QARK.net — Vydírající otázka
Vydírající otázka

Vydírající otázka

Existuje plno druhů vydírání. A všechny druhy jsou odsouzeníhodné. Vlastně už to slovo „vydírání“ v nás vyvolává spoustu negativních emocí. Díváme se na film, kde někomu unesli dceru a přejeme si, aby ti zlí vyděrači nakonec zaslouženě špatně skončili. Po skončení filmu jsme samozřejmě rádi, že „nám“ se nic takového nestalo.

Jenže to není pravda. Všichni jsme oběti citového vydírání, a setkáváme se s ním každý den.


Běžné vydírání páchají zločinci. Citové vydírání používají vaši přátelé. A právě o to je citové vydírání horší.

Vzhledem k tomu, že ženy jsou nejvíce citově orientovány, můžete takové vydírání čekat právě od nich.

Od vaší přítelkyně jste určitě někdy slyšeli větu začínající na „Jestli mě máš rád, tak…“ Ženy jsou mistry v citovém vydírání a muži si to často nechtějí přiznat. Veškerý ten ženský pláč, dotyky, tulení, v souvislosti s nějakou prosbou, bývají často jen prostředkem k vydírání. Snažte se to zarazit okamžitě. Naučte vaši přítelkyni říkat věci na rovinu, tím, že ji řeknete, že tohle vydírání na vás nezabírá.

I muži samozřejmě umí bravurně vydírat. Ale o tom všem (možná) někdy příště. Dneska mám na srdci něco jiného. Nechci tu mluvit konkrétně o ženách nebo mužích, rád bych se zaměřil na jinou věc. Je totiž jedna skytá vydírající otázka, kterou použil snad každý z nás. Tak otázka zní „A proč ne?“

Zdá se vám to divné a směšné? Zkusme si to na příkladu.


„Ahoj, mohl by jsi zítra přijít a pomoci mi s tapetováním (nebo čímkoliv jiným)?“
„Nezlob se, ale zítra nemůžu.“
„A proč ne?“
„Už něco mám.“
„A co máš?“

A tak by to mohlo pokračovat dál. Možná se zdá, že vlastně o nic nejde. Vždyť je ten první člověk jen zvědavý. Ale kdepak. On nutí toho druhého aby se cítil zle a chce po něm aby mu řekl něco nemilého. Tím ho staví do špatné situace a tlačí na něj, aby mu vyhověl. Tento postoj nemám rád. Když někomu nechci vyhovět, nemusím se přece vymlouvat a vysvětlovat proč nechci. Mělo by stačit jen slůvko „Ne“. Kdo se vyptává dál, může se dočkat nemilé pravdy. V našem modelovém případě by se v lepším případě mohlo stát, že by rozhovor pokračoval:


„Podívej, já zítra nemám čas. Nemusím se ti zpovídat proč. Je to moje věc. Zítra prostě nemůžu a hotovo..“
„Ty na mě nikdy nemáš čas, to by mě opravdu zajímalo co je důležitější než já…“

A najednou je na světě klasické citové vydírání.

Nemusíte se mnou souhlasit, ale mně se zdá, že „A proč ne?“ je častokrát otázka vydírající. Staví vás do role, ve které se musíte omlouvat, vymýšlet hlouposti, lhát a podobné věci, abyste neztratili přízeň druhé osoby. Ta osoba vás schválně staví do takové role, aby nad vámi získala navrch, vzbudila ve vás pocit viny a mohla s vámi manipulovat. Ale to není manipulace. Je to jen vydírání.

Nevím jaká je správná odpověď na tuhle vydírající otázku, to vážně netuším. Já často odpovídám „Protože prostě nechci!“, a dál už to nerozebírám. Je důležité udělat si hranice. Hlavně se nenechávejte vtáhnout do dalšího rozhovoru na toto téma. Museli byste se jen omlouvat.

Samozřejmě, že svět není jen černý, nebo bílý. Netvrdím, že tahle otázka je vždy myšlena jako vydírání. Existuje plno případů, kdy může být položena například ze zvědavosti. Já mám však tu zkušenost, že pokud na mě někdo naléhá a tuhle otázku použije, činí tak proto, aby mě donutil svolit. Když někoho žádám já, mám raději, když mi řekne přímo, že nechce a mám to jisté. Je to mnohem lepší, než kdyby se mi vymlouval že „ještě neví, musí si to promyslet a dá mi vědět.“

Pokud vás napadlo: „Proč se tedy vytáčet a neříct to na rovinu.“, tak dodám, že někdy prostě nemá smysl říkat lidem, že se vám nechce, protože si umíte představit lepší odpoledne, než strávený čas s nimi, nebo chcete dělat jinou věc, která vás baví a ten druhý by to nepochopil. Vlastně by to spíš využil proti vám, aby dostal co chce. Občas je lepší neříkat jim takovouto pravdu, která je bude bolet, pokud víte, že to ti lidé nezvládnou a nepochopí. Je to zbytečné a obrátilo by se to proti vám. Je jen pár lidí, kteří pravdu a upřímnost snesou. Bohužel je jich opravdu jen pár a takoví lidé jsou velmi cenní.

Qark | 21. 06. 2005 22:29 | Komentáře: 21 | ::Různé


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
Ash 22. 06. 2005 09:10

Ty chceš dneska odpoledne tapetovat? No neblázni, pojď radši semnou na golf. No fakt. Hele ty tapety počkaj. A proč musíš tapetovat zrovna dneska? ..nesmysl, hele pojď, dáme ten golf. Dneska odpoledne a tapetovat… to nepochopim. Vždyť to můžeš udělat jindy. Tapety počkaj… A proč ne? Prostě to nech plavat a pojď si zahrát, přece nebudeš kazit partu. …Ty seš teda… no tak si di, tapetovat, no… když teda chceš!

Reakce na komentář: Zbynek #12Načítám náhled komentáře...

2
Lukáš 22. 06. 2005 20:44

Mám otázku z jiného soudku. myslíte že jsou partnerské horoskopy pravdivé? Mě se třeba líbí jedna holka a podle horoskopu by jsme se k sobě báječně hodili. Co si o tom myslíte? Nebo jak poznám že má o mně zájem? diky moc
nice web

Reakce na komentář: Ash #3Načítám náhled komentáře..., Qark #8Načítám náhled komentáře..., Kleopatra #10Načítám náhled komentáře...

3
Ash 22. 06. 2005 22:01

Reakce na Lukáš #2Načítám náhled komentáře...: Já myslím, že jestli se budeš řídit podle holčičích signálů, nebo partnerských horoskopů, že to vyjde úplně nastejno.

Reakce na komentář: makin #4Načítám náhled komentáře..., Lukáš #5Načítám náhled komentáře...

4
makin 23. 06. 2005 01:52

Reakce na Ash #3Načítám náhled komentáře...: ja myslim ze horoskop ti rozhodne v nicem nepomuze :-D


5
Lukáš 23. 06. 2005 07:36

Reakce na Ash #3Načítám náhled komentáře...: Jaké jsou ty signály??

Reakce na komentář: Ash #6Načítám náhled komentáře...

6
Ash 23. 06. 2005 13:08

Reakce na Lukáš #5Načítám náhled komentáře...: Většinou dost matoucí ;-)

Reakce na komentář: Lukáš #7Načítám náhled komentáře...

7
Lukáš 23. 06. 2005 18:22

Reakce na Ash #6Načítám náhled komentáře...: aha tak dekuju :-)


8
Qark url 24. 06. 2005 00:33

Reakce na Lukáš #2Načítám náhled komentáře...: Co se partnerských horoskopů týče, hledat podle nich budoucí partnerku je hloupost. Dívat se do nich, když partnerku máte, na to je už pozdě. ;-)

Reakce na komentář: Ash #9Načítám náhled komentáře...

9
Ash 24. 06. 2005 22:22

Reakce na Qark #8Načítám náhled komentáře...: Pokud někdo na ph trvá, tak nějaké užití se už najde. Je tu možnost vyhledat ten správný horoskop a podstrčit jej té správné partnerce. A pak že prý nefungujou :-)


10
Kleopatra 27. 06. 2005 20:35

Reakce na Lukáš #2Načítám náhled komentáře...: Lukáši, já horoskopy počítám a partnerský horoskop by Ti mohl pouze říct, na co si máte dát pozor a naopak. Nicméně horoskop, který si přečteš v novinách klidně zahoď. Je k ničemu….


11
kyros 01. 07. 2005 22:54

horoskop ja absolutna hlupost, jedine pouzitie je ako ho povedal Ash. inak nemaju nic spolocne s buducnostou ani osobnostami, lebo je to len vyplod fantazie ludi ktory nedokazu pochopit ako funguje svet


12
Zbynek 03. 07. 2005 14:09

Reakce na Ash #1Načítám náhled komentáře...: Tak pro tebe je golf prednejsi nez ja? To me to tu nechas delat samotnou? Ty me vubec nemas rad?

Reakce na komentář: Ash #14Načítám náhled komentáře...

13
Zbynek 03. 07. 2005 14:13

Ja na takoveto, nebo vznikle otazky nejcasetji odpovidat "To je tajne" a kdyz na tom dost dlouho trvam, tak to vetsinou zabere.

Reakce na komentář: Ash #14Načítám náhled komentáře...

14
Ash 27. 07. 2005 21:31

Reakce na Zbynek #12Načítám náhled komentáře...: No jestli nechceš tapetovat sama, tak pojď s námi… Víš co, nenechám tě to tu dělat samotnou – protože ty jdeš zítra hrát golf, víš?

Reakce na Zbynek #13Načítám náhled komentáře...: Jinak je to o tom – nebát se a nelhat. Člověk může říct pravdu – že opravdu nemá chuť trávit odpoledne tapetováním, kamarádka nekamarádka. Člověk má většinou důvod – buď má něco jiného, chce dělat něco jiného, být s někým jiným, tak proč to neříct. I kdyby se třeba chtěl koukat na TV, nebo si číst knížku – protože je z předchozích dní unavenej. A kamarádka to buď veme, nebo neveme. Pokud chce někoho, kdo jí bude tapetovat, což já řekněme zrovna nebudu, tak si najde jiného "kamaráda". Pokud chce mne, jako kamaráda, tak mou kamarádkou zůstane i po dni stráveném patláním cárů tapet.

Pokud člověk odmítá z principu (dneska ti půjdu tapetovat, zítra budeš chtít stavět barák – tedy když je to osobní), tak je to horší, to se hůř vysvětluje, ale to už je přecejen mimo sféru kamarádství.

Qarkovy obavy, že to někdo neunese, vesměs nesdílím, stačí se myslím vyhnout příliš osobním a agresivním větám. Nedělat z toho osobní záležitost. Leč – na jejich milou nabídku nereflektovat.

"To je tajné" je docela silný kalibr, vhodný proti nepřátelům :-) A nepřátelé vskutku pochopí…


15
OKi98 28. 07. 2005 01:24

ad tapety
Zkus se zamyslet o co jde. Ty se nepotřebuješ omlouvat za to, že nepomůžeš, nic špatného jsi neprovedl. Stačí pouze změnit kontext s vhodným popisem současné situace, zakončit to otázkou a je to.

Pokuď s tapetováním nechceš pomoct vůbec, tak to může vypadat asi takto:

„Ahoj, mohl by jsi zítra přijít a pomoci mi s tapetováním (nebo čímkoliv jiným)?“
„Ty budeš tapetovat? To je skvělý, jakou barvu/vzor tapet sis vybrala?“
„Vybrala jsem si hnědý s květinkovým vzorem.“
…pak následuje pár vět o tapetování zaměřené na vylepšení atmosféry konverzace, nezapomeň se zmínit o tom jak máš nabitej program (nepřímo!)
„Mohl bys mi teda přijít pomoct?“
„Rád bych ti pomohl, ale jak jsem ti už říkal tento týden nebudu mít čas. Každopádně mě musíš pozvat až to budeš mít hotový, jsem hodně zvědavej jak to bude vypadat. Udělali bychom si pěkněj večer…“ následuje popis imaginárního večera v budoucnosti


ad horoskopy – je to kravina.
Pozor!
Slečny tomu věří a při seznamování často kladou dotaz na vaše znamení.
Tomuto jakožto i jiným diskvalifikačním dotazům (dotazy na věk, přítelkyni, oblíbený film apod.) je vhodné se do doby, než od ní zjistíte správné odpovědi, vyhnout.

Reakce na komentář: medin #16Načítám náhled komentáře...

16
medin 10. 06. 2006 10:07

Reakce na OKi98 #15Načítám náhled komentáře...: Tenhle názor nebo náhled je skutečne zajímavý. Myslím, že je to v tomto případě nejlepší způsob komunikace.
Forma vstupního článku se mi zdá příliš tvrdá, ale to vypovídá zřejmě o povaze nebo postoji pisatele…


17
Peter 27. 08. 2006 16:26

Mel bych taky otazecku, nevim vsak kam ji zaradit tak jsem se rozhodl umistit ji zde.
Jak vubec poznam ze ke mne holka citi jakousi pridruznost, a ne jen ciste pratelstvi ? Byl jsem s ni na rande, polibek taky byl ale presto mi to prislo takove (bez vyraznych emoci)

Diky moc, fajn stranky

Reakce na komentář: Fix #18Načítám náhled komentáře...

18
Fix 17. 04. 2007 21:14

Reakce na Peter #17Načítám náhled komentáře...: Podle me by to melo byt trochu "zivocisny" nebo proste s nabojem, to clovek uz pozna … pokud to je takove nijake onake … tak to neni ono ;-)


19
27. 09. 2007 08:13

Při čtení celého článku jsem čekala na tohle:
pokud na mě někdo naléhá a tuhle otázku použije
je to strašně důležité, protože otázka A proč ne? se v mnoha případech může hodit, například v smysluplné diskusi je to jasné domáhání se argumentů a ne snaha dostat někoho do nepříjemné situace.

Možná mi to i tak vadilo, protože tuhle větu často používám, ale v diskusi, kdy já na někoho – nebo někdo na mne, naléhá(m) si prostě její použití neuvědomuji. A díky tvému článku jsem si uvědomila, že jsem tomu ráda :-)


20
Alex 23. 11. 2007 13:49

Mohl bys mi zítra přijít pomoc s tapetováním?
Nezlob se, ale nemůžu.
A proč ne?
PROTOŽE JSEM LÍNEJ!

To zabere spolehlivě.


21
RybaRak-WM 16. 05. 2008 17:58

trochu sem si to otestoval. zkoušel jsem to vymluvit. katastrofa. máš pravdu.fakt super článek

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.