QARK.net — Vytváříme konverzační témata
Vytváříme konverzační témata

Vytváříme konverzační témata

Úroveň 2 a vyšší

Často si všímám, že lidé neví, jak s ostatními zahájit rozhovor a o čem se s nimi následně bavit. Přemýšlejí nad nějakým skvělým tématem, kterým by se co nejlépe uvedli a mezi tím mlčí. A čím déle mlčí, tím více ztrácejí odvahu nějak začít a nakonec u toho mlčení zůstávají. Rozhodl jsem se proto osvětlit, jakým způsobem vzniká a funguje základní konverzace a jakými pravidly by se měla vhodná témata k rozhovoru řídit, aby tento problém s obtížným hledáním tématu vymizel.


Nejdříve si ale musíte uvědomit, že primárním cílem základních konverzačních témat není zjistit nějaká fakta a zapříst sofistikovaný rozhovor, ale získat sympatie, uvolnit atmosféru a zpříjemnit nějakou situaci.

Obecná konverzační témata

Obecná konverzační témata jsou taková, u kterých můžeme s jistotou předpokládat, že splní následující pravidla i u člověka, o kterém nic bližšího nevíme.

Tato témata se:

  • týkají každého z nás,
  • máme k nim vytvořený nějaký citový vztah, který dokážeme definovat,
  • a tento náš vztah k nim je podobný jako u ostatních lidí (takže lze lehce najít pocit souznění).

Mezi obecná konverzační témata proto patří počasí, dovolená, práce/škola, záliby, a další. Počasí je z nich nejobecnější a nejčastější a dá se přes něj velmi lehce propracovat k dalším námětům.

Jak už jsem zmínil, lze jej použít na libovolného člověka kdekoliv.

„To je dobře, že zapršelo. Už bylo hrozný sucho…“
„To je dneska zase vedro“ – „Už abych měl dovolenou. – A co vy, máte už po dovolené, a nebo se na ni teprve chystáte?“


Všimněte si, jakým způsobem jsou do rozhovoru zasazeny naše vlastní pocity a jak jejich prezentace ovlivňuje toho druhého.

„To je dneska příšerné vedro.“ × „Dneska je krásně teplo.“
„Už je zase hnusně a prší.“ × „Konečně zapršelo.“


Tato jemná manipulace se používá z toho důvodu, aby se druhý člověk naladil na stejnou notu a nabídla se mu primárně možnost souhlasit. (čímž se eliminují negativní reakce)


Obecná témata se dál rozvíjet nemusí. Klidně můžete se starou paní prohodit pár slov o přicházející bouřce jen tak, bez zdánlivě většího smyslu – protože jsou jako stvořená ke komunikaci pro komunikaci. V takových případech by se dalo říct, že fungují k uvědomění si, že člověk je tvor společenský.

Specifická konverzační témata

Jakmile se rozhlédneme kolem sebe, najdeme mnoho témat specifických pro dané místo a situaci.

O specifických tématech lze říct, že:

  • víme s jistotou, že se týkají obou konverzujících,
  • máme k nim vytvořený nějaký citový vztah, který dokážeme definovat,
  • a tento vztah k nim je buď podobný jako u druhého člověka (takže lze lehce najít pocit souznění), rozdílný (vysvětlujeme svůj postoj a pocity z našeho pohledu) a nebo obecně daný.

Na zastávce autobusu tedy můžeme začít konverzaci na téma „Jestli už náhodou neujel ten a ten autobus.“, postěžovat si „Že to už dlouho čekáte.“ a podobně. Stejně lze zahájit rozhovor s kýmkoliv ve frontě na úřadě. Obdobně lehce můžete vybrat téma u baru, či někde na diskotéce. „Ahoj holky, bývá tady pořád tak málo lidí?“ …

Další klasické ukázky: Někde je hlouček lidí a vy se kohokoliv poblíž zeptáte, co se stalo. S maminkou, která veze kočárek, začněte o dětech (nejlépe o jejím dítěti), atd.

Stačí se podívat kolem sebe a vytvořit si například k nějaké okolní věci či situaci citový vztah. Je úplně zbytečné dlouze o tématu přemýšlet, stačí si nějaké zvolit a dále s ním pracovat. Pokud se nemůžeme rozhodnout, volíme raději to téma, ke kterému máme největší citovou vazbu. Hlavní je se toho nebát a zbytečně dlouho neotálet vymýšlením. Jak už jsem říkal, cílem je oslovit a získat sympatie, ne první místo za nejinteligentnější dotaz.

Blízká (někdy až osobní) konverzační témata

Takové téma je velmi blízké pro člověka, se kterým hovoříme, ovšem pro nás nemusí být dostatečně známé.

Můžeme tedy říct, že se blízká konverzační témata:

  • s jistotou týkají toho druhého,
  • druhý člověk k nim má vytvořený nějaký citový vztah, který dokáže definovat,
  • a tento vztah k nim je nám blízký (takže lze lehce najít pocit souznění), nebo neznámý (ale zajímá nás).

Pochopitelně zde už potřebujeme o druhém něco bližšího vědět, ovšem bohatě postačí i základní, všem známé věci. Například víte, že maminka vaší přítelkyně pracuje v květinářství, tak na to téma s ní můžete při první příležitosti zavést rozhovor a poptat kde pracuje, jak ji to baví. Souznění a sympatie se v takovém případě vytváří například tak, že do jejího vyprávění vkládáte svoji osobu a své pocity: „To by mě taky moc bavilo.“, „To musíte být šikovná, já bych to asi nezvládl.“, „Skvělé, to bych chtěl někdy vidět.“

Nezapomínejte, že ve všech konverzačních tématech, více než kde jinde, důsledně platí komunikační pravidlo: „Bez negativních emocí.“. Nemáte-li rádi květiny, nebudete to hned vykřikovat na celé kolo, ale necháte si to pro sebe. Je to vaše věc a navíc nepatří do povídání o práci někoho jiného. Ideální je rozhovor směrovat k tomu, co se vám líbí a zajímat se o to.


Blízká témata, stejně jako specifická, si často žádají další rozvedení a rozšiřování. Hodí se proto k delším rozhovorům, které mají nejčastěji za cíl se lépe s druhým člověkem poznat a získat nějaké informace.

Shrnutí

Když nevíte o čem mluvit a o druhém nic nevíte, rozhlédněte se kolem sebe a nějaké téma určitě najdete. Pokud ne, mrkněte se na oblohu. No, a jakmile už druhého člověka lépe poznáte, máte k dispozici skoro nevyčerpatelnou škálu námětů. Stačí se jen vhodně ptát a mít chuť se něco dozvědět. Hlavně odhoďte svoje vlastní zábrany a prostě konverzujte.


Poznámka: Doufám, že toto nastínění pravidel tvorby konverzačních témat pomůže i těm lidem, kteří se mě často ptají: „O čem se s holkou bavit?“

Qark | 28. 07. 2007 21:31 | Komentáře: 33 | ::Komunikační triky


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
Rodney 28. 07. 2007 21:59

Uf…koukam, že sem první. No Qarku je to hezkej článek. Já myslím, že se dokazu vždycky s každym pobavit. Snad jenom problem je – když se do blízkosti dostane fakt hezka holka ( na ktere začně v tu chvili člověku záležet). To je pak problem a bavit s holkou se pak v takovém pripade prestavam :-). Pokud tedy ona sama nezačně ;-) ..jako že nikdy nezacne …

Reakce na komentář: slide #32Načítám náhled komentáře...

2
Gerlige 28. 07. 2007 22:25

Já sám sebe řadím spíše mezi lidi, kteří sedí a vymýšlí téma tak dlouho dokud nabízená příležtost nepomine, a pak to prostě svedu na smůlu. Ale vždy když čtu některý z tvých článků (nebo poslouchám povzbuzování svého bratrance – je strašnej/skvělej "manipulátor") tak si vždycky řeknu že na tom neni nic těžkývo a v takových chvílích jsem schopný všeho, ale když se znovu naskytne příležitost zase řeším ten samý problém

Reakce na komentář: Scientist #8Načítám náhled komentáře...

3
Next 28. 07. 2007 22:45

Podle me neni problem s tim, ze by kluci nevedeli, o cem mluvit, ale je to o tom, jak na celou situaci reaguje jejich psychika. Stres, obavy atd atd. A to uplne zbytecne.

Jak pise Rodney, ze ma problem s holkou, ktera se mu libi..proste si ji predstav jako kohokoliv jineho a jakkoliv ji oslov. Vysledek muze byt maximalne takovy, ze ji nebudes moc zajimat a na rande nepujdes. A to neni o nic horsi, jako kdyz ji neoslovis vubec. Takze neni duvod to alespon nezkusit.

Co se tyce te "prubezne konverzace", tak taky myslete na to, ze ta holka vam nejakou odezvu da, sem tam se snad neco i zepta, a tim padem prijdou i namety na rozhovor. Hlavne je potreba klast otevrene otazky (pro jistotu :-).


4
Klea 29. 07. 2007 00:25

Qarku, Tobě už asi dochází fantasie… škoda… tohle je plýtvání Tvých kvalit…

Reakce na komentář: MiSHAK #5Načítám náhled komentáře..., prostě já #11Načítám náhled komentáře..., Qark #14Načítám náhled komentáře...

5
MiSHAK 29. 07. 2007 05:10

Reakce na Klea #4Načítám náhled komentáře...: Sežeňte si partnera a travte večery jinde ;-)

Ale popravdě jsem taky očekával nějakou fintu…

Reakce na komentář: Next #6Načítám náhled komentáře...

6
Next 29. 07. 2007 08:33

Reakce na MiSHAK #5Načítám náhled komentáře...:
Fintu? Ja mam fintu..Pouzi mozek!

Jak muzes chtit nejakou fintu? Tady jde o to, jakym zpusobem myslis, jak ses chytry a originalni. Pokud ti nestaci to, co napsal Qark, tak mas holt smulu..


7
zidrafak 29. 07. 2007 09:02

Tak co treba: Uz si srala? A jaky to bylo…Podme o tom pohovorit

Reakce na komentář: Next #10Načítám náhled komentáře...

8
Scientist 29. 07. 2007 10:02

Reakce na Gerlige #2Načítám náhled komentáře...: hhh presne muj pripad, vymyslim tak dlouho, az ta sance skonci a pak si reknu, njn smula uz sem to skoro mel :-D


9
oak 29. 07. 2007 10:14

tohle je pro dvojku jo? No mě přijde, že tohle je fakt základ a zvládne to fakt aspoň 90% lidí… i když je taky fakt, že jak kdy, že.. :-)


10
Next 29. 07. 2007 10:37

Reakce na zidrafak #7Načítám náhled komentáře...:
Ehm, tady tu historku mi vypravela kolegyne v praci. V originalu to znelo: "Tak co, sralas?"..Zas tak vtipny mi to neprislo, ale verim tomu, ze v realu to mohlo byt aspon malinko vtipne :-)


11
prostě já 29. 07. 2007 10:50

Reakce na Klea #4Načítám náhled komentáře...: Já si taky myslím, že už pro nás nemá qark nic nového :-)
Přečetl jsem prakticky vešchny články, co se týkaly toho, jak koho sbalit a všechny ty různé metody… A jak konverzovat apod. Ono je to všechno jasný, akorát si to někteří lidé musí přečíst, aby jim to docvaklo :-) Já patřím mezi ně.
Je to možná tím, že si tolik nevěřím.
Prakticky jsem tady nezjístil nic nového. Když se s někým bavíte a jste zamračení a povídáte jak vás něco štve (pro příklad), tak působíte negativně a nikdo nemá chuť se s vámi o něčem bavit. Každý má své problémy a těmi rozhodně nikoho nezaujme.
Když se usmíváte a povídáte, že je něco fajn, třeba že už jededete ze školy domů a že jste se na to těšili celou dobu. A že to ve škole není tak špatný, že tě to celkem baví, ale když má člověk volno, tak je to nejlepší…
To pak má jeden z toho druhého hned jiný pocit.
(je to trošku amatérsky napsaný, ale to je fuk ;-) )
Dále, že se nidko nemá bát oslovit.
Znám přes ICQ jednu holku, které se strašně líbí jeden kluk.
Já se jí ptal, proč ho neosloví a ona že ne, že by to měl udělat on. Já jí pověděl, že kdyby mě nějaká holka oslovila, tak to má u mě vyhrané. No a ona řekla, že kdyby to udělal on, tak by to měl vyhrané taky.
Kluci si myslí, že když o ně holka bude stát, tak že je osloví. A holky si myslí to samé o klucích. (neříkám, že je to u kažého zrovna takhle) Výsledek je vám jasný.
Prostě se to musí zkoušet a nebát se.
S tím mám trošku ještě problém, ale to se určitě spraví :-D
Jsem introvert, znamením rak (a sedí to na mě).
Když mám ale dobrou náladu, tak jsem shcopen téměř všeho :-)
Ono mi to s nějakou určitě časem výjde. ;-)

Jinak zdravím všechny :-)

Reakce na komentář: Ondra #13Načítám náhled komentáře...

12
Pepa 29. 07. 2007 13:38

Ja třebas když chci zahájit rozhovor s nějakou holkou, přemýšlím nad tím jak originalně začít. Ne tak klasicky jako každej rádoby balič.Podle mě holka očekává něco originálnějšího než jen "ahoj to je dneska ale krásně, nezajdeš na panáka" například nějaká hezká holka tohle musí zažít na každé kalbě a třebas tak chlastá zadáčo :-) Jen je problém něco vymyslet. Skoušel jsem třebas tohle. "Prosimtě pohlídáš mi pivo musím si odskočit" a při návratu ji říct že to je super že to pivo tam ještě je a jaký je super hlídač. Že by mohla dělat i u ochrany… Musím říci že to třebas funguje taky a nepůsobí to tim dojmem baliče…Nevím na nějakou holku to zas může působit šíleně. Jak to vydíte holky?? 8-)


13
Ondra 29. 07. 2007 13:46

Reakce na prostě já #11Načítám náhled komentáře...: Jsem na tom stejně a vidím to taky tak :-).Někdy mi to přijde až komický,jak to tu popisuješ s tou holkou a s tim klukem :-D.Celkem mě to ale ze stran děvčat štvě,že málo která vezme alespoň z části iniciativu do svých rukou.A TO JE VELKÁ ŠKODA!!!


14
Qark url 29. 07. 2007 14:01

Reakce na Klea #4Načítám náhled komentáře...: Mně za týden dojde zhruba 3–5 mailů s otázkou: "O čem se s holkou bavit?" No tak jsem na to napsal tento článek, abych každému nemusel pořád odepisovat to stejné. Že je plno lidí, kterým jsem neřekl nic nového, to vím. Ale je i hodně lidí, kteří tohle potřebovali a pro ty je článek určen.
Jinak fantazie mi nedochází, to se nemusíš bát. :-D Mám toho ještě hodně připraveného, jen si musím vždycky najít nějaký volný čas, abych to zpracoval – a toho volna k psaní mám přes prázdniny opravdu málo.


15
xixao 29. 07. 2007 15:29

Ke komunikaci podle mě stačí se vžít do holky zapojit trošku rozumu a musí to jít samo ne???Proč ty návody?


16
myself 29. 07. 2007 15:43

nedavno jsem jel 7 hodin vlakem, v kupe jsem mel jednoho postarsiho americana. asi 5 minut jsem vahal, mam-li neco prohodit o pocasi… nakonec jsem neco placnul a az do prahy jsme neprestali mluvit… funguje to qarku :-D

Reakce na komentář: Bhu z Crecelu #17Načítám náhled komentáře...

17
Bhu z Crecelu 29. 07. 2007 16:36

Reakce na myself #16Načítám náhled komentáře...: Přesně, to je ta úvodní tréma a pak to najednou jde samo, že ano ;-)


18
FError 29. 07. 2007 21:57

Výborně, ať si říká kdo chce co chce, tohle je článek na místě :-) Taky jsem z těch, kdo mají problém navazovat komunikaci a tohle mi určitě prospěje :-)

Klea (a podobní): chápu, že to není nic pro tebe(vás), ale zkus(te) si uvědomit, že jsou tu jiní, kterým něco takového může mooc pomoct ;-)


19
Mishana 30. 07. 2007 10:37

Zdravím Mr. Qark,
měl bych dotaz na situaci, kdy bych chtěl oslovit nějakou slečnu, ale v blízkosti je více jiných neznámých lidí (MHD, vlak, fronta, obchod, …). Mám v té cvíli nepříjemnej pocit, že by tu případnou konverzaci/balení poslouchali cizí lidi. A říkám si, že i ta slečna se se mnou asi taky nebude chtít moc bavit ze stejnýho důvodu, i kdybych ji třeba byl sympatickej. Jak tuto situaci nejlíp řešit? Prostě ty cizí lidi ignorovat?

Reakce na komentář: ales #25Načítám náhled komentáře..., prostě já #26Načítám náhled komentáře...

20
Blubber 30. 07. 2007 11:03

Mhm,rozprávať sa už skúšam s každým :-) napr v stánku s novinami keď si kupujem cestovné lístky(pekný pocit ked vám po skončení rozhovoru povie predavačka"Všetko dobré,všetko dobré v živote" :-P ) ,ked mi niekto podrží otvorené dvere v bráne paneláku,s peknou barmankou vo fitku trebárs o permanentkách atd…nemusí to byť vždy ked nieje nalada,ale je to zaujímavejšie keď s niekym popri každodenných veciach prehodím pár slov…prešiel som od Qarkovej teórie k praxi :-D


21
Reshan 30. 07. 2007 15:39

tak teda debata o počasí je fakt povedená . . .


22
Prvotridni_Mamlas 30. 07. 2007 18:55

Některý lidi dorazíte lechce debilní otázkou: "Vysral ses dobře?" :-D


23
Tommy 30. 07. 2007 19:12

počasí je opravdu kotel universální téma.je dobré ho použít pro zahřátí,aby se člověk zbavil stresu.navíc na tom není v podstatě nic k vymýšlení,což je super.


24
Shimon 30. 07. 2007 19:40

Vsadím se, že většina lidí tyto metody nejen zná, ale i používá, a to aniž by v nich viděli nějaký systém. Těď, když můžeme postupovat chladně a systematicky podle záchytných bodů, snadno překonáme mlčení v přítomnosti nějaké KOČKY!!

Musím ovšem souhlasit, že už bych rád vyzkoušel nějakou hravou 3+ metodu ;-).

Reakce na komentář: prostě já #27Načítám náhled komentáře...

25
ales 31. 07. 2007 23:22

Reakce na Mishana #19Načítám náhled komentáře...: záleží na tom jak budeš oslovovat "ahoj, kam jedeš" vyzní jako bys potkal kamarádku a i ona se stydět nebude. V tiché narvané tramvaji "čau sem franta, chceš se se mnou seznámit..??" holka by asi rudla studem a někteří lidé by se asi pobavili.. hlučnější prostředky s menším počtem lidí jsou v pohodě


26
prostě já 03. 08. 2007 16:56

Reakce na Mishana #19Načítám náhled komentáře...:
Noo, zkus to třeba v šalině, tam je někdy takovej randál, že neslyšíš vlastního slova, natož, aby tě lsyžel někdo jiný :-D
Mě se taky lépe oslovuje holka, která je někde prakticky sama a čeká třeba na bus…
Hlavně mě tolik všechno neruší.
Mě totiž dokáže nějaká obyčejná maličkost dost vyrušit.
Počínaje průchodam skupinky lidí, přes přejezd hlučné motorky nebo auta… o sanitce ani nemluvím :-D
To pak vždycky zapomenu, co jsem chtěl říct.
Já prostě na některé věci potřebuji klid, páč mě jinak všechno znervózňuje.


27
prostě já 03. 08. 2007 17:03

Reakce na Shimon #24Načítám náhled komentáře...:
Já mám proti té metodě s počasím trošku averzi, protože naše prababička o tom mluví pořád a pořád. To je furt "Bude pršet?"
a za chvilku znovu. Kdo to má pořád poslouchat…

No a s mlčením v blízkosti nějaké kočky problém
nemám, protože máme doma kocoura a tak mám s kým trénovat :-D
Zatím ahoj a zdravím všechny ;-)


28
Alangor 08. 08. 2007 11:31

Pokud muzu tady vsem co si chteji zlepsit konverzacni temata doporucuji zacit cvicit na internetovych seznamkach ( tim nemyslim nekoho balit jen koverzovat ) zaprvy to mate daleko lehci kvuli tomu ze to neni vylozene osobni rozhovor za druhe vas protejsek se s cizima lidma moc vybavovat nechce a tak je jen na vas jak konverzaci zacit a hlavne ji udrzet aby na ni druhy porad reagoval jak rikam jako trenink vyborne a osobni setkani je potom vetsinou daleko lehci diky tomu ze konverzacni temata mate jiz zazita odjinud vim z vlastni zkusenosti
tak se vsichni mejte


29
Jordan(18) 01. 09. 2007 15:54

Mohli by ste mi pls poradit (sry, že to píšu sem, ale nejde se mi zaregistrovat na foru) co by jsem měl napsat holce kterou chci pozvat do kina, aby to vyznělo co nejlíp? Díky moc za rady :-)

Reakce na komentář: Jenda #30Načítám náhled komentáře...

30
Jenda 12. 09. 2007 14:47

Reakce na Jordan(18) #29Načítám náhled komentáře...: ¨ Teda ty máš problémy :-D Já jí normálně napsal:Ahoj šla bysi se mnou do kina?Dávaj skvělej film Transformers :-)Pak se mě jen zeptala o čem to je a jí řek že o robotech.Konec…šla a ješte mi děkovala, že jsem jí tam vzal :-D


31
Lada 25. 09. 2007 18:36

U těch obecných by mohlo být více příkladů :-D


32
slide 26. 09. 2007 19:13

Reakce na Rodney #1Načítám náhled komentáře...: Je to paradox … ale I have the same problem ! Prostě když mi na ní záleží tak sem guma :-D


33
skritek 18. 12. 2007 21:15

To je super, ale práce/škola neni zrovna dobre tema. Kdyz cloveka znate uz par dni, zjistite, ze skola a prace jsou porad stejne plky dokola – proste stereotyp. Daleko vetsi problem je, dle meho nazoru, prijit na nejake tema, kdyz uz cloveka znate moc dobre, vite, co dela kazdy den, najit pak nejake tema pro uvolneni a zprijemneni atmosfery muze byt docela problem, co Quarku?

Co kdyz je treba zmenit zpusob komunikace? S kamaradem se treba da pobavit i o pocasi.

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.