QARK.net — Emoční manipulace se slovy - 2. díl
Emoční manipulace se slovy - 2. díl

Emoční manipulace se slovy – 2. díl

Úroveň 3 plus a vyšší

V předchozím díle jsme tak trošku obecněji nakousli argumentaci pomocí emoční manipulace se slovy a ukázali jsme si, že opravdu záleží na tom, jak cokoliv podáme a jaké emoce svými větami dokážeme vyvolávat – což jsem vám ihned předvedl na několika příkladech. Dneska půjdeme trošku dál. Nebudeme už mluvit o nějakém obyčejném počasí s jednotlivci, ale budeme se snažit přímo ovlivňovat skupinu lidí. Skupiny lidí jsou totiž lépe emočně manipulovatelné, než konkrétní jedinci.


Které emoce jsou silnější?

Jednoduchá otázka a jednoduchá odpověď: silnější jsou emoce negativní. Správně zvolená argumentace, s negativními emocemi ve sdělení, vždy přebije původní optimistický pohled. Pokud tedy chcete měnit emotivní vyznění rozhovoru z kladného na záporné, půjde to lehce vhodně zvolenými negativními symboly (slovy), ovšem opačný přestup od negativních emocí k pozitivním lze správně provést pouze s mezikrokem. Ukážeme si to na následujícím příkladě:


Představte si, že jdete po ulici a vidíte holohlavého kluka, který má na tričku tento symbol:


Tématický obrázek k článku

Co si o něm pomyslíte? Zamyslete se teď na chvilku, jaký tento symbol ve vás budí pocit a jaké myšlenky ve vás podněcuje. Klidně si zavřete oči a představte si jej přímo na tričku nějakého kluka a popusťte svoji fantazii na plné obrátky.


Předpokládám, že vaše pocity nebudou příliš pozitivní, spíše naopak. Navíc jistě budete souhlasit, že se tento člověk dopouští nošením zobrazeného hákového kříže na tričku trestného činu, protože propagace nacizmu je u nás zákonem zakázaná.

Jenže pokud jste nyní se mnou souhlasili, tak jste se nechali pouze krásně zmanipulovat. Daný symbol je totiž levotočivý a v buddhizmu značí lásku a milosrdenství, kdežto nacistický hákový kříž je pravotočivý! Daná manipulace byla od začátku umocněna představou kluka s holou hlavou, která vás, bez ohledu na fakta, navedla k přesvědčení, že se jedná o známý hákový kříž. V tomto případě za vás tedy rozhodovaly emoce a schopnost přemýšlet o symbolu byla zatlačena do pozadí.

Pokud jste se nenachytali, gratuluji. Ovšem, hned vám ukážu, že to na věci nic nemění. Svůj názor byste pravděpodobně nezvládli veřejně obhájit před více, takto zmanipulovanými, lidmi.


Představte si, že stojím před skupinou lidí (muži a ženy různého věku i vzdělání) a hovořím o tom, že se tento symbol v České republice objevil na hračkách pro děti (konkrétně prstýncích [1]), které se běžně prodávaly v obchodě a byly tak dostupné všem. Nezapomenu pochopitelně dodat, že jde o symbol značící utrpení miliónů lidí a spravedlivě se rozhořčím, že nějaký prodejce toto mohl dokonce klidně nabízet i jejich dětem!

Tímto si brzy lehce získám dav. Každý si představí, že „ta hrůza“ mohla být v rukou jeho dětí a dav brzy nebude mít daleko k zlynčování výrobce a dodavatele této hračky. Jenže náhle se jednomu z davu rozbřeskne v hlavě, postaví se a vpálí mi do tváře fakt, že je to blbost, protože se nejedná o nacistický symbol, jelikož ten byl pravotočivý.

Jaký to bude mít dopad na zmanipulovanou skupinu? Inu žádný. Jeho argumentace, založená na faktech, a snažící se zvrátit negativní náladu, nedokáže získat celou skupinu. Navíc jej bez problémů mohu lehce rozsekat. Já si totiž rozvášnil dav negativně a nějaký cizí člověk nemá šanci mě touto (chybnou) argumentací přebít. Mně totiž stačí, oponovat mu čímkoliv v předchozím negativně zapáleném duchu (například: „Ale to jsou kecy! Je jedno jak to otočíš, ale pořád je to stejné. Vraždění, genocida, mučení. Všichni víme, o co jde! Takové symboly nepatří do rukou našim dětem!“) a mám opět celý dav – bez ohledu na to, že vlastně plácám nesmysly.

Už vidíte, jakou sílu má emoční manipulace?


Nutno dodat, že oponent neuspěl, protože komunikaci vůbec nerozuměl a tak udělal dvě základní tragické chyby. Zaprvé zapomněl na to, že mnou vyvolané negativní emoce jsou silnější a proto přebijí jeho pozitivní fakta, tudíž vynechal mezikrok (o kterém jsme mluvili minule). No a zadruhé se pohřbil tím, že argumentoval pouze proti mně a ne proti celé skupině!

Tohle si dobře zapamatujte: NIKDY při skupinové emoční manipulaci nepracujte jen s jedním člověkem (s mluvčím), ale hovořte vždy přímo ke skupině. (Kdy se tohle konečně naučí naši politici? Protože jejich současným debatám, připomínajícím kohoutí zápasy, se musím smát. Místo aby mluvili k lidem, bojují proti sobě navzájem. To je naprosto školácká a fatální chyba, kterou brzy blíže rozeberu v nějakém dalším pokračování seriálu o komunikaci. Ale teď zase zpět k tématu :-D)


Jak tedy na věc? No schválně, zkuste se zamyslet, jak byste si získali dav. Jak už jsem napsal, nejde to bez mezikroku. Takže musíte nejprve krátce jít s proudem, než uděláte dostatečně silný vír, který otočí celou rozbouřenou řeku. V první řadě je ale potřeba na sebe vztáhnout pozornost. Pro co největší efekt je vhodné navodit pocit souznění a jít v první řade s negativně naladěným proudem:


„Ano, máte naprostou pravdu! Ty hnusné, nacistické symboly nepatří do rukou našich dětí!“


Nyní jste si získali dav a můžete s ním pracovat už podle sebe:


„Jenže já věřím, že každý inteligentní člověk pozná, že tento symbol není nacistický hákový kříž, protože ten přece směřuje doprava! Takže nám tu laskavě nevykládejte pohádky a nedělejte z nás hlupáky. Zkuste si raději dostudovat něco o symbolech a historii…“


Případně verze druhá:


„Každopádně prstýnek s tímto symbolem bych klidně svému dítěti s chutí koupil, protože nejde o žádný nacistický hákový kříž, jak se nám tu snažíte podsunout. Jen se lidi podívejte! Tento člověk se nám snaží záměrně lhát! Vidíte, tento symbol směřuje doleva, zatímco nacistický symbol směřoval doprava! Nenechte ze sebe dělat hlupáky a …(cokoliv dalšího)“


Tento příklad krásně odráží práci s davem lidí a tokem jejich emocí. Přesto uznávám, že mohl být pro mnohé z vás extrémní a mohli jste mít pocit, že nemůže nikdy nastat. Ale podívejte se někdy na zprávy či politickou diskuzi s otevřenýma očima. Uvidíte sami, jak lehce dokážete souhlasit i s naprostými nesmysly, jen když vám je někdo trošku jinak podá a když se druhému podaří vás zahrnout do celé skupiny.


Jak by fungoval příklad opačný, tj. z pozitivního naladění strhnout skupinu na negativní, si můžeme hned ukázat:


„Na našem sídlišti jsme vybudovali nový park pro vaše děti, které ke svému vyžití mají nyní k dispozici velké množství houpaček, průlezek a nádherné pískoviště.“ – pozitivní naladění.

„A jakým způsobem jste se postarali o to, aby naše děti nenacházely v pískovišti psí výkaly a hlavně pohozené injekční stříkačky, které jim mohou ublížit a nakazit je nějakou nebezpečnou nemocí? Nebylo by to poprvé, co se něco takového stalo a já rozhodně nehodlám vystavovat svoje dítě takovému nebezpečí!“ – strhnutí davu na svoji, ničím nepodloženou, negativní notu.


(Mimochodem, zvládli byste se proti této cílené negativní manipulaci bránit a získat dav zpět na svoji pozitivní stranu? Zkuste si to! – třeba v komentářích.)



Snad se mi povedlo vám dneska ukázat, jak lehce může být každý člověk manipulován ve skupině. Mnoho lidí totiž nemá šanci si takovou manipulaci uvědomit, už díky emočnímu tlaku skupiny na jednotlivce, kvůli kterému je lehké se nechat bezhlavě strhnout. Nezáleží totiž na tom, jak jste jako jedinec silná a inteligentní osobnost. Záleží pouze na tom, jestli na svoji stranu dostanete více lidí, než váš oponent. A proto správně zvládnutá práce se skupinou pomocí emoční manipulace zaručuje v takovýchto situacích výhru.


Pravdu má vždy ten, který o ní přesvědčí toho druhého!

citace z vynikajícího filmu Děkujeme, že kouříte

Pokud vás emoční manipulace zaujala, tak vám prozradím, že ještě uvažuji o třetím pokračování, ve kterém se zaměřím na další lehce manipulovatelné lidi, pomocí emocí – ženy. Zatím jen to jen v přípravě, ale kdybyste měli zájem, sepsal bych pár příkladů ze života, kterak změnit význam slov tak, aby výsledek vašeho rozhovoru s nimi byl mnohem úspěšnější.


[1] Inspiroval jsem se jednou starší reportáží televize Nova, kde se stalo něco podobného.



Související články:
Qark | 21. 08. 2007 21:41 | Komentáře: 64 | ::Komunikační triky


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
Beduin 21. 08. 2007 22:40

Teda Qarku, tímhle jsi mě fakt dostal. Naprosto skvělý článek.


2
matejcik 21. 08. 2007 22:53

něco jako…

"no to máte pravdu, sídliště je plné feťáků, jeden aby se bál vyjít po setmění na ulici aby se mu něco nestalo (nastavíme představu feťák = kriminálník), policajti se tu neukážou jak je rok dlouhej (zaměřit pozornost někam úplně jinam)… Dobrý rodič aby se bál pustit dítě samotné ven! Ještě že tu máme to hřiště, tam aspoň budu mít svoje děcko pěkně na očích, navíc spousta dalších rodičů okolo, a nemusím mít strach že by se mu někde samotnému v průchodu něco stalo…"

Reakce na komentář: Mikey #19Načítám náhled komentáře..., Qark #25Načítám náhled komentáře...

3
Seeger 21. 08. 2007 22:56

Teda, i mě se ten článek líbí. A to víc než obvykle – tuhle informaci do komentářů nikdy nepíšu :-)

(K hovořícímu)Pane/paní, děkuji za Vaši poznámku a starost – je dobře, že se najde někdo, kdo se dívá věcem na zoubek. Teď a tady vás můžu ujistit, že se pískoviště budou na noc zakrývat a pravidelně kontrolovat. (K davu) Ale ani předchozí, mnohem hůř kontrolovatelná hřiště netrpěla žádnými z Vámi zmiňovaných neduhů, proto se obracím na všechny zdejší rodiče, aby neupírali kvůli nějakým nepodloženým obavám svým dětem radosti z hraní na novém, bezpečném hřišti. Jsem si jistý, že si tam užijí spoustu nerušené zábavy.

Reakce na komentář: Qark #25Načítám náhled komentáře...

4
Pjotr 21. 08. 2007 22:56

Výborné čítanie, ako vždy. Áno, stará (neviem koľko) múdrosť hovorí, že pokiaľ sa chceš zbaviť protivníka, súhlas s ním.

Reakce na komentář: MiSHAK #7Načítám náhled komentáře...

5
. 21. 08. 2007 23:10

To jsou ale kidy. Už vidím, jak hákovým křížem rozvášněným dav vtrhne do areálu výrobce/dodavatele a tam někoho zlynčuje. Už vidim, jak by prošli přes ochranku, která je btw ozbrojená. Fakt, každý z těch starostlivých rodičů bude riskovat, že konkrétně on dostane nakládačku a flastr. Blbě žvanit to jo, ale něco si risknout, to už ne.

Reakce na komentář: MiSHAK #7Načítám náhled komentáře..., RybaRak-WM #10Načítám náhled komentáře..., FError #29Načítám náhled komentáře...

6
jamboy 21. 08. 2007 23:29

docela dobrý článek ( jako vždycky že? :-D )
a jinak bych to zkusil takhle:
No v podstatě s vámi souhlasím a máte kus pravdy, především si ale myslím, že to, jestli se děti chovají slušně a obezřetně na novém hřišti, závisí především na výchově milujících rodičů a já věřím, že zde všichni svoje děti milujeme a snažíme se je vychovávat tak, aby z nich vyrostli slušní lidé. Proto je jasné, že když všichni přiložíme ruku k dílu a vysvětlíme dětem jak se mají na hřišti chovat a ještě jim sami půjdeme příkladem, tak zabráníme nebezpečí, které jste zde zmínil.

Reakce na komentář: Qark #25Načítám náhled komentáře...

7
MiSHAK 21. 08. 2007 23:36

Reakce na . #5Načítám náhled komentáře...: Většina ochranek v ČR je ozbrojena leda tak tomfou, tak vážně nevím jak by jste se chtěl bránit proti početní převaze emotivně reagujícího davu. Ochranka mimochodem většinou nemá zbraň, protože při napadení by se střílelo a ochranka by to schytala jako první.
Mimo to jsem nepochopil kontext Vašeho komentáře… A hnůj se pokud se dobře pamatuji kydá.

Reakce na Pjotr #4Načítám náhled komentáře...: Ano :-)


8
Amoondre 22. 08. 2007 00:49

Mna si nedokazal zmanipulovat, uz od zaciatku ked som videl symbol, mi bolo jasne kam toto vsetko smeruje ;-)

Reakce na komentář: King666 #11Načítám náhled komentáře...

9
znais 22. 08. 2007 01:48

Bravo, nadherny clanok, doteraz som tuto techniku pouzival len ako cierny humor.
Napr. Atentat na WTC vyrazne pomohol NY vdaka uvolneniu miesta v centre cim umozni architektonicky rozvoj jeho charakteru, kedze planovany pomnik bude takzvane "nekonvencny" co bude mat vplyv na novy, pozitivny vyvoj tvare mesta.
Vdaka za otvorenie oci :-)
Inac na treti diel sa velmi tesim ;-)


10
RybaRak-WM 22. 08. 2007 08:37

Reakce na . #5Načítám náhled komentáře...: na takovou krávovinu vlastě není co říct
jinak věc s tím černým symbolem bych děcku nekoupil ať to je levotočivé nebo pravotočivé


11
King666 22. 08. 2007 09:53

Reakce na Amoondre #8Načítám náhled komentáře...: A dokázal bys, když jsi od začátku vědel kam to směřuje, zmanipulovat i dav, který nemá to štěstí, že je tak inteligentní jako ty? :-D ;-) Myslím, že článek má informační hodnotu někde jinde a taktika v něm popsaná má velmi široké uplatnění… :-)


12
Vyhulmismas 22. 08. 2007 11:06

Skvěle napsaný članek :-) Jinak bych řekl, že Qark to bere spíš jako metaforu, jak snadno dokáží lidé podlehnout prvnímu dojmu a svým emocím a dojmům (holá hlava a kříž, i když obrácený = jasný zastánce nacizmu), než že by chtěl propagovat prodej prstýnků s levotočivým křížem. Ale jako příklad to posloužilo hodně výstižně.


13
Bugday 22. 08. 2007 11:44

"Zatím jen to jen v přípravě, ale kdybyste měli zájem, sepsal bych pár"
Zájem by určitě byl a bylo by moc fajn, kdybys to sepsal, vždyt by to mohlo pomnoct nám všem, co to čtem! ;-)


14
Vyhulmismas 22. 08. 2007 12:04

Ještě mě napadlo, že si přihřeju vlastní polívčičku :-P ba ne, kdysi jsem napsal jeden članek o manipulaci davu, obdobné téma jako tohle, tak by mě zajímali vaše názory, především ten Qarkův http://clean-mind.blogspot.com/2007/08/jeden-za-vechny-vihni-za-m.html


15
Shagodah 22. 08. 2007 15:32

A co třetí možnost, že ten holohlavý kluk je idiot a má to triko naruby? :-)


16
Peca 22. 08. 2007 16:38

Super ! Tenhle článek byl fakt moc dobrej, skvělé postřehy z psychologie… moc se těším na pokračování ! :-)
matejcik : super, mě bys přesvědčil, že pískoviště je OK i bez opatření :-D


17
Nitram 22. 08. 2007 19:30

Oukej, po chvilince premysleni jsem dospel k odpovedi, ke ktere qark vyzyval:
"Neni prece mozne, aby tu 24/7 nekdo stal a hlidkoval, jestli se tu nezacne motat nejaky fetak ci jestli tu nezacne kalet nejaky pes. Udelali jsme vse proto, abychom vasim detem zajistili prijemnejsi a zabavnejsi prostredi tady v parku/na sidlisti/kdekoliv a je jen na vas, rodice, abyste sve deti varovali pred vecmi jako jsou pohozene injekcni strikacky a rekli jim, ze jim muzou zpusobit osklive nemoci tak, aby to pochopily. Tenhle pan zrejme nechape, ze podstatna cast starosti o deti musi nalezet rodicum, mesto jim zajistilo prijemnejsi prostredi a dalo detem prostor, aby se mohly bavit."

Reakce na komentář: Mikey #19Načítám náhled komentáře..., Qark #25Načítám náhled komentáře...

18
Mikey 22. 08. 2007 20:05

Po delší době opět skutečně výborný článek. Skutečně to takto funguje.
Mimochodem, na mne emoční, nepodleožené argumenty vůbec nefungují (bohužel ale na většinu lidí ano). Podle mě je odolnost na ně přímo úměrná inteligenci a vzdělání.

Reakce na komentář: Waters #20Načítám náhled komentáře...

19
Mikey 22. 08. 2007 20:06

Reakce na matejcik #2Načítám náhled komentáře...: Výborně.
Reakce na Nitram #17Načítám náhled komentáře...: Úplně špatně.


20
Waters 22. 08. 2007 22:34

Reakce na Mikey #18Načítám náhled komentáře...:

Trocha sebevědomí nikdy neškodí, že? :-D


21
izmy 23. 08. 2007 00:30

Ze začátku mi bylo divný, co tady dělá takovej obrázek. Než jsme se dostal k textu, přečetl jsem si jeho alternativní text. :-D


22
Peca 23. 08. 2007 10:53

Podle mě davová psychóza funguje velmi dobře na naprostou většinu lidí. IQ kolektivu = IQ nejslabšího jedince děleno počtem jedinců v kolektivu :-D


23
Elimicin 23. 08. 2007 14:34

Na mě tyhle věci nefungujou, já sem většinou ten jeden co se nenechá zmanipulovat, pokouší se všem logicky vysvětlit svůj názor a štve ho že nad tím nikdo nechce zapřemýšlet.


24
ernie 23. 08. 2007 17:49

perfektný článok… už sa teším na ten tretí diel – kedy bude? :-).


25
Qark url 23. 08. 2007 18:13

Díky za účast, zkusím se ke každému pokusu trošku vyjádřit a rozebrat ho:

Reakce na matejcik #2Načítám náhled komentáře...: Skvělý začátek (po policajty), potom jsi se však špatně zaměřil na cíl. Uvědom si, že základní negativní emoce byly vyjádřeny jako: „Psí výkaly a injekční stříkačky.“ To jsi tohle ale potom nikde nezneutralizoval! Obhajobou jsi se odchýlil od hlavního tématu.
Přitom by potom stačilo jen dodat něco jako: „Pořád tu jen slyším o nebezpečných injekčních stříkačkách a dalších věcech. Ale kolik z vás se s tím setkalo na vlastní oči? Nenechte se hloupě manipulovat televizí! Vždyť máte vlastní rozum. Copak si vážně myslíte, že bychom tohle u nás dopustili. Víte jen, kolik stálo peněz vybudovat tento dětský park? Vždyť já mám taky děti a stejně jako vy pro ně chci jen to nejlepší!“

Reakce na Seeger #3Načítám náhled komentáře...: Jak jsem říkal, NIKDY nesmíš v takovém případě mluvit k jednotlivci. Tazatel vyšel z davu, tazatel vlastně dav zastupuje. Tím, že jsi promluvil přímo k němu, jsi mu umožnil argumentovat čímkoliv, v souladu s tím, jak si právě on získal dav. Jen si představ, že ti na každou tvoji další větu řekne něco jako „Ale to jsou kecy.“, „Lžete“, „To slyšíme pořád, ale skutek utek.“ – a už se z toho nevyhrabeš.
„Jsem si jistý, že si tam užijí spoustu nerušené zábavy.“ – dav nezajímá, co si myslíš TY! Musíš to podat pro celou skupinu trošku jinak: „Jen se tam běžte s dětmi podívat a uvidíte, že to stojí za to. Nenechte se odradit nějakými křiklouny a raději se běžte sami přesvědčit. Mohu vás ujistit, že s výsledkem budete spokojení.“
Ještě drobnost. Ta obhajoba směrem k davu na mě lehce působí jako odpověď politika, kterou lidi nemají rádi. Ovšem, kdyby jsi to trošku přepsal a dodal tam více rozhodnosti, měl bys šanci uspět.

Reakce na jamboy #6Načítám náhled komentáře...: Opět mluvíš k jednotlivci: „No v podstatě s vámi souhlasím a máte kus pravdy…“, ale zásadní chybu vidím v tvém útoku na základní lidské hodnoty. Vždyť ty těm rodičům vlastně nepřímo říkáš, že jsou špatní rodiče! „…jestli se děti chovají slušně a obezřetně na novém hřišti, závisí především na výchově milujících rodičů…“ To nikdy nedělej!!! Jen si zkus někdy zajít třeba v neděli do parku a ptát se maminek, jestli si myslí, že jsou dobré maminky. Co myslíš, že uslyšíš? :-D Výsledkem tvé argumentace bude uzavření se lidí do sebe a ty jsi dohrál. Nebudou tě poslouchat.

Reakce na Nitram #17Načítám náhled komentáře...: Tady vidím problém v přístupu. Jakmile budeš lidem jako státní zaměstnanec (nebo dejme tomu jako člověk, který vybudoval dětské hřiště) tvrdit, že není možné ochránit jejich děti, tak to nepochopí. Protože to šlo z jejich peněz a chtějí kvalitní výsledek. Dále opět nechtěně říkáš, že nejsou dobří rodiče: „podstatna cast starosti o deti musi nalezet rodicum“ – takto to nelze provést.
O využití podobných útoků bude taky článek, zatím je prozradím, že je lze provádět pouze se záporem (třeba nevyjádřeným): „Chcete mi copak tvrdit, že nejste dobří rodiče?“ Avšak rozhodně ne tak, jak jsi to řekl ty.

Každopádně díky za účast. Pokusy nebyly vůbec špatné, i přestože jsem k nim měl nějakou kritiku, měly náboj a směr.

Reakce na komentář: Peca #28Načítám náhled komentáře...

26
Rodney 23. 08. 2007 18:29

Qarku moc hezkej článek. :-) ale to ten obrazek na začátku je možné používat jo ? :-O


27
Larry Flynt 23. 08. 2007 19:02

O tomhle musím něco naštudovat, jsem na manipulaci celkem odolný, protože za většinou takovýchdle věcí hledám nějakou kulišárnu, avšak jeden můj kamarád mě vždycky a za všech okolností překecá, abych šel na pivo.. a někdy používá i docela drastické metody :-) A já nikdy neměl to srdce lhát jako on. Takže jsem jeho nesmyslným argumentům dycky podlehl.

Reakce na komentář: Tom #31Načítám náhled komentáře...

28
Peca 23. 08. 2007 21:20

Reakce na Qark #25Načítám náhled komentáře...: Studoval jsi někdy psychologii ?


29
FError 23. 08. 2007 22:47

Reakce na . #5Načítám náhled komentáře...: tečko (jak odvážná prezentace názoru s využitím maximální anonymity), ja je vidět, nevíš nic o davové psychóze. Pokud by rozbouřený dav šel do fabriky, žádná ochranka by je nezajímala. Jedině až by začla střílet. Když jsi v davu, nemyslíš jako jednotlivec. Uvědomuješ si tu masu kolem sebe a z toho, že možná dostaneš po čuni od těch dvou strážných strach nemáš. A dokud budeš součástí davu, nebudeš mít ani výčitky, protože za to co se stane může dav, ne ty jako jednotlivec. Je to velice anonymní, anonymnější, než sem napsat příspěvek.

Reakce na komentář: Peca #30Načítám náhled komentáře...

30
Peca 24. 08. 2007 15:47

Reakce na FError #29Načítám náhled komentáře...: Souhlas, je to nejspíš pozůstatek z doby, kdy pračlověk Janeček lovil mamuta, v tlupě se cítil bezpečně. Ostatně takových věcí je víc, třeba ten lepkavý povlak na myši (aby líp držel v ruce oštěp).


31
Tom 24. 08. 2007 19:27

Reakce na Larry Flynt #27Načítám náhled komentáře...: Přemlouvat člověka, aby šel na pivo, je asi tolik složité, jako balit holku, která se do tebe zamilovala :-D
Je to o tom, že do té hospody sám chceš, jen o tom nevíš, dokud ti to kamarád nevysvětlí. Nebo lépe, máš určitou motivaci, proč nejít (musíš se učit na zkoušky, nemáš prachy), ale s pomocí kamaráda-manipulátora získáš argumenty proti a pro sebe omluvu, abys mohl jít.
Tak by to aspoň mohlo fungovat u mě, čistá projekce :-P

Reakce na komentář: Larry Flynt #42Načítám náhled komentáře...

32
Peťo 25. 08. 2007 12:35

Fajn článok :-)


33
Quiark 26. 08. 2007 23:00

Podle mého názoru je tento článek jen další ukázkou dnešní zkažené doby. Každý se snaží ostatní manipulovat, nikdo není upřímný a nemluví od srdce. To, že to došlo tak daleko, že to jeden učí druhého je už opravdový extrém. V jakém světě to pak budou žít naše děti ? A kdo bude chtít žít podle vlastního přesvědčení, nikdy nebude mít v životě šanci. Musíme s tím něco udělat !

:-P

Reakce na komentář: Peťo #34Načítám náhled komentáře..., Qark #35Načítám náhled komentáře...

34
Peťo 26. 08. 2007 23:41

Reakce na Quiark #33Načítám náhled komentáře...: Možno máš pravdu…


35
Qark url 26. 08. 2007 23:59

Reakce na Quiark #33Načítám náhled komentáře...: Vzhledem k tomu, že se toto děje už od doby Vyhnání z Ráje, tak je trošku pozdě plakat nad rozlitým mlékem. Výhodnější je zapojit základní dar, který máme – a to je schopnost se přizpůsobit, která nám také umožňuje se zlepšovat a vyvíjet. Bohužel lidé si raději zapláčou nad tím, co bylo včera, místo toho, aby řešili to, co se děje dnes.

Mimochodem, velmi zajímavý pokus o emoční manipulaci. Věta „Je další ukázkou dnešní zkažené doby“ – je vděčné téma, které se vždy špatně vyargumentuje, protože každý si pod zkažeností dnešní doby představuje něco jiného. Navíc hodně slabších lidí svádí od rozumného přemýšlení. Přidáním „našich dětí“ jsi svůj komentář zvedl na ještě vyšší úroveň, protože mnoho lidí by muselo argumenty jít proti sobě (děti – útok na vlastní hodnoty). I další pokračování je velmi dobré, protože opět mluví k davu: „A kdo bude chtít žít podle vlastního přesvědčení“ a svádí negativní náladu: „nikdy nebude mít v životě šanci.“. Celé ukončeno apelací ke všem, která nabízí jasné východisko – vysvobození.

Gratuluji, velmi mě to zaujalo.

Reakce na komentář: Quiark #37Načítám náhled komentáře..., oak #38Načítám náhled komentáře...

36
theobromin 27. 08. 2007 13:38

Pokus s parkem: Já s vámi samořejmě souhlasím, že je nebezpečné, aby se děti mohly zranit o něco takového. Jenže každý správný rodič dává na své dítě pozor, atak se mu přece nemůže nic stát. A navíc máme ve městě dobré strážníky, kteří zabrání feťákům při vstupu do parku. O ty výkaly nemějte starost, vždyť v každém moderním parku jako je tento je psí záchod.

4Qark: je něco takovýho i v nové knížce?

Reakce na komentář: Qark #39Načítám náhled komentáře...

37
Quiark 27. 08. 2007 17:22

Reakce na Qark #35Načítám náhled komentáře...: :-) Díky za pochvalu :-)


38
oak 28. 08. 2007 17:02

Reakce na Qark #35Načítám náhled komentáře...: Já nevím ale já když jsem si přečetl Quiarkův příspěvek tak spíš, že bych si pomyslel něco ve smyslu:"Na tom co ten člověk říká, je něco pravdy, jsme opravdu zkažení", tak mě napadlo:"Ježiš další idiot, co má něco proti Qarkovi, nevyšel mu nějaký z jeho "návodů", tak si to tu ventiluje, proboha". Což samozřejmě nic nemění na tom, že je příspěvek dobře "manipulativně" formulován. Mě ale spíše překvapila moje reakce, nebo spíše fakt, že se někdo nechá tímhle ovlivnit(viz příspěvek 34). Jsem opravdu tak tvrdohlavý a neotevřený novým nápadům a pohledům na věc, nebo jsem těžce manipulovatelný, co myslíš Qarku? :-)

Reakce na komentář: Qark #39Načítám náhled komentáře...

39
Qark url 28. 08. 2007 17:53

Reakce na oak #38Načítám náhled komentáře...: Spíš pro stromy občas nevidíme les. Mě teda spolehlivě navedl Quiarkův poslední smajlík –  :-P
V ten moment mi došlo jak to bylo myšleno.

Reakce na theobromin #36Načítám náhled komentáře...: No já žádnou další novou knížku nechystám, tak nevím nevím :-D


40
Karlik 31. 08. 2007 18:58

zajímavý článek…napadlo mě že to hodně souvisí s českou mentalitou…opravdu je lehčí u nás strhnout lidi na negativní stranu, prtž už od mala jsme mnohem víc naučení negativnímu jednání a přemýšlení


41
J/R 31. 08. 2007 22:53

Pěknej článek. Akorát některý věci ohledně té svastiky moc nesedí. V budhismu hinduismu a dříve i u pohanů jsou používány oba druhy svastiky (levotočivá i pravotočivá) jako pozitviní symboly. Často se zobrazují dohromady kvůli symetrii. Čili se nedá říct že jedna je dobrá a druhá "zlá".
Fakt je, že nácci si pro svoje okultní šílenosti vybrali tu směřující doprava. Ovšem symbol, kterej je v článku, připomíná nacistickej hakenkreuz tou orientací našišato a tím, že je v kruhu, takže je skoro jedno, že směřuje vlevo. Ind by svastiku nakreslil jinak.


42
Larry Flynt 02. 09. 2007 03:01

Reakce na Tom #31Načítám náhled komentáře...: Ale ano, máš pravdu… ale ještě nikdy mi to nikdo takhle hezky a velmi přesně neosvětlil :-) Děkuju


43
Canaris 02. 09. 2007 13:26

No, já teda nevím, ten příklad se svastikou se mi zdá takový přitažený za vlasy. Kdyby šel po ulici borec a měl na tričku srp a kladivo, tak to nikomu divný nepříjde. A přitom je to jedno a to samý.
V odkazu je obrázek osobního znaku Wernera Vosse. A jenom tak na okraj, W. Voss byl Žid.


44
Gery 02. 09. 2007 16:37

Mno, nechci vypadat jako nafoukanec ale tohle není nic nového. Vypadá to sice jako póza ale hned jsem si všiml že je to klasická svastika, i kdyby byla pravotočivá tak to na věci stejně nic nemění(pokud není v bílém kruhu, na červeném plátně + pravotočivá, tam není o čem pochybovat) protože dříve je jako svůj symbol používala dokonce i americká armáda . Možná jsem opravdu jeden z mnoha protože možná náhoda tomu chtěla, že zrovna nedávno jsem si o svastikách něco četl. Prakticky všechny nacistické symboly jsou odněkud převzaté nebo ukradené a díky Hitlerovi se tak běžně používáné symboly dostali do podvědomí lidí jako symboly utrpení. Ale jinak s článkem naprosto souhlasím. Když jsem si na anglicky psaných stránkách o tom četl, zamýšlel jsem se podobně.


45
moretti 03. 09. 2007 03:00

ono šlo o to že nacisti dělali pokusy s nadpřirozenem…proto i hákáč…

a srp a kladivo sou pro mě přijatelnější než hákáč…


46
moretti 03. 09. 2007 03:01

jinak nikomu víru neupírám…ať si každej věří čemu chce…hlavně ať mě nenutí věřit jeho víře…


47
tcsh 30. 09. 2007 01:08

teda, já bych ten rozdíl pravotočivý X levotočivý neviděl i bez nějakých … manipulací s mým vnímáním toho obrázku … protože se častěji spojuje hákový kříž s nacismem než s buddhismem. To vypadá, jako by nás qark chtěl emočně zmanipulovat, abysme si mysleli, že to, že jsme si nevšimli, že je pravotočivý, je vliv jeho historky s holohlavým chlapcem :-) sice něco takovýho fungovat může, nicméně v tomto případě to myslím u většiny lidí nebude moc dobře fungovat, proto bud neví, že u nacistů byl pravotočivý, nebo si ho spojují s nacismem vžycky, i bez emoční manipulace … hm.


48
kofolka 14. 10. 2007 21:55

A co třeba (situace s parkem): Naprosto s Vámi souhlasím a i ostatní zodpovědní rodiče mi dají jistě za pravdu, že injekční stříkačky jsou velmi nebezpečné a pohled na psí výkaly jistě také není nic příjemného. Sama bych své děti na takovéto hřiště nepustila. Právě proto jsme naše nové hřiště vybavili plotem a pískoviště s poklopem… (bla bla vyjmenovala bych všechny výhody hřiště) Za takovýchto podmínek musí každý inteligentní člověk usoudit, že je hřiště pro naše děti naprosto bezpečné. Proto klidně můžete své dítě bez obav nechat hrát a přitom si třeba popovídat s kamarády. A to byl náš hlavní cíl – skloubení bezpečnosti se zábavou jak pro děti tak pro rodiče. :-D


49
Vrabecek 09. 11. 2007 13:40

Podle me to je jedno jestli je levo nebo pravotocivej…jednou je to hakovy kriz a ten maji lide spojeny s nacismem at uz je na jakoukoliv stranu.

Reakce na komentář: wenda #50Načítám náhled komentáře...

50
wenda 11. 11. 2007 01:00

Reakce na Vrabecek #49Načítám náhled komentáře...: nj ale to s tin krizem byla metafora-prirovnani… neberte to tak doslova…

situace s hristem:
Ano, jiste mate pravdu a jsem potesen ze jste si tuto zavaznou otazku uvedomili. Samozrejme stoprocentne nikdy nezabranime vyskytu injekcnich strikacek a psich vykalu, jak asi kazdy nezaujaty clovek uzna. To ale neznamena, za bychom se tim nezaobirali, naopak. Az se na hriste pujdete podivat, muzete se take presvedcit o pritomnosti bezpecnostnich kamer na verejnem osvetleni, a policejnich hlidek, ktere tudy budou prochazet. Bohuzel, tento problem nikdy zcela nezmizi, a proto Vas tu vsechny zadam abyste nam s timto pomohli a ne to hned zavrhovali. Pomoci nam muzete treba tim ze si budete vsimat podivnych lidi co se kolem budou potloukat, dale pak /bla bla bla/ doufam ze to spolecnymi silami dotahneme k dokonalosti. Ma jeste nekdo z Vas nejake otazky? :-)


51
inocencz 11. 11. 2007 22:28

Přesně tak! Vsichni ty fetaci a bezdomovci kteri se tady motaji a nechavaji valet smeti a dokonce i strikacky na hristich jeste stesti ze u naseho hriste na to mysleli a na vecer se zamyka. Kdyby mi ale nekdo takovej vlezl na hriste kdyz bych tam byl s deckem to bych s nim ale rychle vymetl no lidi nemam pravdu?!

Reakce na komentář: wenda #52Načítám náhled komentáře...

52
wenda 13. 11. 2007 21:28

Reakce na inocencz #51Načítám náhled komentáře...: nechci si hrat na qarka, ale na me to pusobi dojmem, ze jenom lidem rikas ze to je fakt v haji, ale nejaky reseni se v tom textu tak nejak utopi.. je to muj subjektivni nazor..


53
pandora 26. 11. 2007 07:59

jeste k tomu symbolu, ja bych sla na to mozna tak, ze bych se zeptala lidi: hele, neni to nejaky jiny symbol? kterym smerem se vlastne toci hakovy kriz? doprava nebo doleva? jee, ted si fakt nejsem jista, vi to nekdo? jakoze bych dala moznost lidem, at zacnou chytracit tim se vytrati negativni emoce… mozna :-)


54
tom-as 21. 02. 2008 02:02

tyo, ten film "Děkujeme, že kouříte" je fakt dost dobrej, vrele doporucuji i ja :-)


55
kojot 22. 02. 2008 05:15

Tak já bych zvolil tuhle nenásilnou defenzivu:
"Jsem potěšen, že jste tento problém připoměl, pane X. Abychom předešli zmíněným nepříjemnostem, najali jsme personál, který bude od raních hodin, tedy od otevření hřiště, pečovat o pořádek a plnou spokojenost dětí a jejich milujicích rodičů. Tito pracovníci vám budou samozřejmě také plně k službám i v jiných případech, každý z nich prošel podobným zdravotnickým kurzem, jaký obvykle podstupují záchranáří a budou pro případ úrazu či nehody opatřeni lékárničkami. Mimo jiné byly na sloupy veřejného osvětlení nainstalovány bezpečnostní kamery, které by měly potencionálního narušitele pořádku odradit a v nejhorším případě zaznamenat jeho konání, aby mohl být po zásluze potrestán. Jak tedy, vážění diváci, po návštěvě našeho hřiště jistě shledáte, není vůbec čeho se bát a vy si můžete se svými ratolestmi užívat klidných a bezstarostných chvil na našem hřišti."

Nemám pocit že by tam byly nějaké výraznější prvny emoční manipulace, je to jen logický argument který by měl splnit svůj účel :-)


56
DaFKo 22. 02. 2008 17:10

Ano, vím přesně jak se cítíte, mám děti a střikačky v pískovišti + bordel mi dělaly taky starosti, ale postupem času jsem zjistil že právě od toho jsou tady najmuté uklidové jednotky aby nedošlo střetu dítěte s stříkačkou + bordel.

Nevim teda jestly by to ztrhlo dav ale je to metoda kterou používam při prodeji říka se tomu cítíš, cítil, zjistil. Sorry za chyby

Reakce na komentář: kojot #57Načítám náhled komentáře...

57
kojot 26. 02. 2008 23:26

Reakce na DaFKo #56Načítám náhled komentáře...: nepřesvědčil jsi mě :-(


58
Kossai 18. 05. 2008 15:17

Zkus napsat nějakej článek o čtení textu. Jestli znáš ten obrázek. "Zkuste přečíst tento text." Zstkue pčířet ttneo txet. Mně se často stává, že narazím na slovo, kterému je velice podobné slovo, které používám častěji a tato dvě slova zaměním. Potom z toho může vyjít něco, co si radši nechci ve finále představovat.

A nakonec si zkuste přehodit klávesnici počítače a napsat způsobem, jakým jste zvyklí slovo "vyrušovat" y-z


59
19. 05. 2008 22:38

nooo,takové tričko mám!


60
07. 06. 2008 22:14

"NIKDY při skupinové emoční manipulaci nepracujte jen s jedním člověkem (s mluvčím), ale hovořte vždy přímo ke skupině. "
Nevim, ale my se ve skole ucili, ze se prave ma hovorit pouze s mluvcim, protoze kdyz je clovek v davu, dava mu to vetsi pocit bezpeci, sebevedomi a anonymity.

Reakce na komentář: Lostindream #62Načítám náhled komentáře...

61
4xon 07. 06. 2008 22:15

60. je ode me :-)


62
Lostindream 11. 06. 2008 02:26

Reakce na  #60Načítám náhled komentáře...: To můžeš udělat jen v případě, že jsi s davem za jedno a nechceš protiargumentovat (proti davu). Pokud však máš jiný názor, musíš si postupně přiklonit dav na svou stranu. Pokud začneš protiargumentovat hned, nemluvíš za dav, ale jen za sebe proti davu…


63
Jogín 04. 07. 2008 12:12

Ahoj,
je to vsechno zajimavy, nejspis se na dany tema podivam trochu vic :-) Hele, mohl bys mi prozradit, z ceho cerpas, Qarku? A dal se te chci zeptat, jestli jsi buddhismus, hinduismus apod. nabozensko.filozoficky smery studoval?

Dik


64
merlin 15. 08. 2008 17:04

Suprovej článek, napsal jsem si něco podobnýho na blog, ale jako pistel ještě musím hodně cvičit ;-)

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.