QARK.net — Jednoduchý zákrok zvaný Artroskopie
Jednoduchý zákrok zvaný Artroskopie

Jednoduchý zákrok zvaný Artroskopie

Artroskopie

V květnu jsem na jedné akci sledoval skupinku lidí přetahujících se o provaz. Jedna polovina byla viditelně početně slabší, tak jsem se zvedl a pomohl jim. Vyhráli jsme. Druhý den jsem poprvé uslyšel značné lupání v kolenu. Bolest žádná, jen slyšitelné a nepříjemné lupání. Po té, co jsem obešel pár doktorů a skončil na ortopedii, diagnóza zněla: poškozený meniskus. Na mou otázku "Kdy se to vyléčí?" mi doktor s úsměvem řekl, že se občas stane, že se to vyléčí, ale jinak se doporučuje Artroskopie. Lekl jsem se.. Operace! Ne, nikdy. Raději budu nohu šetřit, snad se to spraví samo.

Doktor se usmíval. Za pár měsíců jsem zjistil proč.. Nespravilo se to. Naopak. Když mě uviděl znovu, už se neusmíval.. smál se. Poslal mě rovnou do nemocnice do Bohunic, resp. objednal mě a já na prohlídku čekal až do září. Za tu dobu jsem se už naučil chodit s minimálním ohýbáním nohy, jezdit jsem na kole abych pravou nohu procvičil a nosit stahovací návlek na koleno.

Doktor v Bohunicích byl vážně sympaťák. Položil mě na lehátko a lehce zatlačil jedním prstem na koleno. Pak se podíval do mé bolestí zkřivené tváře a pronesl: Meniskus, artroskopie. Položil přede mě kalendář a dal mi vybrat z termínu operace. Já si vybral 5. prosince, protože učím na VŠ a chtěl jsem studenty dovést až k zápočtu.


5. prosinec byla neděle. Kolem druhé hodiny jsem se hlásil v Bohunicích v osmém patře. Sestřička si ode mne vzala nejrůznější předoperační vyšetření a dala mi podepsat prohlášení, že nemám alergie a podobné věci. Potom mi vytvořila cedulku s příjmením (Napsala tam Přecektěl, přestože se jmenuji Přecechtěl) do ruky mi vložila čípek a dovedla mě na pokoj.

Spoluležící byli dva mladí kluci a hned mě barvitě seznámili s chodem nemocnice i s tím která sestřička je nejhezčí.

Neděle proběhla v klidu. Od příchodu jsem nejedl a od dvou od noci jsem nepil. Ráno mi oholili koleno, takže moje chlupaté nohy vypadaly desně směšně. Z dálky to vypadalo jakobych měl chlupaté kraťase a podkolenky.

Kolem desáté ranní přišla sestřička a se slovy "Nezatínejte svaly na noze" vzala tlustou jehlu a vnořila mi ji do stehna. Měla to být injekce na uklidnění před operací, teda byly to injekce dvě. Potom jsem dostal "anděla" a další dvě sestřičky mě odvezly na operační sál. Tam jsem se zase svlíkl a  nahej si lehl na stůl, přikryli mě zeleným plátnem a nad pusu mi dali dýchací přístroj. Pamatuju si jak mi někdo řekl "dýchejte, to je kyslík" a po hodině a půl jsem se s kapačkou v ruce probudil na JIP.

No po pravdě mě probudila nějaká paní, která mi lomcovala postelí a volala na mě "Doktore, doktore!". Na to jsem chtěl odpovědět něco vtipného, ale jazyk mi nesloužil. Kompletně jsem se probudil asi za další dvě minuty a bavil se děním kolem. Ta stará paní totiž běhala po místnosti, rozlívala na zem čaj a kopala do sestřiček se slovy "Já vím že tě nepřeperu, ale aspoň to zkusím". Pravděpodobně jí nesedla narkóza. Jakmile ji trošku uklidnili, tak mi sestřička píchla do kapačky něco proti bolesti a odvezla mě zpátky do nemocničního pokoje, kde mi podložila nohu. Asi kvůli drénu.

K posteli jsem dostal bažanta, do kterého jsem se musel do večera vymočit. Né že by se mi nechtělo, ale močit v sedě skoro nejde. Chlapi jsou zvyklí u močení stát a ne sedět na posteli, navíc když jsou kolem další pacienti. Po chvíli se mi to podařilo (a do rána jsem se to naučil).

Vynikající byl fakt, že mě koleno nebolelo a nepotřeboval jsem nic proti bolesti. Horší bylo, že mě kolem půlnoci překvapil průjem a já musel volat sestřičku aby mi řekla jestli můžu s berlemi na záchod. Došla na poslední chvíli a povolila to … jinak nevím co bych dělal. Popadl jsem berle, láhev od drénu hodil do zubů a rychlostí blesku jsem se odebral na záchod. Dodnes nechápu jak jsem takovou rychlost mohl vyvinout, protože další dny mi stejná cesta (asi 2 metry) trvala přes minutu.

Budíček byl v šest, jako každé ráno. Pro mě, jako pro nočního člověka, který denně spí do oběda to byla tragédie. V sedm proběhla vizita, lékaři mé dva kolegy poslali domů. Ti mi ještě před vytouženým odchodem kladli na srdce abych se nohu pokoušel natáhnout, což naprosto nešlo. Jeden z nich si neodpustil poznámku, že až přijde rehabilitační sestra, tak ji natáhnu jako nic. Tomu jsem však nevěřil. S klukama jsem se rozloučil kolem desáté a než mě převezli do jiného pokoje, abych tady nebyl sám, tak přišla pěkná rehabilitační sestra. Mluvila příjemným hlasem, byla velmi hodná a během deseti sekund jsem natáhl nohu jako pravítko, dodnes to nechápu. Nechápu jak mě mohla přinutit k takovým výkonům.

Převezli mě na jiný pokoj, kde leželi dva starší pánové. Jeden doktor z vězeňské nemocnice a druhý "Stréc z Hodonína" – báječný, vtipný a povídavý člověk. Oba byli vynikající společníci, možná že i lepší, než ti dva mladí kluci. S nima jsem strávil další den, potom je taky pustili domů. Mně na vizitě doktor vytáhl drén z nohy – neskutečně hnusný pocit, po kterém jsem ležel asi dvě minuty na posteli neschopný promluvit. Za chvilku přišla rehabilitační sestra a donutila mě nohu nejen narovnat, zvedat, ale i ohnout to pravého úhlu. Nutno říct, že bez hadičky v koleně to šlo mnohem lépe.

Dnes jsem už doma a chodím o berlích. Snad to bude brzo jako dřív, protože s berlemi se do hospody chodit nedá.

Qark | 19. 12. 2004 14:45 | Komentáře: 887/1 | ::Různé


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


Upozornění!

Tento článek obsahuje 887 komentářů.
Z důvodu snížení zátěže serveru, a pro rychlejší načtení tohoto článku, je nyní zobrazeno jen posledních 150 komentářů (tj. komentáře 738–887)

Zobrazit VŠECHNY komentáře

738
Robert 25. 04. 2008 16:15

Dobrý den, takže dnes ráno jsem po 4 měsícich čekání na termín v 7.00 konečně stál v nemocnici na značce k provedení ASK ted je 16 hodin a já jsem už hodinku doma.Pěkně jsem se prošel z nemocnice po svých i s taškou a jsem úplně v pohodě až na pořádnej hlad a žízeň,protože od včerejšího večera jsem nepil a nejdl kvůli anestezii :-) Také mě pořát stejně bolí koleno což je druhá záporná věc. Abych to shrnul když jsem se šel zeptat ve 14 hodin kdy už tedy příjdu na řadu. Bylo mi řečeno dnes už to nestihnem !! Ponaučení pro mne zní:
– podívej se příště do kalendáře zda není pátek! :-)
Takže ve středu si jdu domluvit termín do jednoho soukromého zařízení v Prostějově kde mi nejspíš to koleno udělájí za 3 týdny během jednoho dopoledne i s vyspáním.
Prostě státní zdravotní zařízení je státní zdravotní zařízení! :-)

Reakce na komentář: Petr #739Načítám náhled komentáře...

739
Petr 25. 04. 2008 20:10

Reakce na Robert #738Načítám náhled komentáře...: Roberte,ale po Arto klidne muzes jit odpoledne domu.je fakt ze me pustily az druhy den,prej je to lepsi jelikoz jsem mel celkovou anestezii,tak aby se neco nestalo.To ze ti to nerekli co mas s kolenem,to je teda blby,ale je to spis pristupen lekaru.ja si na ty svoje nemuzu stezovat.kdyz jsems musel vratit do nemecnice tak me prohlidl doktor ikdyz probihala vizita.Holt jinej kraj jinej mrav.tak pak dej vedet co ti zjistily,

Reakce na komentář: Robert #740Načítám náhled komentáře...

740
Robert 26. 04. 2008 06:58

Reakce na Petr #739Načítám náhled komentáře...: Ano určitě dám vědět,tentokrát to snad výjde a někdo se mi do toho kolena konečně podívá! Já vím ,že se může jít po artro max. druhý den ráno domů.Jenže u nás ve fakultní si hrají na velké odborníky a dřív jak za 3 dny se s nikým nechtějí bavit.Na straně druhé si ani neumí spočítat kolik jsou schopni zvládnout za den zákroků :-)

Reakce na komentář: Iva #741Načítám náhled komentáře...

741
Iva 26. 04. 2008 16:41

Reakce na Robert #740Načítám náhled komentáře...: Milý Roberte.Reaguju na tvůj příspěvek hlavně z toho důvodu,že jsi ze stejného města kde se chceš nechat operovat.Pokud půjdeš jen na artroskopii tak je to asi jedno,ale pokud budeš mít s kolínkem něco k větší operaci tak ti naši nemocnici moc nedoporučuju.Ty se ale chystáš asi do Promediky…?Já sama jsem se nechala operovat v Šumperku a nebo je prý dobrý ortoped(údajně se mu mají svěřovat i sportovci) v OL-fakultce kde tě asi nevzali na operaci.Teda pokud ti dobře rozumím.No a to že tě nevzali na sál to se někdy bohužel stává když dovezou na sál něco akutního tak menší neakutní zákroky musí počkat a pak už asi nestihnou všechny.Prostě to tak chodí.

Reakce na komentář: Robert #744Načítám náhled komentáře...

742
Venca 27. 04. 2008 00:24

Chtěl bych se zeptat pokročilejších kolenářů :-) (hlavně Petry a petra), jestli vám taky nelupe v koleně? Při extenzi přitáhnu špičku k sobě a když ohýbám nohu, tak mi v koleně jakoby něco přeskočí. Je to na vnější straně vedlé čéšky, sice to nebolí ale nevím jestli je to normální nebo jsem jediný kdo to má..

Reakce na komentář: Petr #743Načítám náhled komentáře..., Petra #748Načítám náhled komentáře...

743
Petr 27. 04. 2008 08:43

Reakce na Venca #742Načítám náhled komentáře...: Venca.jojo me tam taky obcas lupne,je to normalni,hlavne kdyz koleno ohybam a mam nejakou zatez.

Reakce na komentář: Petra #748Načítám náhled komentáře...

744
Robert 27. 04. 2008 10:34

Reakce na Iva #741Načítám náhled komentáře...: Ahoj Ivo ano bydlím v Olomouci a o fakultní raději nechci mluvit.To je problém celé nemocnice čekací doba na běžné vyšetření na všech klinikách je často 3–4 měsíce a za poslední rok už to bylo podruhé co jsem se něčeho nedočkal a vůbec nikdo to neřešil a ani např. neřekl co bude dál! Navíc na olomoucké orthopedii se akutní zákroky ani neprovádí(dělají se na traumatologickém odd.).Pokud si tu plánují operace 4 měsíce dopředu,mohli vědět co se dá stihnout a co ne!Alespoň sestry na příjmu to ten den věděli moc dobře a bavily se o tom :-)Sedět na pokoji a čekat 2 hodiny než někoho vyhodí z postele a uvolní místo pro dalšího to je také asi běžné :-)V Prostějově to mám domluvené v zařízení Medicoms.


745
mára 27. 04. 2008 10:50

já byl ted na artroskopii 23.4.2008 a měl sem v pytli jen meniskus a vazy byli v pohodě . Chci se zeptat že 5 den po operaci jsem už teda doma a už sem začal chodit pomalu bez berlí a vůbec to nebolí můžu to i celkem ohnout. Není to moc brzo chodt takhle bez berlí? díky předem


746
Iva 27. 04. 2008 10:53

To je mi líto,že ti to tak nevychází a chápu,že jsi naštvaný.Já bych byla taky.Člověk nejdřív čeká,má nervy a pak nic.Fakt je,že s OL fakultkou vlastní zkušenosti nemám jen jsem se u nás na rehabce dozvěděla že jsou v OL na ortopedii šikovní-tak nevím.Hlavně ať to máš co nejdřív za sebou a ať ti to dobře dopadne.Medicoms bude fajn!!Hodně štěstí a pak dej třeba vědět jak ti to dopadlo.


747
Iva 27. 04. 2008 10:58

Máro já jsem po plastice LCA a bez berlí jsem mohla chodit hned jak to šlo-v mém případě asi týden po operaci.Ortézu jsem ale nosila a vlastně nosím pořád.Na pokoji semnou ležely dvě paní po artroskopii a ty šly druhý den po operaci domů bez berlí takže si myslím,že v tvém případě je dobře,že nepotřebuješ berle.Každý lékař má ale svůj postup takže taky záleží co ti řekl.Měj se


748
Petra 27. 04. 2008 15:07

Reakce na Venca #742Načítám náhled komentáře...: Reakce na Petr #743Načítám náhled komentáře...: Nazdarek sportovci, mne v koleni teda nelupe a sama jsem prekvapena, jak je koleno stabilni. Prave jsem se vratila ze svy 1. horsky tury v Janskych laznich. Myslim, ze 8 tydnu po plastice je to docela dobry. Koleno me vubec neboli. Ale jeste k tomu lupani, Venco, myslim, ze je to normalni a melo by se to do pul roka srovnat. Preji hezky zbytek vikendu. Papa

Reakce na komentář: ora #749Načítám náhled komentáře..., Iva #750Načítám náhled komentáře...

749
ora 27. 04. 2008 18:30

Reakce na Petra #748Načítám náhled komentáře...:
to docela koukám, jak chodíš po osmi týdnech na horské túry, a závidím – já jsem taky osm týdnů od plastiky a chodím pořád jako robot, kulhám, v koleni mi občas lupe a přeskakuje, je dost zatuhlý, takže ho musím každou chvíli rozcvičovat a trochu pořád bolí (hlavně při chůzi– na vnitřní straně) a k tomu se občas blokne. Zatím tomu nechávám čas, k doktorovi jdu až za měsíc, tak jsem zvědavá, co mi na to řekne.

Reakce na komentář: Petra #751Načítám náhled komentáře...

750
Iva 27. 04. 2008 18:57

Reakce na Petra #748Načítám náhled komentáře...: Petro to jsi vážně šikovná,docela i závidím,že ti to tak pěkně šlape 8týdnů po plastice.Já mám po plastice 7týdnů teprve druhý týden rehabilituju,nohu teda ohnu na asi 80st a ortézu musím pořád nosit.S ortézou mi to taky pěkně šlape,ale bez ní bych toho asi moc nenachodila.Koleno mě teda taky nebolí a ani v něm zatím nelupe,ale uvidím později.Na kolik st.ohneš nohu ty?Docela jsi mě i překvapila jak brzo jsi řídila auto-to jsi psala už dřív.Já začala teprve minulý týden no a teď už to jde akorát je to divné s tou ortézou.Nemohla jsem dřív,čekala jsem až budu mít nastavený ohyb na ortéze.

Reakce na komentář: Petra #751Načítám náhled komentáře..., Ivana #781Načítám náhled komentáře...

751
Petra 28. 04. 2008 08:13

Reakce na ora #749Načítám náhled komentáře...: Reakce na Iva #750Načítám náhled komentáře...: Ahoj holky, nezoufejte, ono to bude uz jenom lepsi :-). A asi si ze me ani neberte priklad. Nejsem zrovna z tech, kdo poslechne doktora a rehabky na slovo. Ridim se tim, co me koleno dovoli. Samozrejme, ze nedelam nic, cim bych si vaz znovu urvala, tj. hodne chodim a jezdim na kole. Vcera jsem cekala, ze mi koleno otece, ale nic takoveho se nestalo, takze si prave rikam, proc zustat v klidu. Naopak, kdyz me po intenzivnim cviceni zacal bolet nart a svaly byly uplne v kreci, tak jsem si dala 3 dny relax a k memu prekvapeni slo potom vsechno lip. Kdyz lezim na brise, tak nohu ohnu stejne jako tu zdravou /bez pomoci/, pochopitelne , ze tu zdravou s pomoci ohnu az k zadku a to na druhe jeste nedam.
Podle toho co vy pisete, tak vam rehabilitace bude trvat dele, ale za par mesicu na tom budeme stejne uvidite. Mejte se a cvicte :-)


752
Katy 30. 04. 2008 08:58

Nemáte prosím zkušenosti s Gela drinkem?Doporučila mi ho lékarnice že je i na šlachy,svaly apod……..Jinak KONEČNĚ i já jsem odložila berle ale lezu hrozně :-( Já to koleno při chůzi vůbec neohnu :-(

Reakce na komentář: Iva #754Načítám náhled komentáře...

753
Petr 30. 04. 2008 10:39

ted jsem zacal brat ega BCAA.je to na ochranu svalove hmoty pred ochabnutim.Doporucujou to po operacich.Mel jsem ho zkusit brat po operaci.Jelikoz se mi stehno nedari formovat tak jak si doktor predstavuje tak zkousim neco jinyho.Jinak na svolovou hmotu,teda co potrebujem my kolenari.nic neni.Pak to je az , kdyz cvicite hodne,ale ty nase zateze,ktery ted davame,jsou docela smesny.o uvidime.je to na 50dni

Reakce na komentář: Iva #754Načítám náhled komentáře...

754
Iva 30. 04. 2008 12:49

Reakce na Katy #752Načítám náhled komentáře...: Reakce na Petr #753Načítám náhled komentáře...: Katy já se svého ortopeda ptala na užívání těchto přípravků a říkal,že když nejsou poškozené chrupavky tak že to brát nemám.Záleží co máš poškozeného v koleni.
Petře a chodil jsi na elektroléčbu-na stimulaci stehenního svalu?To nepomohlo?

Reakce na komentář: Petr #755Načítám náhled komentáře...

755
Petr 30. 04. 2008 15:07

Reakce na Iva #754Načítám náhled komentáře...: jasne na elektrochodim stale,ale neni tak naposilenej jako ten druhej,dost jsem sportoval, takze ten rozdil oproti tomu druhemu je dosti znacny,takze to bude chtit asi cas nez ho anaposiluji.ry je potrebo,aby se naposiloval kvuli orteze.budou mi ji teprve delat,tak aby se pak nemusela presivat az se stehno naposiluje.holt ted zaberu poradne a musim ho za tydny naposilovat,jinak me do prace nepusti.

Reakce na komentář: Iva #756Načítám náhled komentáře...

756
Iva 30. 04. 2008 19:25

Reakce na Petr #755Načítám náhled komentáře...: Tak to jo-tak hodně sil a trpělivosti na to posilování.


757
Petra 02. 05. 2008 18:31

Chci se zeptat vsech plastikaru, jak casto chodite na kontroly k ortopedovi? Ja jsem 9 tydnu od plastiky a na kontrole jsem byla zatim 2× /1× na stehy a 1× po 6ti tydnech/ a ted mam jit az zacatkem cervence. Na rehabilitaci se tomu dost divili. Pry bych mela chodit casteji. Dikes za odpovedi.

Reakce na komentář: Petr #758Načítám náhled komentáře..., Iva #760Načítám náhled komentáře...

758
Petr 02. 05. 2008 21:19

Reakce na Petra #757Načítám náhled komentáře...: já chodím zhruba každej 3tyden,první měsic každy týden.pak 1×14dní


759
ora 02. 05. 2008 22:01

já byla zatím v 2. týdnu po operaci na vyndání stehů, 4.týden kontrola a mám přijít až mi skončí rehabky-(12.týden), kdyby byl problém, tak kdykoliv. V obecných instrukcích, co jsem dostala v nemocnici, byl takový rozpis kontrol – po 10 dnech, po 6 týdnech, po 3 měsících, ale i ten můj doktor to stanovil jinak. Mně zas na rehabilitacích řekli, že takhle je to ok, že to má prostě každý doktor jinak.


760
Iva 03. 05. 2008 09:50

Reakce na Petra #757Načítám náhled komentáře...: Já byla na vytažení stehů,pak po 4 týdnech a příště mám zase po 4týdnech.Jinak bych se nedivila ničemu.Názory jsou ve všem dost rozdílné.Navíc ti to tak pěkně šlape a nic nebolí tak bych se ničeho neobávala.


761
Iva 03. 05. 2008 10:22

Já bych se vás ráda zeptala jestli jste se vždy v dalším rozsahu ohybu posunuli s rehabkou nebo i bez její pomoci doma.Pak by mě taky zajímalo jestli vám váš ortoped říkal do jakého rozsahu máte do příští kontroly cvičit nebo jestli to nechával na postupech rehabilitace.Díky za odpovědi.Určitě se budou lišit od toho jak to mám já.

Reakce na komentář: ora #763Načítám náhled komentáře...

762
Petra 03. 05. 2008 10:47

moc diky za odpovedi. Zustavam teda v klidu. Pokud nebudu mit zadny problem, pujdu na kontrolu az v cervenci.
Ivo, ja mela z nemocnice nastaveny rozsah do 90 st a to po dobu 3 tydnu, potom jsem zacala cvicit a rozsah jsem zvetsovala, jak jsem to ja citila. Asi mi vic pomohlo cviceni doma nez na rehabkach. Tam spis cvicime stabilitu a tim rozsahem se rehabka moc nezabyva, protoze vidi, ze nohu celkem dobre ohnu. Doma jsem do rehabilitace zatahla i manzela a fakt je lepsi, kdyz ti se cvicem nekdo pomaha. Jo a jeste jedna zajimavost, vcera mi rehabka rekla, ze mam hyperextensi uz i na operovane noze. Doktor mi tenkrat rekl, ze toho nikdy nedocilim :-), tak jsem zvedava, jak se na to bude tvarit, az to uvidi :-)

Reakce na komentář: Iva #764Načítám náhled komentáře...

763
ora 03. 05. 2008 14:23

Reakce na Iva #761Načítám náhled komentáře...: Mně dal doktor takové obecné instrukce– do 6.týdne ohyb max. 90 stupňů, a potom zvyšovat, cvičit extenzi a jinak se řídím tím, co mi řeknou na rehabkách– až tak toho moc tedy neřeknou :-), ale je to jasné– cvičit max ohyb a extenzi. Od toho 6. týdne, kdy jsem začala zkoušet ohyb nad těch 90 jsem udělala pokrok, z větší části asi díky rehabilitaci– jednak mi tam nohu hodně protahují a ohýbají a i trochu přes bolest (což je asi dobře, protože já jsem na sebe měkká) a jednak i tím přístupem– moc se s tím nemažou :-). Ale teď mám pocit, že se mi rozsah pohybu nezvětšuje, prostě mi to nějak nejde. Extenze je pořád stejná už několik týdnů– chybí ještě pár stupňů a nevm, co s tím mám ještě dělat, cvičím všechno možné a nelepší se to

Reakce na komentář: Iva #764Načítám náhled komentáře...

764
Iva 03. 05. 2008 16:40

Reakce na ora #763Načítám náhled komentáře...: Reakce na Petra #762Načítám náhled komentáře...: Díky holky za odpovědi.Ja byla na rehabce zatím 3×.Doktor-ortoped, mi nastavil ohyb na 60st a chtěl ať to tak i zůstane do příští kontroly a na rehabce už semnou cvičí na 90st-taky občas přez bolest.Snad je to dobře a s nohou(spíš s novým vazem) se nic nestane?!Doma se snažím a cvičím taky.Abych pravdu řekla tak si nedokážu představit že tu nohu někdy ohnu jak tu zdravou,ale snad to časem půjde.No a klečet se na té noze taky moc nedá-je to nepříjemný a trochu to i bolí.Je to jako bych tam měla kus dřeva-v místě kde se bral štěp.To asi znáte?!Nosíte ještě ortézu?Já ji mám totiž pořád nosit i na noc a doma taky.Jen na koupání a když třeba sedím u tv tak ji můžu sundat,ale nejsem moc poslušná.

Reakce na komentář: Petra #765Načítám náhled komentáře...

765
Petra 03. 05. 2008 17:39

Reakce na Iva #764Načítám náhled komentáře...: Ivo, jak jsem uz psala, ani ja moc neposloucham, ale nedelam nic, co by bylo zakazano. Moje sestrenka pracuje na ortopedii ve Vidni, tak jsem s ni spoustu veci diskutovala. Oni maji, da se rict, dost rozdilne nazory na rehab po plastice. Ortezu tam nedavaji vubec a flexi nemas vubec nastavenou, tj. kdyz das 120st v nemocnici, tak proti tomu nikdo nic nema. Tim chci rict, ze vaz si urcite neurves, kdyz 2 mesice po plastice mas ohyb 90st. Ta bolest k tomu bohuzel patri. Na koleno si taky nekleknu, je to fakt divny, ale rikam si, ze to prijde. Jo a jeste k te orteze. Prijde mi fakt divny, ze ji jeste porad mas. S ortezou totiz hodne ochabuji svaly, ktere po plastice jsou i tak dost ochable. Myslim, ze s tim budes mit problem, az to sundas. Asi bych ji zacala pomalu odkladat. Zalezi na tobe, jak to citis, v kazdem pripade vazu to neuskodi :-).


766
ora 03. 05. 2008 22:27

Já neměla ortézu vůbec.
Ach jo dnes mi připadá to koleno divný– lupe v něm opravdu hodně a citelně, když nad tím tak přemýšlím, tak to asi bolí víc než před 3 týdny, kdy jsem začala zkoušet chodit bez berlí. Nepříjemný je každý krok-měli jste to taky někdo tak? Bohužel na kontrolu se dostanu až za ty 3 týdny-mám náročný zkoušky ve škole a doktor je tam jeden den v týdnu, kdy se mi to vůbec nehodí.

Reakce na komentář: Venca #767Načítám náhled komentáře..., LCA #769Načítám náhled komentáře...

767
Venca 04. 05. 2008 16:21

Reakce na ora #766Načítám náhled komentáře...: Mi koleno trochu lupe pořád, ale tak mi to dělá i u druhého, zdravého…Když třeba dlouho stojím nebo chodím tak je jak píšeš nepříjemný každý krok, když cítím dost silné lupnutí…Já jsem to ukazoval sestře a ta říkala že když mi to dělá i u druhého a taky mým bratrům tak to je snad v pohodě


768
Petr 04. 05. 2008 19:54

ja neměl ortézu taky vůbec a myslím, že je fakt, když ji nosíš tak ty svaly jsou natom hůř než bez ní.já ji budu mít až naposiluji stehno.Ze začatku na sporty,ale nechci si na ni zvykat.musím naposilovat stehno za 3tydny,jinak me do prace neupstí a řeknu vám, že koleno vůbec nešetřím.je fakt, že ho cítm,ale vůbec necvičím jen posiluji a ohybam ho o nečo líp než když jsem posiloval lehce.ak to zkusím takhle, a uvidím co to udělá.jezdím na kolenel, posiluji s lyžákou na noze atd.prostě mu dávam zabrat.Uvidim


769
LCA 05. 05. 2008 09:51

Reakce na ora #766Načítám náhled komentáře...: Souhlasím s Tebou. Já jsem teď něco přes dva měsíce po plastice a musím říct, že koleno mě teď bolí víc než před měsícem. V pátek jdu na kontrolu, tak se na to zeptám doktora. Lupe mi v něm taky, ale to i v tom zdravym. Podle mě je to ale normální, protože štěp v tomhle období je odumřelej, zarůstá do kosti a zase se zpět prokrvuje. Tak to asi prostě bolí. Uvidíme co na to doktor….
Jo, chci se zeptat…ty máš taky asi tak těch 8 týdnů po operaci a ještě chodíš o berlích???? To mi přijde hooooooodně dlouhá doba!!! Podle mě bys je měla co nejdřív odhodit nebo se budeš učit chodit jak malý děcko…..dostanou záhul záda i druhá noha. Prostě začni normálně chodit a koleno nešetři, pořádně ho při chůzi ohýbej a nekulhej!! Tohle mi na rehabilitaci dost zdůrazňovali. Půjde to ze začátku blbě, ale zvykneš si…hodně štěstí :-)

Reakce na komentář: Petr #770Načítám náhled komentáře..., ora #777Načítám náhled komentáře...

770
Petr 05. 05. 2008 10:37

Reakce na LCA #769Načítám náhled komentáře...: eakce na vaši bolest.Ja jsem necely 4mesice po LCA a je naprosto normalni, ze koleno zacne kolem 3mesice bolet.je to pry zpusobeno tim, ze se step"prihojuje".Myslim, ze je to v poho a taky me v nem lupe a v zdravym taky.


771
Petra 05. 05. 2008 11:14

Teda vy me vsichni docela desite s tim, jak vas to boli. Ja jsem taky neco malo pres 2 mesice po plastice. Kolenu davam zabrat fakt dost, skoro me neboli a vubec mne v nem nelupe. Mozna bych se mela zeptat doktora, jestli jsem vubec byla na plastice :-). No treba to jeste prijde…
Petre, chci se zeptat, kdy jsi zacal chodit do posilovny? A jak to bylo se zatezi /poradili ti to na rehabce/?

Reakce na komentář: Iva #772Načítám náhled komentáře..., Petr #773Načítám náhled komentáře...

772
Iva 05. 05. 2008 11:31

Reakce na Petra #771Načítám náhled komentáře...: To že tě to nebolí buď jenom ráda.Mně teda taky koleno nijak nebolí jen při cvičení a tak,ale to je normální.Už jezdím i na rotopedu i se zátěží tak mám radost-že už to protočím.V koleni mi už ale taky občas lupne nebo přeskočí-v tom zdravém mi to ale tak nedělá.Jsem ale klidnější když čtu že nejsem sama.Dnes mám 2měsíce po plastice a myslím že už dám cca 100st ohyb.Snad to ujde na to že cvičím teprve 2týdny.Ortézu už jsem doma i na noc odložila tak snad dělám dobře.Pořád ale pokulhávám.Ty už asi ne,že?!

Reakce na komentář: Petra #774Načítám náhled komentáře...

773
Petr 05. 05. 2008 11:38

Reakce na Petra #771Načítám náhled komentáře...: Tu zatez si volim dle boleni kolena,takze nemam dany kila.spis casteji s mensi nez s vetsi a min,Muzu poradit vsem nej cvik na posileni stehna.Dej te si lyzaku nebo tak 2kg zatez,sednete si na stul.napnete nohu kolmo k trupu a drzte 5vterin pak mirne povolte a znova.Tohle delejte dokud to vydrzite.pak se Vam zacne pekne klepat stehno.tak pauzu a znova.Denne tak 100×.Hlavne aby tak bylo co nejvetsi propnuti.Aspon budete videt jak se vam pomalu rysuje sehno.Muzete to delat i vsede.je to v podstate jedno.Hlavne silou propnout a vydrzet 5vterin povolit a znova.je to fakt dobrej cvik.cera jsem zjistil,kdyz jsem jel s prckem na kole pak jsem sekal travu v dost blbym terenu pak jsem vzal nohu a ohnul jsem ji jako nic.To me dost potesilo.sice kolinko trchu citim,ale doufam, ze tenhle pristup vydrzi.kazdej si musime najit ten postup sam.mnoho zdaru vsem

Reakce na komentář: Petra #774Načítám náhled komentáře...

774
Petra 05. 05. 2008 12:15

Reakce na Iva #772Načítám náhled komentáře...: Reakce na Petr #773Načítám náhled komentáře...: Ivo, vidis, jak jsi sikovna. Myslim, ze si vedes fakt dobre. Trochu se kousni a cvic a cvic…. Uvidis, ze to bude cim dal tim lepsi. Doma trenuj co nejvic chuzi bez berli a bez ortezy. Na rehab by ti meli rict, co delas pri chuzi spatne. Souhlasim s LCA, ze je to ze zacatku bolestivy a jde to spatne. Ale opravdu je dulezity myslet na spravnost chuze. Pajdani se totiz rychle fixuje a blbe se ho pak zbavis :-(. Ja uz chodim normalne, dokonce honim prcka na kole :-)
Peto, lyzaky hned obouvam a jdu na to. vim, ze to tu tenkrat taky nekdo doporucoval, jenze ja byla kratce po plastice a ted se mi to nejak vykourilo z hlavy. Tak jsem zvedava co to se mnou udela. Jeste, ze vas lidicky mam. Mame sice ruzny nazory a praktiky, ale jste skvela podpora. Diky…

Reakce na komentář: Katy #775Načítám náhled komentáře..., Iva #776Načítám náhled komentáře...

775
Katy 05. 05. 2008 13:23

Reakce na Petra #774Načítám náhled komentáře...: Ahoj všem…..když tady čtu o tom kulhání-jak už jsem psala já mám po artro,zatuhlo mi to měnila jsem kvůli tomu doktora…no a stále kulhám a při chůzi prý-podle jiných-neohýbám koleno a prý jdu spíše kyčlem.Nemáte radu jak se toho zbavit,jak to udělat,jak začít zase správně chodit??na rehabky nechodím tak vůbec nevím ale už jsem z toho hotová :-(


776
Iva 05. 05. 2008 13:24

Reakce na Petra #774Načítám náhled komentáře...: Díky Petro a na to pokulhávání se na rehabce zeptám.S tou botou to taky vyzkouším.Mějte se


777
ora 05. 05. 2008 15:13

Reakce na LCA #769Načítám náhled komentáře...: Ne o berlích už nechodím -psala jsem, že tak tři týdny zpět tj. v 6 týdnu jsem se snažila začít chodit správně a i venku bez berlí a začaly problémy. Je fakt že jsem současně začala pravidelně jezdit na rotopedu a i když při jízdě to nebolelo vůbec, je možné, že to mělo na bolest vliv. Včera jsem nejezdila vůbec a zdá se mi, že dnes to je lepší.
Já na to koleno nijak nepospíchám, mně by to bylo jedno, že se dá dohromady trochu později, ale když vidím, že na rehabkách jsou všichni na tom líp a i tady jsou takové zkušenosti, že koleno je touhle dobou od operace v pohodě, znejistilo mě to.


778
Karlík 09. 05. 2008 16:27

Ahoj všem zde. Díky za tuto diskuzi, která mě dovedla po dlouhých nocích čtení příspěvků až ke kýžené operaci, rok a půl od úrazu.
Dnes ráno 9.5.08 jsem se vrátil domů. Zkrátim jak se mi to stalo a diagnozu: při fotbale a diagnoza lékaře po ruční zkoušce přetržený přední křížový vaz (potvrzeno magnetickou rezonancí) nástup 6.5.08 v 6:30h na plastiku LCA. (při opraci se zjistilo že krom křížáku je vše v normálu)
Nikdy jsem v nemocnici nebyl,takže nervičky brnkaly. V 6:30 – 7:30h jsem prošel administrativou a "ubytováním". Kolem 8:30h přišla sestra že mi jde oholit koleno a poté se mám svléknout do naha a sníst dva prášky "oblbováky" a ať už nevstávám. Po nich mě bylo docela fajn,uvolněně, a tak mi ani nijak dramaticky nepřišlo, když 2 sestry vešly v 9:30h do pokoje a řekli "Tak pane, jdeme na to". Omámeného mě vezli výtahem o patro výš na operační sál. Tam jsem jim přelezl z postele na lehátko s kolečkama a z něj na operační stůl. Přímo přede mnou byly hodiny, ukazovaly 9:46h. Levou rukou jsem sestře natáhl na měření tlaku, do druhé ruky mě napíchla jehlu s kapačkou a řekla dýchněte si a už nevím -prázdno :-). Probral jsem se kolem 12h na pokoji, kde mi soused řekl, že mě přivezli v 11h. Bylo mi fajn,byl jsem rád že to je za mnou, jen koleno bolelo,ale po injekci proti bolesti jsem již nic necítil. Kapala do mě výživa, ze mě kapala "malinovka" do drenážní baňky, odpoledne jsem tak nějak proklimbal, k večeři jsem dostal dvě housky se sýrem a do žíly poté antibiotika (ty jsem dostal ještě kolem 2h ranní. Ráno v 5h měření teploty (OK) po 6h budíček, umytí v lavoru, vizita,snídaně (2× loupáček s kakaem – mnam, chutnalo mi) a přišla rehabilitační, že budeme cvičit a odpoledne se půjdeme projít. 100kg nohu jsem musel s pomocí druhé dostat dolů z postele,při postavění to trochu bolelo jak se tam nalila krev, ale člověk si zvykne. Udělali jsme dvakrát chodbu, nohu mám do bolesti opírat a ohýbat tak jako zdravou (takže po 24h jsem na ni šlapal na x %) a z pět na lůžko, poté elektrická bota na ohýbání,ta je příjemná. Den ode dne je to lepší a noha lehčí…Dnes ráno mi vyndali drén, divný pocit trvající 2 vteřiny a úleva, není se čeho bát. Dnes po třech dnech ohyb 45–50st, bolest nijaká bez injekce a prášku proti bolesti.
Všechno jsem čekal daleko daleko horší,ale je to v pohodě. Takže směle do toho. A jestli se na něco chcete zeptat ptejte se.

Reakce na komentář: petra #779Načítám náhled komentáře...

779
petra 12. 05. 2008 10:07

Reakce na Karlík #778Načítám náhled komentáře...: a odkud ti brali step? Podle toho jak to popisujes, tak sis to docela uzival :-). Preju ti at se das rychle dohromady a vratis se k fotbalku.

Reakce na komentář: Karlík #780Načítám náhled komentáře...

780
Karlík 12. 05. 2008 12:22

Reakce na petra #779Načítám náhled komentáře...: Znám lepší užívání si než toto :-) Brali mi štěp z čéšky. Díky za podporu.


781
Ivana 13. 05. 2008 14:47

Reakce na Iva #750Načítám náhled komentáře...: ahoj Ivo, trochu jsi mě uklidnila, můj problém asi bude Tobě nejblíž.Koncem února jsem si utrhla na lyžích křížový i vnitřní boční vaz. Jsem dnes 10.týden po operaci, 4 týdny rehabilituji a nohu ohnu tak 85 stupňů. 6 týdnů jsem nosila ortézu, nyní už mám dovoleno chodit bez berlí, ale noha mě neunese, mám ji úplně namoženou.V současné době jsem z toho docela na nervy, když všude slyším, jak každý rychle nohu ohne.Nemohu kvůli ohybu ani jezdit na rotopedu. Mám pocit, jako bych měla kolem kolena stažený pásek, který mě nepustí dál.Doktor na kontrole mi dokonce řekl, že pokud to nerozcvičím, půjdu na další operaci, že můžu mít srůsty. Na rehábku chodím 3× týdně a doma mi koleno ohýbá manžel, docela se při rozcvičování trápím.Má někdo podobné zkušenosti s hojením bočního vazu? Dělali mi jak artroskopii, tak boční řez 8cm dlouhý.


782
Iva 13. 05. 2008 20:46

ahoj Ivano,já budu zítra 10týdnů po operaci takže to máme stejné.Berle jsem odložila asi týden po operaci,ale ortézu jsem odhodila až dnes-vyměnila jsem ji jen za takovou malou-tenkou,kterou už schovám pod kalhoty.Tu budu nosit ven a pak do práce a na sport.Včera jsem byla na kontrole u ortopeda a dnes na rehabce.Všem se to jeví výborně.Já měla taky obavy když jsem tady četla jak všichni hned cvičí atd. ale nakonec to bude asi docela v pohodě.Dnes už jsem s rehabkou ohla nohu na 120st,ale to je jen když mám nohu rozcvičenou jinak ji tak neohnu(jen tak na 90–100st.)doktorka na rehabce mi dnes ale řekla,že je dobře že to hned tak nejde úplně ohýbat,že je vidět,že je vaz pevný,že to dotáhneme časem.Taky mám asi nějaké srůsty-proto mi v noze trochu křupe a přeskakuje,ale nebolí to!Jinak ale musím říct,že ještě pořád trochu kulhám.Na rehabku chodím 2× týdně a doma cvičím,ale nijak to teda nepřeháním.U cvičení to asi bolí každého,ale k té tvojí případné operaci nemůžu nic poradit.Dnes jsem se na rehabce ptala jestli mi hrozí nějaké násilné cvičení na větší ohyb,ale bylo mi řečeno,že to je jen v případech kdy to nejde ani na těch 90st.Asi jsem tě moc nepotěšila,ale jiné info k tomu nemám.Jinak ti moc přeju ať se operaci vyhneš a rozcvičíš to.

Reakce na komentář: Ivana #786Načítám náhled komentáře...

783
kozinu 13. 05. 2008 23:03

ahoj procetl jsem 3/4 diskuze a musim se zapojit.. je mi za par 18 a zhruba pred 14 dny jsem si poranil koleno vypada to na přední zkřízenej plus menisky, sportuji a zitra me ceka artroskopie a pripadne i dalsi uvidi se. tak az budu mit po napisu dal :-)


784
Petr 14. 05. 2008 11:36

Tak já mám 4měsice od LCA a řeknu vám, že nejsem ještě stále fit.těd jen posiluji stehenní sval a cvičím jen na rehabce.jinak nohu přes den vezmu a skrčuji ji,ale nedám ji hned k zadku.to až po rozcvičení a propnutí taky není OK,ješte tam něco chybí abych byl zárověn s druhou.kolínko cítim,ale to je z cvičení.jinak propnutí záleží na tom jak máte posílené stehno,takže posilujte stehno,ten ohyb není zas tak důležítý.postupem času budete ohybat víc a víc..já to vídím tak min ješte na 3–4měsíce nž udělám hned dřep aniž bych něco citil,hlavně když skrčím nohu a propnuji,tak to cítim.inak je dobrý třebavečer u televie.si dát velký polštař po patu a nechat nohu nataženou .ona vlastní vahou se propína.ještě u toho zatínejte stehno.pak to nebudete moct onout,ale to je v pohodě.postupem času vydržíte takhle dýl a nohu pak hned ohnete,já ze začatku trpěl jak pes,ale i teď to citím.nejlepší je kolo a roteped,to pak nohu ohybám víc než pří cvičení,těším se na dny kdy přijdu na rehabku a vezme mě nohu, ohne ji a já nic nebudu cítít,na to se fakt těší.tak cvičte a nebuď te v depkach jak taky kdo píše jak hned běhá-já si připadám, že jsem tady nejdřív po operaci a sstále to není ono.nekdo ma operaci před měsícem a už je fit.už to neřeším a sleduji hlavně sebe.Holt každej to máme asi jíny,ak se pilně uzdravuj te

Reakce na komentář: Iva #785Načítám náhled komentáře...

785
Iva 14. 05. 2008 17:21

Reakce na Petr #784Načítám náhled komentáře...: Petře-taky to tak cítím s tou nohou jak píšeš o tom propínání a pak to bolestivé krčení.Časem to bude lepší a lepší.Já už půjdu asi za měsíc do práce tak jsem zvědavá jak to zvládnu.Rehabky ještě budu mít 3týdny a pak už to nechají na mně.Až budu dělat dřepy a ohýbat nohu k zadku tak to bude fajn.Zatím jsem ráda že můžu jezdit na rotopedu a že jsem se zbavila té velké hrozné ortézy.Teď už mám jen ortézu Genumedi-je to teda rozdíl.Budu ji nosit v práci a na sport.Zatím mám ale dovolenou jen jízdu na kole a plavání.Tak ať stehno pěkně roste-už tě pustí do práce?


786
Ivana 15. 05. 2008 13:04

Reakce na Iva #782Načítám náhled komentáře...: Ivo, Tvá reakce mě potěšila a dala mi maději, že to jde pomaleji ale snad dobře.Taky už mám malou ortézu a do těch vytoužených 90 st. mi chybí jen kousíček.Včera jsem šla z města z masáže asi kilák, ještě si trochu pomáhala berlemi, dneska mě z toho pro změnu bolí kyčel. Noha si asi začíná zvykat na zatížení a musí překonat ten prvotní šok, že na ní něco chci.Divím se ale, že jsi odhodila berle tak brzo, mě to doktor zakázal zatěžovat min.5 týdnů, pak 3 týdny na 15–20kg a teprve pak bez berlí.Do práce chodím, mám to za rohem a sedím u počítače.Ještě by mě zajímalo, kdy jsi začala s ohýbáním kolene. Já vlastně až po 7týdnech po zranění, protože jsme ještě byli týden v té Itálii a až pak jsem šla na operaci.Asi to dost zatvrdlo. Tak ať se nám to hojí, měj se.

Reakce na komentář: Iva #787Načítám náhled komentáře..., Petra #789Načítám náhled komentáře...

787
Iva 15. 05. 2008 16:15

Reakce na Ivana #786Načítám náhled komentáře...: S těma berlema to neřeš.Každý to má jinak.Mně zas bylo řečeno co nejřív jak to půjde chodit bez berlí.Nohu jsem začala ohýbat 7týdnů po operaci.Dřív mi to ortoped nedovolil.60st šlo v pohodě docela hned,ale teď už to tak dobře nejde.Dnes mi na rehabce bolestí ukáplo i pár slz,ale nedá se nic dělat.Musím to vydržet.

Reakce na komentář: Petr #788Načítám náhled komentáře..., Petra #789Načítám náhled komentáře...

788
Petr 15. 05. 2008 17:20

Reakce na Iva #787Načítám náhled komentáře...: tak ty slzicky znam.ja se zase docela zapotim.I ted to mam 4mes po LCA.Holt to bude chtit jeste chvilku vyseckat.nez to bude ok.Snad to bude ok.


789
Petra 15. 05. 2008 20:19

Reakce na Iva #787Načítám náhled komentáře...: Reakce na Ivana #786Načítám náhled komentáře...: Holky, ja fakt nevim, jak muzou byt tak strasny rozdily v rehabilitaci. Je ale jasny, ze cim pozdeji zacnete nohu ohybat, tim hur to pujde. Je to uplne pochopitelne. V podstate je to to same, jako kdyz mate nohu nebo ruku urcitou dobu v sadre a pak to mate rozhybat. Ja jsem sla na plastiku s tim, ze jsem nemela uplnou flexi. V podstate jsem nohu od konce prosince do konce unora neohybala a ted vidim, jak moc mi to chybi. Takze, kdyz mi po plastice doktor rekl, ze kdyz nohu neohnu do 90 stupnu do 4 tydnu, tak budu mit srusty, zacala jsem makat okamzite, protoze predstava dalsi operace me desila. Zitra jsem 11. tyden od operace a v podstate nevim, ze mam operovane koleno. Obcas na to zapomenu a kdyz si omylem kleknu, tak si to rychle uvedomim :-). Samozrejme, ze nohu k zadku porad nedam, ale to uz neresim. Ono to nejak pujde. Ale chce to opravdu neustale cvicit i kdyz to fakt boli.

Reakce na komentář: LCA #790Načítám náhled komentáře..., Iva #791Načítám náhled komentáře...

790
LCA 16. 05. 2008 09:30

Reakce na Petra #789Načítám náhled komentáře...: Ahoj, já to mám dnes taky přesně 11 týdnů od operace – přesně v přestupní den (pátek 29.2.) :-) Třeba je to nějaký znamení :-D Mě to dělali v Praze – Vysočanech. Nepotkali jsme se tam? No…..to by byla asi moc velká náhoda :-).
Jinak si taky nemůžu zatím stěžovat. Koleno fakt drží, už skoro nebolí a je dobře ohebný. Patu k zadku taky ještě úplně nedám, ale nijak mě to neomezuje(akorát si nemůžu dřepnout na bobek). Na kontrole před tejdnem mi už dovolil lehký vyklusávání po rovnym povrchu. Zatím jsem se teda neodvážil – nějak se ještě bojím se rozeběhnout. Budu se to muset zase učit jako to chození :-D . Kleknout na to můžu taky bez problémů (u mě tedy použili štěp od dárce orgánů, takže mi nechybí část čéškového vazu, což je samozřejmě znát).
Přeji všem co nejzažší návrat k aktivitám, které Vás baví :-)

Reakce na komentář: Petra #796Načítám náhled komentáře...

791
Iva 16. 05. 2008 23:04

Reakce na Petra #789Načítám náhled komentáře...: Petro,určitě bude něco na té brzké rehabilitaci,ale ani já si až tak nemůžu stěžovat.To,že to bude u rehabilitace bolet jsem věděla,ale stejně mě to trochu zaskočilo.Nohu už dám po rozcvičení skoro na 120st takže taky žádná hrůza,ale je to dřina a ještě pořád kus dřiny před sebou.Před operací jsem nohu ohla max na 90st,takže je to pokrok.Taky občas zapomenu že s nohou není vše OK,ale při určitých pohybech to zase ihned zjistím.Včera jsem teda byla docela hotová(spíš psychicky),ale dnes už je to zase v pořádku.Měj se pěkně


792
Robert 18. 05. 2008 09:28

Dobrý den,tak včera mi udělali konečně ASK. Výslek je podle předpokladu: Chondropathie.Ve středu jdu ma kontrolu kde se dozvím všchny podrobnosti.Prozatím 3 týdny bez došlapu jen mám zatínat lítkový a stehenní sval kvůli ochabnutí a prokrvení.Jinak můžu doporučit Medicoms v Prostějově.Vše bylo v pohodě. Asi 15 minut po zákroku jsem byl asi jako když ráno vstávám do práce a za 2 hodiny jsem jel domů.Bolesti téměř nemám zkouším ohýbat koleno téměř 90 st.
Jen včera večer to bylo hodně náročné když jsem sundal nohu z podložky na zem a stoupnul a nalila se mi tam krev! :-)


793
kozinu 19. 05. 2008 19:48

tak mam po ask, diagnoza predni natazenej a zadni mam natrzenej, je to pry ojedinely a delaji to pry v brne a olomouci ted me cekaji rhb a dale se postupna zatez a uvidi se jestli to bude vadit nebo ne pripadne pak platika, nemate stim nekdo zkusenost?

Reakce na komentář: Lenka #794Načítám náhled komentáře..., Robert #797Načítám náhled komentáře...

794
Lenka 20. 05. 2008 08:10

Reakce na kozinu #793Načítám náhled komentáře...: Tak myslím, že jsi vzácný kousek. Většina lidí má přetržený přední kř. vaz a ty zadní. Já jsem měla natržený přední, takže mi tam polovina zůstala. Teď už dělám věci jako obvykle. Trošku cítíš, že to koleno je nestabilní, ale není to taková hrůza.Doktor mi na poslední kontrole ani nenapsal ortézu, že to zkusíme bez ní, aby si ta noha nezvykla. Však uvidíš po rehabilitaci, každý to má různé. Tak napiš, jak pokračuješ. Všichni jsou tu jen po plastice, tak alespoň nějaká spřízněná duše.

Reakce na komentář: kozinu #795Načítám náhled komentáře..., kozinu #817Načítám náhled komentáře...

795
kozinu 20. 05. 2008 08:58

Reakce na Lenka #794Načítám náhled komentáře...: upřímně byl bych radši taky po plastice ptž to vidim tak že to rozhejbu a až se tomu dá max zátěž pokud to půjde tak to urvu úplně, jsem výkonnostní hokejbalista takže zasekávaný pohyby a rotační jsou tam pořád. nevíte někdo o cvikách na rozcvičení a zaroveň posílení, na rhb maj samozřejmě čas až za týden, kvůli komu tam je plno není třeba psát :-)


796
Petra 20. 05. 2008 09:46

Reakce na LCA #790Načítám náhled komentáře...: jo jo taky me rezali 29/2, ale v pribramske nemocnici. Vcera jsem se vratila z rakouskych Alp a jsem uplne nadsena. Lezla jsem do poradnych kopcu a pak dolu /to bylo mozna horsi/, jezdila na kole a koleno vubec neboli. Behani mi uz taky nedela problem. Jenom si nekleknu, ale to me zatim nijak nevadi, tak to neresim. Ono to casem prijde. Takze bych vsem, co se na plastiku teprve chystaji, chtela rict, ze to vazne neni takova hruza. Pokud se budete chtit vratit zpet do normalniho zivota vcetne sportu, tak zacnete makat hned. Fakt se to vyplati.
A kdepak mame Vencu/basketbalistu? Jak pak se ti dari, uz hrajes? :-)

Reakce na komentář: Petr #801Načítám náhled komentáře...

797
Robert 20. 05. 2008 11:52

Reakce na kozinu #793Načítám náhled komentáře...: Tak úplně obvyklé to není co se Ti přihodilo :-)
Pokud víc sportuješ jak čtu tak ano,nejspíš plastice neujdeš.Spíš Ti poradím pokud se rozhoduješ mezi Brnem a Olomoucí raději vyzkoušej Brno,pokud se bavíme o olomoucké fakultní nemocnici.Nemám zrovna dobré zkušenosti za poslední měsíc.Pokud se rozhodneš pro Olomouc raději doporučuji soukromou orthopedii Dr.Ditmara a nebo si vystůj ve fakultce asi jednodenní frontu a zkus se domluvit s Dr.Holíbkou,jestli by Ti to někde neudělal přímo on.

Reakce na komentář: kozinu #798Načítám náhled komentáře...

798
kozinu 20. 05. 2008 12:50

Reakce na Robert #797Načítám náhled komentáře...: děkuji nemáš kontakt na tu soukromou? já byl na ask v Pardubicích a nemůžu si stěžovat v pondělí jsem byl na kontrole(týden po zranění) a ve středu jsem měl být už na příjmu. Sportuji zhruba 6× týdně a to hlavně hokejbal plus doplňkáče, tak si myslím ze plastika bude nutná. V pondělí jdu na kontrolu a zatím mi bylo zděleno, že se to bude zkoušet postupná zátěž zda to bude vadit nebo nebude.

Reakce na komentář: Robert #800Načítám náhled komentáře...

799
Radek 20. 05. 2008 12:52

Jojo, Ditmar je fakt super. Před dvěma lety mi dělal fixaci ramena po trojnásobné luxaci a drží perfektně, s tím že omezení na pohyb je skoro nulové. Vřele doporučuju!!!


800
Robert 20. 05. 2008 13:39

Reakce na kozinu #798Načítám náhled komentáře...: Kouknul jsem se na internet mám ted spoustu času :-)
zadej www.shape.cz ,je to rehabilitace kde mají ordinaci.Já sám jsem si teda nechal provrtat koleno u Dr. Holibky ,ale většinou každý řekne ,že jsou oba stejně dobří.

Reakce na komentář: freakman #819Načítám náhled komentáře...

801
Petr 20. 05. 2008 15:35

Reakce na Petra #796Načítám náhled komentáře...: Petro,tak to teda koukam jaky delas pokroky.Me rezali 16.1 a stale to neni ok.Muzu zacit pomalu vyklusavat,ale na tebe teda nemam.koleno jeste plne neohnu.Musim ho chvili pred tim rozcvicit a propnuti taky neni jeste dokonaly.tak snad to casem povoli.Mej se a sportu zdar


802
Venca 21. 05. 2008 00:05

Tak jsem tady dlouho nebyl a čtu, že Petra dělá obrovské pokroky :-) tak to jsi na tom skvěle, to je dobře…já běhám zlehka..Začínám nohu více zatěžovat, když individuálně trénuju, ale nepřeháním to..Jinak třeba klekání není pro mně žádný problém, ani další věci…ale třeba dřep, to zatím ne..Nohu taky plně neohnu, ale už to bude naplno. Stehno už je docela posílené, ale oproti druhé je to pořád dost rozdíl :-( jinak jak jsem psal že mám štěp asi ze stehna, tak ho mám z holeně..kamarád mi řekl že ta velká jizva je vlastně to místo odkud mi brali štěp :-) Tak se mějte kolenáři, a ať se vám kolena rychle uzdravujou.


803
Robert 21. 05. 2008 08:27

Dobrý den,včera jsem byl na kontrole.Chrupavku mám prý opravenou takže se uvidí.Pobolívá mě to jenom když s tím rychle pohnu.Musím hodně zatínat stehno a lítko aby se mi vstřebala krev, do punkce se mi moc nechtělo :-)Jinak už můžu pomalu zatěžovat asi na 30kg.Zkoušel jsem to a víc jak 20 kg nedám :-)


804
Petra 21. 05. 2008 09:19

no je fakt, ze si pripadam tak trochu jako exot. Na rehabilitaci mi rekli, ze je zbytecny, abych pokracovala, protoze tam stravim 2× tydne 1.5 hodiny a je to k nicemu, Nejvetsi pokroky delam stejne vlastnim cvicenim. Taky nechapali, co s tim kolenem delam :-). Ja si teda myslim, ze je to dost i o psychice. Spousta lidi se vylozene boji udelat vic nez rekne doktor. Mozna, ze kdyby vetsina z vas zkusila lezt po horach, tak zjistite, ze to celkem jde :-).
Venco, u tebe teda obdivuju to, ze si kleknes. To absolutne nechapu. Ja mam to koleno porad necitlivy a pripada mi, jak kdyz si klekam na neco co neni moje. Pravda je, ze to moc neboli, je to jenom divny.
Zacala jsem chodit do posilovny, protoze ten sval je o dost mensi nez na zdravy noze. Snad to pomuze. Po prazdninach bych se chtela vratit ke kickboxu a k lezeni. Mejte se krasne.

Reakce na komentář: Petr #805Načítám náhled komentáře..., ora #808Načítám náhled komentáře..., Iva #809Načítám náhled komentáře...

805
Petr 21. 05. 2008 13:06

Reakce na Petra #804Načítám náhled komentáře...: I ja bych chtel byt takovej exot.ja bych taky makal vic a vic,ale koleno me pak boli,tak nevim jak moc mam zatezovat.je fakt, ze kdyz clovek dela bezne veci tak me to prijde lip nez kdyz cilene cvicim a posiluji.no uvidime.nejvic me trapi propnuti.pokrceni dosahnu,sice pomalu,ale jsou to stale pokroky,sice me pripada, ze ted uz je to mensi nez drive.ed jsem nejak nachlazenej,tak nemuzu zkusit vyklusavat.az me bude lip tak hned pujdu nato.za tyden mam rozhodujici kontrolu,zda me pusti nebo nepusti do prace.


806
Venca 21. 05. 2008 13:54

No při klekání se taky cítím jako bych klekal na něco, co není moje..ale vůbec to nebolí a celkově je to v pohodě..No já tebe obdivuju, že jsi na tom tak dobře…Petře, ty ještě chodíš na rehabilitace? já končím teď v pátek, pak už samostatně.

Reakce na komentář: Petr #807Načítám náhled komentáře...

807
Petr 21. 05. 2008 14:04

Reakce na Venca #806Načítám náhled komentáře...: jojo,ja mam rehabky skoro kazdej den.Znam se tam s nema,tak tam chodim rad a budu tam chodit dokud to nebude OK.Muj ortoped my je pise,tak proc bych toho nevyuzival.aspon vidim co my na to rekne rehabka a potkam se tam obcas i s jinyma "simulantama"hihihih.Je tam sranda

Reakce na komentář: Iva #809Načítám náhled komentáře...

808
ora 21. 05. 2008 16:27

Reakce na Petra #804Načítám náhled komentáře...:
Tak já shodou okolností taky byla na horách (Krkonoše, ve srovnání s Alpami rovinka :-) ). Výšlap do kopce cca 5 km a nic moc– koleno při každým třetím kroku přeskočilo nebo se zablokovalo, byla jsem docela zničená, ale z velké části asi tím, že na noze není žádný sval. No byl to můj životní výkon :-) Nejhorší to bylo ale následující den, to jsem pajdala jak s dřevěnou nohou + se přidala bolest kyčle u druhé nohy zřejmě z toho pajdání, která mi zůstala dodneška a momentálně mě trápí víc než koleno. Jo a dolů z kopce jsem se musela druhý den nechat svézt autem :-) tož tak.
Ale jinak se mi koleno blokuje čím dál míň, takže to vidím docela optimisticky, prostě to asi potřebuje víc času. Propnutí nemám ještě úplný ale pracuju na něm, stejně tak ohyb– mám asi 130 stupňů, ale začala jsem na doporučení ortopeda s ohybem nad 90 až po 6 týdnech od plastiky, tak myslím, že rezervy ještě mám. Teď mám 11 týdnů od operace, vím, že je na tom většina touhle dobou líp, ale každým týdnem se to pořád zlepšuje, tak doufám, že se dopracuju tam, co jste vy. Rehabilitace mi snad ještě doktor napíše, dost mi pomáhají


809
Iva 21. 05. 2008 16:34

Reakce na Petr #807Načítám náhled komentáře...: To máš dobrý s těma rehabilitacema.Aspoň ti to doma neleze na mozek když se dostaneš každý den mezi lidi.Já mám rehabky 4-tý týden(2× týdně)a za 2týdny už končím a povalím do práce.Prý už to pak dotáhnu sama.Vycházky mám jen 4h denně a tak to vlastně omezuje celou moji rodinu.Akorát hned naskočím do dvanáctek a tak doufám že to v pohodě zvládnu?!Reakce na Petra #804Načítám náhled komentáře...: Petro taky bych byla ráda takovým "exotem" možná že jsi tak trochu taková ta výjimka co potvrzuje pravidlo.Měj se a ať tě ani do budoucna koleno nezlobí.


810
kozinu 21. 05. 2008 17:41

ach jo ja vám tak závidím že už máte po plastice to mě teprve všecko pravděpodobně čeká. nemáte náhodou někdo na tu olomouc email?? všude jsou jen telefony a já bych jim radši napsal. ja mam týden od ask a po rozcvičení to ohnu na max ale pak se smrští sval pod kolenem a propnout hodně bolí a hned to není, to samý při chození blok a je to špatný, ale furt chodím o berlích. Ať se vám to všem rychle hojí ;-)


811
Tery 21. 05. 2008 19:12

Zdravím všechny kolenáře.
Ráda bych také přidala pár mých zkušeností s plastikou. Mám tři roky po plastice pravýho kolena. Po peti měsících od operace jsem se už proháněla po Klínovci na lyžích, ale je pravda, že úplnou důvěru jsem získala až tak po roce. Kleknout si na něj moct nemůžu, je to stále fakt divnej pocit. Nicméně před dvěma měsíci mi při zápase soupeřka prokopla koleno druhý. Teď jsem pátej den po plastice druhýho kolena. Musím říct, že i přesto že mě operoval stejný doktor, má to mnohem jinej lepší průběh než minule. Nastavil mi rovnou ortézu na 120 (minule jen na 60, že prej novej přístup) a mám cvičit co to půjde, teď už mám skoro 90. Berle s ortézou mám tak na čtyři týdny. Jinak mě to skoro vůbec nebolí. Za 6 týdnů mám jet na dovču na kola tak doufám, že budu moct alespoň drandit po rovině. Akorát nevim na který koleno se mám teď spolehnout, ještě že jich nemám víc :-).

Reakce na komentář: Petra #814Načítám náhled komentáře...

812
Petjana 21. 05. 2008 23:23

Reakce na petra #667Načítám náhled komentáře...: Ahoj,jsem 7 mesíců po CLA,a ted v po 19.5.jsem byla na revizi-artro,a zjistili mi,že mám prasklý meniskus,tak mi ho odstranili.Na druhý den jsem už chodila bez berlí,nechápala jsem.Je to má 3.operace kolena a nechápu,že mi jde. Po plastice to byla katastrofa!

Reakce na komentář: Petra #815Načítám náhled komentáře..., Robert #820Načítám náhled komentáře...

813
Petjana 21. 05. 2008 23:49

Reakce na Z.... #722Načítám náhled komentáře...: Ahoj,plastice jako sportovec neujdeš,ale neboj,pokud budeš vytrvalý tak vše dáš!Po CLA budeš muset víc posilovat,jinak Ti opadne steh.sval.A to nesmíš dopustit.Makej kámo!!


814
Petra 22. 05. 2008 12:51

Reakce na Tery #811Načítám náhled komentáře...: Tak to ti teda vubec nezavidim. Mit po plastice obe kolena, to nezni moc dobre. Tak snad to bude brzo dobry. Vzhledem k tomu, jak rychle jsi zrehabilitovala prvni koleno, myslim, ze za tech 6 tydnu das rovinku na kole uplne v pohode.
Taky jsem slysela, ze pred par lety byly rehabky jiny /vsechno pekne pomalinku a hlavne se moc neprepinat :-)/. Dneska je to jiny a rekla bych, ze to cvico hned od zacatku ma neco do sebe. Tak se na to vrhni a dej vedet, jak pokracujes :-)


815
Petra 22. 05. 2008 12:55

Reakce na Petjana #812Načítám náhled komentáře...: Prosim te a proc jsi byla na ty revizi-artro? Ty jsi po ty plastice mela nejaky uraz? Je jasny, ze po plastice se clovek zotavuje dele nez po odstraneni menisku. Preju ti, az uz se ti v koleni nikdo nevrta :-)

Reakce na komentář: Petjana #841Načítám náhled komentáře...

816
kozinu 22. 05. 2008 18:59

tak jsem poslal email Dr. Ditmarovi, jsem zvědavý zda mi odpoví a případně se dohodnem. zatím díky za kontakty…


817
kozinu 22. 05. 2008 19:06

Reakce na Lenka #794Načítám náhled komentáře...: ahoj muzes mi prosimte napsat na email tvoje icq nebo mi poslat tvuj email, rad bych si stebou promluvil o tom koleni dik :-)


818
freakman 22. 05. 2008 20:52

Ahoj Ivo, musím souhlasit s tvou větou, že v Olomouci na ortopedické klinice jsou šikovní doktoři, sám jsem tam byl operovanej cca. před 12 týdnama a jsem naprosto spokojenej!!!


819
freakman 22. 05. 2008 21:00

Reakce na Robert #800Načítám náhled komentáře...: Ahoj Roberte, musím s tebou souhlasit, ale ještě bych k doktoru Holibkovi přidal i pana doktora Kalinu!!


820
Robert 23. 05. 2008 08:48

Reakce na Petjana #812Načítám náhled komentáře...: Pěkné, druhý den po menisku bez berlí! Začínají se mi vyplňovat vaše zkušenosti které jsem tu četl.Na začátku jsem byl nadšený jak jde vše v pohodě,ale ted když začínám posilovat stehno a ohýbat koleno pěkně to bolí při narovnávání.Stehno stále nedokážu úplně ovládat a zatnout.Pokud jde o chůzi úplně bez berlí tak ani náhodou :-)
Otok se také ne,ne vstřebat.Už ted je mi jasné ,že týdenní dovolená stačit nebude a do auta si sednu pouze vedle řidiče.

Reakce na komentář: Tery #821Načítám náhled komentáře...

821
Tery 23. 05. 2008 19:14

Reakce na Robert #820Načítám náhled komentáře...: Pokud se ti nechce otok ne a ne vstřebat, zkus Priesnitzový zábal. Doporučil mi to můj ortopéd a musím říct, že s mým kolenem to dělá zázraky. Musíš si to ale dát na celou dolní končetinu. Studeným ručníkem jí celou zabalit a pak ji ještě obalit suchým prostěradlem, od kotníků až po stehno a heftnout to obinadlem. Dávám si to na celou noc, noha se ti trochu zapaří a otok ustoupí. Přes stehy si dávám nějakej igelit, aby se nenamočila náplast přes stehy. Když mám večer koleno jak bambuli, ráno je to skoro v pořádku.


822
Petr 24. 05. 2008 19:00

řeknu vam, ze posledni 3dny me koleno pri cviceni pekne boli,Tak jak jsem byl spokojenej jak to pekne ohybam, tak ted jsem dost nastvanej.sice to dam pak stejne,ale pred tim jsem to dal pekne bez bolesti,to plati i u propnuti.Docela jsem koleno posiloval tak nevim jestli je to tim.ale pred tim to bylo taky podobny.Ale posilovat musim,To me fakt to koleno uz stve.z aby to bylo dobry.ale jak tak koukam,tak u me to snad nebude nikdy dobry,vzdycky kdyz pisu jak pekne ohybam,tak se to pak pos…..No uvidim.pristi tyden zacnu vyklusavat na trave,tak uvidim

Reakce na komentář: Robert #823Načítám náhled komentáře..., Iva #824Načítám náhled komentáře..., Petra #825Načítám náhled komentáře...

823
Robert 25. 05. 2008 09:22

Reakce na Petr #822Načítám náhled komentáře...: Alespon nejsem sám :-) Každý chodí 3 dny po menisku bez berlí a hraje fotbal,jen mě se to netýká! Včera večer jsem měl v koleni bolesti jako bych na žádné operaci nebyl! Přitom jsem jen zatínal svaly,posiloval stehno a při chůzi došlapoval asi 15 kg.

Reakce na komentář: Iva #824Načítám náhled komentáře...

824
Iva 25. 05. 2008 09:48

Reakce na Robert #823Načítám náhled komentáře...: Roberte pokud čtu dobře tak jsi po zákroku teprve týden takže nezoufej.Určitě to bude časem lepší.Každý to prostě snáší jinak.Reakce na Petr #822Načítám náhled komentáře...: Petře taky mám teď pocit,že mě koleno pobolívá víc než třeba před 2týdny.Asi to ale bude tím,že prostě pořád víc a víc makáme.Já začala konečně chodit plavat,doma civičím a jezdím na rotopedu-přidávám zátěž no a taky víc chodím.Někde se to musí projevit.Musíme být trpěliví.

Reakce na komentář: Petra #825Načítám náhled komentáře...

825
Petra 25. 05. 2008 21:56

Reakce na Petr #822Načítám náhled komentáře...: Peto, a jak se tvoje koleno tvari, kdyz mu das par dni pohov? Mozna mu to trochu prospeje. Ja jsem zjistila, ze to makani a posilovani je nutne stridat s odpocinkem. Kdyz budes makat neustale, koleno nema sanci si odpocinout a bude te porad bolet. Nech ho taky trochu vydechnout :-). Ja jsem cvicila jak silena tak do tech 9 tydnu. Posledni 3 tydny chodim do posilovny, jezdim na kole hodne chodim, ale necvicim doma 3× denne jako driv. Jenom se denne trochu protahnu. Citim, ze je to tak lepsi. Vim, ze ty mas narocny zamestnani, kde musis byt 100% fit, ale to podle me nemuzes po 4 mesicich chtit. Jsi dobrej i tak :-).
Reakce na Iva #824Načítám náhled komentáře...: Ivo, koukam, ze i ty delas velky pokroky. To je super. Pockejte po prazdninach na tom budeme skoro stejne a budeme vzpominat na pobyt v nemocnici s usmevem :-).

Reakce na komentář: Petr #826Načítám náhled komentáře...

826
Petr 26. 05. 2008 10:39

Reakce na Petra #825Načítám náhled komentáře...: s tim střídáním máš pravdu,ale já jsem pěkně posiloval a cvičil apk najednou noha tuhla,tak to budu muset zase trochu zvolnit,To víš chci být rychle fit,ale tento druh zranění chce asi více času a nedá se nic uspíšit,Těd doma jen protahuji a doma neposiluji,rano chodím na rehabku tak tam zacvičím a zbytek dne tomu necám klid,ale štve mě,když třeba nic nedalm,tak tu nohu hned neohnu.Musím ji trochu rozcvičit,A to mě zaráží,proč to nejde hned??

Reakce na komentář: Petra #827Načítám náhled komentáře...

827
Petra 26. 05. 2008 12:05

Reakce na Petr #826Načítám náhled komentáře...: no mne taky chybi asi 3 cm k zadku, kdyz se rozcvicim. Bez rozcviceni tak 5–10. Ale citim, ze problem neni v mym pripade v koleni, ale v tech zkracenych svalech. Tebe boli vylozene to koleno? Taky nezapomen, ze kdyz chodis na rehabky kazdy den, tak to koleno opravdu muze byt pretizeny. Zkus tomu dat pohov a uvidis, ze to bude lepsi :-). Kdy jdes vlastne k tomu doktorovi, aby te uschopnil?

Reakce na komentář: Petr #828Načítám náhled komentáře...

828
Petr 26. 05. 2008 19:20

Reakce na Petra #827Načítám náhled komentáře...: jdu k doktorovi ve ctvrtek.jo boli me v koleni.ne sval.kdyz to rozcvicim tak pak cvicim krasne.nohu vezmu ohnu bez problemu,ale treba drep na balone je pekna zabiracka.pak kdyz nic nedelam tak to neohnu.je fakt, ze cvicim na rehabce kazdy den,ted budu chodit jen rozhybavat a propinat a posilovat nebudu a uvidim.,je mozny ze jsem ho pretizil a ze se svaly obnovuji a je to znat.No uvidim.neberete nekdo nejaky prasky na kolena,jako na posileni chrupavky atd,ja beru BCAA to je proti ztrate svalstva.Doporucuje se to po operacich.je to zaklad neni to zadny svinstvo,zadny kreatiny apod,to bych nikdy nebral.

Reakce na komentář: kozinu #829Načítám náhled komentáře...

829
kozinu 27. 05. 2008 17:10

Reakce na Petr #828Načítám náhled komentáře...: bcaa proti ztrate svalstva tak nevim jestli to je vhodnej tip, jinak srovnani creatinu a bcaa nemuzes brat ze to neni svinstvo oboji je svinstvo ale to ams i v normalnim jidle, bcaa mas proti katabolickymu stavu svalu a na rychlejsi regeneraci, creatin mas na narust svalovy hmoty. Mě ted doporucil spis protein se sacharidem aby se znovu nastartovali svaly a dostala se vyziva do nich myslim si ze to je urcite lepsi volba ja amino.

Reakce na komentář: Petr #830Načítám náhled komentáře...

830
Petr 27. 05. 2008 18:10

Reakce na kozinu #829Načítám náhled komentáře...: mas nejaky konkretni nazvy leku nebo pripravku.na trhu toho je spousta,tak bych byl rad za radu.Co beres ty?

Reakce na komentář: kozinu #833Načítám náhled komentáře...

831
kozinu 28. 05. 2008 13:09

tak uz chodim bez berli a docela v poho, ale mam povrchovou trombozu takze dalsi obtiz navic. Uz se prislo na to proc se mi to koleno polamalo, pry mam celou nohu mimo osu a nako to na to tlacilo, takze mi nakazali formthonics, oni mi je doporucovali uz predtim ale ja na to kaslal. Mate snima nekdo naky zkusenosti?


832
Robert 28. 05. 2008 19:47

Včera jsem byl na kontrole,stehy mám ven.Ale při punkci mi vytáhli 80 ml. krve takže prý problém! 2 dny musím být úplně v klidu.Ještě min. týden nemám ani rehabky a ve středu jdu znovu na kontrolu.Prozatím jsem bez došlapu a jediné co mám tak přitahovat patu k zadku což přes bolest v kolenni vůbec nehrozí víc než na 90 st.Momentálně mám pocit ,že se to od operace zhoršilo!


833
kozinu 28. 05. 2008 22:28

Reakce na Petr #830Načítám náhled komentáře...: hele psal jsem to sem, ale vzalo mi to jako spam tak nevim jestli to bigboss schvali;) tak mi kdyztak pisni na meila.

Reakce na komentář: Petr #834Načítám náhled komentáře...

834
Petr 01. 06. 2008 18:26

Reakce na kozinu #833Načítám náhled komentáře...: Nevim co jsi psal,tak nevim na co reagovat

Reakce na komentář: kozinu #838Načítám náhled komentáře...

835
Petr 02. 06. 2008 15:59

Tak vam reknu, ze koleno me ted dost boli.neohybam jak jsem ohybal.Tak doufam, ze se to zlepsi.Uz jsem to videl jak to je v poho,ale za posledni tyden to musim nejdriv rozcvicit a pak to dam az k zadku,tak doufam, ze se to co nejdriv spravi

Reakce na komentář: Petra #836Načítám náhled komentáře...

836
Petra 02. 06. 2008 17:54

Reakce na Petr #835Načítám náhled komentáře...: no zrovna jsem se chtela zeptat, jestli te doktor uschopnil? Tak asi ne, co? Ty jsi urcite zase rehabilitoval jak blazen, ze jo :-). Dej si trochu pohov a bude to lepsi. Hele, me ze zacatku koleno taky bolelo a na rehab mi rekli, ze si mam dat 4 dny pauzu. Nejdriv se mi nechtelo, protoze jsem si rikala, ze mi to za tak dlouhou dobu urcite zatuhne a pak s tim nehnu vubec, ale opak byl pravdou. Ted jsem ve stavu, kdy to koleno doma denne jenom protahuju. Chodim 1–2× tydne do posilovny a tak 2× tydne jezdim na kole. Jinak nic vic. Na rehab jsem se ptala, jak dlouho bude trvat nez tu nohu pritahnu k zadku uplne v pohode, aniz bych citila, ze je neco jinak. Vis co mi rekli? Ze sval ti zmizi po operaci behem 2–6 tydnu, ale do normalu se vracis klidne az po roce. Trva to fakt dlouho. Tak se drz, uvidis, ze bude lip.


837
ora 03. 06. 2008 08:07

já doma taky 1–2× denně protahuju (propnutí ještě nemám– jde to ještě vůbec po takové době dosáhnout?, při ohybu po rozcvičení mi chybí k zadku 10 cm). Ale pokud jsem se zrovna před pěti minutami neprotahovala, je to o dost horší, úplně zatuhlé, stejně tak když vstanu po dlouhém sezení. Denně jezdím 20 min na rotopedu a 2× týdně mám ještě rehabilitaci. Ale můj největší problém je kyčle druhé nohy, která mě začala neskutečně bolet asi v důsledku toho dlouhodobého kulhání tak, že se v noci ani nevyspím.

Reakce na komentář: Petr #839Načítám náhled komentáře...

838
kozinu 03. 06. 2008 20:03

Reakce na Petr #834Načítám náhled komentáře...: ptal si se me na ty doplnky vyzivy!!!!!!!!


839
Petr 04. 06. 2008 07:50

Reakce na ora #837Načítám náhled komentáře...: No to ja jsem si v dusledku odlechcovani nemocne nohy natahl na zdrave noze krejcovsky vaz.a pekne boli jeste ted,tak to jsme na tom stejne.nekdy neboli vubec a nekdy jen kdyz se dotknu kycle tak to boli.Jinak s tim protazenim jsem na tom stejne,ted jsem to asi preposiloval,Ale je to lepsi,tak uvidime


840
petra 10. 06. 2008 23:22

Reakce na Katy #710Načítám náhled komentáře...: Ahoj Katy,
prolítla jsem Vaši komunikaci a chtěla bych Tě moc poprosit, jestli bys mi příp. na mail (hodom2002@yahoo.com] nemohla poslat jméno toho, s kým máš špatné zkušenosti v Motole, nebo lépe, příp. kontakt na nového soukromého ortopeda. Čeká mě pravděpodobně artroskopie v Motole, a Tvé zkušenosti mě trošku nahlodaly… Predem diky za pomoc a preju brzke uzdraveni!

Reakce na komentář: Katy #844Načítám náhled komentáře...

841
Petjana 11. 06. 2008 01:02

Reakce na Petra #815Načítám náhled komentáře...: Ahoj,mě taky zaráží,když jsem byla na LCA a nezjistili mi,ze mám zničený meniskus,až na té revizi.Po 7 měsících bolestí.To není normální.Proto jsem byla na vyšetření u jiného lékaře. Plastiku jsem prodělala v Ort-art Petřvald u Karviné.Zaplatila 2.000 kč-už bych tam nikdy nešla. Na revizi jsem byla v Novém Jičíně,ještě v den operace jsem normálně chodila,tzn.bez berlí a bolestí!!! Doporučuji!!!!

Reakce na komentář: Lenka #842Načítám náhled komentáře..., Robert #843Načítám náhled komentáře...

842
Lenka 11. 06. 2008 14:23

Reakce na Petjana #841Načítám náhled komentáře...:
Ahoj, tak to by mě teda s tím Petřvaldem docela zajímalo. Možná, že se plastice nevyhnu, ale zatím to nechci zakřiknout. Jsem taky z okresu NJ a s místní nemocnicí nemáme moc dobré zkušenosti, tak se docela divím, že jsi byla spokojená. Ale třeba je teď ortopedie na lepší úrovni. Také jsem dost pročetla o klinice OrtArt, tak napiš, jaké máš zkušenosti. Díky

Reakce na komentář: Petjana #849Načítám náhled komentáře..., Petjana #860Načítám náhled komentáře...

843
Robert 11. 06. 2008 20:13

Reakce na Petjana #841Načítám náhled komentáře...: Ahoj tak to Ti nejspíš při revizi v N.Jičíně jen udělali dva řezy a zašili pokud si ještě ten den chodila v pohodě ne? :-)
Já jsem byl v sobotu 3.týdny po ASK.Pomalu odkládám berle alespoň po bytě a prozatím nic moc, stále mě občas provází nepříjemné píchnutí,při plném došlapu! Dnes teprve druhý den rehabka,ale musím říct naopak už mě dnes pustili i na rotoped,protože mám dobrý rozsah ohybu.Hlavně když pár minut leduji ani nemám moc velký otok což je také pokrok.


844
Katy 14. 06. 2008 18:24

Reakce na petra #840Načítám náhled komentáře...: Ahojky…už jsem ti email poslala tak doufám že došel.Zatím ahoj


845
Katy 14. 06. 2008 18:27

Ahoj všem…dlouho jsem tu nebyla….chci se zeptat,konečně i jááááááááá jsem ohnula nohu na 90 a začínám jezdit na kole a zajímá mě jak dlouho a kolikrát denně jezdíte? Nebo kolik km? Nerada bych to nějak přehnala a nohu unavila.No zatím mě nejvíce bolí zadek z kola :-)

Reakce na komentář: Petra #846Načítám náhled komentáře..., Robert #852Načítám náhled komentáře...

846
Petra 15. 06. 2008 19:16

Reakce na Katy #845Načítám náhled komentáře...: Katy, ja jsem jezdila na kole od 4. tydne a asi do 8 tydne jsem jezdila 3× denne 10 min. Nejdriv jsem jezdila uplne bez zateze, protoze slo o to nohu rozhybat. Postupne jsem si zatez pridavala tak, aby koleno nebolelo. Jsem ted 3,5 mesice od plastiky a nakole jezdim bez problemu 40 km venku. Pujde ti to dobre, uvidis :-)

Reakce na komentář: Katy #847Načítám náhled komentáře...

847
Katy 15. 06. 2008 21:58

Reakce na Petra #846Načítám náhled komentáře...: Ještě jeden dotaz-je nutné jezdit na tom rotopedu v botách nebo stačí naboso? Jak nechodím na ty rehabky tak nic nevím :-(

Reakce na komentář: Petra #848Načítám náhled komentáře...

848
Petra 16. 06. 2008 08:49

Reakce na Katy #847Načítám náhled komentáře...: tak tohle jsem teda neresila, protoze mam v trenazeru pichnuty svoje kolo, na kterem mam naslapy a na tech by se na boso jezdilo dost blbe. Ale vseobecne me na rehabilitaci doporucili pevnou botu i na doma. Je to zvlastni ale i ja se citila lip s botama nez bez nich. Pri chuzi jsem si byla proste jistejsi. Dneska uz je mi to jedno, ale na zacatku mi to pomohlo. Jak dlouho jsi od operace?


849
Petjana 16. 06. 2008 17:25

Reakce na Lenka #842Načítám náhled komentáře...: Ahoj, v Ort-artu mě operoval dr.Husták– namyšlený frajer. Ale naopak v NJ mě operovala Dr. Rosinská, ona sama je po CLA, tak zřejmě ví o co go. Opravdu jsem s ní nad míru spokojená. Vřele doporučuji !!! Ona to opravdu umí !!

Reakce na komentář: Lenka #850Načítám náhled komentáře..., Venca #851Načítám náhled komentáře...

850
Lenka 17. 06. 2008 07:41

Reakce na Petjana #849Načítám náhled komentáře...:
A to o něm všichni říkají, že je pěkná kapacita. Ale asi se to podepsalo i na jeho zvýšeném sebevědomí. Taky nemám ráda doktory, co tě spíše drbou jak malého fracka a jednají s tebou jako s neználkem. Já dobře chápu, že odborníci jsou oni, ale když ti to pořádně vysvětlí a proberou s tebou vše, tak to je o něčem jiném. Tak vidím, že NJ zase začíná zvyšovat na kvalitě. Díky za info. Ať se vám to všem co nejrychleji vyléčí. L


851
Venca 17. 06. 2008 10:54

Reakce na Petjana #849Načítám náhled komentáře...: Mně operoval primář Mačák, který je podle všech skvělý, a u mně to taky proběhlo skvěle :-) Taky jsem byl v NJ

Reakce na komentář: Petjana #859Načítám náhled komentáře...

852
Robert 18. 06. 2008 19:07

Reakce na Katy #845Načítám náhled komentáře...: Ahoj jak dlouho a kolik km. jezdit na kole to by Ti měli říct na rehabce. Já jsem byl 17.6. přesně měsíc od operace a jezdím ne rotopedu 20 minut a hlavně téměř bez zátěže.V neděli jsem vyjel poprvé i ven na kole asi 12–15 km a v pondělí odložil i berle.Včera jsem ani nerahabilitoval, berle mám nazpět koleno oteklé a bolelo mě celou noc.Prostě jsem to uspěchal.Nejspíš bych Ti doporučil zkoušej pomalu přidávat jak se budeš sama cítit.Nedá se všemu věřit jak je každý 14 dní po plastice v pohodě a jezdí denně do práce na kole nebo hraje fotbal :-) Navíc rozsah 90.st není to málo na kolo?


853
Terka 19. 06. 2008 12:08

Co se týče kola, tak spíš bych začla s rotopedem. Mě můj doktor zakázal jezdit na kole na dva měsíce od operace, ale na rotopedu můžu klidně jezdit už po třech týdnech jak chci. Na kole totiž dochází k otřesům což není pro koleno moc dobrý, když se má hojit a kort když by jste šli na kole ze sedla. (i když abych řekla pravdu, tak to ty dva měsíce stejně nevydržím)Ale je to pouze názor, každý by se měl asi řídit radami svého doktora.A také se mi zdá 90.st na kolo málo, ale zase když budeš začínat na rotopedu pomalu a postupně , tak se to samo rozhýbe, ale bude to asi trošku bolet.


854
ora 19. 06. 2008 20:33

Chtěla jsem se zeptat, za jak dlouho po plastice vám dovolil doktor plavání (kromě kraula– tj. např. prsa)?

Reakce na komentář: Peťulll #855Načítám náhled komentáře..., Venca #856Načítám náhled komentáře...

855
Peťulll 20. 06. 2008 11:00

Reakce na ora #854Načítám náhled komentáře...: Po operaci sem jen počkala,až se mi zahojí jizva,pak sem jezdila do bazénu.Je jedno,co plaveš,hlavně musíš jen mírně kopat nohama,žádná žába!!Ze začátku to hlavně nepřeháněj se zátěží na nohy,snaž se to spíš táhnout rukama.Nohama(hlavně tou opravovanou) jen tak volně pokopávej.Nezdá se to – odlehčení ve vodě hodně klame,tak buď poprvé hodně opatrná,ať si neublížíš,pak už sama budeš vědět,na co si troufnout.Jinak je bazén podle mý zkušenosti ten nejlepší způsob na trénování ohybu.Voda ti pomůže a rozcvičíš to s mnohem menší bolestí na větší ohyb.Ať se rychle vrátíš do normálního aktivního života :-D

Reakce na komentář: ora #857Načítám náhled komentáře...

856
Venca 20. 06. 2008 12:26

Reakce na ora #854Načítám náhled komentáře...: Prsa bez omezení jsem mohl plavat nějakých 2,5 měsíce po operaci, předtím mně to při pohybu nohou pobolívalo.. Jinak včera jsem byl u doktora a řekl mi, že na druhém koleně mám poškozenou chrupavku :-( Má s tím někdo nějaké zkušenosti? Poradil mi jen brát chondoprotektiva..

Reakce na komentář: Robert #861Načítám náhled komentáře..., Robert #861Načítám náhled komentáře..., Robert #861Načítám náhled komentáře..., ora #862Načítám náhled komentáře...

857
ora 20. 06. 2008 12:28

dReakce na Peťulll #855Načítám náhled komentáře...: díky Peťulll, mě by právě zajímalo, kdy můžu už tu žábu– jedu na dovolenou 4 měsíce od operace a chtěla bych si pořádně zaplavat v moři :-)

Reakce na komentář: Venca #858Načítám náhled komentáře...

858
Venca 20. 06. 2008 12:48

Reakce na ora #857Načítám náhled komentáře...: Tak to si myslím že úplně v pohodě..


859
Petjana 20. 06. 2008 19:20

Reakce na Venca #851Načítám náhled komentáře...: Mačák je primář a taky je v tom kapacita. Ale dr.Rosinská je skvělá jednak jako operatér,taktéž jako prima člověk..Vysvětlí ti úplně všechno,na cokoli se zeptáš. Nedám na ni dopustit..


860
Petjana 20. 06. 2008 19:41

Reakce na Lenka #842Načítám náhled komentáře...: Ahoj Leni,klidně se nechej operovat v NJ, mě operovala dr. Rosinská– skvělá operatérka,lékařka a zároven úžasná žena, která to opravdu umí..Je přirozeně lidská,chápavá….Neboj se! Uvidíš, že budeš spokojená. Hodně Štěstí…


861
Robert 21. 06. 2008 13:57

Reakce na Venca #856Načítám náhled komentáře...: Reakce na Venca #856Načítám náhled komentáře...: Reakce na Venca #856Načítám náhled komentáře...: Ahoj s poškozenou chrupavkou mám ted docela hodně zkušeností.Jestli Ti můžu poradit hlavně to nenechávej dojít moc daleko a raději se snaž rychle koleno léčit! Jak jsem se dověděl ve čtvrtek, poškozená chrupavka se nedá nikdy vyléčit tak aby vykazovala vlastnosti zdravé.Takže hodně záleží kdy její poškozování zastavíš.Chondroprotektiva at už ve formě nápojů nebo injekcí pomůžou opravdu jen v začátcích.Já jsem se trápil s kolenem asi 2 roky. Nejdřív elektroléčba,rehabka, potom slábé chondroprotektiva,bolesti se zvětšovaly,potom přišly chondroprotektiva v injekcích nakonec ASK před měsícem!Měl jsem bolesti už i v noci. Na ASK mi chrupavku začistili udělali zásahy tak aby se mi tkáň prokrvila a začala hojit ,ale nelze tu chrupavku už úplně zregerovat nebo zhojit jen se tam vytvoří takový povlak.Jak mi řekli ve čtvrtek udělal jsem chybu a léčbu uspěchal tím ,že jsem odhodil berle a koleno začal plnně zatěžovat po 4 týdnech.Bolí mě to jako před operací tak doufám ,že to není úplně v háji!Jednoduše dal jsem na rady druhých kteří mi řekli co blbneš dávno musíš chodit po svých! Ptal jsem se když jsem byl naposled na rehabce a tam mi řekli ,že po plastice se dají odhodit berle klidně za 14 dní, po menisku za týden ,ale chrupavka se musí hojit i dva měsíce záleží na poškození.


862
ora 21. 06. 2008 19:11

Reakce na Venca #856Načítám náhled komentáře...:
Já mám chrupavku mám poškozenou na tom operovaném koleni. Doktor mi sám od sebe léčbu nenabídl,tak jsem se ptala, jeslti mi pomůžou nějaké léky, dopňky stravy– prý to je skoro na nic. Říkal že větší efekt mají injekce do kolena (bohužel nevím co, ale na netu jsem našla tento přípravek http://www.gbc-prague.cz/hyalgan.htm , obsahuje kyselinu hyaluronovou, tak si myslím, že to je ono), ale jsou drahé – cca 6×500,-. Tak jsem říkala, že ještě počkám, ale zas si to rozmýšlím– asi je to fakt lepší podchytit v začátcích, kdy je šance, že se nerozjede artroza.
Jinak zas někteří ortopedi nedoporučují do kolena píchat cokoliv, pokud člověk nepociťuje bolest nebo jiné obtíže…

Reakce na komentář: Robert #863Načítám náhled komentáře...

863
Robert 22. 06. 2008 09:36

Reakce na ora #862Načítám náhled komentáře...: Určitě doporučuji podchytit to v začátku dokud je ještě šance zastavit další poškozování chrupavky.Případná totální endoprotéza kolene je docela náročný výkon s velkou krevní ztrátou a dlouhou pooperační léčbou! Co je horší ,že je to asi na 5–7 let! :-( Já jsem dostával injekce Synocrom. Jsou to 3 injece v balení a pojištovna je hradí 2× ročně.Na pojištovnu se účtují za 10000,– Kč.

Reakce na komentář: Venca #864Načítám náhled komentáře...

864
Venca 22. 06. 2008 12:50

Reakce na Robert #863Načítám náhled komentáře...: Díky za informace..Mně koleno v posledních dnech bolí už docela dost, tak zajdu k doktorovi a nějak to musím řešit..Potřebuju být co nejdřív zdravý, ať můžu sportovat. Je mi teprve 20 a mám takové problémy s kolenama :-(


865
josef rezac 22. 06. 2008 22:08

jak jste se tady mnozi ptaly jaky inekce vam aplikovali do kolene tak me zacalo po 3 letech od operace menisku zacalo bolet opet koleno a muj doktor v budejkach mi tam pichal 6 inekci po tejdnu a menovali se erektus. musim ale rict ze mi hodne pomohli maratony na bezkach jsem v poho dal a tet se venuju hor.kolu a inlainu a da se i kdyz mi tam slisitelne praska hlavne kdyz du ze schodu jo a sou taky dost drahy asi 500 jedna ale ja je mel gratys


866
Petra 14. 07. 2008 15:00

Po delsim odmlceni znovu zdravim vsechny plastikare a to predevsim ty, kteri jsou po plastice 4 mesice a vice /Petr, Venca, Iva, Ora…../ Jakpak se vam vede? Venco, uz trenujes? Jak to zvladate v praci? Ja jsem byla pred tydnem poprve na bruslich a musim rict, ze to bylo poprve od operace, kdy me koleno bolelo po vetsi zatezi /samozrejme pomijim pooperacni stav/. Druhy den jsem skoro nemohla chodit. Dala jsem si pohov a uz je to zase v pohode. Jinak mam neustale problem si kleknout a dosednout na paty /chybi mi asi 2 cm/. Jinak vestoje si koleno k zadku pritahnu – toho jsem docilila asi pred 3 tydny, coz bylo necele 4 mesice od operace. Porad to musim rozcvicovat, jinak to nedam. Jak jste na tom vy? Doufam, ze jste na tom cim dal tim lepe a ze si uzivate letni dovolene….

Reakce na komentář: Venca #867Načítám náhled komentáře...

867
Venca 15. 07. 2008 00:03

Reakce na Petra #866Načítám náhled komentáře...: Ahoj, tak to je super, že už zase sportuješ :-) S tím dosednutím na paty mám taky problém, ale když koleno pořádně rozhýbu tak se to dá zvládnout..Já ještě netrénuju, ale už budu brzo, letní příprava začíná 4.4. takže to už bych měl být fit :-) Jinak jsem se byl ukázat u primáře Nemocnice NJ, MUDr. Mačáka, a ten mi říkal že s tou chrupavkou zatím nic, jedině kdyby se to zhoršovalo tak by se s tím něco začlo dělat..A doporučil mi na sportování speciální ortézu: ARMOR ACL FOURCEPOINT, info na stránkách www.gbc-prague.cz stojí mně myslím 13700 Kč ale chci mít jistotu tak ji kupuju a zítra bych ji měl dostat. Jinak koleno se zdá být v pohodě, dr. Mačák říkal že je to dobré a že můžu koleno plně zatěžovat. Jen si nejsem jistý, jestli mám dostatečně silné stehno, ještě se zeptám u nějakého doktora..Tak ať se všichni zapojíme do aktivit které jsme dělali před operací :-) Petro, máš stehno na operované noze stejně silné jako na druhé? A máš občas pocity nejistoty?

Reakce na komentář: Petra #868Načítám náhled komentáře...

868
Petra 15. 07. 2008 11:43

Reakce na Venca #867Načítám náhled komentáře...: ja jsem o tehle ortezach dost cetla a pokud bych delala nejaky sport na vyssi urovni, urcite bych si ji poridila taky. Jinak ja mam takovou nejakou ortezu od doktora a musim rict, ze jsem ji jeste nemela. Takovy ten pocit nejistoty, ktery samozrejme mam, mi orteza stejne asi nevyresi. Myslim, ze je to vic zalezitost psychiky. Jinak stehno jsem docela posilila. Nemam ho jeste tak silne jako na druhe noze, ale na pohled uz to nikdo nepozna. Nejvic to koleno citim pri behu. Docela jsi me potesil, ze uz mas dovoleno koleno plne zatezovat. Ja jdu na kontrolu ve ctvrtek, tak jsem zvedava co mi rekne. Je ale fakt, ze toho lezeni se jeste bojim, jsou tam seskoky z dost velke vysky a to mam proste strach. Takze ti moc preju, at se ti dobre trenuje a chrupavka nezlobi!

Reakce na komentář: Petr #869Načítám náhled komentáře...

869
Petr 16. 07. 2008 10:02

Reakce na Petra #868Načítám náhled komentáře...: Ahoj všem.ak i já mám ortezu na sport,ale jelikož ještě nesportuji tak ji nepoužívám a budu se ji snažit používat co nejměně aby si koleno nezvyklo na to, že ji mám.Stejně si myslím, že je to jenom o psychice.Zátím jen vyklusávám zlehka.sprint jěšte nic moc je tam takovej jako blok.Kolenu už skoro bez rozcvičení dám k zadku,ale jak kdy.Když dýl sedím nebo po ráno,tak musím trochu protáhnout.Jinak na paty je to jak kdy.Stehno ještě není stejně jako druhy.Před měsícem mě koleno bolelo,tak jsem vynechal cvičení a protahovaní a řeknu, že je to o mnoho lepší než když jsem cvičil 3× denně.Fakt to chce asi klid jinak jak to přetáhneš tak to je problém.jinak na sport si zatím netroufám.mám 6 měsícu po LCA.Chci nejdříve docílit uplne hybnosti ve všech možnych plohách a pak se pustit opět do sportu.Nechci nic uspěchat.Propnutí ješte není jako u druhé nohy,ale lepší se,jak jste na tom vy s propnutím???


870
Petra 17. 07. 2008 11:19

tak jsem byla dneska na posledni kontrole. A mam povolenou plnou zatez!!!! HURA!!! Doktor rekl, ze co nerozcvicim do roka, tak pak uz asi nerozhybu nikdy. Tak uvidime. Mam povoleny i seskoky, takze po prazdninach zacnu znova s lezenim. Co se tyka toho propnuti, tak to mam uplne snad od zacatku. Jen mam ten samy problem jako Petr, kdyz dlouho sedim nebo treba jedu autem, tak pak mi chvili trva nez koleno protahnu.

Reakce na komentář: Venca #871Načítám náhled komentáře...

871
Venca 19. 07. 2008 11:52

Reakce na Petra #870Načítám náhled komentáře...: Petro, tak to je super :-) snad bude koleno v pohodě držet a nebude moc pobolívat..Já jsem se cítil s kolenem super, ale včera jsme hráli plážový volejbal, hrál jsem s ortézou, s tou lehkou modrou, a udělal jsem nějaký blbý pohyb a koleno dost zabolelo..Teď mám sníženou hybnost při flexi a trochu to pobolívá v krajních polohách :-( Snad s tím nic nebude..Petře jinak já s propnutím jsem na tom v pohodě, myslím že stejně jako u druhé nohy..A při práci tě někdy pobolívá koleno nebo je to v pohodě?

Reakce na komentář: Petr #872Načítám náhled komentáře...

872
Petr 19. 07. 2008 13:11

Reakce na Venca #871Načítám náhled komentáře...: No treba kdyz dyl sedim tak ho musim pak trochu rozhejbat.Kdyz zkousim chodit po patach tak ho cejtim.mozna jsem to pred tim pretahl a ted se to musi zklidnit.jinak pomalu to dam az do krajni polohy.nekdy to trochu boli nekdy to je v pohode.jak kdy.Jeste ale nebeham.To me boli.Tak uvidim.Necham tomu klid a snad to bude ok.

Reakce na komentář: Petra #873Načítám náhled komentáře...

873
Petra 24. 07. 2008 12:53

Reakce na Petr #872Načítám náhled komentáře...: ja si myslim, ze to koleno stejne bude uz nikdy uplne ok. Petre, nech to ted chvili v klidu. Mas pul roku od plastiky a nacvicil ses dost. Mam pocit, ze nejvic z nas vsech, co se rehabilitace tyce :-). Stejne hybnosti asi jen tak nedocilis a mozna v nekterych polohach te to bude bolet porad. Delej sport, u ktereho te koleno neboli. Obcas to protahni, ale urcite necekej na to, az budes mit hybnost jako u zdraveho kolena a teprve pak zacnes sportovat. A neboj za pul roku to bude zase lepsi, uvidis :-).


874
dc34 28. 07. 2008 12:59

Zdravíčko, milí kolenáři;-) Začátkem loňského roku mi odebrali meniskus a zjistili přetržený LCA, své zážitky jsem tady už kdysi popisoval. Nyní potřebuju plastiku křižáku, to koleno prostě nedrží a já už to bez sportu nemůžu vydržet… :-( Mohl by mi někdo z vás poradit, se kterým ortopedem-operatérem má vážně dobré zkušenosti?(Rychlost, přístup k pacientovi, úspěšnost zákroku… však to znáte;-) ) Díky moc, hodně zdraví!;-)


875
dc34 28. 07. 2008 13:01

Jóó. zapomněl jsem upřesnit – ortopeda hledám v Brně… :-D


876
Venca 07. 08. 2008 23:31

Tak jsem po 4 dnech plné zátěže dvakrát denně se speciální ortézou, o které jsem psal. Koleno drží skvěle, jenom občas mně trochu zabolí..Horší jsou svaly hlavně na noze, ty jsou hodně cítit..ale hlavně že koleno drží.Přeju všem, aby dělali všechno tak jako předtím. U mně to platí :-)


877
Robert 10. 08. 2008 10:48

Ahoj,nějakou dobu jsem se tady aktívně nezapojil do žádné komunikace.Začínám být trošku nejistý.17.8. budu 3 měsíce od ASK a začíná mě koleno asi 3 týdny pobolívat někdy jako před operací!
Rozsah ohybu mám dobrý.
Hlavně mám problém při chůzi po schodech hlavně dolů,také rozběhnout se nemůžu.Nepříjemně mě v tom píchá a jde to celým lítkem až do paty,nemůžu to koleno moc zatížit,když si stoupnu jen na tu operovanou nohu a jdu do podřepu je problém.Mám za sebou 10× rehabku ( rotoped,předkopy,stepper)
Podařilo se mi získat i injekce EREKTUS,ale nevím mám za sebou 3 ze 4 a zatím necítím zlepšení.
V pátek jsem to zkoušel řešit s orthopedem a prý je to normální mám cvičit posilovat a příští týden mi zkusí píchnout něco proti zánětu.Jinak pokud jde o komunikaci s mým orthopedem musím říct docela hrůza! Dokud ze mě padaly nějaké koruny dobré ,ale ted máme problém aby mi dopíchal injekce a o napsání rehab.si musím vysloveně říct a ,že mám potíže mu musím také připomínat!



878
Marek 12. 08. 2008 23:05

Tak tu ctu komentare, a z vlastni zkusenosti, bacha na to. Ja po plastice LCA taky koleno moc nesetril, cvcil a posiloval sem velmi pilne, svaly sem mel celkem rychle natrenovane, z cehoz meli hlavne na rehabce velkou radost. Vse slo dobre. Pak se neco stalo, nikdo nechape co a slo to trochu z kopce az mi koleno zacalo stagnovat, no a dopadlo to tak, ze jsem 6 mesicu po plastice a koleno je v prdeli znova. Ale nikdo ani ja sam nechape proc nebo co se stalo. Proste je stale nestabilni, lupe v nem, oteka, proste nefunguje. Je to psycho, pac se to nelepsi. Doktro od toho jakoby dava ruce pryc, nikdo mi poradne neporadi, co s tim. Takze sem ted docela zoufalej. atroskopii mi nikdo udelat nechce, aby se to vysetrilo. prej dal cvicit stabilitu, ale to nikam nevede. Takze hodne stesti, me problemy rozhodne nikomu nepreju.

Reakce na komentář: Robert #879Načítám náhled komentáře...

879
Robert 15. 08. 2008 19:23

Reakce na Marek #878Načítám náhled komentáře...: Aha tak si můžem podat asi ruku :-)
zrovna dnes jsem dostal poslední injekci erectusu a zázračný lék nějak nezabral.Vytáhli mi z kolene 3 stříkačky krve a teď sedím leduju žádná rehabilitace žádné kolo žádná zátěž. Přesně to samé, na rehabce samá pochvala jaký mám rozsah,rotoped super, stepper super předkopy se zátěží bez problému a tuto středu jsem na stepperu potil krev a po 2 předkopech jsem odkulhal do sprchy.Doktor mi řekl když to do 3týdnů nepřejde zkus přijít něco Ti pichnu. Vidím to tak na vzduch do žíly :-)


880
Tomáš 20. 08. 2008 17:31

Zdravim, můžete mě někdo popsat pocit při tahání krve z kolene ??? Jinak za 2 týdny mě čeká plastika LCA tak sem zvědavej :-( :-(

Reakce na komentář: Venca #881Načítám náhled komentáře..., Helena #887Načítám náhled komentáře...

881
Venca 20. 08. 2008 18:37

Reakce na Tomáš #880Načítám náhled komentáře...: No mi to dělali asi 4×-5×..pocit je to hnusný a docela to bolí, jak se ti to snaží vycucnout z kolena..ale zažil jsem už horší věci ;-) nějak se toho neboj, chvilková bolest a pak jenom takový nepříjemný pocit…jinak hodně štěstí a od tvojí rodiny přeju hodně trpělivosti..po operaci budeš nějakou dobu odkázaný na svoje blízké. Ale hlavně že pak budeš zase zdravý.


882
Tomáš 21. 08. 2008 08:51

Díky ;-) … A můžui se zeptat jak dlouho jste byli o berlích ?? mně řikal měsíc, někde píšou i 2 … asi je to individuální :-)

Reakce na komentář: Venca #883Načítám náhled komentáře...

883
Venca 21. 08. 2008 13:11

Reakce na Tomáš #882Načítám náhled komentáře...: Tak 2 měsíce jsem od nikoho neslyšel. Já osobně jsem byl o berlích asi přesně měsíc, pak jsem je konečně odhodil..Pokud vím, tak někteří byli o berlích kratší dobu..Ale mi říkali měsíc, tak jsem s nima chodil měsíc :-) Když se budeš držet pokynů rehabilitační sestry, tak všechno bude v pohodě ;-)


884
Roman 22. 08. 2008 22:44

s tim odhazovanim berli bych rozhodne nepospichal, na tom prece prdlajs zalezi, zda si budes pomahat berleme 5, 6 nebo 8 tydnu, dokud to proste hlava bude potrebovat, tak je pouzivat… pisu zamerne hlava, pac koleno si o berle samo nerekne, to ta hlava ti da jasne najevo, jak na tom to koleno je… me osobne doktor rikal, at s berlema chodim, jak dlouho chci… klidne 3 mesice, nic tim pry nepokazim… ale hlavne at posiluju svalstvo…


885
Marek 22. 08. 2008 23:01

no, jen s rozdilem, ze ja sem od operace jiz 6 mesicu… a uz se pomalu psychicky pripravuji na reoperaci, pac sem to ted konzultoval nezavisle se 3 doktory a popravde na nich bylo videt, ze z toho meho kolene radost nemaji :-( mam dobre vytrenovane svalstvo, vse funguje, ale koleno je nestabilni, stale uvolnena predozadni zasuvka, hodne v tom lupe a pri prudsim pohybu se mi koleno jakoby uvolni a preskoci… evidentne problem s krizovym vazem. co mi to dalo ale prace, nez sem ortopedy prevedcil, ze to koleno vazne nefunguje, tomu byste neverili!!!! nikdo mi jakoby neveril, kazdy se na me podival, rek ze mam dobry svaly, tak prej neni mozny, aby to nefungovalo!!! rentgen a sonografii sem si musel zaridit sam, ted budu mit vysledky, tak sem zvedav. Uz sem si u doktora domluvil artroskopii, ale jeste musim 3 mesice pockat, je to pry brzy.je to vazne peklo, pul roku od operace (9mesicu od urazu), a clovek stale nemuze normalne chodit a jinak koleno zatizit. a tak moc sem se nato tesil a pral si to!!! tohleto je vazne tvrda zivotni zkouska, ale musim uspet!!! no, jen se modlim, ze to treba nebude tak vazne, a plastika neni nejak zvlast poskozena a pujde to snad spravit bez toho, ze bych musel podstoupit plastiku znova. reoparece sou pry jeste narocnejsi s nejistym vysledkem… posledne me ale doktor trochu vydesil, kdyz rekl, ze mi to asi udelali blbe, ze ten vaz nechali volnejsi a proto mi to stale nedrzi… coz je pry problem a pokud to nepujde natrenovat, asi by mi to museli delat znova… :-( vsichni svati budte se mnou, ja chci tak moc zas chodit, behat a normalne zit… :-)


886
Marek 22. 08. 2008 23:17

ale jinak nezoufej…a to cviceni omez, to ti radim, na ty cinky se vyser… posilka ti neutece, na tu je brzy… vis jak se drive lecilo po plastikach LCA kdyz byli tyto perace v plenkach a doktori s tim pred 15–20 lety teprve zacinali? 3 mesice to meli lidi v sadre, pak 3 mesice chodili o berlich a teprve zacinali neco rozcvicovat!!! a tem lidem to funguje a chodi a behaji jako driv!! ted sem zrovna mluvil s jednou znamou, co to podstupovala presne pred 20 lety, rok byla mimo provoz, ale ted funguje a velice aktivne sportuje. a pristup ted? dreme od zacatku jak magori, nuti nas do cviceni, kolena nam otekaji, ale je to vazne, to co to koleno ted prave potrebuje??? tyhlety operace se stale vyvyjeji, my vsichni sme stale pokusni kralici, dyt ctete odborne clanky na toto tema. Pribyva mnohem vice selhani plastik (udajne 10–20 pct pacientu) a naslednych reoperaci… dneska to dela obcas kdekdo a dela se toho mnohem vic nez drive, pak to tak obcas dopadne. Driv to moc neumeli, ale delali to jen ti nejlepsi a dali si na tom sakra zalezet. ja osobne podstupovat znovu plastiku, tak mnohem vic posloucham sve telo, co opravdu chce a vyseru se totalne na ty vsechny keci, co tu vsude sou, co se musi a nemusi cvicit a kdy se ma zacit chodit a kdy ne atd… je to nahovno, tak jako, s prominutim, tato cela diskuze, cloveka to spis vic deprimuje… ja z toho mam teda presne ten pocit…


887
Helena 26. 08. 2008 16:01

Reakce na Tomáš #880Načítám náhled komentáře...:
Voda a krev jsou z kolene pryč skoro tak rychle jako trvá injekce a vpich – no jako injekce tlustou jehlou. Pak tu vpíchnutou jehlu ještě doktor použije k obstřiku, tedy injekci. Takže žádná hrůza, a potom se fakt uleví. Zažila jsem to v l. 2002, 2003, 2004 a dnes u jiného doktora a bylo to srovnatelné. Nejhorší je strach. Řekni si, že jdeš na očkování a moc se nespleteš.
Helena

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.