QARK.net — Emoční manipulace se slovy - 1. díl
Emoční manipulace se slovy - 1. díl

Emoční manipulace se slovy – 1. díl

Úroveň 3 plus a vyšší

Za svůj život jsme si vytvořili citovou vazbu k mnoha věcem a událostem, které nás obklopují, a tyto pocity v nás lze opětovně vyvolat. Stačí použít vhodné slovo, které máme spojené s nějakým zážitkem (ať už kladným či záporným). Například „zubař“ představuje většinou něco nepříjemného, na co se netěšíme, naopak „dovolená“ navozuje pocity opačné.

Pokud tedy s někým komunikujete, můžete vhodnými slovy manipulovat s jeho náladou. Problém však může nastat tehdy, když má daný člověk k použitým slovům přiřazenou jinačí citovou vazbu, než předpokládáme. „Zubař“ je jeho dobrý přítel, na „dovolené“ ho okradli, atd. Výhodné je proto naučit se manipulovat se slovy tak, abychom pocity přiřazené k různým slovům měnili u druhých podle svého, bez závislosti na tom, jaký postoj k těmto slovům (právě nyní) tito lidé mají.


Vzhledem k tomu, že lidé (a hlavně skupiny lidí!) obecně častěji posuzují ostatní podle svých pocitů, než podle toho, co říkají, je vyvolaný pocit mnohdy silnějším argumentem, než fakta. Pocity totiž bereme jako svoje vlastní, kdežto k faktům nemáme žádnou podobnou vazbu a tak je často potlačujeme právě na úkor vlastních (a nebo předsunutých) pocitů.


Z tohoto důvodu naletí starší lidé nejlépe podvodníkům v saku, nebo těm, kteří vzbuzují soucit – protože mají zafixováno, že sako znamená slušného člověka (a takovým se věří) a vyvolaný soucit vyjadřuje bezbrannost druhého (a takovým se pomáhá).

Představíte-li ve společnosti člověka, který bude mluvit vulgárně a nebo se tak chovat, ostatní o něm nikdy neprohlásí, že je inteligentní, byť by se jednalo o nejinteligentnějšího člověka na světě. Negativní pocit z jeho chování přebije jakékoliv jeho kvality.

Skvělým příkladem za všechny jsou však „baťovské“ ceny. Cena tři tisíce devět set devadesát devět korun (3999) budí dojem, že je o mnoho levnější než čtyři tisíce (4000) a o ještě větší kus levnější, než čtyři tisíce jedna koruna (4001). Pochopitelně v dnešní době jsou takové ceny už „ohrané“, ale dřív sklízely slušný úspěch právě díky tomu, že u lidí vyvolávali dojem značné levnosti (v tomto případě se mohlo zdát 3999 levnější až o tisíc korun, oproti 4000 – přestože fakta byla jasná a na zaplacení jste si nesli v peněžence v obou případech čtyři tisícovky).


Právě při převedení „baťovských“ cen na slovní prezentaci, si můžeme vychutnat nejen rozmanitost jazyka, ale také si ukázat, jak na nás daná vyjádření působí.

Schválně se zamyslete, jaký popis cen byste zvolili pro člověka, kterému chcete daný výrobek prodat a pro člověka, kterému chcete věc spíše vymluvit.


Výrobek za cenu: 3999 Kč:

  • Nestojí ani čtyři tisícovky,
  • stojí necelé čtyři tisíce,
  • za pouhé tři tisíce a devět set devadesát devět korun je váš,
  • je za čtyři tisíce bez koruny,
  • stojí pod čtyři tisíce,
  • má menší hodnotu, než čtyři tisícovky,
  • je za pro vás za cenu mezi třemi až čtyřmi tisíci,
  • stojí skoro čtyři tisíce.

Jak vidíte, lze i jednoduchou situaci popsat mnoha různými způsoby! Ovšem stále pracujeme jen s pocity, které si druhý člověk za svůj život ke slovům přiřadil sám. A to opravdu mnohdy nestačí. Navíc jednotlivé odchylky mohou být příliš jemné a druhý člověk v nich nemusí poznat rozdíl. Přejdeme proto konečně náplni tohoto článku a ukážeme si manipulaci s emočním významem slov, podle našeho záměru.

Ke všem slovům, která máme nějak emociálně propojená, lze mít vztah kladný, neutrální nebo záporný – to není žádná novinka. Ovšem při emoční manipulaci je tento vztah zcela měnitelný, protože právě prožívané emoce stavíme nad zkušenosti (fakta). Krásně je to vidět na příkladu s počasím, z minulého článku:


„To je dneska příšerné vedro.“ × „Dneska je krásně teplo.“
„Už je zase hnusně a prší.“ × „Konečně zapršelo.“


Přestože máme dopředu daný postoj k tématu, budeme následně reagovat právě v tom duchu, jaký se nám nabízí volbou slov. Pokud bychom něco takového použili na druhého člověka a on by se snažil bojovat za svoji „pravdu“, stačí vhodně křížově manipulovat s emocemi – jeho záporným nastavovat kladný obraz a naopak – a opět výsledek kopíruje náš původní záměr. Zkusme si příklad s deštěm.


Někdo: „Už je zase hnusně a prší.“ (negativní)
My: „Prosím vám, vždyť je to super, že konečně zapršelo, už to bylo potřeba.“(pokus o přetypování na kladné)
Někdo: „Kdyby vám pršelo do baráku jako mně, tak byste mluvil jinak.“ (negativní emoce, zkušenost, fakta)
My: „No jo, ale kdyby nebylo takové sucho a pořádně pršelo, byla by lepší úroda a levnější potraviny. Takhle zemědělci nemají pomalu, co sklízet. Bojím se pomyslet, o kolik se bude kvůli těmto vedrům zase zdražovat.“ (pozitivní přetypování negativní zkušenosti s deštěm)


Vlastní negativní zkušenost se zatékáním do baráku, spojená s deštěm, je nyní vytlačena příjemnějším pocitem levnějších (nezdražených) potravin. Teplé počasí (v podtextu) na druhé straně získalo záporné body.

Všimněte si také, že kladného vyznění věty bylo dosaženo použitím záporných symbolů v textu (nyní je horší úroda, zemědělci nemají co sklízet, zdražování), kterým jsme však dali výsledný kladný význam. Záporné symboly (slova) totiž šly lépe v duchu nynějšího negativního postoje druhého člověka (zatéká mu do baráku) a proto s jeho náladou navázaly lepší spojení, po kterém se plynule sklouznul (byl manipulován) do pozitivnějšího rozpoložení. Pokud bychom totiž použili jen pozitivní symboly, nemuselo by dojít ke spojení, ale vznikala by propast. Jeden člověk by se rozplýval nad deštěm („To je skvělé jak prší, aspoň se všechno zalije.“) a druhý mluvil o zatékání – a navzájem by se od sebe jen vzdalovali.


Opačný příklad:

„Kéž bych tak vyhrál ve Sportce, těch padesát milionů by se mi hodilo!“ (zcela pozitivní přesvědčení)
„Jasně a za chvilku máš na krku mafii, všichni tvoji známí chtějí od tebe nenávratně půjčit a ty se, místo užívání si peněz, bojíš vystrčit paty z baráku. Jo dneska je holt taková doba.“ (krásně negativní pojetí, které nenechá klidným ani zarputilého optimistu)


Pro dosažení nepříjemných pocitů jsme použili následující symboly a zabarvili je ve značně záporném duchu:


mafie – bezmoc, strach o sebe a rodinu
známí × nenávratně půjčit – nulové zázemí, není komu věřit
taková doba – vzbuzuje pocit, že není šance se proti tomu postavit


Nyní můžete namítnout, že daná slova a slovní spojení vyjadřují negativní emoce, aniž bychom se museli snažit a jakékoliv přetypování stejně nehrozí. Ale to se pletete. Zkuste si podat celou situaci s podobnými slovy tak, abyste dosáhli opačného výsledku:


„S takovýma prachama bys byl za vodou, to by ti i mafie říkala pane. A všichni tvoji rádoby známí, co na tebe teďka kašlou, by lezli s prosíkem po zemi, abys jim půjčil – a nejlépe nenávratně. To by byla legrace. Byl bys jako král. Jo dneska je holt taková doba, kdo má prachy, má cokoliv si zamane.“



A to je pro dnešek všechno. Pokračovat budeme ve druhé části, kde si mimo jiné ukážeme, kdy a na koho emoční manipulace nejlépe působí, řekneme si více o síle pozitivních a negativních emocí a probereme si příklady s ovlivňováním skupiny lidí.

Kdy druhá část vyjde zatím nevím, ale předpokládám, že bude k dispozici tak do 14 dní.



Související články:
Qark | 05. 08. 2007 13:28 | Komentáře: 26 | ::Komunikační triky


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
Jan 05. 08. 2007 15:03

Super clanek Qarku…poznavam ze komunikovat je zabava a jak pozmenim vetu, tak zmenim cely rozhovor a muzu ho menit podle nalady.


2
Peca 05. 08. 2007 18:11

Vynikající článek, opět pěkné zabrousení do psychologie, jen tak dál…


3
Vojta 05. 08. 2007 18:45

Tyhle články sou fakt dobrý :-D. Už se těšim až je vyskoušim v praxi. Jen tak dál!!


4
StaNov 05. 08. 2007 20:04

Filozofie, co do nás tlačej ve škole je na hovno. Je to snůška poznatků tisíc let starých pánů. Ono stačí koukat okolo sebe a filozof může být z každého z nás. Ovšem nikdo nikdy nepřekoná velkého Qarka. Jen tak dál! ;-)


5
Jiraiya 05. 08. 2007 22:19

Moc pěknej a užitečnej článek… :-) Samá pravda,jen mám problém s tím že člověk nad tím musí při rozhovoru moc přemýšlet,nevím jak si to zažít tak aby jsem lidi ovlivňoval automaticky a ne že budu vymejšlet co se na koho hodí a kdy mám jaký slovíčko vyměnit nebo postavit někam jinam ve větě… :-)

Reakce na komentář: Bobo #7Načítám náhled komentáře...

6
mibrt 05. 08. 2007 22:36

Jsem obchdoník a tvé články mi příjdou hodně vhod, díky ti za ně :-)


7
Bobo 05. 08. 2007 23:56

Reakce na Jiraiya #5Načítám náhled komentáře...: To treba len uviesť do praxe a uvidíš, že po nejakej dobe budeš komunikovať takto s ľuďmi bez rozmýšľania. Treba len sledovať ich pocity a reagovať na ne. Keď nevýjde jeden argument, treba skúsiť niečo iné. Argumenty ľudí sa stále opakujú a tak po čase budeš vedieť, čo platí na ten ktorý tip človeka. To máš také isté, ako keď sa učíš šoférovať auto. Musíš nad tým najprv rozmýšlať, kde čo stlačiť, komu dať prednosť na križovatke, ale po čase sa to všetko naučíš a robíš veci automaticky.


8
Tomas 05. 08. 2007 23:57

Lol, ako to znie… nestoji ani 4000sk.. ale iba 3999sk ! nuz ale je to tak.. na ludi to plati…


9
Hozajs 06. 08. 2007 10:14

teda promiň, ale minule mi to přišlo lepší . . .
i když ten příklad s 3999 byl pěknej!


10
zidrafak 07. 08. 2007 16:55

Qarku tvoje clanky jsou povetsinou moc dobry, ale tenhle se mi zda spis jako kostra a schrnuti docela znamich informaci (vetsina lidi to dela aniz by si to sama uvedomovala)nez publikovani nejakych prekvapivich. Doufam ze to napravis druhou casti.
Jinak hodne dobryho pocasi (jestli chces at klidne prsi)


11
zidrafak 07. 08. 2007 16:58

Jeste promin ze nepisu diakritikou ale pisu tohle z Bulharska a nejsou zde na cestinu stavene klavesnice :-)


12
Klea 07. 08. 2007 20:46

Také jsem se těšila na něco zajímavějšího a méně "okoukaného"…


13
Shimon 07. 08. 2007 22:21

Když jsme u toho jaká je doba… na 3999 už dnes nikoho nechytíš. Já když vydim cenu překypující devítkami, hned čekám podraz. dobrá cena je 3850. Vypadá férově ale rozdíl je minimální.


14
Bugsen 08. 08. 2007 20:30

Zda se mi, ze nekteri z vas se chytli prikladu, ale nekoukaj vic na vyznam a smysl clanku, jako celku.Kazdopadne clanek je velmi slusnej ;-)


15
barth 09. 08. 2007 10:54

uroven 3+ a už mam co dělat :-D
pěkněj článek-to se musí nechat
btw.qarku existuje nějaká nejvyšší úroveň?


16
Janina 10. 08. 2007 11:36

Není to špatné. Pro lidi co kapku vnímají okolí to není žádná novinka.


17
Enti 10. 08. 2007 14:23

Ahoj, Qarku nehodlas napsat jeste jednu knihu? ;-)


18
Nikka 10. 08. 2007 14:32

No celkala bych neco lepsiho ale tak treba se dockam. :-)


19
Majez 15. 08. 2007 10:18

Naše firma za tyhle moudra na školeních vyhazuje statisíce
A Qark to zvládne na jendnu A4, dobráá práce jen tak dál


20
káča 16. 08. 2007 17:17

Při čtení tvého článku jsem si uvědomila, že při rozhovoru s někým se chovám úplně stejně. Když mám náladu se bavit o pozitivních věcech, tak se snažim převést rozhovor na něco mnohem pozitivnějšího. Vždycky se na něčem špatném snažim najít něco dobrého a naopak. A taky jsem si všimla, že stejné způsoby používají díleři, když chtěj prodat nějký produkt. Je to vždycky jen o tom jak to podaj. A mi jim na to skočíme nebo ne.


21
mortal roflcopter 17. 08. 2007 21:35

fpohode studujes NLP a podobne veci abo len kukas Derrena Browna? :b


22
Marťas 19. 08. 2007 01:19

Je sice pěkné že jsi si dal takovou práci s tímto článkem, ale mě fakt nebaví s nekým si povídat a věechno si důkladne promýšlet dopředu, řídit konverzaci správným směrem a manupolovat s lidmi, já jsem upřímný, impulzivní člověk a tohle celkem neberu. Tuhle schopnost dokáži na lidech okamžitě poznat a nenechám se již dále ovlivňovat. Obvykle když mám blbou náladu tak se mi nechce někoho rozesmívat a navazovat nějaké pozitivní kontakty s okolním světem, ale zase když se mi chce tak to dělám zcela nevědomě. Myslím si že je to nepřirozené takhle oblbovat lidi je to dobré jen pro nějaké podvodníky, pro které je tohle otázka úspěchu.

Reakce na komentář: foxikk #23Načítám náhled komentáře...

23
foxikk 23. 08. 2007 18:32

Reakce na Marťas #22Načítám náhled komentáře...:
Exitujou dva typy lidé..jedni jsou víc intuitivní a nemusí nic takovýho číst.. a pokud čtou, tak to hodně kitizujou, protože jim příjde popsané chování jako samozřejmost.. ale zase pokulhávají v jiných oblastech. Druzí jsou logičtější typy a jim se tyto rady hodí.
V článku s neříká že když máš smutnou náladu, tak máš rozesmívat lidi..ale sou lidi, co mají dobrou náladu, ale neví jak ostatní rozesmát.
Mně se článek líbí.


24
Luboš 03. 09. 2007 17:15

no prostě před Qarkem smekám :-) mám tim na mysli všechny jeho články…


25
Bloodywitch 12. 09. 2007 14:50

když tohle někdo zná, je sranda si s někým povídat a pozorovat jak reaguje. už se těším na další článek!


26
ligy 22. 09. 2007 23:04

za pouhé tři tisíce a devět set devadesát devět korun je váš

tak tuhle odpověď bych zvolil a je to jediná podle mě, která je z nich nejlepší, nebo ne qarku? :-)

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.