QARK.net — Sexuální harašení
Sexuální harašení

Sexuální harašení

Všichni jistě víte, co je to sexuální harašení. Sexuální harašení je jen jednou z podob obtěžujícího chování v  rámci pracovněprávních vztahů. Amerika to dotáhla tak daleko, že se za harašení považuje i to, když muž pomůže ženě do kabátu. Naštěstí je Česká republika benevolentnější.

Harašení ale můžeme chápat i tak, že muž/žena z vyšší pozice moci sexuálně "obtěžuje" podřízeného. Ovšem muži si moc nestěžují. Většinou se jim to líbí, nebo si ani nevšimnou, že k tomu dochází. Šéfová jim chválí oblečení a  přitom se jich dotýká na různých místech. Muž si nestěžuje.. bere to jako legraci nebo flirt.

Já třeba chodím poměrně často k zubařce a ještě jsem u ní nikdy za nic neplatil. Ona se mnou flirtuje, při vrtání zubů se na mě lepí.. vtipkuje. Ale mně to přijde fajn. Chodím k ní rád. Nevadí mi, že se po mně plazí jako břečťan. Nevadí mi moje šéfka, která chodí do práce čím dál tím míň oblečená, že se hrozím, kam až to zajde. Ovšem já jsem chlap, já se bránit dokážu. Je mi jasné, že plno dívek prožívá v práci muka, protože se jejich šéf na nich pase očima a má nemístné vtípky. Ale myslím si, že pokud se vymezí hranice na začátku, tak nemusí nikdy dojít na nejhorší.


Qark | 28. 01. 2005 23:02 | Komentáře: 2 | ::O ženských


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
Gita 14. 03. 2006 10:59

Já mám se svým šéfem špatné zkušenosti. Pracuji na pracovišti kde je nás 5 žen. Nikdy by mě nenapadlo, že se i já můžu stát terčem sexuálního obtěžování. Začalo to docela nevinně. Nejdřív to byly různé vtípky se sexuálním podtextem, potom masáže krku např. při psaní na počítači (ne jenom mě), potom pochytávání když kolem mě prošel a to už jsem začala reagovat slovy, co dělá, že si to nepřeji. Jednou jsem šla po schodech před svým šéfem a bez ostychu mě chytl za zadek. Vždy když se mě nějak dotkl jsem měla husí kůži a odpor. Řeči typu nechte toho, co děláte, pro něj nic neznamenaly. Až jednou jsem s ním zůstala sama v práci a seděla jsem u počítače a on ke mě ze zadu přistoupil, že mě udělá masáž a najednou mě cyhtl za prsa a nebylo možné se od něj odtrhnout. Křičela jsem na něho ať toho nechá co dělá a nevím jak dlouho to trvalo. Tehdy jsem utekla z práce a to mě ještě odchytl na schodech a s úsměvěm a zdviženým prstem mě sdělil ať se příště polepším. Samozřejmě jsem to doma manželovi řekla, řekla jsem to i kolegyni v práci. Nejhorší je, že mám z něj od té doby trauma. Ikdyž jsem mu následující den řekla, že doufám, že se to již nebude nikdy opakovat jinak ho udám na policii za sexuální obtěžování neulevilo se mě. Mavštěvuji psychologa, protože mám problémy s pracovní komunikací se šéfem. Nenávidím ho, je mi odpornej, někdy se přistihnu, že na něj i zvyšuji hlas, prostě zanechal ve mě strach z jeho oplzlých řečí a hlavně se nemůžu podívat na jeho pracky. Mám problémy z toho když si stoupne někdo za mě zezadu, u holičky mě dělá problém když stojí za mnou a hraje si s mýma vlasam a dotýká se mé hlavy, mám z toho husí kůži. Nevím jak z toho ven. Už se mě od té doby nedotkl, ale jeho stále oplzlé vtipy a řeči mě vnitřně hrozně ubližují a to, že s ním jsem každý den v práci a musím s ním pracovat mě psychicky ubíjí. Nejsem žádná puritánka, chlapů se nestraním, vyzívavě oblečená nechodím, jen tak s někým si hned netykám a nepřátelím se, nevím proč se to stalo. Chtěla bych vědět co je ta hranice vymezení hned ze začátku. Já jsem se o to pokusila hned slovy, že je mi to nepříjemné ať toho nechá. To jsem mu měla hned vrazit? A jak to má člověk hned vycítit, když se mu to nikdy nestalo a nemá s tím žádné zkušenosti. Lituji toho, že jsem se sním vůbec kdy bavila, že jsem se třeba na něj usmála když jsme spolu něco pracovně probírali. Ale můžu se nebavit se svým nadřízeným a tvářit se jako fůrie? To se pokouším teď, co můžu tak se ho starním, snažím se s ním probírat jen ty nejnutnější pracovní záležitosti a co teď na sebe slyším u kolegyň? Co se sě mnou děje? Proč jsem tak nepřípustná, co my kdo co udělal atd? Nevím, opravdu nevím proč někdo tak lehce může zneužít svého postavení a dělat jako, že se přece nic nestalo. Ale my ženy jsme velmi citlivé a lehce zranitelné a nejsme stvořeni k tomu, aby se hned po nás každý chlap sápal a dělal na nás sexuální narážky a my to vše snášely jen pro to, že jsme ženy a co jiného se od nás má očekávat?


2
Martin 28. 03. 2008 21:45

No nemyslím si, že všichni muži se dokážou bránit, Znám hodně nesmělých kluků, kteří by se báli to říci a naopak plno sebevědomých holek.

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.