QARK.net — Naučte se správné prezentaci - cvičení
Naučte se správné prezentaci - cvičení

Naučte se správné prezentaci – cvičení

Karta

Nikdy v komunikaci nezapomínejte, že jste schopni své šance maximalizovat správným slovním podáním. Díky němu můžete pozornost ostatních různě odvádět, rozptýlit i zaměřovat jinam – čímž postupně získáváte výhody pro svůj plán.

Dnes si to ukážeme na malém cvičení s kartami. Nejprve ho já předvedu vám a potom ho vy můžete zkoušet na ostatních a zlepšovat se.


Mým cílem je vás nyní přesvědčit, abyste si vybrali kartu, kterou já sám chci. Pochopitelně je to úkol dosti těžký, jelikož na vás nemohu osobně působit, protože si sedíte v klidu u počítače, čtete si a máte mnoho času na rozmyšlenou. Z toho důvodu budu muset použít nějaký příběh, ve kterém sestavím slova tak, aby ve vás podvědomě vyvolala představu právě té karty, o kterou mi v závěru půjde. Tento příběh by měl být věrohodný, aby vás nějak zaujal, takže zkusím něco pravdivého ze života.

V příběhu jsem tučně zvýraznil slova a písmena, která na vás mají významněji podvědomě působit – ve slovním podání bych na ně kladl důraz.


Odmalička si rád hraju s kartami. Líbil se mi žolík, kanasta, prší i sedma, ale nejvíce mě uchvátila karetní kouzla. Vzpomínám si, že jsem jednou na základní škole, jako malý kluk, pomáhal vyklízet velmi starou a zaprášenou knihovnu s prožranýma knížkama od myší, které se vyhazovaly do kontejneru. Mezi těmito knížkami jsem našel jednu, poměrně zachovalou, která popisovala několik karetních triků. Schoval jsem si ji pod tričko a doma s chutí prostudoval. Záhy jsem ale zjistil, že to nejsou žádná ohromující a efektní zaklínadla, ale že je k těmto trikům potřeba dosti zručnosti. A protože jsem byl líné dítě, které chtělo všechno získat ihned a bez práce, naučil jsem se jen jeden nejlehčí kousek, který se jmenoval „Mizející dáma“, a zbytek pustil k vodě. S tímto trikem jsem pak slavil úspěchy na mnohých táborech a školách v přírodě, ale ze všeho nejdůležitější pro mě bylo poznání, že to, co ostatní mohou považovat za nadpřirozeno, je dáno pouze potřebnými znalostmi, zručností, dokonalou prezentací a správným provedením – a k tomu je potřeba vždy určitého cviku.


Tímto příběhem jsem vám vložil do hlavy konkrétní kartu, ke které se vás nyní pokusím navést tak, že na stole rozložím dvanáct jednohlavých listů dvou barev (červené srdce a zelené žaludy) a budu vás slovně instruovat.

Pod kartami jsou moje instrukce rozdělené po krocích (abyste nešvindlovali a nepodívali se hned na konec). Jakmile každý krok splníte, přesunete se na další odkazem „Další krok »“ (Poznámka: je nutné mít v prohlížeči zapnutý javascript):



Karty – k článku je potřeba zapnout si obrázky!

Krok 1/6: Vyberte si ze srdcových karet tu, která vás nyní nejvíce na první pohled upoutala. Nepřemýšlejte dlouho, ale snažte se jednat intuitivně. Prostě vyberte tu, kam vás to nejvíce táhne.

Cvičení pro vás

No schválně, jaké teď máte po vyzkoušení si této karetní manipulace pocity? Přemýšlíte nad tím, jak je to možné, že jsem to uhodl? Považujete to za velmi zajímavý kousek? V tom případě se mi to povedlo a moje prezentace, která měla za cíl odvést pozornost od základního faktu, byla úspěšná.

Už od začátku jsem se totiž snažil strhnout pozornost od toho, že jsou karty poskládané tak, že ať začnete na jakékoliv, tak po dodržení mých instrukcí musíte skončit na konkrétní jedné jediné. To proto jsem vám vyprávěl svůj příběh, to proto jsem v něm podtrhoval nějaká matoucí slova. Tohle všechno vás mělo zmást a odvést od snahy přemýšlet nad principem. Následně jsem v jednotlivých krocích opět strhával pozornost jinam tím, že jsem si hrál na intuici, tajemno a mluvil přímo k vám.

Pokud jste se nenachytali, je to buď tím, že jste něco podobného znali či předpokládali nebo faktem, že takto čtené na internetu to prostě není ono. Při manipulaci je totiž nejlepší osobní prezentace. (Každopádně gratuluji, protože právě pro vás je tento článek a cvičení primárně určeno!) Pokud máte teď pocit, že je tento trik průhledný, tak se pletete – jinak by jej totiž v nejrůznějších variacích stále nezkoušeli přední kouzelníci a manipulátoři na celém světě. Stačí si jen vzpomenout na nějakou show Davida Copperfielda a nebo přímo na Darrena Browna – Seance, odkud jsem si tento kousek s menší obměnou půjčil. Jen se podívejte, jak jim ti lidé zobou z ruky! A o to právě v tomto cvičení jde.


Vaším úkolem tudíž je, předvést tento trik před více lidmi a zkusit jej prezentovat tak, abyste dosáhli svého. Bude to pro vás velmi zajímavá zkušenost, protože se ve vás bude bít představa, že je to jasné a každý na to přijde jako vy, s tím, že je jen na vás a vašich schopnostech, jestli to kdokoliv prokoukne.

Vyzkoušejte a uvidíte sami, jak je to po prolomení vlastních počátečních obav jednoduché – obzvláště v kolektivu více lidí. Hlavně se nesmíte bát a nechat se ovlivnit myšlenkou, že když vy znáte podstatu a nebo jste přišli na princip, že to automaticky ví i všichni ostatní. Záleží totiž jen a pouze na vás samotných a na vaší správné prezentaci!

Qark | 28. 08. 2007 18:19 | Komentáře: 54 | ::Komunikační triky


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
squanto 28. 08. 2007 18:39

dobréé


2
DS 28. 08. 2007 18:51

trafil :-D…. niečo podobné som už videl, ale princíp "zmanipulovania" bol fakt v tom čo predvádzajúci hovoril (v tvojom prípade príbeh)


3
Peťo 28. 08. 2007 18:58

He, to s tým, že nech začnem kde chcem mi napadlo hneď ako som si všimol inštrukcie ku kartám, no nebol som si istý (princíp, ako pri hre "hádaj na aké číslo myslím – odpočítaj 5, pripočítaj 6…". Inak, opäť fajn článok


4
noname 28. 08. 2007 19:01

tak výjimečně jsem se nenachytal a tenhle princip mi byl úplně jasný (ale zrovna asi předevčírem jsem luštil něco podobného, takže mi to hned trklo)


5
Amoondre 28. 08. 2007 19:36

Tymto okuzloval Copperfield svojich divakov pri televiznych obrazovkach. Cista "matematika"


6
Timy 28. 08. 2007 19:37

"Ta karta si vás totiž vybrala ještě předtím, než jste prošli krokem 1."
To je pravda, protože já jsem si ji zvolil už hned na začátku :-).

Reakce na komentář: majez #17Načítám náhled komentáře...

7
deepnote 28. 08. 2007 20:34

Tohle je až moc známé. O jedno doprava, o jedno doleva, to už každý aspoň jednou viděl a ví o co jde. Věřím, že "naživo", před nějakejma napitejma párty-holkama by to prošlo, ale na webu, kam chodí nadržení nerdi to nefunguje.


8
Tomas 28. 08. 2007 21:09

Mě jsi nenachytal, jak jsi psal: ,,Mým cílem je vás nyní přesvědčit, abyste si vybrali kartu, kterou já sám chci." Okamžitě jsem začal tušit, že je v tom nějaký podvod už od začátku :-) (ale v tom mě taky napadlo, že to je právě ono – 
aby jsem v tom tušil podvod a tobě to vyšlo). Myslím že to nevyšlo právě proto, že jsem o tom moc přemýšlel. Kdyby jsme seděli oba u jednoho stolu a ty to na mě zkoušel tak se asi nachytám. Takto přes net to jde hodně těžko. Každopádně budu zkoušet :-)


9
Vyhulmismas 28. 08. 2007 21:32

Hezky trik :-)


10
David 28. 08. 2007 21:39

Asi jsem úplně blbej, ale nevyšlo mi to. Vybral jsem si srdcovýho krále, v čem je chyba? :-(

Reakce na komentář: David #11Načítám náhled komentáře..., mart #54Načítám náhled komentáře...

11
David 28. 08. 2007 21:43

Reakce na David #10Načítám náhled komentáře...: Aha, jsem blbej, špatně jsem pochopil "diagonálně" :-D


12
mara 28. 08. 2007 21:56

Hezký trik mě jsi, ale nenachytal … myslím že to bylo tím že jsi dal žaluduvé karty černobýlé a tak mě to hned došlo, ale kdyby byly normálně barevné tak to asi nepoznám.

Reakce na komentář: Qark #15Načítám náhled komentáře...

13
Tomas 28. 08. 2007 22:24

Ved v tom strednom riadku je len jedna srdcova karta, takze ina sa nedala ani zvolit… a vzdy sa dostaneme na stredny riadok lebo pojdeme diagonalne… tak to vzdy bude ona… :-P


14
oak 28. 08. 2007 23:55

jo je to hlavně tím barevným odlišením, pak je každýmu jasný, že pokyn "Vyberte nebližší žaludovou kartu vlevo/vpravo" svede všechny monžý výběry na jedinou kartu v řádku a pak už to je jasný prostě :-)

Reakce na komentář: Qark #15Načítám náhled komentáře...

15
Qark url 29. 08. 2007 00:08

Reakce na mara #12Načítám náhled komentáře...: ,Reakce na oak #14Načítám náhled komentáře...: Zajímavý postřeh, dal jsem tam teď teda všechny karty barevně. Uvidíme, jestli to bude lepší a nebude to lidi příliš mást.


16
Míra 29. 08. 2007 00:31

V televizi dávají Derena Browna (nevím jak se to přesně píše :-) A tam bylo něco hodně podobného, akorát místo karet použil 12 fotek lidí.
A taky jsem se dostal tam kam chtěl. Ten chlap je fakt dobrej a nejlepší je, když něco prozradí a vy zjistíte, že je to vlastně jednoduchý :-)


17
majez 29. 08. 2007 10:25

Reakce na Timy #6Načítám náhled komentáře...: Je to divné ale i já jsem si jí vybral hned na začátku

Reakce na komentář: Fido #34Načítám náhled komentáře...

18
zemi 29. 08. 2007 16:22

Mě to přišlo průhledný, protože když jsem postupoval podle instrukcí, tak sem ani jednou neměl na výběr a pokaždý mě to hodilo na jedinou možnou kartu…


19
Michal 29. 08. 2007 17:54

Taky jsem si výslednou kartu vybral už na začátku (a přesouváním jsem se na ni vrátil) – byl jsem z toho hodně paf a docela dlouho jsem přemýšlel nad principem… Nakonec mi došlo, že smyslem testu není navést na počátečně zvolenou kartu a šlo o náhodu, takže jsem už v klidu :-)


20
FNj 29. 08. 2007 21:58

Já jsem se tedy nenachytal. Opravdu, to, že člověk nemá, až na první krok, na výběr je dost evidentní. To by ani při sebelepší prezentaci u mne neobstálo.


21
barth 30. 08. 2007 00:45

presne sem si myslel ze to je ten druh ze at zacnes kdekoliv tak skoncis tam kde chce autor
uz sem to nekde videl myslim ze to byl deren


22
repro 30. 08. 2007 08:22

Krása 8-) hned to jdu vyzkoušet, opravdu fajn článek


23
Mikey 30. 08. 2007 11:04

Bohužel na mě nikdy podobné "tajemné" instrukce nefungovaly. Vždyť ten princip je naprosto průhledný…
To nemyslím kriticky ke Qarkovi, ale k podobným "kouzlům". Je jedno, jestli to dělá Copperfield, nějaký přední český kouzelník, nebo kdokoliv jiný. Vždyť je to všechno tak jasné…
A průhledné mi přijde i jakékoliv účelné odvádění pozornosti v reálném životě.
Na druhou stranu, na mnoho lidí to funguje. Ale doporučuji používat opatrně, protože před chytřejšími lidmi budete vypadat při nejmenším trapně.


24
dexx 30. 08. 2007 16:11

Já jsem si samozřejmě vybral tu kartu která je hned pod nadpisem…už to je pro pozdější výběr silný podvědomí argument…každopádně článek je pravda…když to umíte, lidé budou dělat skoro všechno co chcette aniž by se bránily… :-D


25
Hunter 30. 08. 2007 17:16

Když chce člověk zkoušet trik, není dobré jeho výsledek prozradit předem ;-)

Nicméně krása podobných triků není v tom je předvádět (to zvládne kdejaký jelito), ale hlavně je vymyslet, na to už tolik lidí nemá.


26
prostě já 31. 08. 2007 05:47

Já jsem článek nečetl, jen jsem se zhruba podíval o čem je.
No, zkoušel jsem to s těma kartama a po třetím kroku jsem na žádnou srdcovou kartu přejet nemohl, protože nahoře ani dole nebyla :-D
Neevím, no, možná jsem si nejdřív měl přečíst ten článek :-)

Reakce na komentář: Ash #29Načítám náhled komentáře...

27
kikíí 31. 08. 2007 21:05

ty jo mě to nevyšlo… :-( asi sem něco udělala špatně…ale nachytala jsem se…snažila jsem si vybrat kartu schválně tak aby to nevyšlo, i když to vyjít muselo vždycky…hih teda až na můj případ :-D


28
LordAli 31. 08. 2007 22:34

Netrefil :-P

Asi jsem něco udělal špatně. A 1. kartu jsem si vybral srdcovou sedmu :-)

Reakce na komentář: Mistr #31Načítám náhled komentáře...

29
Ash 01. 09. 2007 00:02

Reakce na prostě já #26Načítám náhled komentáře...: Nebyla? Vzhledem k tomu, že v každém sloupci alespoň jedna je, tak to milý Watsone znamená, že Ti ukradli notebook :-)


30
Labe 01. 09. 2007 13:16

trefil, ale podle mě ať si na začátku vyberu jakoukoliv kartu vždycky mě systém uspořádání karet přivede k tomu svršku.

Jinak já si jako 1. kartu vybral právě svrška :-D


31
Mistr 02. 09. 2007 00:16

Reakce na LordAli #28Načítám náhled komentáře...: To jsi udělal chybu Ty. I ze srdcové sedmičky se musíš dostat na srdcového filka (neboli svrška).

Avšak našel jsem řešení, kdy se, dle mého, dostanu na jinou kartu, a sice:
1. volím žaludovou desítku
2. jdu horizontálně na nejbliží žaludskou, tedy jediná volba: žaludský spodek
3. jdu vertikálně na nejbližší srdcovou, opět tedy jediná volba a tou je srdcový svršek
4. postupuji diagonálně na nejbližší kartu žaludské barvy. Jediná volba mě přivádí opět na žaludskou desítku
5. Horizontálně na první srdcovou? Pak je jednoznačná cesta na srdcového krále!

Ovšem musím přiznat, že toto nebyla má první volba. Poprvé jsem si vybral srdcového krále.


32
Mistr 02. 09. 2007 00:18

Jak mám postupovat, vyberu-li si v první volbě žaludskou devítku?

Reakce na komentář: Qark #33Načítám náhled komentáře...

33
Qark url 02. 09. 2007 00:42

Reakce na Mistr #32Načítám náhled komentáře...: V tomto případě je postup následující: Postav se doma před zrcadlo, zvedni svoji pravou ruku a umísti ji zhruba ve vzdálenosti 35,5cm od svého obličeje. Následně se třikrát zhluboka nedechni a prudce vymršti pravou ruku oproti své tváři tak, aby na ni zostra dopadla za mlaskavého zvuku. Nebude-li to dosti důrazné, klidně opakuj.
Poté se vrať k počítači a věnuj více pozornosti větě: "Vyberte si ze srdcových karet tu, která vás nyní nejvíce na první pohled upoutala."
Pokud i přesto znovu vybereš první zase žaludovou kartu, zopakuj 5× první krok! Přeji hodně zdaru }:->

Reakce na komentář: Mistr #38Načítám náhled komentáře..., Radim ek #39Načítám náhled komentáře...

34
Fido 02. 09. 2007 01:42

Reakce na majez #17Načítám náhled komentáře...: možná ještě divnější… ale já jsem volil stejně

Reakce na komentář: Spage #35Načítám náhled komentáře...

35
Spage 02. 09. 2007 14:37

Reakce na Fido #34Načítám náhled komentáře...: Ja taky volil stejne. A nevim, co je na tom divnyho…


36
Velbloudí tramvaj 02. 09. 2007 17:19

Nejvíc se směju hláškám typu:HEHE NETREFIL…NEVYŠLO TI TO.. :-D Tupouni :-D


37
smilecz 03. 09. 2007 13:25

asi sem udelal neco blbe ale skoncil sem jinde… =)


38
Mistr 04. 09. 2007 04:03

Reakce na Qark #33Načítám náhled komentáře...: Nejsem si vědom, že by tam podmínka pro prvotní výběr srdcové karty byla. Pokud však ano a já si jí jen nevšiml, pak se Ti omlouvám za svojí nepozornost.


39
Radim ek 04. 09. 2007 11:15

Reakce na Qark #33Načítám náhled komentáře...: Krok 1/6: Vyberte si ze srdcových karet tu, která vás nyní nejvíce na první pohled upoutala. Nepřemýšlejte dlouho, ale snažte se jednat intuitivně. Prostě vyberte tu, kam vás to nejvíce táhne.

Ale jinak dobrý. Hledám ve všem něco co tam není, a tady jsem to našel :-) Prostě mluvíš o A, ale praktikuješ B. Tomu se říká správná praktická Prezentace manipulace.

Reakce na komentář: Radim ek #40Načítám náhled komentáře...

40
Radim ek 04. 09. 2007 11:45

Reakce na Radim ek #39Načítám náhled komentáře...: Víte co je zajímavé, že jsem viděl jen Vyberte si z karet tu, která vás nyní nejvíce.
Není to taky nějaká manipulace? Když nejsem sám, který to tak viděl?

Reakce na komentář: nj #44Načítám náhled komentáře..., Mistr #49Načítám náhled komentáře...

41
fedajkin 05. 09. 2007 13:29

hezké


42
holota 05. 09. 2007 16:56

jenze to vynde vzdycky u te same at si vyberete jakoukoliv srdcovou kartu


43
Kossai 05. 09. 2007 17:51

Potom, co jsem to dokončil a zjistil jsem, že to vyšlo, tak jsem se na to zkusil pořádně podívat a zjistil jsem skutečně, že to výjde vždycky stejně. Ale triky, kde hraje nejdůležitější roli nějaký zdánlivě bezvýznamný detail, jsou nejlepší.


44
nj 05. 09. 2007 19:43

Reakce na Radim ek #40Načítám náhled komentáře...: ja sem take videl ten tex bez te srdcove karty :-)


45
Field Mouse 07. 09. 2007 11:30

Druhý krok:
– žaludová devítka nebo
– žaludová dáma nebo
– žaludová desítka

Třetí krok:
– srdcové eso nebo
– srdcový král

Pátý krok:
– jakýkoli žalud ve druhém řádku

Šestý krok: …

Teda těšil jsem se na něco lepšího :-|


46
Mattheus 07. 09. 2007 16:29

Tak to jsem prokoukl hned na poprvé ,příběch ,kde je zvýrazněn kluk na táboře a díky němu to každého táhne k srdcové kartě s klukem ,schválně jsem vybral piramidu ,protože mi došlo ,že si mám vybrat toho kluka… není to trik ,ale manipulace mysli pomocí příběhu a postup je takový ,že to vždy na toho kluka výjde… Je to chytrý podvod


47
Mejla 09. 09. 2007 00:14

Dostals mě ty .ole :-)


48
Jakub 09. 09. 2007 17:38

Já to tedy zkoušel, ale nějak sem se netrefil – mopžná měl jsme srdcovou sedmu…


49
Mistr 11. 09. 2007 02:55

Reakce na Radim ek #40Načítám náhled komentáře...: Děkuji. :-)


50
xy 20. 09. 2007 08:21

netrefil


51
Draken 07. 10. 2007 16:11

tie karty su tak rozlozene ze podla tych krokov ti vzdy vyjde ta ista karta…nieje to tym clankom

Reakce na komentář: Hiku #52Načítám náhled komentáře...

52
Hiku 08. 10. 2007 10:39

Reakce na Draken #51Načítám náhled komentáře...: Přesně tak, jak už tady někdo říkal, jde o čistou matematiku a vůbec nejde o nasměrování působením příběhu. Pokud se bude postupovat dle tvého návodu v bodech 1–6 VŽDY všichni zkončí na srdcové dámě ať už si vyberou jakokoliv kartu i bez čtený daného příběhu… pro mě trochu sklamaní…

Reakce na komentář: Qark #53Načítám náhled komentáře...

53
Qark url 08. 10. 2007 10:55

Reakce na Hiku #52Načítám náhled komentáře...: Pro mě je zase obrovské zklamání, že většina lidí nedokáže porozumět psanému textu. Článek je cvičení ve správné prezentaci jednoduché a jasné věci. Není to trik a už vůbec to není trik, kterým mám já ohromit vás. A přesto v komentářích někteří stále znovu a znovu mnozí objevují Ameriku, opakují mi to, co jsem do článku jasně napsal:

…že jsou karty poskládané tak, že ať začnete na jakékoliv, tak po dodržení mých instrukcí musíte skončit na konkrétní jedné jediné. – citace přímo z tohoto článku!

Nasměrování pomocí příběhu, prezentace, atd… je tu jen k tomu, aby to každý hned neprokoukl. A o to jde. To je cílem cvičení. Naučit se předkládat i takto zdánlivě jasné a jednoduché věci zajímavým způsobem a odvést pozornost od podstaty.


54
mart 22. 04. 2008 19:44

Reakce na David #10Načítám náhled komentáře...: chyba je mezi monitorem a klavesnici

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.