QARK.net — Viděl jsem živou anorektičku
Viděl jsem živou anorektičku

Viděl jsem živou anorektičku

Anorexie

Někdy si tak přemýšlím, co všechno nás vede k tomu, abychom si ubližovali. Jako třeba dneska. Stojím ve frontě v hypermarketu u pokladny a přede mnou je matka s dcerou, na které by si mohli medici zopakovat všechny kosti v těle. Prostě živá kostra. Propadlé oči bez jiskry, prsa jako dvě uschlé rozinky na roštu. Zadek žádný, zlomená párátka místo rukou a nohou. Otřesný pohled na takového člověka mi na chvilku připomněl záběry z koncentračních táborů. Přesto jsem si uměl představit, že ta holka bývávala pěkná. Tvář té dívky kdysi určitě dokázala zvát k pohlazení i políbení, než ji její vlastní vůle přeměnila v lebku potaženou kůží.


Přišlo mi líto, že tak silná vůle byla promrhána na sebezničení. A proč vlastně? Protože se jí někdo někdy smál, že je tlustá? Nebo její přítel holdoval vychrtlým kráskám na molu a ona měla komplex? Nevím, ale mám pocit, že jí spíš dřív nikdo neřekl, že jí to sluší. Nikdo jí nevzal do náručí, nepolíbil. Nepohladil ji, ani se něžně nemazlil s každým kouskem jejího těla. Jinak by se sebou přece něco takového nemohla udělat.

Přiznávám, že ta dívka na mě zapůsobila. Bylo mi jí líto, když jsem viděl jak si ničí své zdraví a dobrovolně se zabíjí. Přiznám se také, že to vůbec nechápu. Já se mám asi příliš rád na to, abych si ubližoval a mrzí mě, když lidé řeší svoje problémy útěkem, místo aby bojovali. Avšak to co ona dělá není boj ani řešení. Je to spíš útěk. Ona utekla, utekla do sebe, do světa kde je dokonalá, krásná a štíhlá. A snaží se v tom snovém světě udržet za každou cenu.

Takový svět máme samozřejmě všichni. Je to místo, kde jsme úspěšní, krásní, bohatí a perfektní. Jenže my ostatní si umíme uvědomit, že to není opravdový svět. V tom opravdovém světě není nic zadarmo. Proč? Třeba proto, abychom si vážili toho čeho dosáhneme a taky proto, aby si ostatní vážili nás. A myslím, že se vyplatí v opravdovém světě občas bojovat, než hledat nejjednodušší únik.

Článek jsem nazval „Viděl jsem živou anorektičku“ a titulek má skrytý význam. Co s ní bude dál, totiž záleží na mnoha věcech. V lepším případě se z toho dostane, jenže nastoupí značný jojo efekt a dívka bude mnohem oplácenější než byla. V horším případě… však vy víte.

Qark | 27. 05. 2005 21:26 | Komentáře: 22 | ::Jen tak


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
Mike 27. 05. 2005 21:47

Tohle je parádní(strašnej) příklad ze života. Těchhle holek fakt stejně jako ty upřímně lituju. Ale nechápu, jak si můžou myslet, že jsou tlustý, když se podívají do zrcadla…
Přece když kolem sebe vidím 100holek a každá je hubenější tak mě připadá divný myslet si "sem to ale vyžraná bečka".
Každopádně by se jim mělo co nejvíc pomáhat a snažit se tomu předcházet… ne až tak nepříjemnýma okolnostma :-D


2
pjotr 27. 05. 2005 22:28

Strašné.. čo so sebou dokážu ľudia urobiť. Nič v zlom, ženy mám rád, ale videli ste niekedy chlapa anorektika..?

Reakce na komentář: Ash #3Načítám náhled komentáře..., between #4Načítám náhled komentáře...

3
Ash 27. 05. 2005 22:45

Reakce na pjotr #2Načítám náhled komentáře...: Viděl jsem jednoho kulturistu (v podstatě takové nic a na tom různé divné svaly, vzdáleně to připomínalo člověka) a to úplně stačilo. Ten se naopak sám sobě líbil :-) NO FLAME


4
between 27. 05. 2005 23:25

Reakce na pjotr #2Načítám náhled komentáře...: asi přede dvěma lety u nás na škole opravdu studovat anorektik. hrůza pohledět, 35 kilo, i v létě chodil v kulichu, pak už ani nechodil, teď je bůhví kde.


5
Jirka 28. 05. 2005 01:11

Anorexie je nemoc. Psychická porucha. Ač se to může zdát divné, ona za ni skoro vůbec nemůže. Ta holka už nikam před ničím neutíká. Nejspíš teď s nemocí tvrdě bojuje. Bojuje totiž o život.


6
Hondrej 28. 05. 2005 17:19

Nepochybuji o tom, že by spousta z nás ji chtěla pomoci.
Moje otázka zní, jak?
Proč nás ve školách neučí, jak se chovat k takovémuto člověku? A to teď nemluvím jen o anorexii. Týká se to problémů se zdravím (a to i psychickým – smrt v rodině, …) obecně.

A ještě si neodpustím takovou poznámku, která opět naráží na školu. Učili/Učí nás ve škole jak se zachovat při přírodních a jiných katastrofách? Argumentovat tím, že jsou vzácné je nesmysl. Jen v mém kraji došlo k rozsáhlému požáru, tornádu a potopě.

Qarku, napiš naopak nějaký pěkný zážitek. Nějak mě tento článek dostal do deprese :-)

Reakce na komentář: Navi #8Načítám náhled komentáře...

7
Navi 28. 05. 2005 19:02

treba kdyz byla pekna, tak se ji vsichni bali a vyhybali – ted ji aspon projevuji litost, tak to bere jako pokrok ?

osobne anoreticky nemusim – na takovou holku sahnete a uz z toho ma modriny – proste nepouzitelna na nic jineho, nez na ozdobu…

Reakce na komentář: x #10Načítám náhled komentáře..., Strejda #14Načítám náhled komentáře...

8
Navi 28. 05. 2005 19:06

Reakce na Hondrej #6Načítám náhled komentáře...: Ceske skoly jsou vesmes na dve veci, jejich jedinym ukolem je udelat z tebe chodici slovnik. Jedina skola, co te nauci neco do zivota je uciliste – i na VS se jen uci teorie…


9
nfp 29. 05. 2005 18:05

bohuzel je fakt nemocna, taky jednu takovou znam, acoliv ma pritele. fajn borec. radili se s psycholegem jediny co pro ni muze udelat ji opusit, pry nejake reci nebo pomoc rodicu takovy clovek vubec neakceptuje a stejne neji dal, nejhorsi je ze ji ani nemuzou vzit do nemocnice, protoze nema tu "spravnou" vahu. A to je docela vopruz. zasrany pojistovny. a jejich tabulky.. ale duchodce kerej ma nadvahu a nechce zhubnout tomu klidne novy koleno daji.. jako trebas moji babicce. pritom by mela shodit dobrejch 30 kilo, jenze za falsku rumu ti doktori udelaj co se jim rekne..


10
x 29. 05. 2005 19:00

Reakce na Navi #7Načítám náhled komentáře...: "Nepouzitelna na nic jineho nez na ozdobu"? Na ozdobu?? Já asi neumím číst….


11
PicovinyBigBeat 29. 05. 2005 19:50

Qarku ty vole. Je to psychicka nemoc jak kazda jina. Jak to muzes srovnavat s modnimy trendy vychrtlejch modelek. A jak uz tady nekdo rekl, urcite nikam neunika. Anorexii na tebe. At vis o cem pises. Neni to jen cernobily jist, nejist. Nic nebudu se rozcilovat. Uz sem asi nebudu chodit. Vzdy jak si tady neco prectu tak se naseru.

Reakce na komentář: Qark #12Načítám náhled komentáře...

12
Qark url 29. 05. 2005 20:07

Reakce na PicovinyBigBeat #11Načítám náhled komentáře...: Já přece neříkám, že je to černý nebo bílý. Taky to nesrovnávám s módním trendem. Navíc, pro anorexii stačí třeba i malé popíchnutí, narážka na postavu v pubertě a je to. Tohle je prostě jen taková moje úvaha, která mě napadla při pohledu na ni. Není to odborný článek o anorexii.
Ještě malá poznámka. Mám za to, že mnoho psychických nemocí jsou reakcí na podněty, před kterými lidé unikají do vlastních jiných světů.
Jinak, tu anorexii bych na měsíc bral, na zkoušku. To abych v létě dobře vypadal v plavkách. :-)

Reakce na komentář: Ash #13Načítám náhled komentáře...

13
Ash 29. 05. 2005 23:50

Reakce na Qark #12Načítám náhled komentáře...: PicovinyBigBeat ten článek nečet. Jinak by přece nemohl tvrdil, že jsi srovnálval anorexii s módními trendy v.m. BTW Psychická nemoc jako každá jiná anorexie také není. Platí jen první dvě slova věty. Uf.


14
Strejda 09. 06. 2005 11:29

Reakce na Navi #7Načítám náhled komentáře...: Ozdobu????????Trochu mimo nebo patříš k těm kdo tyhle trendy podporujou???????
Anorexie je hrůza, lituju lidi co ji mají a zároveň je nechápu.
Ale není to jen o anorexii, to je extrém, co říkáte na holky (popř. kluky abych někoho neurazil a nevynechal) co v podstatě vypadají dobře (ba výborně) a při tom kudy chodí tudy vykládají jak josu tlustí a musí zhubnot a držet dietu, apod. Mě takový lidi jdou děsně na nervy a nevydržím dlouho v jejich blízkosti, protože vždy když někdo takový pronese:"jsem tlustý(á)" mám chuť být hodně nevybítavý ve výrazech.
Pro příklad ať nemluvím obecně: sestra mé přítelkyně, vysoká, štíhlá, fakt kus(můj názor, ale rozhodně nejsem ani z daleka sám, kdo si to myslí – pozn. autora), a řekne vám, že je tlustá. Zabít málo!!

Reakce na komentář: Greentea #15Načítám náhled komentáře...

15
Greentea 23. 06. 2005 01:07

Reakce na Strejda #14Načítám náhled komentáře...: Hypotetická situace. Jsem mozna hezkej, ale tezko rict, sam to clovek neposoudi. Evidentne mam par kilo bez kterych bych se obesel (kdyz je dostatecne dlouho hledate tak jevzdy najdete, a nekteri z nas nemusi hledat az tak dlouho). Nemam partnera, a vseobecne mam chudy milostny zivot. Mohu to prisoudit:
a)tomu, ze jsem hloupy, nezajimavy, nudny clovek.
b)Tem par kilum.
Je pochopitelne proc si mnoho lidi vybere moznost b).

Reakce na komentář: DerJi #16Načítám náhled komentáře...

16
DerJi 16. 08. 2006 21:23

Reakce na Greentea #15Načítám náhled komentáře...: spravnej postrech ale to rekni jim ne nam


17
ela 24. 06. 2007 20:30

mně přijde mnohem horší, nebo alespoň stejně hnusný, když vidím tlustou prdel a špeky na břiše.. A diety taky neschvaluji, je potřeba normálně jíst a sportovat.


18
akinoM 04. 10. 2007 15:27

ahoj. Chci jen reagovat na článek v tom smyslu,že máš dobrý názor. Článek stojí za přečtení a následně za zamyšlení.
Myslím si,že to nestojí za to,hubená postava nevyřeší žádnej problém a z uťápnutý tlustýny se tím,že zhubne nestane vtipná super sexy holka.
Bude chvíli sexy,ale nikdy nebude jen díky hubenýmu tělíčku super a pak i to sexy zmizí….a pak možná i ona zmizí.


19
Kačí 10. 01. 2008 23:25

pánové… a vy se snad divíte?Viděli jste třeba někdy pohádku, ve které by hlavní roli hrála obtloustlá princezna? Na těchto (stejně jako i na jiných stránkách) se píše jen o štíhlých sexy holkách. Hubeňounký holky se na nás smějou z bilboardů, jsou v reklamách, v časopisech, a když se sami podvědomě přesvědčíme, že není tak krásná jak vypadá, přijde náš přítel a řekne: "To je ale kost, co?!" … Je přinejmenším děsivé co se sebou "tyhle" holky dokáží udělat, ale jsou to prostě jenom holky, které všude kolem sebe vidí štíhlé, krásné a úspěšné ženy a chtéjí se jim co nejvíc podobat. Asi si řeknete, že to jsou kecy … ale ja říkám: "zkuste alespoň jedenkrát za život na svoji postavu "o velikosti" L navléct kalhoty (dnes již klasické prodejní velikosti a podle milé slečny prodavačky "největší co máme") o velikosti XS … a budete vedět proč.
Tak vás jen prosím, buďte na svoje přítelkyně hodnější a říkejte jim častěji, že jim to sluší. Vždyť krása člověka se přece neváží na váze.

Reakce na komentář: Přítel #20Načítám náhled komentáře...

20
Přítel 11. 01. 2008 00:56

Reakce na Kačí #19Načítám náhled komentáře...: Sluší Ti to :-)

Reakce na komentář: Kačí #21Načítám náhled komentáře...

21
Kačí 11. 01. 2008 20:27

Reakce na Přítel #20Načítám náhled komentáře...: Díky :-D


22
Kristyna 01. 03. 2008 12:25

uplne souhlasim s Kaci,nejsem ani tlusta,ani hubena,proste takova normalni ceska holka krev a mliko,kde je rozhodne za co chytit(:,jsem se svoji postavou docela smirena,evidnetne jeste existujou kluci,kterym se libi zadek a velka prsa,ale uprimne nesnasim nakupovani,protoze to vzdycky dostanu pocit,ze sem asi netlustejsi becka na svete,zvlast kdyz neketry obchody prodavaj pouze velikost 32,34,36 (pricemz prumerna velikost cesky je 38,40),jednou sem se takze v kabince normalne rozbrecela…

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.