QARK.net — Zápory a zákazy
Zápory a zákazy

Zápory a zákazy

Úroveň 2 a vyšší

Když vám řeknu, že tento článek nemáte za žádných okolností číst dál, poslechnete mě?


Neposlechnete, naopak vás to navnadí k dalšímu čtení. Je to proto, že si lidské podvědomí neumí poradit se záporem, který se ho týká, a tak nejdřív provede to, co je zakázané a až teprve potom to vědomě popře. Jenže to už zpravidla bývá pozdě.


Klasická ukázka tohoto jednání je, když vám někdo řekne, abyste zavřeli oči a potom nemysleli na čtverec (a už vůbec ať nemyslíte na modrý čtverec!) První co uděláte, bude, že pomyslíte na čtverec a až teprve potom se ho budete snažit z hlavy dostat.


Dávejte si tedy větší pozor na zápory. Například říkat si: „Není mi špatně, není mi špatně, …“, v době, kdy je vám zle, je evidentně naprostá blbost. Správně byste si totiž měli v takové situaci říkat, že je vám skvěle. Stejně tak nepoužívejte: „Nebudu se bát holku oslovit.“, „Nebudu mít strach na zkoušce“, a další. Pokud vás takové věty napadají, zkuste si je nejdřív předříkat bez záporu tak, jak si je přečte vaše podvědomí. Tím nejlépe a nejjednodušeji zjistíte, jestli doopravdy vyjadřují váš skutečný záměr.


Zajímavé je použití vícenásobných záporů, které můžete vzbudit značnou zvědavost:

Když před vás postavím krabičku a řeknu, že tam mám něco tajného, vyvolám ve vás jistě zájem – ale odolat se mu dá. Mnohem intenzivnější touha po poznání bude, když prohlásím, že se nemáte do krabičky dívat, abyste neviděli, co v ní je. Korunu bych tomu však nasadil v momentě, kdy bych vám řekl: „Za žádných okolností se nikdy nesmíš podívat do této krabičky!“ V takovém případě se dovnitř podíváte na sto procent, stačí vám ji strčit do ruky a nechat vás s ní nějaký čas o samotě.


To, co budete považovat za zvědavost, je vlastně jen tlak vašeho podvědomí, které se snaží splnit, co mu bylo řečeno (Podvědomí se snaží vykonat: „Podívej se do krabičky!“). Uvědomte si to vždy, když se budete snažit lidem něco vymluvit pomocí záporů. Předejdete tak v komunikaci mnohým zklamáním. (Nešlap na tu mokrou podlahu, neplivejte na zem, nekousej si nehty, neolizuj zmrzlé zábradlí před školou, atd. – to vše vybízí zákaz ignorovat.)


Zápor se dá samozřejmě i záměrně využít:

Věty typu: „Dnes se s tebou rozhodně nebudu líbat.“, „Dnes se spolu nebudeme milovat.“, „Moc rád bych tě teď políbil, ale neudělám to.“, a další, jednoduše vzbuzují jasnou touhu po zlomení zákazu a udělení výjimky.


Já jsem třeba takto nedávno použil zápor na tomto webu. Původně jsem měl v pravém panelu stránky obrázek knihy, kterou jsem napsal, s odkazem na ni – dokonce jsem u toho měl i připsáno, že kniha obsahuje to nejlepší z tohoto webu! Jenže za tři měsíce na tuto „reklamu“ kliklo méně než 140 lidí – slabota. Když jsem však oboje změnil na zákaz (Prosím, neklikejte sem! – viz obrázek níže.), kliklo najednou na knihu 140 lidí během prvních šesti hodin! Plno lidí mi potom psalo, že sice ví, že to byla manipulace, a že odolávali, ale nakonec stejně klikli (podvědomí vyhrálo nad vědomím).

Pokud jste dosud neklikli, prosím vás, aby byli silní a neklikli ani nyní. Je jedno, že tak nikdy v životě nezjistíte, kam odkaz doopravdy vede. Na tom nezáleží. Prostě za žádnou cenu neklikejte a ukažte mi, že na to máte. Věřím, že jste silní a zvládnete to, ale na druhou stranu, když to náhodou zkusíte, nic tragického se rozhodně nestane.


Ilustrační obrázek (před a po změně):



Poznámka: Pozor, zápory, které se netýkají přímo nás, vnímáme správně. Například když nám někdo cizí řekne: „Neudělal jsem to.“, „Nekoupil jsem to.“, „Neslyšel jsem tě přicházet.“, a další., tak to bereme opravdu jako ne!



Pokud jste dočetli až sem, možná vás napadlo: „Jak mám tedy něco dobře popřít, aby to jako zápor doopravdy vyznělo i pro podvědomí a přitom, aby vědomí ihned neodhalilo můj záměr?“

V praxi se používá k negaci nějakého výroku často spojka „ale“. Když vám někdo řekne, že jste ten nejspolehlivější člověk, jakého zná, ale pro tento úkol si vybral někoho jiného – jaký z toho budete mít pocit? Spojkou „ale“ je totiž podvědomě popřena předchozí věta, že jste nejspolehlivější. Cítíte sami, že byste tomu člověku rozhodně nevěřili, že vás bere za nejspolehlivějšího.

„Ale“ na sebe perfektně stahuje pozornost podvědomí. „Jsi velmi krásná, ale nepolíbím tě.“ Bez zásahu podvědomí je to jen nějaký fakt (přidejte si před tu větu: „Řekl jsem jí: “. Přitažlivá holka přede mnou, ale já ji líbat nebudu. V interakci s podvědomí dívky, které to právě říkáme, to však značí jasný rozpor. Dívka se bude ptát, proč ji nepolíbím? Není snad dost pěkná? Zápor ve druhé větě navíc opět podněcuje touhu po polibku. Její podvědomí se chce líbat a navíc tuto potřebu graduje tím, že polibek bere jako důkaz toho, že je doopravdy krásná.


Další ukázkové varianty k zamyšlení:

  • „Můžeš si to o mně myslet, ale přesto v hloubi duše víš, že jsem neodolatelný.“
  • „Máte pravdu, ale…“
  • „Nezlobte se, ale…“
  • „Mám rád Evu a Janu. Eva je mnohem zajímavější a přitažlivější, ale Jana má lepší postavu.“ (cítíte to podvědomé popření věty před „ale“? Evidentně prohlašuji, že mě víc přitahuje Jana!)
  • „Nechtěl jsem tě podvést, ale nedokázal jsem jí odolat.“
  • „Klidně si dělej co chceš, ale důsledky si potom budeš nést sám.“
  • „Hrozně rád bych se za tebou stavil, ale bohužel už mám něco jiného.“

Co říci závěrem? Přemýšlejte! Tento článek není návod jak co udělat a zvládnout. Je to jen inspirace k zamyšlení se nad tím, jakým způsobem lze lépe komunikovat a volit správná slova, pro dosažení kýžených výsledků.


Inspirováno životem a knihou:

Andrzej Batko – Umění persvaze aneb jazyk ovlivňování a manipulace

Qark | 16. 01. 2008 00:44 | Komentáře: 78 | ::Komunikační triky


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
hyllos 16. 01. 2008 02:30

opět perfektní članek :-) u té části "Pokud jste dosud neklikli…" jsem se musel usmívat ale jsem silný a neklikl jsem, zatím :-P


2
Martin Michalík 16. 01. 2008 07:01

Trochu bych NEsouhlasil :-) s tím, že je dobrý nápad zvát holku na skleničku větou začínající NE. "Nechceš si zajít na skleničku?" Jde o to, že pro lidi je daleko snazžší s někým souhlasit, než nesouhlasit a tak automaticky souhlasí – "nechci". Taky člověk vypadá nejistě.

Reakce na komentář: Kate #5Načítám náhled komentáře..., Marekzprahy #9Načítám náhled komentáře..., mrawenetz #59Načítám náhled komentáře..., kropitko #77Načítám náhled komentáře...

3
Psycholog 16. 01. 2008 08:37

Klasická ukázka, že tak úplně nerozumíš tomu, o čem píšeš. Každému je jasné, že chceš, abychom si článek přečetli a tím pádem se nejedná o zákaz, ale o pozvánku. Kdyby si to nechtěl, tak ho sem ani nedáš. Tohle nepochopí pouze podprůměrně inteligentní jedinec. Tak mají vypadat budoucí partnerky lidí, kterým radíš?

S knihou je to ještě jednodušší. Zřejmě o ní nemají tak vysokoé mínění jako ty. Ale protože viděli změnu, chtěli vědět, jestli si nezměnilo ještě něco dalšího. Třeba se taky v práci, nebo ve škole na hodině psaní ve Wordu nudí.

Reakce na komentář: Andis #35Načítám náhled komentáře...

4
Pavel 16. 01. 2008 08:39

To "neklikejte sem" mě nenavnadilo tolik jako ten tríček s adresou ("?kouzlo=lucnikonik") :-D


5
Kate 16. 01. 2008 10:35

Reakce na Martin Michalík #2Načítám náhled komentáře...: Hele a není to obráceně? Podle mě je nejistý člověk, kterého přesvědčí zápor ve větě, i když je otázka míněná kladně. Ještě ke všemu ve zcela běžně používaném obratu. To jako předpokládáš, že většina holek jsou přihlouplé bytosti, kterým musíš každou myšlenku rafinovaně vsugerovat, aby věděli, jak zareagovat?

Reakce na komentář: Martin Michalík #6Načítám náhled komentáře...

6
Martin Michalík 16. 01. 2008 11:18

Reakce na Kate #5Načítám náhled komentáře...: Drahá Kate, snažit se mi podsouvat takovéhle věci, to od tebe není vůbec pěkné :-D , ale přiznávám, že si za to mohu trochu sám. Takže abych to uvedl na pravou míru. Ten, kdo vypadá nejistě je samozřejmě člověk co zve na skleničku. Pokud to shrnu, je lepší zvát na skleničku větou, která začíná na něco jiného než na NE. (a VŮBEC to nesouvisí s pohlavím ani s inteligencí kohokoli ze zůčastněných )


7
Tommy 16. 01. 2008 11:35

taky jsem ještě zatím nekliknul a určitě nekliknu :-D


8
Jakup M. 16. 01. 2008 12:11

Ahahah, to mi připomnělo jednu skvělou situaci :-D

Jsem v UK a dělal jsem nějakou dobu v restauraci umývání nádobí.. no a jednou bylo takové období kdy se experimentovalo a dělaly se různé koktejly a nápoje..
Jsem jen tak z hecu nabral do skleničky tu šedohnědou vodu z umyvadla, který byla nasáklá všemi těmi chutěmi z těch jídel a postavil tu skleničku na poličku… Přišla Alex a zeptala se "co to je za pití?" říkám: "nepij to… je to něco spešl.. nemůžu ti říct co to je", přitom jsem už tušil co následuje potom :-D :-D Lokla si :-D a zeptala se "co to jeeeee? má to divnou chut!"

Přišla šéfka restaurace a ptala se, co to pijeme.. Alex ze neví, že to vím já… říkám "nemůžu říct!" bo už bych měl tak problém u Alex… smích jsem držel co to šlo :-D :-D
Šéfka to vzala a napila se…. :-D :-D :-D


9
Marekzprahy 16. 01. 2008 12:39

Reakce na Martin Michalík #2Načítám náhled komentáře...: Přesně tak. Ptát se třeba holky "Nechceš jít tancovat?" prakticky vždy skončí "ne, nechci, já tady na někoho čekám". Lepší konverzní poměr má věta "Pojď tancovat".

Zajímavější část článku spočívá ve spojce ALE, která vychází z poměrně rozšířeného předpokladu, že všechno, co člověk řekne před spojkou ale, je (milosrdná) lež.


10
Solvina 16. 01. 2008 14:11

Ja sem klikl az po precteni komentaru. Doslo mi, ze se nenecham zmanipulovat k neklikani, ze jo… :-)


11
Jenda 16. 01. 2008 14:23

Dobrý den,
tento článek mě velmi zmátl. Četl jsem ho dvakrát, abych se ujistil, že ho opravdu správně chápu. Domnívám se, že si úvod a konec navzájem odporují. :-)
Nemyslím to nějak zle možná je to způsobeno mými dnešními asociacemi, ale můžete mi vysvětlit jestli se tedy dívka má nebo nemá zvát způsobem: Nechceš jít na drink.. Nechceš jít tancovat
Děkuji

Reakce na komentář: Trouba #12Načítám náhled komentáře..., Qark #16Načítám náhled komentáře...

12
Trouba 16. 01. 2008 14:46

Reakce na Jenda #11Načítám náhled komentáře...: nikdy ji nekupuj drink , dela to kazdy , akorat budes dalsi v rade , a nechces jit tancovat je rozhodne blbost nikdy to nedelej , spis prijd nastav ruku a ukaz na parket to je lepsi , precti si jak se chova Alfa a mozna pochopis . zdar


13
Hunter 16. 01. 2008 15:00

Taková drobná poznámka k tomu linku na knížku. Je tam napsáno:
"Neklikejte ani na tento odkaz"
První co to ve mně asociuje je, že už někdy dřív jsem neměl klikat na nějaký odkaz. Jenže paměť mi nedovolí přijít na to, na který odkaz jsem neměl kliknout předtím, když nemám klikat ANI na tento.
Nebo má to slůvko "ani" nějaký speciální důvod? Pochybuju, že by si Qark dovolil z 5ti slov použít kterékoliv zbytečně nebo svévolně …

Reakce na komentář: Qark #16Načítám náhled komentáře...

14
Fuujin 16. 01. 2008 15:43

haha – Já právě když sem porpvé viděl obrázwek a tam napsané "Nelikejte !" tak sem chtel kliknout, ale začal sem přemýšlet, co když je to nějaký manipulační trik :-D Nakonec sem neklikl :-D


15
barth 16. 01. 2008 15:45

„Nechtěl jsem tě podvést, ale nedokázal jsem jí odolat.“
Když to "ale" (resp.negace) popírá tu první větu v souvětí tak to u tohoto příkladnu znamená " Chtěl jsem tě podvést ? :-)
.

Btw.ještě jsem neklikl ale setkavam se s tim hodně často teď jeden znamej dělal nove forum a měl tam daný odkazy ktery bude postupne zaplňovat a dal k nim nápis neklikat není hotovo…samozřejmě že sem kliknul i když sem věděl co bude následovat :-P je to dost časté.


16
Qark url 16. 01. 2008 15:45

Reakce na Jenda #11Načítám náhled komentáře...: "Nechceš jít na drink?" – zkuste si odstranit zápor a uvidíte, co chcete sypat do podvědomí dívky. Vznikne vám: "Chceš jít na drink?" – je to otázka! Podvědomí bohužel otázky neumí :-( takže dívka zareaguje podle toho, jestli jste ji zaujal a cítí k vám náklonnost.
Uznávám, že jsem vás asi zmátl touto větou v článku: „Nechceš si, místo postávání v zimě, raději jít někam sednout do tepla?“, jenže to je taková výjimka, které se možná budu v budoucnu více věnovat. Větu jsem nyní raději odstranil.
PS: příště klidně tykejte ;-)

Reakce na Hunter #13Načítám náhled komentáře...: Na knize na napsáno: "Prosím, neklikejte sem!" a pod ní je před odkazem napsáno: "Neklikejte ani na tento odkaz: …" (rozuměj – "Neklikejte na knihu ani na odkaz." Ty to bereš špatně jako "Neklikejte ani na tento 'další' odkaz", a na tom jsi se zasekl.)
To ani je tam proto, aby lidé poprvé klikli na knihu a až teprve potom i na odkaz. Bez ani si vyberou je jednu z možností a nebo nepůjdou postupně. "Ani" jednoznačně říká: "Nejdřív klikni na knihu a až potom na odkaz!"

Reakce na komentář: Hunter #44Načítám náhled komentáře..., uniquE #74Načítám náhled komentáře...

17
Zed 16. 01. 2008 16:29

Ahoj Qarku,
koukám, že jsi do "zdrojů" umístil i knihu. Něco se změnilo a začínáš číst k tématu relevantní literaturu, nebo se jedná nějakým způsobem o vyjímku? ;-)
Pěkný článek, jen tak dál, Zed.

Reakce na komentář: Fedajkin #21Načítám náhled komentáře...

18
Jenda 16. 01. 2008 16:40

Ok díky moc, Quarku, chtěl jsem zachovat dekorum :-D


19
Fedajkin 16. 01. 2008 17:12

Cau, premejslel sem jak tohle vyuzít v praxy a napadlo me toto:

treba pri tancovani naklonit svuj obličej blízko holčinýho a použít repliku – Neboj, jsi moc krsáná, ale nechci tě políbit.

Nedá tomu to slovo Neboj uplně jinej význam? Vyzní to tak jak chci? Už mam z těch článků pocit že jediný slovo dokáže změnit chod dějin, takže s nima nakládam opatrně :-)

Reakce na komentář: starý paprik #30Načítám náhled komentáře..., Ash #41Načítám náhled komentáře...

20
zidrafak 16. 01. 2008 17:25

Musim uznat že článek je moc hezký… (Ale ja sem zakernemu odkazu odolal…)


21
Fedajkin 16. 01. 2008 17:46

Reakce na Zed #17Načítám náhled komentáře...: Nikdy, řikam ti nidky ve svym životě to nezkoušej napsat správně jako výjimka. Kdyby tě to přece pokoušelo, tak tě znova upozornuju, nepiš to tak!

Reakce na komentář: Zed #34Načítám náhled komentáře...

22
Jarda 16. 01. 2008 19:17

Ach jo, kde jsou ty doby kdy stačilo useknout svýmu nejhoršímu nepříteli pindipáska a dát ho slečně darem.
A když jsem žádnýho nejhoršího nepřítele neměl tak jsem usek pindipáska někomu jinýmu a hned jsem nejhoršího nepřítele s useknutým pindipáskem měl.


23
StaNov 16. 01. 2008 19:18

Klikl jsem. Před přečtením článku :-)


24
Min 16. 01. 2008 19:19

To vážne nikoho nenapadlo pozrieť si zdrojový kod stránky a zistiť kam odkazuje obrázok tej knihy (neklikajte….) ??? Potom stačilo napísať tento odkaz do prehliadača a krásne obísť tento zákaz :-)

Reakce na komentář: StaNov #39Načítám náhled komentáře...

25
Thvari 16. 01. 2008 20:05

Té knihy jsem si nikdy ani nevšiml


26
jantárek 16. 01. 2008 20:10

poprvý jsem se nechal nachytat a kliknul jsem ti na tu knihu, ale podruhý ti to už tak lehce neprojde a proto si tvůj článek přečtu až tak za 15 minut, aspoň si ho víc vychutnam…áááá já to nevydržim, jdu na to :-D


27
jantáreček 16. 01. 2008 20:37

tak po dlouhý době super článek…a ještě jsem chtěl dodat, že první co mě napadlo, než jsem na tu knížku klikl, bylo, že je to dobrej reklamní tah, neváhal jsem už ani vteřinu a click


28
oak 16. 01. 2008 21:18

To já jsem zase viděl Prosím neklikejte sem, tak jsem si řekl "Nemám tam klikat, tak tam teda nebudu klikat." Asi sem divnej, ale když mi někdo řekne tohle nedělej, tak to vetšinou dělat nebudu(pokud sám neuznám za vhodný, že to chci dělat samozřejmě). Je sice fakt, že někde v hloubi cejtim nutkání tam kliknout, ale to je jen takovej malej diblík, kterýmu nemám problém odolat(ani mi to nepřijde, že bych nečemu odolával).

Reakce na komentář: Fedajkin #29Načítám náhled komentáře...

29
Fedajkin 16. 01. 2008 23:11

Reakce na oak #28Načítám náhled komentáře...: Hehe o tobě sem viděl ten film, Terminátor to bylo :-)


30
starý paprik 16. 01. 2008 23:36

Reakce na Fedajkin #19Načítám náhled komentáře...: Hlavně že poučuje o pravopise…
V praxi podle vzoru růži :-D

Reakce na komentář: Fedajkin #33Načítám náhled komentáře...

31
Ferror 17. 01. 2008 00:54

pěkné :-) Musím se ale přiznat, že na ten tvůj odkaz jsem klikl již dříve, v původním stavu, tudíž vím kam vede. A něco mi říká, že jsi toho asi v cíli moc nezměnil. Z toho vyplývá, že již nemám zájem vědět co tam je, takže když jsem viděl "neklikejte" tak jsem se jen pousmál a dál to neřešil :-)

Díky za článej, teď si jdu hrát se záporem :-)


32
Kate 17. 01. 2008 09:25

Nechápu tenhle článek. Nepoužívejte NE a NEklikejte tady. Přecechtěl abychom kliknuli ?


33
Fedajkin 17. 01. 2008 10:42

Reakce na starý paprik #30Načítám náhled komentáře...: takhle si musela připadat naše učitelka výtvarné výchovy, když jsem ji po 4letech výkladu teorie přesvědčili, aby nám na tabuli sama nakreslila hrocha :-)


34
Zed 17. 01. 2008 17:24

Reakce na Fedajkin #21Načítám náhled komentáře...:
Děkuji za upozornění.


35
Andis 17. 01. 2008 22:07

Reakce na Psycholog #3Načítám náhled komentáře...: ty seš nějakej chytrolín…na tu přezdívku psycholog si přišel sam?


36
Mario 17. 01. 2008 22:39

Pekny clanok, len som trosku zmateny v jednom:
Kedze zapor nemam pouzivat ked sa snazim dojednat rande(kvoli podvedomej automatickej zapornej reakcii) takze tento trik so zaporom sa da vyuzit len ked uz s niekym chodim alebo ako to je?

(na na tu knizku som klikol, aj ked s velkym usmevom na tvari)


37
Wan-To 17. 01. 2008 23:17

Nemáme klikat, ale opsat adresu odkazu do adresního řádku prohlížeče nikdo nezakázal :-) A kouzlo s lučním koníkem je úplně úžasné, ale trik se špičatým kloboukem se mi stejně líbí víc…

Reakce na komentář: Fedajkin #38Načítám náhled komentáře...

38
Fedajkin 18. 01. 2008 00:13

Reakce na Wan-To #37Načítám náhled komentáře...: Nevidim v tom logiku, i když si to zkopíruješ, tak Qark dosáhnul svýho a to je, že ti zvědavost nedala a otevřel sis přesně tu stránku, kterou sis měl otevřít. Celý článek se zabýval tím, že když někomu něco zakážeš, působí to přesně opačně – jako zakázané ovoce. Takže tim, že by sis link zkopíroval si nedosáhnul ničeho.

Reakce na komentář: Wan-To #46Načítám náhled komentáře...

39
StaNov 18. 01. 2008 00:28

Reakce na Min #24Načítám náhled komentáře...: A není jednodušší kliknout a zapřít to? :-)


40
Lucky7 18. 01. 2008 01:12

nj jak mi máma vždycky říkala:"Jak kdybych ti řekla, rozbij tu skleničku."


41
Ash 18. 01. 2008 02:50

Reakce na Fedajkin #19Načítám náhled komentáře...: Neboj nechci tě políbit je takové zelenáčské červenoušaté. Slůvka neboj v souvislosti s líbáním či sexem bych se vůbec vystříhal. Slůvko neboj vzbuzuje strach, vyjma případu kdy ho vysloví vaše vlastní matka :-)

Takže u dívek které se vás nebojí to bude něco jako "To jako jesti se neobjim že mi dáš pusu jo? No to se fakt bojim. To spíš sníš vlastní klobouk než by sis troufl. Kdyby se alespoň přestal červenat, už měsíc jsem nikoho neměla a s timhle to vypadá na dlouho. Radši zaskočim s Frantou do auta :-)" a u dívek které se vás bojí (případně toho bojí) to strach ještě znásobí, protože už to nebude jen jejich pocit, že se bojí, ale už to budou mít i explicitně potvrzeno, že tu upravdu je jakýsi důvod k obavám (byť je jim současně řečeno, že ho mají překonat, což má ovšem mnohem menší sílu než samotné zjištění, že tu opravdu nějaký důvod je).

To už spíš bych -– když tak už -– položil otázku "bojíš se"? Buď to nepřízná, řekne že ne, že není čeho, navíc pochopí, že se ptáte proto, že to na ní je vidět, takže se pokusí uklidnit, aby to vidět nebylo, začne hlouběji dýchat, takže v důsledku ji ten strach opravdu přejde (nechtěná autosugesce a navíc volní potlačení strachu 100% zaberou), nebo to přizná a přiznaný strach je také poloviční strach, takže zase výhra ;-)

Reakce na komentář: Fedajkin #48Načítám náhled komentáře...

42
Božský Danny 18. 01. 2008 12:37

Dával jsem si bacha,kam vede onen zapovězenej link.. V liště se mi vypsalo něco jako "kouzlo=luční koník"… Taxem kliknul a vona je tam opatvdu jen ta knížka!!!


43
Božský Danny 18. 01. 2008 12:42

A ještě: S tou VÝJIMKOU je to pravda. Každej si určitě vzpomíná na "proboha…bla bla bla…obětí a objetí… NIKDY… :-)"


44
Hunter 18. 01. 2008 14:29

Reakce na Qark #16Načítám náhled komentáře...: Aha, díky, popravdě já ani nepřemýšlel o tom, že by vůbec obrázek té knihy byl odkaz.


45
Dave 18. 01. 2008 15:23

Čau, článek v poho, toho nápisu na knize jsem si všiml a když jsem si v článku všiml té znásobené negace na přilákání těch co zatím odolávali jsem se jenom pousmál. Nejvíc se mi líbilo dodání vždyť vlastně o nic nejde což je vlastně pravda, takže i ti, kteří stále odolávali si řeknou, že o nic nejde a kliknou, jj pěkné.
Jinak jsem nějak nepobral tu pointu proč nepsat -nebo je to vyjimka– nějaké objasnění důvodu proč.
To tázání se dívky větou začínající NE jsem byl také svědkem a nic dobrého z toho nevyšlo, asi bude lepší to formulovat bez NE.
(ještě jsem neklikl)


46
Wan-To 18. 01. 2008 18:12

Reakce na Fedajkin #38Načítám náhled komentáře...: Nesmíš se taky na všechno koukat logicky. To by pak byla na světě děsná nuda ;-) A co z toho, že jsem ničeho nedosáhnul? Nemám potřebu dokazovat si svoji vůli na nějakých kouzlech s lučním koníkem, to teda fakt ne. ;-)

Smysl článku mi je samozřejmě jasný. Tohle zakazování je běžně známá skutečnost, každý ví, že to tak funguje a proč. Na druhou stranu, je fajn, že o tom Qark píše, z hlediska balení slečen se to moc často nerozebírá.

Reakce na komentář: Fedajkin #47Načítám náhled komentáře...

47
Fedajkin 18. 01. 2008 19:39

Reakce na Wan-To #46Načítám náhled komentáře...: Jasně, netvrdim že by sis musel něco dokazovat, ale podivuju se nad tim, proč sem píšeš naprosto irelevantní příspěvek.


48
Fedajkin 18. 01. 2008 19:52

Reakce na Ash #41Načítám náhled komentáře...: Tak od sluvka neboj si mě slušně odradil :-) Šlo mi o to, že sem hledal nějaký kontext pro tu větu – nechci tě políbit, příde mi dost divný to jenom tak vyplivnout. další nápad do pranice: Změřit si jí pohledem – Ty seš moc krásná holka.. a ted s usmevem – ale nechci tě políbit. no už ted cejtim že tomu něco chybí, co páni kuchaři, pomůže mi někdo dát tomu ten správnej říz? :-)

Jinak jenom tak se zeptat Bojíš se, zní zajímavě a stojí to za pár prubnutí :-)

Reakce na komentář: Ash #50Načítám náhled komentáře...

49
TheSin 19. 01. 2008 00:50

a nekliknu a nekliknu :-)


50
Ash 19. 01. 2008 10:59

Reakce na Fedajkin #48Načítám náhled komentáře...: "Ty seš moc krásná holka.. a ted s usmevem – ale nechci tě políbit." …no už ted cejtim že tomu něco chybí

Co kompletně přeformulovat na:

"Jsi moc krásná… (a teď zamyšleně) asi tě brzy políbím."

P.S. Vhodné odpovědi pro dívky: Ala Manon: "Jak moc brzy?", jednodušší varianta: "Asi?", explicitní varianta: "Příliš krásná abys odolal?", odpálkovávací varianta: "Jo aha, (unaveně) hele ten tanec dá člověku zabrat, nebolí Tě ještě z toho tancování nohy (doprovázeno šlápnutím na ně)? Jo? Tak ahoj, díky za tanec (slečna odchází tancovat s někým jiným :-D )."


51
NoID 19. 01. 2008 19:09

lol….

tak zaprvé: když jsem viděl "Neklikejte sem", tak jsem tam nekliknul, ale nekliknul bych tam ani, kdyby tam bylo "Klikněte sem" a to z toho důvodu, že mě nikdy vůbec nezajímalo, co za tim odkazem je…

zadruhé: řešíte tu naprostý kraviny… "jak se mam zeptat holky… s NE nebo bez NE?"… omfg?? když holka bude mít zájem s váma někam jít, tak řekne JO a je uplně jedno, jak jste se zeptali… stejně tak, když o vás holka nebude mít zájem, tak řekne NE…

Reakce na komentář: Víťa #52Načítám náhled komentáře..., Ash #53Načítám náhled komentáře...

52
Víťa 19. 01. 2008 23:43

Reakce na NoID #51Načítám náhled komentáře...: Možná se to nezdá, ale formulace věty dělá hodně(viz. Nešla bys se mnou do kina?? xxx Půjdeš se mnou do kina?). Na tom, jak položíš otázku, závisí nejpravděpodobnější odpovědi, a tak můžeš holku snadněji přemluvit. Pokud jsi se setkal s touto odpovědí, tak máš větší šanci odpovědět přesvědčivě (ale je nutno si uvědomit, že na každou holku platí trošku něco jiného)


53
Ash 20. 01. 2008 00:41

Reakce na NoID #51Načítám náhled komentáře...: To ale narážíš na věčný spor o tom, jestli ten zájem/nezájem vznikne z ničeho během nekonečně krátkého okamžiku prvního střetnutí, nebo jestli se třeba (připustme) může stát, že vznikne až v kině/na procházce/kdekoliv jinde. V tom druhém případě je potřeba tam tu dívku nejprve nějak dostat.

V souvislosti s tím bych obecně bych netvrdil že "je úplně jedno co a jak říkáte". V mnoha jiných oblastech sociálního charakteru se spíše operuje s tím, že lidé jsou ovlivnitelní, než s možností, že s nimi prostě nehnete, protože mají vlastní vůli a už se rozhodli ještě dřív, než jste otevřel pusu.

Zamyslete se nad tím :-)

Je reklama na známé výrobky zbytečná, protože spotřebitel se přece už dávno rozhodl, jestli si ten výrobek koupí, nebo ne?


54
Sally 20. 01. 2008 16:11

Na ten odkaz jsem schválně neklikal. Odolal jsem až dokud jsem nepřečetl to "je jedno že se už nikdy v životě nedozvíte kam odkaz doopravdy vede…" To mě dostalo a už sem klikal =) Samozřejmě sem věděl, kam to asi tak vede, ale to nikdy v životě se nedozvíš mě totálně dodělalo.


55
NoID 20. 01. 2008 22:42

netvrdim, že nemáte pravdu, jen mi to přijde všechno moc hrocený… prostě když s váma holka nebude chtít jít, tak vám nepomůže ani, když se zeptáte bez NE

Reakce na komentář: Ash #56Načítám náhled komentáře...

56
Ash 20. 01. 2008 23:30

Reakce na NoID #55Načítám náhled komentáře...: Jak psal Sally -– když to člověk nezkusí, tak se nikdy v životě nedozví, jestli by to bývalo bylo pomohlo ;-)


57
malvin 21. 01. 2008 00:44

hh, pekny clanek skvele se trefil do me situace
NEsmim myslet na pritelkyni sveho nejlepsiho kamarada


58
Mishka_a 23. 01. 2008 14:01

Zajímavý článek, ostatně jako všechny odstatní :-) Ztm, se na tu knihu neklikla, ale tj opravdu jen ztm :-D


59
mrawenetz 23. 01. 2008 18:33

Reakce na Martin Michalík #2Načítám náhled komentáře...: Pozor, ten článek je o něčem jiném. Tady jsi udělal příklad otázky, ale všimni si, že v článku se mluví pouze o sděleních v oznamovacím způsobu ;-) To, že na otázku obsahující zápor se lépe odpovídá záporem, to tu už autor taky někde řešil..


60
RybaRak-WM 23. 01. 2008 22:47

neklikl jsem, protože se na pravou stranu ani nedívám, ale jenom do toho ilustračního obrázku sem kliknul tak 10×. nekecam. jinak zajímavý článek. chtělo by to přidat nějakého smajlíka, něco jak je v icq *THUMBS UP*..


61
RybaRak-WM 23. 01. 2008 22:50

snad to nevyznělo moc záporně


62
DuckDaffy 24. 01. 2008 01:44

Tak jsem zvědavě poslechl, nečel a rovnou píšu sem. :-) Má to však nějaký význam?

Reakce na komentář: RybaRak-WM #63Načítám náhled komentáře...

63
RybaRak-WM 24. 01. 2008 14:48

Reakce na DuckDaffy #62Načítám náhled komentáře...: ale tam není zakázáno číst dál


64
kaci 25. 01. 2008 18:49

hehe nadherny clanok qark, najprv som klikla na obrazok a po precitani clanku este aj na odkaz, my ludia sme krasne jednoducho zloziti…


65
knyttr 25. 01. 2008 20:16

Článek jsem nečetl. Jen jsem klikl na komentáře.. Číst ho nebudu :-)


66
ja 28. 01. 2008 00:32

jako webkodera me taky zlakalo to ?kouzlo=lucnikonik vic, nez zakaz klikani ;-)

kdyz jsi rekl neklikat, tak jsem neklikal a zkopiroval si url od noveho tabu, at mas prazdneho referera aspon ;-)


67
Libour 28. 01. 2008 13:19

Pripada mi, zes tam par vet moc nepochopil, "Psychologu". Zkus si precist neco o vyrokove logice a pak znova ten clanek. Ja v tom nevidim zadnou logickou chybu, ale z tve rekace vyplyva, ze ses mimo misu :-P


68
Tom 31. 01. 2008 10:46

„Dnes se s tebou rozhodně nebudu líbat.“
Todle kdyby mi řekla holka tak to beru jako že to nesmím překročit a že to myslí vážně.

Reakce na komentář: S.Nake #72Načítám náhled komentáře...

69
Sagi 31. 01. 2008 19:12

Zdravím,

probíralo se to tu už dostkrát, ale nikde jsem nenašel jednoznačnou odpověď. Jak se slečny zeptat, abych maximaloval pravděpodobnost úspěchu? Pokud je jedno jestli Chceš jít ven? nebo Nechceš jít ven? (podvědomí neumí zápory, tudíž bere obé jako otázku a rozhodne vědomí), jak se tedy persvazivně zeptat? :-O)) Díky předem za odpověď :-O)

Jinak Qarku, pokračuj dále v článcích o manipulaci a komunikaci, vážně velice zajímavé téma a Ty ho zpracováváš čtivě a trefně, jen tak dál :-)


70
miKša 03. 03. 2008 18:13

Výborný článek myslím. Těch pár negativních komentářů mi je líto, protože jednoduše nepochopili, co je to psychologie. Moc pěkné poslouchat a vnadit skrz podvědomí. Díky.


71
mersi 04. 03. 2008 15:13

opäť super článok, ale … :-D


72
S.Nake 16. 03. 2008 10:57

Reakce na Tom #68Načítám náhled komentáře...: JJ, u holek člověk nikdy neví, i když…za pokus by to taky stálo, že?


73
Musíte napsat jméno! - nemusím 22. 03. 2008 12:33

Nemusím klikat, abych znal odkaz (http://www.qark.net/?kouzlo=lucnikonik) – kouzlo prohlížečů :-D


74
uniquE 06. 04. 2008 22:04

[Reakce na Qark #16Načítám náhled komentáře...:
Hodně šikovně si to zahrál do autu. Přesto se Ti nepovedlo uspokojit mojí touhu po dočtení a poznání výsledku z Tvého vysvětlení na dotazy čtenářů tohoto příspěvku…
Blbost :-) Píšeš o něčem, co jsi někde přečetl? Ve tvaru věty kterou jsi poupravil, tam samozřejmě zápor sedí. To ale není ten samý případ… Fieldtested… Motáš lidem hlavu :-)

Reakce na komentář: Ash #75Načítám náhled komentáře...

75
Ash 07. 04. 2008 12:14

Reakce na uniquE #74Načítám náhled komentáře...: Já myslím že lidem nic nemotá, protože většina lidí s "většinovým myšlením" to chápe tak, jak píše Qark, tedy "neklikejte sem""neklikejte ani na tento odkaz" ve smyslu "neklikejte sem… ani sem".

Pak jsou zřejmě výjimky, mezi ně asi patříte třeba vy, takoví lidé to chápou jinak a vyhovovala by jim jiná formulace, nejlépe asi preciznější? Něco ve smyslu "neklikejte sem čímž je myšelno toto klikací-místo kde je obrázek který je současně odkazem ale kliknutí je možno chápak jako kliknutí na obrázek stejně jako na knihu nebo na odkaz" a pak "neklikejte ani na tento odkaz přičemž pokud jste předchozí kliknutí chápali jako odkaz then exit else buď vynechte slůvko ani z této věty nebo nahraďte slovo odkaz za jiný vám vyhovující term třeba klikací-místo pakliže jste předchozí kliknutí výše považovali za kliknutí na klikací místo a podobně".


76
maclik 18. 05. 2008 19:38

koukám že vaše reakce jsou pokaždý jiné, tudíž si myslím, že podobný triky se slůvkem neboj, nebo se spojkou ale, a NE je individuální podle povahy každyýho z nás, možná tu platí něco jako "většina" ale takováhle manipulace mi přijde jako vyčůranost a mainko neupřímnost :-) máme mluvit tak, jak nám to padne od huby, jsme přece jenom lidi


77
kropitko 30. 05. 2008 14:01

Reakce na Martin Michalík #2Načítám náhled komentáře...: jo, to máš pravdu, ale v tomhle případě autor vysvětloval princip trochu odlišný. :-P Nejde o to se zeptat "nechceš jít se mnou na skleničku" ,ale říct "nechci s tebou jít na skleničku."

ps: v itálii jsem potkal takovýho divnýho slováka, který se snažil zbalit holky na na to, že během prvních několika vět jejich společné konverzace jim vmetl do tváře, že ho nezajímají a nijak nepřitahujou, protože nejsou jeho typ… blablabla … přesně za tím účelem vyvolat zájem negací … jeho úspěšnost byla tragická :-)


78
dr. x jade 21. 08. 2008 02:42

to cesta. srry qark za diakritiku, ale pisu z pda. si myslim ze jsi popularni jen u bandy xyz kteri hledaji svou vlastni identitu. nemam nic proti tvym clankum jen je tu jedno ale… si myslim, ze jako psychiatr se urco neuplatnis. pac… jednoducho se snazis najit sam sebe… zivot je jiny… kazdy je jiny… jisto znas… 1000 lidi 1000 nazoru… ty se nesnazis pomoct svym priznivcu, nybrz sam sobe… toto je ve zranitelne ego…

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.