost. Asi jsem divný člověk, ale já si klidné jídlo představuji jinak. Každý rok doma probáhá stejná debata.

Máma: "Ty nejíš ryby?"
: "Ale jím, jen nechci zase hodinu žužlat kapra a plivat kostičky zpátky do talíře."
Máma: "Ale to je tradice!"
Brácha přizvukuje: "Mně kapr chutná."
: "Ale já se chci najíst.."
Máma: "A co bys chtěl na Vánoce jíst?"
: "Cokoliv čeho se najím. Udělej mi raději něco co mám rád."
Máma: "No jestli nechceš kapra, tak můžeš mít třeba filé."
: "Než filé, to radeji řízek." abych zmírnil šok, rychle dodám "Třeba kuřecí."
Máma: "To nemyslíš vážně? Řízek na Vánoce. Na Vánoce se jí ryba!" (kapr – dodávám já)

Potom se se mnou doma hodinu nikdo nebaví, aby mi ukázali jak opovrzhují někým kdo nechce na Vánoce kapra. Z kuchyně zaslechnu jen "Tss. Řízek", nebo "tradice" a podobné útržky. Nakonec dostanu filé, jako každý rok.

Po "hostině" se všichni odeberou ke stromečku, kde rozbalujeme dárky. Rozbalují se pomalu a po jednom, aby člověk, který vás obdaroval stihl z vašeho obličeje vyčíst radostnou reakci. Kromě dárků, které jste si přáli dostanete i "překvapení". Ta se dělí na překvapení o kterých jste nevěděli a na ponožky, papuče a pyžama.

Tím Vánoce končí. A můžete se na ně (ne)těšit zase celý rok.

Shrnutí

Vánoce jsou soutež. Soutěží se kdo bude mít větší stromeček, kdo dražší dárky, více blikajících světel v okně, více uklizeno. Místo pohody se lidé jen předhanějí aby byli první. Aby měli doma co nejvíce jídla, nejvíc druhů cukroví. Lidé soutěží a svazují se nějakými rádoby zvyky a tadicemi, místo aby si udělali pohodu, nikam se nehonili, v klidu si spolu sedli a řekli si, že se mají rádi.

Qark | 21. 12. 2004 14:24 | Komentáře: 13/1 | ::Různé


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
Letinka 22. 12. 2004 10:53

Tedy já vánoce mám moc ráda.
Mám třímetrový strom, celý byt mi voní jehličím a moc se těším, jak lidem, které miluji budou svítit oči. Je ale pravda, že to všechno můžu mít ráda jen proto, že jsem to co popisuješ vyhnala ze svého života. Vím přesně o čem článek je – moje vánoce byly podobné a začínala jsem se jich bát (neuróza se dostavovala už v červenci).

Takže nezbylo než se zamyslet a vyškrtat věci nedůležité (Např. uklízím průběžně stejně celý rok, tak proč to právě o svátcích dělat nějak jinak. Navíc tím otrávit další osazenstvo paluby.)

Asi se všechno perfektně neleskne, ale zase mi bytem voní jehličí a svíčky a ne savo, leštěnka a okena.

Jinak jsem se ovšem u tvého článku perfektně pobavila. Mohla jsem se smát myslím nejen proto, jak reálně jsi to vykreslil (protože to by při troše přemýšlení bylo spíš smutné čtení), ale i proto, že moje vánoce jsou tolik jiné.


2
hanka 03. 01. 2005 22:36

No naprosto se s tebou stotožňuju!! :-D


3
xyz 07. 01. 2005 00:07

jojojo, to sedne…, Qark = normalni clovek, kez by takto smyslejicich lidi bylo vic


4
gringo 22. 01. 2005 19:54

No tak Qarku, megasouhlas. Jenom mensi detail, koledy se hraji az od prosince, ale vanocni vyzdoba je hned po te, co skonci letni vyprodej. Jinak, vcera 21.1.2005 , pozor, ctete spravne, LEDNA, prisel reklamni letak nejmenovaneho hypermarketu Kaufland a byla v nem velka velikonocni akce. Trosicku brzo, ze :-)

Reakce na komentář: hanka #5Načítám náhled komentáře...

5
hanka 16. 02. 2005 10:50

Reakce na gringo #4Načítám náhled komentáře...: No trochu mi to připomíná šílenství před přijímačkama, který mě zrovna čekají :-( strašijou s tím ve škole už od osmý třídy…..


6
carina1 06. 12. 2005 23:50

a teď otázka… co dát dvacetiletýmu bratranci k vánocům? a vlastně klukům, který si přeju obdarovat… prosím kluky o odpověď. Vánoce jsou na krku a já si nevim rady. Minulej rok jsem od něj dostala voňavku, nečekaně při nejbližším setkání po Vánocích. Já pro něj nic neměla a tenhle rok to musim napravit…


7
k.eight.a 25. 01. 2006 01:24

Já vánoce sabotuju, pokud náhodou něco dostanu, jakože o to nestojím, není výjimkou, že se dárků celé vánoce nedotknu.
Nesnáším vánoce, nemáme ani stromeček, jen jídlo a trochu cukroví…
Vánoce jsou svátky pokrytectví spěchu a nepohody, zdravím USA!!!


8
ja 25. 01. 2006 13:19

Tak na tenhle clanek jsem narazil az nyni…ale musim rict, ze naprosto presne vystihuje skutecny stav veci. Pochvala Qarku.


9
DerJi 17. 08. 2006 11:48

clanek je dost pravdivi ja ale s brachou mame kliku presvedcili sme o tom rodice a zmeny:
jidlo pstruh(vykosteny) nebo rizek
darky neco co ma vyznam dat jako prekvapeni ale hlavne dostanem s brachou prachy a zy ty si koupime vlastni darky sami pro sebe a pak je zabalime a je to prekvapeni pro rodice a primo darek pro rodice naposlet sem tatovi dal plavecke bryle mamce knizku kterou rika ze furt chce a nemaj ji v knihovne na pujceni

take super zmena


10
def 17. 08. 2006 14:31

Rybi file a salatek je moje nejoblibenejsi jidlo (ryby mam obecne rad). A abych si ho jeste vic uzil celej den nezeru :-) Miluju vuni jehlici (nejlepsi je smrk – borovice skoro nevoni). Jedine co opravdu nemusim jsou darky. Je to presne jak pise Qark: holky proste davaji zbytecnosti a vyzaduji zbytecnosti (akorat ze vam pochopitelne ani nenaznaci, co chcou a kdyz se zrovna netrefite, tak tvrdi, ze na ne kaslete).


11
Eva 17. 12. 2006 00:43

Jojo, presne tak, jak to popisujes, tak vypadaji soucasne vanoce. Je to hnus. Supermarkety, prachy, hromada kravin, tupe cumeni na bednu, venku deset stupnu. To by pan Lada divil. Deti neskotaci ve snehu, nesankuji, ale sedi doma u pocitacovych her. Ono uz leta neni ani na cem sankovat. A nejaka posvatnost vanoc? Jejich podstata? Pochybuju, ze o ni ma jeste nekdo povedomi, Santa Klaus se nam pomalu, ale jiste nabourava i do nasich postkomunistickych zemi ;-) A tak uz deti v budoucnu asi neporozumi vtipu: Orezte si pred vanocemi spodni vetve u stromecku, aby si Jezisek neroztrhl prdel, az vam pod nej prijde nasrat! :-) No, ale na druhou stranu – jaky si to udelas, takovy to mas… Ja, az to bude na me, vyeliminuju z vanoc veskery shon – nakupy, utraceni, uklizeni… Peceni cukrovi je prijemna tradice. Myslim, ze kdyz proste na vanocich zrusime to, co k nim pribylo v modernim veku, muzou byt zase krasne. Tzn. ignorovat supermarkety, existenci penez a televize. Tak stastne a vesele


12
felatius 29. 12. 2006 09:17

Prepac Qark, mam Ta inak za inteligentneho cloveka, ale v tomto clanku si strelil dost vedla. V uvode totiz vravis, ze nemas rad vianoce, no cely clanok je o komercii, ktora v sucasnosti vianocne sviatky sprevadza. A to su 2 rozdielne veci! Vianoce su sviatky velmi stare, a prechadzaju celymi dejinami nasej kultury uz od praveku, len nie vzdy sa volali vianoce. Je dolozene, ze uz v dobe bronzovej sa oslavoval zimny slnovrat, neskor kelti a stari slovania oslavovali narodenie noveho slnka (zimny slnovrat), co bolo spojene s pitim a hodovanim, ale tiez so spomienkami na predkov. Tieto zvyky boli tak silno zakorenene, ze ich nedokazalo potlacit ani nastupujuce krestanstvo, a tak im aspon s casti vtacilo svoje predstavy. Z narodenia slnecneho boha, sa stalo narodenie Krista (symbol dietata vsak ostal), z palenia vatier ostala len sviecka, aby potlacila bezbrehe hodovanie, zaviedla post. Pre mna su vianoce castou davnej tradicie, ktoru treba dodrziavat, spojivom s minulostou, bez ich oslavy by som sa citil ako vykoreneny. Je pritom uplne jedno, ci ich ponimas krestansky, alebo predkrestansky, faktom ostava, ze su neoddelitelnou sucastou nasej historie a keby zanikli, bolo by to ako keby sa vymazala cast nasich dejin. To ze v sucasnosti sa hyenisticki obchodnici chcu na vianociach nabalit, nic neubera z ich podstaty a odsudzovat kvoli sprievodnym komercnym javom vianoce ako take sa mi zda dost plytke a nedomyslene. Sprav to ako ja, poriadne sa najedz toho co Ti chuti, napi sa s mierou alkoholu tak prave do nalady, pokecaj s pribuznymi (casto na to nie je prilezitost po cely rok, ide o nabudenie dobrej nalady, nie o preteky v materialnych veciach.

Reakce na komentář: ferror #13Načítám náhled komentáře...

13
ferror 17. 06. 2007 14:44

Reakce na felatius #12Načítám náhled komentáře...: Na jednu stranu máš pravdu, ale na druhou stranu – právě novodobé spojení Vánoc a komerce způsobuje afekt vůči těmto svátkům. V mnoha ohledech souhlasím s Qarkem, taky nemám rád ten shon. Chci si koupit na svačinu pár rohlíků a kvůli tomu si musím vystát půlhodinovou frontu, jelikož mají všichni předemnou plné košíky "křečkovaného" jídla a pití a kravinkami, kterými chtějí někoho potěšit. Mimoto než se k frontě proderu krz masu různě se pohybujících lidí, je další hodina v pr…. a čemuž si poslechnu všechny koledy. Možná bych v ten čas měl být naladěn vánočně, myslet na to, čím bych potěšil nejbližší, místo toho je to všude narváno červenými tlusťochy s bílým vousem a na každém kroku (i v rádiích) pouštěj dokola ty stejné koledy. A to jsou Vánoce ještě 3 týdny daleko!

Kapry u nás na Vánoce nejíme, spíš než tradice, tak si radši dáme ten řízek! A přitom kapra vlastně máme – mamka ho vytvaruje z bramborového salátu, šupiny a ploutve jsou ze salámů, sýrů, okurek… ;-)

Jediné, co asi dodržujeme, je stromek. Akorát nemáme nic 2metrovýho. Stačí třeba 1metr vysoký, který dáme na stolek. Trochu nazdobit a hotovo. Přecijen je vůně jehličí velmi příjemná :-)

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.