QARK.net — Cvičení: Manipulace s kartami
Cvičení: Manipulace s kartami

Cvičení: Manipulace s kartami

Úroveň 3+ a vyšší

Tohle cvičení je zaměřeno na základy manipulace. Cílem bude dokázat přesvědčit druhého člověka, aby si ze dvou vámi nabízených karet v duchu vybral právě tu, kterou vy chcete. K tomu budeme používat nasměrování lidí na určitou kartu pomocí slovního doprovodu a také využívat typického chování lidí, které se budeme snažit maximálně kontrolovat.



Tento článek je určen pro komunikační úroveň 3 a vyšší. (Co jsou to úrovně?) V případě, že dosahujete nižší komunikační úrovně, budou vám zpravidla chybět zkušenosti, které jsou potřeba k tomu, abyste článek pochopili, případně došli stejného výsledku. Nižší úrovně bych chtěl tímto požádat, aby článek ani nekomentovaly, přestože (resp. protože) mohou být přesvědčeni, že věci popsané v článku nefungují, případně, že je to celé blbost. Děkuji.

Karty

Když nějakému člověku ukážete libovolné dvě karty a poté se budete snažit tipnout, jakou z nich si v duchu vybral, bude vaše šance na úspěch poměrně nízká (50%). Pokud půjde jen o tipování a nepojistíte se, bude o výsledku rozhodovat pouze náhoda. Stejně tak funguje i komunikace, v případě, že ji nemáte pod kontrolou – někdy vám to holt vyjde a jindy ne.

Manipulace vám nabízí kontrolu nad počínáním druhých. K tomu je potřeba znát jejich typické chování, díky němuž můžete následně předvídat jejich reakce. Potom není problém naučit se člověka konkrétně navést na výsledek. Zkusme si teď test s kartami znovu. Nyní však vyložíte tyhle karty:


Karty

Druhému člověku například řekneme, že se pokusíme přesně uhodnout, jakou si z těchto dvou karet vybere. Necháme ho chvilku přemýšlet a potom…




Potom mu sdělíme, že si vybral pikovou osmičku. Předpokládáme totiž, že druhý člověk bude spekulovat a myslet si, že jsme mu schválně nabídli srdcové eso, aby se nachytal. Lidský mozek má tendenci druhé podceňovat. A člověk, který vybíral, vás prostě mnohdy podcení a zvolí méně výraznou kartu (protože si myslí, že vy řeknete, že si vybral jasné eso). Pokud by se tak nestalo, zeptáte se ho, proč si vybral eso a příště podle toho upravíte slovní doprovod (poučíte se). Cílem této části je naučit se pomocí toho, jak dvě karty uvedete, dosáhnout jasného výsledku. Tohle velmi záleží na vás osobně a na vašich schopnostech. Z toho důvodu nemusí být výsledek čtenáře toho textu 100% shodný s daným výkladem. Na třetí úrovni byste však již měli dokázat pomocí několika pokusů sestavit strategii takovým způsobem, abyste získali více jak 50% šanci.



Co kdybychom však nyní ten test zkusili ještě jednou. Vy byste stejnému člověku znovu nabídli tytéž dvě karty a snažili se v druhém kole opět uhodnout výsledek?


Karty

Jak by to dopadlo?



Dejme tomu, že typické chování lidí je takové, že se budou zpravidla držet stejné karty jako poprvé. Málokteří lidé změní svoje rozhodnutí u druhé otázky. Z toho plyne, že pokud poprvé vybrali osmičku, bude jejich volba stejná. Nyní jsme však tento výsledek odhadli pouze na základě svých zkušeností a pozorování. Pokud bychom zvolili i adekvátní slovní doprovod a nějakým způsobem na něj navedli, opět maximalizujeme své šance.



Sami vidíte, že základem manipulace je znát typické chování lidí (ze zkušenosti a pozorování) a potom je slovně navést na tu vaši „správnou“ cestu. Také brzy zjistíte, že velmi záleží i na tom, jak jednotlivé karty vykládáte a jak se u toho chováte. Tohle cvičení si rozhodně vyzkoušejte a snažte se dostat úspěšnost maximálně pod svoji kontrolu.

Záměrně tu neuvádím co přesně říkat a jak se u toho chovat, abyste si svoji cestu nalezli sami. Důležité je se poučit z reakcí druhých lidí.


Pokud máte zájem, nabízím ještě jedno cvičení. Pokuste se, aby vás naprosto cizí člověk na protějším chodníku pozdravil (případně vám zamával). Je to velmi jednoduché, opět záleží na základní znalosti chování lidí. Jenže přijít na to musíte od základů sami.



Související články:
Qark | 07. 01. 2007 22:18 | Komentáře: 97 | ::Komunikační triky


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
honza 07. 01. 2007 22:29

jsem první :-)zajímavý článek vyzkouším


2
Luke85 07. 01. 2007 23:08

Pomocí manipulace bych možná dokázal někomu vsugerovat ať myslí na nějakou z těch karet, i když bych rozhodně neměl úspěšnost 100 procent, ale jak na někoho na protějším chodníku zapůsobit aby mě pozdravil, tak to je pro mě oříšek. Možná proto, že nedosahuju 3. komunikační úrovně :-) Leda kdyby to byla slečna, tak by úsměv a případně zamávání mohla opětovat, ale jak k tomu přinutit např. nějakýho podnikatele… 8-) no tak dnes večer mám o čem přemýšlet

Reakce na komentář: Pry #35Načítám náhled komentáře...

3
KingKong 08. 01. 2007 00:15

Hmm, s těma kartama je to fakt dobrý… ;-)
Už jsem párkrát zkoušel uhádnout (odhadnout), kterou ze dvou karet si zkoušený člověk vezme a řeknu vám, lidi jsou pěkný mrchy… :-)

Když se jich totiž zeptám podruhý, tak někdo řekne znova pikovou osmu. Už se mi taky ale mockrát stalo, že sem si řek – tak tenhle mě bude chtít převést a protože si bude myslet, že já ho mám přečtenýho a tipnu si, že vybere znova pikovou osmu, tak si určitě vybere srdce……. A on si přesně ze stejnýho důvodu vybral zase osmu, i když za normálních okolností by bral eso……. :-)

Prostě je fakt, že je potřeba to zkoušet a podle mýho názoru je důležitý mít i aspoň trochu odhad na lidi….
Doporučuju začínat u lidí který dobře znáte, kámoše apod., na těch vypozorujete reakce a chování a s relativně cizíma lidma to pak jde snáz…… ;-)

Jo a ještě jedna věc…. Qarku, jsem docela překvapenej, že jsi začal úrovní 3+, tak nějak podvědomě jsem si myslel, že budeš začínat zespoda – od úrovně 1…. (Abych zjistil, jaký mám mezery v základech :-) )

A cože teda takhle "odprostředka"…?

Ptám se čistě ze zvědavosti… :-)

Reakce na komentář: Qark #4Načítám náhled komentáře...

4
Qark url 08. 01. 2007 00:45

Reakce na KingKong #3Načítám náhled komentáře...: No pro binární úroveň (0 a 1) psát o komunikaci nebudu, to jsem říkal už v minulém článku. Takže zbývají úrovně 2, 3 a 4 (pětku už toho asi moc nenaučím). Trojku jsem vybral záměrně, abych viděl kam se dál ubírat. Jestli má smysl psát spíše pro vyšší, či nižší úrovně. Také přiznávám, že mám sice něco rozepsaného dopředu, ale hodně věcí mě napadá "za pochodu", takže asi budou úrovně proházené, než aby měly stoupající, či klesající tendenci.


"Doporučuju začínat u lidí který dobře znáte, kámoše apod."
Kdepak, tady často kamarád začne spekulovat a chovat se nestandardně, aby tě dostal. Mnohem lepší je to zkusit na spolužácích, spolupracovnících a dalších lidech, kteří tě sice znají, ale nejsou tvými dobrými kamarády.

Reakce na komentář: KingKong #5Načítám náhled komentáře...

5
KingKong 08. 01. 2007 01:31

Reakce na Qark #4Načítám náhled komentáře...: Aha, tak proto… :-) Je fakt, že většinou ta mnou popsaná situace nastala právě s těma kámošema – to sedí… ;-)

Zpočátku jsem z toho byl zmatenej, to je pravda, ale zas na druhou stranu mě to pak později tolik nepřekvapilo, a už jsem s tím semotamo i trochu počítal….. :-)
Mno prostě, budu to zkoušet dál…

Mol bys tady ale uvést i nějakej příklad (klidně víc) manipulací, který provádí 5ky, ne…..?


6
ivana 08. 01. 2007 01:37

chápu dobře, že nás v podstatě navádíš, abychom svým chováním jednáním i slovem působili na podprahové vnímání osoby…? pak bude zřejmě vhodné, vybírat si pro první pokusy spíše senzibilnější jedince, ačkoli nevědomí podléháme všichni…


7
Ufo 08. 01. 2007 10:32

Qarku, jen tak kontrolně: Do které komunikační úrovně řadíš sám sebe??

Reakce na komentář: Araken Starway #93Načítám náhled komentáře...

8
Ross 08. 01. 2007 10:53

To by mě teda zajímalo, jestli by stupnice komunikačních úrovní 0 až 5 stačila i na Derrena Browna?

Reakce na komentář: Ufo #9Načítám náhled komentáře..., mo #12Načítám náhled komentáře...

9
Ufo 08. 01. 2007 13:23

Reakce na Ross #8Načítám náhled komentáře...: no jo, teď jsem si na něj vzpomněl, to byl borec právě v komunikaci a manipulaci


10
MzK 08. 01. 2007 14:35

Se dvěma kartama to není taková hardcore :-)


11
ace 08. 01. 2007 14:43

Qark: mne to fakt neda, ale ako mam donutit uplne cudzieho cloveka aby mi na ulici zamaval? viem ze by som mal prist na to sam ale nejako mi to nejde… aspon trochu naznac ;-)


12
mo 08. 01. 2007 15:10

Reakce na Ross #8Načítám náhled komentáře...: Derren Brown je tak 6ka :-)


13
Jossh 08. 01. 2007 15:24

,,Pokuste se, aby vás naprosto cizí člověk na protějším chodníku pozdravil (případně vám zamával).,, Tak podobné věci se už dlouho učím,třeba jak dosáhnout toho,aby se druhý člověk představil první,vždy pozdravil první apod.. Bez toho aniž bych na něj promluvil tak se na něj usměju a pokynutím jej pozdravím jako by to byl můj starý známý,kdybych mohl promluvit tak mu řeknu suverénně ahoj,jako bychom se znali léta,jinak mě teď nic jiného nenapadá,párkrát jsem to kdysi zkusil a úspěch je kolem 50procent,základ je se mu dívat do očí a vzbudit v něm pocit,že se znáte.

Reakce na komentář: Qark #23Načítám náhled komentáře...

14
radce 08. 01. 2007 15:36

Zajímavou alternativou by mohla být hra kámen-nůžky-papír

Reakce na komentář: Darkfear #94Načítám náhled komentáře...

15
Ríša 08. 01. 2007 16:26

Qarku, zaměřuješ se na to jak s lidma manipulovat nebo jak s lidma komunikovat…
protože jesi je pro tebe 5 ten borec z thank you for smoking nebo třeba i Derren Brown tak to s tou koumunikací v pravym slova smysl nemá moc společnýho..
a nemyslim si že je zrovna to pravý ořechový učit lidi manipulaci

Reakce na komentář: Ash #17Načítám náhled komentáře..., dusopn #28Načítám náhled komentáře...

16
Mikey 08. 01. 2007 16:53

Tohle je samozřejmě výborný základ – jen dodám, že se nemusíte vůbec omezovat na karty – zkoušejte cokoliv.


17
Ash 08. 01. 2007 17:04

Reakce na Ríša #15Načítám náhled komentáře...: Třeba pak přijde Qark s další sérií "obrana proti manipulaci" :-) Nakonec už i tohle může být bráno i jako "poznej zbraně nepřítele", asi všichni víme, že ne všichni jsou takoví beránci a zlatíčka, co nás nechaj na pokoji a nebudou se snažit s námi MANIPULOVAT.

Reakce na komentář: Ríša #18Načítám náhled komentáře...

18
Ríša 08. 01. 2007 17:23

Reakce na Ash #17Načítám náhled komentáře...:
možná, ale podle mě je to tak i tak burslení na tenkym ledě

Reakce na komentář: Ash #24Načítám náhled komentáře...

19
Webster 08. 01. 2007 17:43

Jak to udělat, aby Vás pozdravil úplně cizí člověk na protější straně ulice. Je to zcela jednoduché. Lidé, jako já, jako vy si nepamatujeme každého člověka, kterého jste za celý život potkali. Základem je upoutat pozornost. V případě člověka na druhé straně ulice se na něj nebudu smát, neb by si toho těžko
všiml. Stačí hlasitě zakříčet "Ahooooj" a tento hlasový signál doplnit patřičným zamáváním horní končetinou. Jsem si jist, že absolutní většina lidí vám odpoví stejně. Možná bez hlasového projevu, ale packou vám zamávají určitě.Člověk musí jenom překonat strachovou bariéru (parazita). Ověřeno, vyzkoušeno :-)

Reakce na komentář: Qark #23Načítám náhled komentáře..., BigBoss #33Načítám náhled komentáře..., Sisin #34Načítám náhled komentáře...

20
tropiC 08. 01. 2007 17:57

Ahoj, uz nejakou dobu se sem tam mrknu na tyhle stranky, nasel jsem tady par zajimavych clanku o holkach, je to docela zabava cist, a cloveka to aspon donuti zamyslet se nad tim vsim, jestli treba co dela je opravdu nutny a spravny ale musim rict, ze ty nove clanky o komunikaci me docela prekvapily, nevim kde qarku chodis na tyhle informace, ale ikdyz nejsem priznivcem nejakeho skatulkovani, tohle pusobi temer az profesionalnim dojmem. ja sam s komunikaci problemy nemam, do zadnych urovni se radit nebudu, ale za svuj (zatim kratkej) zivot jsem si uz stihl v tomhle smeru leccos projit, mluvenim se, ikdyz jako student, v podstate zivim. i presto jsem ale v clanku narazil na par prirovnani a informaci, ktere by me normalne nikdy nenapadly.

docela me prekvapuje, qarku, ze rikas ze jsi tusim programator, ne? tihle lidi vetsinou moc spolecenskych schopnosti za svuj zivot neziskaji, proto by me velice zajimalo, jak ve skutecnosti vypadas a hlavne jak se projevujes, protoze pokud mas tohle vsechno ze sve vlastni hlavy a hlavne zkusenosti, dovedu si te predstavit jako cloveka, ktery by se tim klidne mohl velice slusne uzivit.


21
Cherson 08. 01. 2007 18:28

ano něco podobného dělal Derren Brown.
a věřím že on je na veliké komunikační úrovni.
na CT1 běžel o něm pořad Derren Brown – magie a manipulace mysli, největší škoda je ale že bylo změněno překladem jeho navádění.
Jeden z mála příkladů je ten že mysli si číslo a podle toho nastav prsty, které nevidím a pak ho řekl a vžy ho uhodl.
Díky Qarka je mi už jasné že nejde o podvod ale opravdu o umění.


22
p4vlik 08. 01. 2007 18:41

jde tady o manipulaci a presvedcovani… sledovali jste Derrena Browna kdyz byl minuly rok v tv? nektere triky co na tech lidech delal byli doslova uzasne :-O


23
Qark url 08. 01. 2007 20:02

Reakce na Jossh #13Načítám náhled komentáře...: Ano, to je správně. Oční kontakt, navození dojmu, že se dobře znáte, kývnutí. K tomu mávnutí ještě dodám, že pak už jen stačí využít moment překvapení. Ihned, jakmile se na vás ta osoba podívá, provedete zmíněné kroky a po kývnutí sami zvednete ruku na pozdrav. Překvapený člověk nestihne přemýšlet, jestli vás zná a odkud a mávne vám taky…

Reakce na Webster #19Načítám náhled komentáře...: Ano – jednoduché, jasné a správné řešení. Přesně tak to funguje!


24
Ash 08. 01. 2007 21:21

Reakce na Ríša #18Načítám náhled komentáře...: Vidím rozumné užití například místo asertivity. Někdo se s vámi pokouší manipulovat, a vy, jsa na něj v tu chvíli na*raní, ho ani nepošlete do známých míst (byli byste za hulváty), ani ho asertivně neodmítnete (byli byste pro svět vy ti špatní, kteří nechtějí pomoc, protože "nemusí"), ale kontramanipulací se z toho vyvlíknete.

Hele tobě to programování tak jde, mám tu takovou jednu úlohu co bych potřeboval udělat…
Vy v duchu: aha, nějaká úloha do práce, no ale za jejich řešení jsi přece placený, možná by ses do toho měl pusit, abys to stihl, mám to snad řešit za Tebe?

Přirozená reakce (submisivní): nojo no, vydrž chvilku, kouknu na to.

Přirozená reakce (agresivní): tak jako řešit ti věci do práce na to vážně nemám čas.

Asertivní reakce: já teď zrovna relaxuji, nechce se mi teď nic programovat, je to Tvůj job, potřebuji odočívat.

Manipulační reakce: cíl je to rychle smést ze stolu. Budete klást hodně otázek a rozebírat tak zadání úlohy "abyste to pochopili". Co nejdříve si vyberete, k jakému cíli chcete dospět (buď že je to naprosto easy – pokud tomu i on aspoň trochu rozumí, nebo že je to takřka neřešitelné – pokud je to pro něj špaňelská vesnice). Až z něj dostanete v podstatě řešení (pokud je jednoduché), řeknete "no vidíš tak je to jasný, to zvládneš" (argument že by to nezvládl mizí), pokud řešení nezjistíte neb je to složité, řeknete že to je opravdu složité, že by se nad tím zdáním měl ještě zamyslet, protože takhle to asi nepůjde, resp. netušíte jak. Že neznáte kontext takže to nemůžete takhle spatra vymyslet, že "je to nějaké opravdu divné, viď" a jdete zase relaxovat.

Reakce na komentář: Ríša #26Načítám náhled komentáře...

25
myš 08. 01. 2007 21:36

ta stranka se mi zacina cim dal tim vic libit sou tu fakt dobre veci ale kdyz tady bude este vic manipulace tak to bude este lepsi ale i tak dost dobre quarku si fakt frajer


26
Ríša 08. 01. 2007 22:15

Reakce na Ash #24Načítám náhled komentáře...:
tou manipulační reakcí ale přistoupíš na jeho hru…možná vyhraješ boj ale spíš seš ve válce…a on do příště bude zas o něco vychcanější…
podle mě nejlepší by bylo kdybys odpověděl tím co si myslíš pod krycím názvem v duchu…
jenže…pokud je mistr manipulátor trochu na tý vyšší úrovni…tak může mluvit "na rovinu"…Koukni brácho vůbec nevim co s tim nemoh bys mi s tim trochu pomoct… a na to už se hůř odpovída ne, než na průhlednou manipulaci..protože ti nejlepší si uvědomujou že největší síla je v upřímnosti a přímočarosti…né v obkecávání…a toho pekelně zneužívaj
takže pokud je člověk profík.. stěží poznáš jesi si s tebou hraje…

mě osobně se to moc nelíbí…protože každej z nás se může ocitnout na té podřadnější straně…


27
ace 08. 01. 2007 22:17

Je to tu fakt super…
Ale mám ešte jednu otázku. Ako by sa dal ovplyvniť profesor na vysokej škole pri skúške? Ide mi hlavne o to akým spôsobom mu vnútiť fakt, že dané učivo ovládam aj keď to nemusí byť pravda… Resp. ako docielim, že naša komunikácia sa bude uberať smerom ktorým chcem ja aj keď on bude klásť otázky? Čiže jednoduchšie: aby sa ma spýtal to čo viem…
Dosť by mi to pomohlo takže dúfam že sa nájde niekto kto mi odpovie… Budem mu veľmi vďačný. :-)

Reakce na komentář: KingKong #29Načítám náhled komentáře...

28
dusopn 08. 01. 2007 22:34

Reakce na Ríša #15Načítám náhled komentáře...: So silou prichadza zodpovednost

Reakce na komentář: KingKong #30Načítám náhled komentáře...

29
KingKong 08. 01. 2007 22:40

Reakce na ace #27Načítám náhled komentáře...: Tohle mi moc fér nepřijde…… Pár lidí, co se snaží ochcat (omlouvám se za to slovo) každou zkoušku znám a většinou nejsou v kolektivu moc oblíbení…
Často totiž podobnej princip chování přenášej i do běžnýho mezilidskýho kontaktu (jak získat úlevy apod.) a to moc lidí nebere…..

Netvrdím, že je to třeba zrovna Tvůj případ, jenom chci poukázat na morální dvojsečnost podobnejch článků a návodů, viz. třeba Jak přebrat holku….


30
KingKong 08. 01. 2007 22:43

Reakce na dusopn #28Načítám náhled komentáře...: Tak to si právě nejsem tak úplně jistej… :-(

Reakce na komentář: dusopn #31Načítám náhled komentáře...

31
dusopn 08. 01. 2007 22:49

Reakce na KingKong #30Načítám náhled komentáře...: Nezalezi na tom ako sa k tejto zodpovednosti stavaju ostatni, ale na tom ako sa k nej stavias ty

Reakce na komentář: KingKong #32Načítám náhled komentáře...

32
KingKong 09. 01. 2007 00:48

Reakce na dusopn #31Načítám náhled komentáře...: To bezpochyby a i když rozhodně nejsem žádnej Mirek Dušín, tak můžu akorát doufat, že nenarazím na někoho, kdo bude umění manipulace extrémně zneužívat…

Jak už tady zaznělo, každej z nás se může ocitnout na jakýkoliv straně tý barikády…

A znova opakuju – samozřejmě tím nechci říct, že si myslim, že by takovýhle články neměly vznikat (to ani náhodou), jen bych chtěl upozornit, že každá mince má dvě strany……. ;-)


33
BigBoss 09. 01. 2007 00:52

Reakce na Webster #19Načítám náhled komentáře...: potvrzuji. Si pamatuju min lidi nez me zna a tak kdyz me pozdravi nekdo koho neznam hned ho zdravim jako bych ho znal. (nekdy se ale zamyslim odkud ho znam a nestihnu pozdrav opetovat)

Reakce na komentář: Sisin #34Načítám náhled komentáře...

34
Sisin 09. 01. 2007 09:40

Reakce na Webster #19Načítám náhled komentáře...: Reakce na BigBoss #33Načítám náhled komentáře...: Mno, nevim. Osobne nezdravim lidi, ktere neznam, i kdyz na me mavaji sebevic. Mozna je v tom trochu arogantni poza "nepamatuji-li si je, nestoji mi za pozdav", ale je fakt, ze manipulacim obecne prilis nepodleham.

Klidne si priznam, ze nejsem stroj, abych si vsechny lidi pamatoval.

Reakce na komentář: Webster #38Načítám náhled komentáře...

35
Pry 09. 01. 2007 12:33

Reakce na Luke85 #2Načítám náhled komentáře...: Stačí ho pozdravit jako první. Většinou to funguje. :-)


36
Pry 09. 01. 2007 12:48

Ohledně triku s kartami. Trochu jsem si s tím pohrával, spíš ovšem s tím, jak tomu nepodlehnout. Při troše pozornosti jde mozek "vycvičit", aby ho "bavilo" použít nějaký náhodný faktor, který následně aplikuje jako odpověď. Když jsme hráli hru s kuličkama (viz konec), stačí "nervózní" pohled na hodinky a sekundová ručička (sudá/lichá hodnota) vám napoví správnou hodnotu.
..
Kuličky po anglicku. Schováš do dlaně sudý/lichý počet kuliček. Zeptáš se soupeře. Uhádne – jsou jeho. Neuhádne, jsou tvoje. Je to geniální minitest. Vždycky se vyloupnou lidi, kteří jsou v tom OPRAVDU dobří.


37
Travis 09. 01. 2007 13:29

Qarkovy články jsou opravdu zábavné děkuji za ně. Taky přidám pár postřehů:

1. To aby Vám někdo zamával je jednoduché, často to dělám pro vlastní pobavení u vlaku, který se právě rozjíždí. Zamávám s vědoucným úsměvem na nějakou dívku, která si mě předtím na nástupišti nestačila všimnout a ona mi zamává úplně stejně "jako na kamaráda" s úsměvem a pak většinou následuje rozpačitý pohled, kterému se pak v duchu směju aspoň dvě hodiny.

2. Manipulovat se dá jednoduše, pokud Vás ten druhý nezná nebo nemá čas přemýšlet. Proto souhlasím s Qarkem, že je zbytečné to dělat na lidech co tě mají okoukaného. Rodiče, dlouholetá partnerka nebo sourozenci.

3. Jednou mi děda vyprávěl příhodu, při které mimochodem použil jakýsi manipulační prostředek, který mi nedal, abych ho nevyzkoušel a protože děda rád předvádí grimasy, měl jsem dobrou představu jak to provést.

Postup byl zhruba takový:
Přišel jsem ke známému, o kterém jsem věděl, že je v kontaktu s někým, např. Honzou. Řeknu mu: "Slyšel jsem něco o Honzovi." a přitom mé chování říkalo: 'Vím o tom a docela mě tak aby řeč nestála zajímalo, co mi o tom povíš.'

Když jsem tohle zkusil poprvé, s otevřenými ústy jsem stál a vzpamatovával se z vědomí co všechno se právě dovídam. Ten člověk mi najednou řekl svou verzi nějakého příběhu s tím, že už Honzovu verzi znám. Je šokující, jak jednoduché je oblafnout lidský mozek.

Nemyslím si, že je špatné o tom psát. Sám to používám ke krácení chvil nebo pro zábavu a pokud toho budete zneužívat, lidé v okolí si na Vás stejně začnou dávat pozor. Představte si, jak rozdílně budete nahlížet an Browna který vám nabízí karty nebo na prodavačku v uzeninách co vám nabízí ze dvou salámů. :-)


38
Webster 09. 01. 2007 14:14

Reakce na Sisin #34Načítám náhled komentáře...: Tvrzení a praxe jsou dvě rozdílné věci. Vše záleží na úhlu pohledu. Jsou dny, kdy jdu po ulici a nezajímá mě vůbec nic, jenom cíl mé cesty. Přesto i v této situaci, mne může zaujmout šílenec, který křičí na celou ulici "Ahooj", dívá se mým směrem a zběsile mává rukama. Opravdu není nic těžkého na ulici oslovit. Člověk musí vědět, za jakým cílem jde. Pokud zatím jenom zjišťuje, že tato pravidla manipulace fungují, není asi rozumné vytyčovat si extrémní cíle (dnes půjdu se třemi dívkami na kafe). Pokud s tímto začínáte, dost těžko si vyberete holku podle vašich představ. Zkoušíte to na všechny. Jakmile trošičku pokročíte, zjistíte že lidé jsou různí ale ve své podstatě všichni stejní. Všichni jsme se narodili nazí a to co si na sebe oblečeme… Mnoho o nás vypovídá. Je báječné, že se ženy rády pěkně oblékají. Podle oblečení poznáte, jestli je dnes žena přístupná, nebo ne. Podle toho jakým stylem se obléká, můžete dopředu rozpoznat její zájmy. Barvy hodně vypovídají. I lidé, kteří se podle oblečení neradi kastují toho o sobě dopředu řeknou více než dost. Manipulace se nesmí zneužívat, ale trošku využít..? Proč ne? Podle starého nepsaného zákona,"pokud neuškodím sobě, ani ostatním, nepatřím do blázince".
Díky Qarku za tento web.

Reakce na komentář: Ríša #39Načítám náhled komentáře...

39
Ríša 09. 01. 2007 15:34

Reakce na Webster #38Načítám náhled komentáře...: Manipulace se nesmí zneužívat, ale trošku využít..? Proč ne? Podle starého nepsaného zákona,"pokud neuškodím sobě, ani ostatním, nepatřím do blázince".

k manipulaci někoho potřebuješ.. a pochybuju že bude někdo šťastnej z toho že z něj děláš vola..

Reakce na komentář: Qark #45Načítám náhled komentáře..., Webster #49Načítám náhled komentáře...

40
Friko 09. 01. 2007 15:37

"Q" má vždy perfektné články a je tiež pravda, že som nečakal, že prejde do týchto tajov "konzervácie", ale budiš, život je zmena, a manipulácia má svoje výhody, ale i nevýhody.
Pred týmto článkom som si čítal ten o komunikačných stupňoch,, veľmi zaujímavé čítanie,, som rád že som si tam našiel aj svoje miesto, bolo celkom vysoko, i keď zásada je nepreceňovať sa no ani nepodceňovať sa.

Manipulácia ľuďmi je jednoduchá, teda aspoň pre mňa,, no občas sa vám môže stať, že sa stanete väzňom vlastnej manipulácie. Mne sa to stalo. Donútil som jednu holku, aby si myslela, že so mnou chce chodiť, nepýtajte sa ako, ale dá sa to aplikovať na niektoré typy. A tak sme spolu začali chodiť, no ide o to, že po čase som sa jej chcel zbaviť, no nešlo to tak, ako som si to predstavoval. Chcel som aby ona mne dala kopačky, no keď je niekto na vyššej komunikačnej úrovni ako vy, a vy to zistíte neskoro, tak …
Nakoniec sa so mnou ona rozišla ale vinný som sa za to cítil pekne dlho, až potom ma trklo, a ona svička sa mi priznala.

Takže, ponaučením je,, nikdy sa nestaňte obeťou vlastnej manipulácie.,, THE END

PS: dúfam že to čo som tu napísal malo zmysel

Reakce na komentář: KingKong #42Načítám náhled komentáře..., Fausth #48Načítám náhled komentáře...

41
Ríša 09. 01. 2007 16:16

každej má nějaký svědomí…tak ať se řídí podle něj…když mu to příde nehezký tak ať to nedělá…když mu to příde normální tak ať si to dělá…ostatně každej člověk si může dělat co chce, ale musí bejt potom připravenej nést za to následky


42
KingKong 09. 01. 2007 17:12

Reakce na Friko #40Načítám náhled komentáře...: Tak třeba zrovna tohle mi připadá jako ukázkovej případ zneužití manipulace…

Je přece rozdíl, jestli "ukecám" prodavačku, aby mi prodala něco z vedlejšího oddělení, i když se jí to momentálně nehodí anebo jestli ovlivňuju holku, aby se mnou začala chodit ona a pak jí "donutit", aby mi dala kopačky…..
Zahrávat si takhle lehkovážně s něčíma citama mi přijde jako silný kafe…..

Kdyby Ti totéž provedla ona, myslim, že bys jí neměl moc rád….

Reakce na komentář: Friko #52Načítám náhled komentáře...

43
myš 09. 01. 2007 20:19

prosim poradili by ste mi nekdö nejkou knihu abych se mohl naucit manipulovat s lidma? vim ze pro nekoho je to strasne ze nekdo manipuluje s lidma a neuznava to a mysli si ze je to hnusne ale ja si to nemyslim a chtel bych se to naucit. nevim co vam na tom vadi?

Reakce na komentář: Ríša #44Načítám náhled komentáře...

44
Ríša 09. 01. 2007 21:50

Reakce na myš #43Načítám náhled komentáře...:
každej sme jinej, takže nikdo nevidí všechno uplně stejně
ale z mýho pohledu lidi a živí tvorové obecně nejsou hračky
já třeba nevim co kdo vidí na tom trhat mouchám křídla, krájet žížaly a podobně…
a když sem u toho… tak celkově lidi co dokážou dělat pokusy na zvířatech a další svinstva asi nikdy nepochopim… protože kdybych je potkal tak bych těžko ovlád nenávist kterou vůči nim chovám…
říkám to i proto že ta manipulace je z podobnýho těsta…
když chceš tak se to nauč…ale je dost možny že pak nebudeš mít moc opravdovejch kamošů a lidí který tě maj doopravdy rádi


45
Qark url 09. 01. 2007 22:04

Reakce na Ríša #39Načítám náhled komentáře...: No původně jsem chtěl napsat celý článek o vztahu manipulace a komunikace, ale tvoje několikeré přehnané reakce mě nutí vysvětlit to hned. Tvoje představa o tom, že manipulace je špatná se zakládá na nějaké tvé nepodložené domněnce a představě "co by kdyby". Dokonce máš pocit, že každý manipulovaný člověk trpí a je mu škozeno (někdo z něj dělá vola). Jenže s každým je denně manipulováno na každém kroku a nikdo si nestěžuje. Pozitivní manipulace (a o té tu je a bude řeč) splňuje komunikační pravidla a druhému něco nabízí. Neškodí.
Když jsi byl malý, rodiče ti řekli o Ježíškovi. Díky tomu jsi každoročně zpytoval svědomí, jestli jsi byl hodný. Cítíš se tím ublížen? Já ne, měl jsem báječné dětství. To čekání u štědrovečerní večeře, až On zazvoní – nádhera. Není to ale divné? Vždyť šlo o manipulaci a navíc ti rodiče sprostě lhali!
Díváš se rád na filmy? To se divím, vždyť film a hlavně filmová hudba manipuluje s tvými pocity, aby jsi mohl prožívat děj. Pusť si nějaký film, třeba horor, bez hudby a uvidíš sám.
Když si pozveš přítelkyni domů na romantickou večeři a pustíš k tomu romantickou hudbu, manipuluješ s ní a navozuješ tím romantickou atmosféru. Ubližuje jí to? Když máš chuť a pustíš si oblíbenou hudbu sám, nevadí ti, že jsou tvoje pocity manipulovány tóny? Že tě hudba uklidňuje… jistě, manipuluje s tebou.
Když se díváš na dobrou fotografii, je s tebou manipulováno pomocí kompozice, postavení objektů, barevných kombinací a dalších věcí, což se každý fotograf učí. Přestaneš se snad na fotky dívat?
Rád se díváš na kouzelníka? To se divím, vždyť z tebe dělá blbce a je to celé podvod. Přesto se na to díváš, možná se na to i těšíš, bereš to.
A co takový obyčejný úsměv? Ten je totiž základním prvkem manipulace! Usměj se na jiného člověka a on bude tvůj úsměv opětovat.
Ryzím příkladem manipulace jsou také domácí mazlíčkové, nejčastěji psi (to jen abys viděl, že manipulace není výmysl zlých lidí). Psi hladíš hlavně když oni chtějí. Máš špatnou náladu a pes ti ji zlepší. Manipuluje s tebou pomocí svého chování a jednání, třeba jen proto, že on si chce hrát a tak pěkně vezmeš míček do ruky a házíš mu ho. Přesto to nikomu nevadí. A víš proč, protože aby byla manipulace úspěšná, musí navodit v tom druhém pozitivní pocity. Manipulace musí být bez negativních emocí, musí druhému něco nabízet a hlavně to ten druhý nesmí poznat. Jakmile tomu tak není, nejde o manipulaci, ale o blbost. Pokud budeš záměrně druhým manipulací škodit, velmi rychle skončíš.
Neměj proto pocit, že manipulace v komunikaci je automaticky špatná. Tak to není. Nesmíš to brát takto. Mohu ti říct, že člověk, který by mé články chtěl použít na ubližování, tak to nezvládne. Bude v rozporu s mnoha pravidly a nebude mít dostatek zkušeností, aby uspěl.

Reakce na komentář: Ríša #46Načítám náhled komentáře..., Zdeněk #55Načítám náhled komentáře...

46
Ríša 09. 01. 2007 23:11

Reakce na Qark #45Načítám náhled komentáře...:
ok chápu…ale tohle sou věci se kterejma souhlasíš…deš do toho s tim že chceš… bavit se..bát se…být v romantické náladě..být oklamán a následně přemýšlet jak…
ježíšek je zrovna dost zvláštní příklad…pro děcko je krásný když může snít, fantazírovat atd…a tak mu to rodiče protože ho nadevše milují umožní (takže vlstně děcko manipuluje s rodičema), já na něho mám taky fajn vzpomínky…ale ne každej to projde v pohodě…když se někdo třeba moc brzo dozví že neni ježíšek (od "dospěláků" ze školky atd)…muže celkový zklamání z toho že ho rodiče klamaly a on věřil zbytečně mrzet víc než ho potěšily ty krásný chvilky kdy se těšil na zazvonění…
úsměv je krásná věc…ale o to horší to je když není myšlenej upřímě..

máš pravdu že sem to bral jen z tý temný strany a nebral sem v úvahu že existuje dobrá manipulace protože sem ji považoval za hezký chování v dobrym ůmyslu a ne za manipulaci…
každej se asi chce cítit hezky…takže když teda budem manipulovat hezky, bude to i se souhlasem toho druhého ..
já sem byl proti té kde s tim druhej nesouhlasil a stejně by se manipulovalo

Reakce na komentář: Ríša #47Načítám náhled komentáře...

47
Ríša 09. 01. 2007 23:15

Reakce na Ríša #46Načítám náhled komentáře...:
to ú s kroužkem vypadá celkem hezky, ale nebyl to úmysl


48
Fausth 09. 01. 2007 23:39

Můžeme být úplně ti nejvýřečnější, nejpřesvědčivější a nejschopnější na světě. A já se rád přidám k těm, kteří se o to snaží. Ale stejně bude nakonec nejvíc záležet na tom, co jsme upřímně a doopravdy chtěli.
Myslím, že většina z nás tuší, kde ta hranice mezi bezoholednou manipulací a taktickým usměrněním leží. U mě je třeba tenhle příběh Reakce na Friko #40Načítám náhled komentáře...: jasně za linií. Friko může být frajer, který může o manipulaci učit, ale stejně mi svým chováním sympatický není.

Děkuju Travisovi a Prymu za sakra dobré nápady.

Jinak by mě zajímali další obecná pravidla, podobná tomu, že napodruhé si většina lidí vybere stejnou kartu jako napoprvé. Tyhle obecné vzorce mi přijdou jako dobrý základ.

Reakce na komentář: Friko #53Načítám náhled komentáře...

49
Webster 09. 01. 2007 23:57

Reakce na Ríša #39Načítám náhled komentáře...: Ano, naprosto s Tebou souhlasím, máš úplnou pravdu. Nikdo nemůže být rád, je-li z něj dělán vůl. Lidé jsou ovšem chytří, nenechají ze sebe dělat něco, co nejsou. To je na tom to krásné. Manipulovaní lidé často podvědomě touží být i manipulováni. Touží být i naváděni na cestu, na kterou by se sami neodvážili jít. Víš, máš pravdu, že k manipulaci potřebuješ lidi, ale krásné na tom je, že časem se nemusíš ani snažit a oni přijdou sami. I já toužím být manipulován. Snad si rozumíme milý Ríšo, mluvíme pořád o pozitivní manipulaci. Tato manipulace přináší lidem radost, odcházejí po schůzce s Tebou uvolnění a bez negativních emocí. Dáváš lidem radost. Neřekl bych štěstí, to je z jiného soudku a člověk ho musí cítit sám. Manipulací dáváš lidem radost a oni Ti ji na oplátku vracejí plnými doušky. To o čem mluvíš Ty je plné záště. Nevím, co máš v sobě za hnis. Je ovšem jasné, že chce ven. Manipulace se běžně používá při obchodních schůzkách, při personálních pohovorech, při tom, když si jdeš koupit do obchodu Mp3-ku. A já nevím jak Tobě, ale mě v obchodě s elektronikou vždy dobře poradili. Odcházel jsem šťastný jako blecha i když jsem věděl, že si odnáším věc, kterou vůbec nepotřebuji. Manipulace je všude, naučte se ji a svět se Vám OTEVŘE. A to nejenom holky ;-) KOMUNIKACE + POZITIVNÍ MANIPULACE = BRÁNA DO SVĚTA

Reakce na komentář: Ríša #51Načítám náhled komentáře...

50
Chors 10. 01. 2007 07:26

Sice mám už pár dní od vydání tohohle článku ale přijde mi že mam taky co dodat hlavně k tomu pozdravu, měl sem totiž období kdy sem si nechával narůst dlouhé vlasy ale nebyly ještě tak dlouhé aby šli co culíku takže mi často padali do obličeje. No a já sem je samozřejmě rukou přehazoval dozadu nebo aspoň dával za uši ale vedlejší efekt byl že spousta lidí pohyb rukou vzhůru považovala za pozdrav takže se mi stávalo že mě dokonce neznámí lide začali pravidelně zdravit. Takže se někdy člověk nemusí ani snažit na to aby dosáhl úspěchu jde to i téměř nevědomky.


51
Ríša 10. 01. 2007 14:50

Reakce na Webster #49Načítám náhled komentáře...:
o pozitvní manipulaci sem nemluvil…
a abych řek prvdu tak nevim co si mám vlastně myslet…
vžýdycky sem myslel že manipulace je právě ten hnis o kterym sem psal…ale po pár přečtenejch větách tady to je tak že manipulace je vlastně v každym našem slově, činu atd…prostě v jakýkoli činnosti která má dopad na okolím…
já se v tom ztrácim…a pokud bys chtěl abysme si vážně rozuměli, tak bych to potřeobval trochu rozvést…co to vlastně je..jak se dělí…příklady atd

Reakce na komentář: Webster #70Načítám náhled komentáře...

52
Friko 10. 01. 2007 15:39

Reakce na KingKong #42Načítám náhled komentáře...: vieš, ono je to tak trocha inak,, tá holka, mi len dala pocit, že ja som pánom situácie, je dobrá herečka, ona ma dostala tam, aby to bol pre mňa problém, že ona mi nechce dať kopačky. Ona mi ich dala, ale ona bola tá, čo sa vyžívala, že mne sa ju nedarí donútiť mi dať kopačky,, ona mnou manipulovala, až to nevydržala, alebo ju to nebavilo, a tak sa so mnou rozišla. takže o tom kto s kým manipuluje by som v tomto prípade pomlčal, ale je to perfektná skúsenosť, manipulátor zmanipulovaný manipulátorkou :-D


53
Friko 10. 01. 2007 15:47

Reakce na Fausth #48Načítám náhled komentáře...: ono to bolo inak, Ja som si iba myslel, že som ju zmanipuloval, ale ona manipulovala so mnou, ona pristúpila na moju hru, ale potom ju bavilo sa na mňa pozerať ako sa snažím aby mi dala kopačky, no to mi povedal až potom čo mi ich dala + 1 mesiac, lebo po mesiaci sme sa stretli Inač manipulácia nie je nikdy pozitívna, to že to tak niekomu pripadá, to neznamená, že to tak je. Len ide o to, či máš žalúdok na to aby si tými ľuďmi manipuloval. Považujem sa za manipulátora, skoro prvotriedneho, ale ten príbeh čo som napísal a zrejme som to napísal nejasne, ale pointa: "Manipulátor – JA, som bol zmanipulovaný ňou" Mala prevahu, jak po inteligentnej stránke tak po hereckej, a ja som jej to všetko žral, že je naivka, pekná kosť k zjedeniu, a že ja budem tým kto si kusne, akurát som si zuby vylámal, ale perfektná skúsenosť, nabudúce si budem dávať pozor.


54
Mordemy 10. 01. 2007 18:04

Věřím, že existuje cosi jako "svobodná vůle". Manipulace jen zvyšuje pravděpodobnost, že něco uděláme tak, jak chce někdo jiný – někdo nás o něčem přesvědčuje a je na nás, jestli na to přistoupíme nebo ne. Pokud nemá dostatečné schopnosti rozpoznat, že věc, kterou se nám někdo snaží "vnutit" není ta nejlepší, je to náš problém, naše neschopnost rozpoznat vhodnější řešení. V konečném důsledku záleží na nás, jak se rozhodneme – pokud by totiž byl manipulátor, ten který rozhoduje, můžeme stejně tak dobře říct, že za nás vlastně nerozhodujeme my, ale chemické procesy v našem těle (což je možná pravda, ale nelze se podle toho chovat a žít).

Třeba je vlastní rozhodnutí jen iluze, nicméně manipulátor je jen člověk, který něco nabízí (a umí to lépe, než jiní a proto se nám zdá jeho nabídka lepší), rozhodnutí je na nás. A zodpovědnost taktéž (neexistuje omluva typu "já si to neuvědomil, on mi to podsunul, on mě zmanipuloval, on je zlý").

Reakce na komentář: myš #56Načítám náhled komentáře...

55
Zdeněk 10. 01. 2007 19:20

Reakce na Qark #45Načítám náhled komentáře...:
Ahoj Qarku,
promiň, ale nemohu souhlasit s Tvým přehnaně optimistickým a nekritickým náhledem na manipulaci. Pár řádků o manipulaci jsem si pujčil z wikipedie – je to dokonce česky :-) (http://cs.wikipedia.org/wiki/Manipulace)

Manipulace (z latinských výrazů ruka a uchopit) je v sociální psychologii a sociologii termín označující snahu o ovládání myšlení druhé osoby či více osob.

Manipulátor se snaží vnutit cílové osobě myšlenky, názory či jednání, které nejsou oběti vlastní a které by dobrovolně nepřijala. Oběť si často ani neuvědomuje, že je s ní manipulováno, případně si to uvědomuje, ale z nějakého důvodu se nemůže bránit.

Manipulátoři používají velmi nemorálních a neférových metod, jejich jednání je odborníky považováno za psychické týrání.


Vím, že wikipedia není zvlášť důvěryhodný zdroj, ale tyto řádky vyjadřují definici manipulace tak, jak ji chápu já a snad i někteří další čtenáři. Negativní význam manipulace je z textu snad každému patrný.

Pomineme-li poslední dva odstavce této definice, zůstane nám následující tvrzení: "manipulace je výraz, označující snahu o ovládání myšlení druhé osoby."

Myslím, že proti tomuto tvrzení již nebudou žádné výhrady.
Z něj ale vyplývá, že manipulátor je přesvědčený, že ví něco lépe než manipulovaný a má tudíž právo za něj rozhodovat. Pochopit to lze u nerovných vztahů (dítě x rodič, student x učitel, podřízený x manager) ikdyž ani zde to nechápu jako ospravedlnění absolutní. Tento nadřazený postoj manipulátora jako celá manipulace mně osobně připadne nemorální a zavrženíhodná (chci mít právo rozhodnout se sám za sebe, tak jako snad každý;).

Máš ale pravdu, že jsme neustále pod vlivem okolí (a jím "manipulováni"). To je pravda a zavírání očí před pravdou ještě nikdy nikomu nepomohlo a proto prosím neber můj názor jako výzvu k ukončení svého seriálu, ale naopak jako jeho podporu.

Reakce na komentář: KingKong #60Načítám náhled komentáře..., Friko #63Načítám náhled komentáře..., Zdeněk #64Načítám náhled komentáře..., Qark #65Načítám náhled komentáře...

56
myš 10. 01. 2007 19:48

Reakce na Mordemy #54Načítám náhled komentáře...: naprosto s tebou souhlasim nevidim na manipulaci nic spatneho nevystavujes nikoho zadnemu nasilnemu chovani neni to zadne vydirani proste mu nabidnes nenasilnym zpusobem co se v tu chvili hodi tobe a je na nem jakou cestu si zvoli a nemusi to treba byt prospesne jenom tobe. nekdo na tom treba muze vydelat mnohem vic nez ty

Reakce na komentář: Mordemy #57Načítám náhled komentáře...

57
Mordemy 10. 01. 2007 21:06

Reakce na myš #56Načítám náhled komentáře...: Řekl bych, že ve své podstatě to násilné chování je, někoho ovlivňujeme a on se v důsledku toho chová jinak (než by se choval normálně), ale protože veškeré vnější podněty (cokoliv, co vidíme, slyšíme…) jsou vlastně to samé (v tomto kontextu jsou to tedy "násilné podněty"), člověk má možnost volby (alespoň jsem toho názoru, že by se měl tak chovat). Jestliže nemá a je to pouze manipulace, proti které není obrany, dá se to vztáhnout na cokoliv jiného. A že by "obět něco dobrovolně nepřijala" (55 Zdeněk), kdyby jsme ji nezmanipulovali, s tím musí počítat. Člověk má nějaké informace, na základě kterých se rozhoduje – vědomě, nevědomě, rozhodnutí dělá on, manipulátor ovlivňuje, neřídí. Odpovědnost musí nest člověk, který to či ono nakonec udělá (alespoň dokud se nejedá o stav hypnózy nebo něčeho podobného). Kdyby měl člověk jiné informace, dobrovolně by se rozhodnul pro něco jiného. Člověk musí počítat s tím, že může mít nevěrohodné vstupní údaje.

Reakce na komentář: Ríša #58Načítám náhled komentáře...

58
Ríša 10. 01. 2007 22:06

Reakce na Mordemy #57Načítám náhled komentáře...:
to rozhodnutí dělá manipulátor, manipulátor rozhodne kterou kartu si vybereš…
proti tomu neni obrany dokud nemáš zbraně kterejma bys ho porazil…a dobří manipuláoři maj těžkej kalibr…proti skvělýmu manipulátorovi by něměl moc šancí ani Qark…

Reakce na komentář: Qark #66Načítám náhled komentáře...

59
Smajlix 10. 01. 2007 22:24

Je to klasicky vsechno o psychologii. Ja takove veci vyuzivam [naschval nerikam zneuzivam :-P ] i v realnem zivote a clovek diky tomu muze ziskat od lidi i veci, ktere si mysleli, ze by nikdy nedali, nebo neudelali… pocvhaluji clanek


60
KingKong 11. 01. 2007 01:24

Reakce na Zdeněk #55Načítám náhled komentáře...: Naprosto souhlasím a zároveň děkuji. Cítím to úplně stejně, ale takhle výstižně bych to nenapsal… ;-)


61
Mordemy 11. 01. 2007 16:43

Zneužít se dá spousta věcí. Umění manipulace znamená schopnosti a je na vás, jak je použijete. Nemyslím si, že tvrzení, že jakákoliv manipulace je veskrze špatná a zavrženíhodná je to pravé. Dá se využít mnoha různými způsoby. Komunikace obecně a spousta věcí, o kterých se zde doposud psalo by se dala označit za počátky manipulace – vždy šlo o to něčeho dosáhnout, někam se dostat.

Články na tomto webu se začali zaměřovat na vyšší úroveň "komunikace". Bylo to nazváno manipulací a rázem se ztrhla vlna kritiky. Připadá mi, že většině lidí vadí jen to jedno slovíčko, jehož definice zřejmě není nijak lichotivá. Ale záleží na tom, co si pod slovem "manipulace" představíme, jde o to, jaký vztah vyjadřuje. Cílem manipulace, jak je prezentována Qarkem, určitě není někomu uškodit či ho psychicky týrat (definice z Wikipedie). Pojetí je prostě jiné. Že lze tyto schopnosti zneužít, to už je druhá věc.

Záleží na každém jednotlivci a jeho svědomí, jak poznatky z oblasti manipulace využije (zneužije). Nicméně myslím, že schopnost manipulace je jen dalším logickým stupněm v komunikačním vývoji jedince. Od určité komunikační úrovně si už natolik uvědomujeme svůj způsob komunikace a čeho tím dosahujeme, že se z komunikace stává mocný nástroj. Nástroj, který sice můžeme využít k něčemu nemorálnímu, ale nemusíme. Vyšší úrovně tu možnost a sílu prostě mají, ovšem to neznamená, že jsou to automaticky špatní lidé (mohou se rozhodnout tu moc nezneužít).


62
twinky 11. 01. 2007 18:55

Cau qwarku. tak by ma zaujimalo odkial cerpas vedomosti o komunikacii. ake knihy odporucas precitat? povedal si ze budes pisat aj pre stvorky , takze predpokladam ze si 5ka. citam tvoj blog casto , ale nechce sa mi stale cakat na clanok, rad by som sa vzdelaval viacej , preto by som rad vedel co odporucas za literaturu. thank you for smoking mi dal vela, dakujem za tip. a vobec, dakujem za blog ;-). ahoj

Reakce na komentář: Qark #66Načítám náhled komentáře...

63
Friko 12. 01. 2007 12:34

Reakce na Zdeněk #55Načítám náhled komentáře...:
Neviem odkiaľ máš, a ako si môžeš byť tak istý výrokom:
"Manipulátor se snaží vnutit cílové osobě myšlenky, názory či jednání, které nejsou oběti vlastní a které by dobrovolně nepřijala."
– ak má každý rozhodovať sám za seba, tak ako vieš, že by to dobrovoľne neprial?? ak o tom nevieš tak si práve urobil rozhodnutie za danú osobu.

ďalší výrok:
"Manipulátoři používají velmi nemorálních a neférových metod, jejich jednání je odborníky považováno za psychické týrání."
– aké nemorálne metódy?? nie sme v stredoveku, nestojím nad daným človekom a nedržím bič v ruke, ktorým ho udriem, keď nebude súhlasiť, je to iba o komunikácii.
-a čo je neférové ne rozprávaní sa s niekým mi asi tiež nevysvetlíš
– dúfam, že to psychické týranie už nemusím ani komentovať

a teraz mám jeden príklad zo života:
máš pred sebou dievča, prekrásne, chcel by si s ňou chodiť, čo urobíš??:
oslovíš ju?? alebo ju "prinútiš" aby ze tebou šla??
ak ju oslovíš, čo jej povieš, chceš s ňou predsa byť, takže sa zrejme nejakým komplimentom nevyhneš a možno aj nejaká malá nevinná lož nezaškodí.
A máš ju, no urobila rozhodnutie ona?? alebo si za ňu rozhodol ty?! ak si to bol ty -> tak si s ňou manipuloval
-urobil si niečo zlé?? NIE, tak kde je problém, dievča sa nechalo "zmanipulovať", možno sa nevedela brániť,
to znamená že si to proti čomu si tak bojoval.

S pozdravom, a vďakou, Qarkov veľký fanúšik a z časti i obdivovateľ.

Reakce na komentář: Zdeněk #64Načítám náhled komentáře...

64
Zdeněk 12. 01. 2007 16:58

Reakce na Friko #63Načítám náhled komentáře...:
Friko :-) nevím, kolik jsi věnoval pozornosti mému komentáři, než jsi na něj zareagoval, ale zdroj ze kterého mám obě Tebou komentovaná tvrzení je v mém komentáři obsažen (je to wikipedia.com ; )
Ano, definice je negativně naladěna proti manipulaci, jak se dozvíš na stránkách wikipedie a i ve svém komentáři, jsem uznal, že wiki není stopro důvěryhodný zdroj, ale jde o to, že definice vyjadřuje to, co cítím (vrať se k mému předchozímu komentáři a pořádně si ho přečtiReakce na Zdeněk #55Načítám náhled komentáře...: ).

Ad příklady – ty jsou vždy zavádějící, ale budiž…
Tvou dívku pozveš na pár skleniček aby jsi navodil příjemnější náladu, pak ji pozveš do fajn klubíku či restauračky s romantickou hudbou, pár dalšími dobře mířenými komplimenty ji ještě trošku rozehřeješ a pak ji přefikneš, pokud nebude zralá, tak si zabodování necháš až na podruhou či třetí schůzku a necháš ji být.
Že Ti holčina uvěřila, že je fakt nejúžasnější holka jakou jsi potkal? Že to s ní myslíš vážně? A nedokáže pochopit, že sis chtěl jen zasouložit a nechal ji plavat?
Proč se diví? Nejsme v pravěku. Dnes ji nebudeš mlátit kyjem po hlavě. Dnes si s ní promluvíš ;-)

A máš ju, no urobila rozhodnutie ona?? alebo si za ňu rozhodol ty?
urobil si niečo zlé??


65
Qark url 12. 01. 2007 18:04

Reakce na Zdeněk #55Načítám náhled komentáře...: No, nejdříve musím říct, že má hodně lidí k manipulaci automaticky negativní postoj a za to může právě to slovo "manipulace". Já k tomu slovu nemám takový citový vztah a tak jsem si ho vybral do svých článků, lepší slovo mě prostě nenapadlo :-D
S tvými prvními dvěma odstavci z wikipedie celkem souhlasím. Záměrně jsi tam však zdůraznil (tučně) několik slov. Určitě víš proč. V podstatě šlo z tvé strany o "kontextovou manipulaci", díky níž jsi stáhl pozornost na určité negativní slovní spojení, které mělo za cíl vyvolat souhlas s tvým dalším obsahem komentáře a stržení lidí na tvoji vlastní "vlnu". (Tímto výkladem ti chci jen ukázat, že manipulace je součástí jakékoliv komunikace, i když ji třeba neděláš schválně.)
Z mého pohledu znamená "Manipulátor se snaží vnutit cílové osobě myšlenky, názory či jednání, které nejsou oběti vlastní a které by dobrovolně nepřijala" naprosto normální věc, protože se nenechám manipulovat negativními slovy v textu. Slova "vnutit" a "oběť" jsou totiž záměrně manipulativní a na to tu pořád narážíme. Kdybys to přepsal třeba takto: "Manipulátor dokáže přesvědčit cílovou osobu takovým způsobem, aby myšlenky, názory či jednání, které nemusí být cílové osobě původně vlastní, dobrovolně přijala." – potom by to dostalo najednou zcela jinou chuť, přestože by obsah sdělení i výsledek zůstal v podstatě stejný.
Třetí odstavec citace z wikipedie o nemorálních a neférových metodách nehodlám brát vůbec v úvahu. Je plný negativních emocí. Připadá mi to, jakoby nějaký zhrzený a podvedený manžel po rozvodu pod definici nevěry napsal: "Je vědecky dokázáno, že nevěra je ta nejhnusnější věc na světě a dopouštějí se jí jen ti nejubožejší lidé" – naštěstí s tímto jevem wikipedie počítá a snaží se o neutralitu článků, což velmi chválím.


66
Qark url 12. 01. 2007 18:42

Reakce na twinky #62Načítám náhled komentáře...: No já jsem už někde říkal, že o tématu, o kterém píšu, nikdy nic ze zásady nečtu. Takže ti nic jiného nemohu ke komunikaci doporučit. Důvod, proč si nedoplňuji informace jinde, je jednoduchý. Jakmile si totiž přečteš nějakou knihu o tom, o čem chceš psát a seznámíš se s cizím postupem či názorem, přestaneš mít nadhled. Když se budeš potom snažit o svoje pojetí, nedá ti, abys nebral v úvahu myšlenky (byť i nechtěně) z přečtené knihy. A ty pak budeš podvědomě získané informace buď rozvíjet a nebo popírat. Já však věřím, že ke mně chodí mnoho čtenářů právě pro moje vlastní a osobité (a naprosto neovlivněné) podání nějakého problému. Díky tomu, že nepřebírám informace odjinud (kromě svých vlastních zkušeností), mám šanci vymyslet opravdu exkluzívní pohled na nějakou situaci, který není ničím ovlivněn. A to je pro mě stěžejní.

Reakce na Ríša #58Načítám náhled komentáře...: Proti manipulaci, jako takové, neexistuje obrana. Je fuk, jestli jsi dostal D. Browna, Lojzu od vedle, maminku, Qarka a nebo někoho jiného. Všichni se nechají ve správné situaci nachytat. Jen si dej bacha příště, protože hodně z nachytaných se umí sakra dobře poučit. Jakmile tvoje manipulace bude jakýmkoliv způsobem negativní a půjdeš proti silnějšímu soupeři, on se rychle poučí a příště si ublížíš jen ty a navíc vlastní zbraní.

Reakce na komentář: Ríša #67Načítám náhled komentáře..., twinky #68Načítám náhled komentáře..., Ríša #69Načítám náhled komentáře...

67
Ríša 12. 01. 2007 20:24

Reakce na Qark #66Načítám náhled komentáře...:
protože hodně z nachytaných se umí sakra dobře poučit

což je ve své podstatě obrana…

a spíš bych mluvil o tom že neni jedno jesi tě dostal lojza nebo brown…
stejně tak neni jedno porazit ve fotbale brazílii nebo san marino…a hlavně porážet…
kdyby existoval dokonalej manipulátor, tak jedině před nim neexistuje obrana…stejně tak dokonalou obranu by neporazil žádnej manipulátor a tim manipulátorem myslim člověka kterej tě dokáže dostat tam kam chce


68
twinky 12. 01. 2007 21:14

Reakce na Qark #66Načítám náhled komentáře...: dakujem za odpoved. teda , ak mozem odporucit, napis knihu :-). aj keby len internetove vydanie, urcite zlizne smotanu uspechu. a inak mas pravdu , sranda, z takehoto uhla pohladu som sa na vec nikdy nepozrel (mozno pre to , ze nepsiem ;-). dakujem


69
Ríša 13. 01. 2007 13:52

Reakce na Qark #66Načítám náhled komentáře...:
Jakmile tvoje manipulace bude jakýmkoliv způsobem negativní a půjdeš proti silnějšímu soupeři, on se rychle poučí a příště si ublížíš jen ty a navíc vlastní zbraní.

a tím myslíš co?…když stojim ve frontě myslim si o tlustym dědkovi co stojí předemnou že nemá bejt tlustej když toho tolik kupuje a pak před něj předstoupim mile s tím abych mu vnuknul nápad že mě má pustit..on mě pustí..bude spokojenej protože to byl jeho nápad a on mi pomoh…já budu rád že sem nemusel tak dlouho čekat…
nevim jesi to je pozitivní manipulace…ale pokud je, tak bych řek že i tak je špatná, protože je tam ta přetvářka za účelem zisku…

Reakce na komentář: def #74Načítám náhled komentáře...

70
Webster 13. 01. 2007 15:44

Jak čelit síle argumentu? Někdo vznese argument(jakýkoliv). Člověk, který manipuluje má několik možností. 1) Částečný souhlas ((Ano, já s Tebou souhlasím, ovšem (je lepší použít slovo ovšem, než ale)) tyto vlastnosti předčí tuto jedinou chybičku:… 2)Ignorace (dané námitky si vůbec nevšímám udělám krátkou pauzu a pokračuji v rozhovoru) – drsné, ale účinné řešení. 3)Protiargument (tlak-protitlak)– nejméně účinné a zdlouhavé řešení 4)Odkaz na třetí osobu.(na někoho se vymluvím) 5)Otevřenou otázkou (Co Tě vede k tomuto názoru? – člověk si většinou odpoví sám). Toto musíte používat vždy podle typologie člověka. Na každého platí něco jiného.
Reakce na Ríša #51Načítám náhled komentáře...: Každý náš čin má dopad na naše okolí. To je jasná věc. Z manipulace můžu uvést příběh, který se mi stal asi před 14-ti dny. Po práci jsem dostal chuť na vínko, tak jsem si byl sednout do jedné velmi útulné restaurace, kterou dobře znám. Hned na první pohled mě ve vedlejším boxu zaujaly tři dívky, které mezi sebou komunikovaly. Nijak zvlášť nekouřím, ale pro tyto situace s sebou nosím cigarety.. Byl jsem si vyptat oheň a zároveň jsem se zeptal, jestli dívky neví, jak se dostanu z bodu A do bodu B. Dělal jsem, že jsem v této části města poprvé. Nebylo to nic těžkého, ani pro pozdější výmluvu, protože žiji na dvou místech republiky. Inu, zvolil jsem trasu takovou, která byla na delší vyprávění. Samozřejmě, nezůstalo jen u vyprávění, jak se člověk dostane tam a tam. Následovalo seznámení. A pak klasická běžná konverzace, kdo se čím zabývá. Během tohoto rozhovoru jsem se dozvěděl, že dvě z dívek jsou bisexuální mají stálé partnery, a spolu jenom spí, protože chlap jim nemůže dát to co ony chtějí.. Člověk se dostane do zvláštních životních situací. Během večera jedna z dívek odešla, ta která byla klasické hetero. Dívky se začaly hladit, líbat. Inu, asi mi záviděli všichni chlapi v restauraci. Pak se ovšem objevili na scéně kamarádi jedné z dívek. Přisedli si a skoro celý večer pokazili.. Ovšem trest přišel. Jeden z nich se začal s tím druhým bavit celkem nahlas o mé sexuální orientaci.. Dříve, tak 2 roky nazpět bych na toto reagoval velmi impulzivně, nejspíš bych je poslal tam, kam bych sám těžko chodil. Ovšem věděl jsem, že tímto bych celou situaci jenom vyhrotil – pokazil. Má reakce byla taková, že jsem si narážky nevšímal a naopak jsem vyzval jednu z dívek, že by mě zajímalo, jak líbá. Holky jsou holky. Tento trik mi zatím vyšel pokaždé. Zatím se mi nestalo, že by nevyšel. Začali jsme se líbat a brzy se k nám přidala i její kamarádka. Kluci zůstali jako opaření a brzy se od stolu vytratili. Jak večer pokračoval, myslím není třeba vyprávět. On ten mužský element holkám při lesbickém sexu přece jenom chybí :-)
Ríšo, získal jsem já, ale získaly i holky, nemyslíš? Já byl sice ten, kdo celou situaci zmanipuloval, svými činy, ale nikomu jsem neuškodil. Je to o rozdávání radosti, ne negace.

Reakce na komentář: Ríša #71Načítám náhled komentáře...

71
Ríša 13. 01. 2007 16:57

Reakce na Webster #70Načítám náhled komentáře...:
máš pravdu…ovšem tys chtěl aby získaly…
tohle je o rozdávání radosti, jenže ne každej manipulátor chce rozdávat radost.. je pro něj důležitej jen on sám a na ostatní nebere ohledy a takových rozhodně neni málo..
může se někdo učit dobře střílet kuli lepší sebeobraně…ale nemálo z těch co se to učí si uvědomí že by se toho dalo využít i jako převaha nad ostatníma…
a stejně tak zvládnout manipulaci aby byla vážně pozitivní nedokáže každej..
je možný že všichni kdo sou tady maj jen ty nejlepší úmysly…ale to neznamená že to i dobře skončí…
každej by si měl uvědomit do čeho de..a v konečném důsledku se taky může stát že bude ubližovat ostatním a hlavně možná i sobě jak říkal qark..
tady už nejde o to jak se osmělit…a určitě ne každej to bere vážně

Reakce na komentář: Mordemy #72Načítám náhled komentáře...

72
Mordemy 14. 01. 2007 19:30

Reakce na Ríša #71Načítám náhled komentáře...: Podle mého názoru to nemá smysl řešit. Je jasné, že rady, které nám tu Qark předkládá, mohou být zneužity, ale to je na osobním svědomí každého z nás.

Byl bys raději, kdyby Qark články na téma "manipulace" nepsal? Zeptám se tě: Byl bys radši, aby se lidé neučili pracovat s počítačem a programovat, protože by se z nich mohli stát hackeři a tvůrci virů? Co se týče výuky sebeobrany nebo střílení z pistole, tam je logika stejná. (tedy "pozor, tahle věc by se dala využít ke spáchání zla, tak nebudeme radši dělat ani to dobro a tu věc zahodíme")


73
Ríša 14. 01. 2007 21:19

právě proto to říkám…
žádný pozor sem tady neviděl…bylo tady jen manipulace je super věc a je skvělí když ji umíte ovládat…naučte se to
klidně ať tady napíše qark jak udělat přemet při skoku z 3 metrové zdi…ale mimo to že je to super pocit by měl naspat že se při troše štěstí může člověk i zabít

Reakce na komentář: myš #81Načítám náhled komentáře...

74
def 14. 01. 2007 23:17

Reakce na Ríša #69Načítám náhled komentáře...:
"je tam ta přetvářka za účelem zisku…"

Říká se tomu slušnost.

Reakce na komentář: Ríša #75Načítám náhled komentáře...

75
Ríša 15. 01. 2007 14:43

Reakce na def #74Načítám náhled komentáře...:
říká se tomu vychcanost…slušnost je něco jinýho

Reakce na komentář: def #76Načítám náhled komentáře...

76
def 15. 01. 2007 17:32

Reakce na Ríša #75Načítám náhled komentáře...:
Slušně a zdvořile se můžu chovat i k člověku, který mi není od pohledu sympatický. Je to určitý způsob chování ne momentálního emočního rozpoložení. A podle tebe je zřejmě vychcanost snad jakékoli potlačení negativních emocí vůči druhým (za účelem zisku).

Takže abysme tady neslovíčkařili – jedná se o slušné chování a "vychcanost" je v pohnutce.

Myslím, že je dobré, naučit se kontrolovat svoje emoce a k cizím lidem se chovat slušně. Člověk tím nic neztratí. Právě naopak.

Reakce na komentář: Ríša #77Načítám náhled komentáře...

77
Ríša 15. 01. 2007 18:30

Reakce na def #76Načítám náhled komentáře...:
jo podle mě to je vychcanost…pokud bys už předtim negativně zavrhl člověka a pak ho s úsměvem na tváři navedl aby tě pustil je pro mě vychcanost…
když ti ten člověk nesedí tak by sis ho neměl všímat…
taky nekamošíš s kořeňama o kterejch si myslíš že sou dementi…

Reakce na komentář: Qark #78Načítám náhled komentáře..., def #84Načítám náhled komentáře...

78
Qark url 15. 01. 2007 19:08

Reakce na Ríša #77Načítám náhled komentáře...: Panebože vzpamatuj se, tohle už fakt nehodlám dál číst :-D

"…když stojim ve frontě myslim si o tlustym dědkovi co stojí předemnou že nemá bejt tlustej když toho tolik kupuje"
vs.
"pokud bys už předtim negativně zavrhl člověka a pak ho s úsměvem na tváři navedl…"

Jestli ty dokážeš zavrhnout jakéhokoliv člověka jen proto, že je tlustý a stojí před tebou ve frontě, tak je mi tě opravdu líto. Pro mě je to velmi nepochopitelné jednání. Přece si takovou žlučovitou zlobou vůči cizím lidem nebudu kazit ani vteřinu svého života. Proč něco takového děláš? Vždyť je kolem tebe tolik zajímavých věcí a ty se upínáš jen na svoji zlost a to ještě vůči lidem, kteří ti vůbec nic nikdy neudělali.
V článku žádám, aby nekomentovali lidé s nižší úrovní než tři. Ty jsi viditelně ve fázi, kdy komunikaci nevěříš a neumíš ji kontrolovat. Trojky nedosahuješ ani náhodou.

Nic ve zlém, původně tvé komentáře vypadaly nadějně. Měl jsi myšlenku a položil jsi dotaz k věci, který se ti lidé snažili vysvětlit, ale ty sis dál už jen stále plácal svoji teoretickou a ničím nepodloženou verzi o zlých manipulátorech, kteří manipulaci zneužívají jak mohou. Bez jediného důkazu. Nakonec to završíš tím, co divného si myslíš o lidech okolo sebe, jen proto, že stojí ve frontě před tebou :'-( a tím neustále argumentuješ. Uvědom si, že každý není jako ty, a že si to stejné jako ty o ostatních nemyslí. Takže tě prosím, dost už flame. Psal jsem že k manipulaci je potřeba určité úrovně, bez ní to nepůjde. Z toho vyplývá, že obavy se zneužití manipulace jsou liché. Daná úroveň je ve znamení vlastního vyrovnání se s okolím a pochopení jednání různých lidí. K tomu je potřeba i značný nadhled, bez vlastní negativní angažovanosti. Jakmile člověk dokáže s lidmi manipulovat je na tom psychicky tak, že nemá důvod to zneužívat. Ber to prostě jako fakt.

Reakce na komentář: houmr #79Načítám náhled komentáře..., Ríša #80Načítám náhled komentáře..., Zdeněk #83Načítám náhled komentáře...

79
houmr 15. 01. 2007 20:23

Reakce na Qark #78Načítám náhled komentáře...: "Jakmile člověk dokáže s lidmi manipulovat je na tom psychicky tak, že nemá důvod to zneužívat. Ber to prostě jako fakt." Musíš mít velmi dobré zkušenosti s lidmi, skoro ti je závidím!!
P.S. Píšeš velice zajímavé články.


80
Ríša 15. 01. 2007 20:39

Reakce na Qark #78Načítám náhled komentáře...:
byl to příklad…a na něm sem se ptal jesi i to je pozitivní manipulace…s mejma postojema vůči lidem to nemělo nic společnýho

"Psal jsem že k manipulaci je potřeba určité úrovně, bez ní to nepůjde. Z toho vyplývá, že obavy se zneužití manipulace jsou liché. Daná úroveň je ve znamení vlastního vyrovnání se s okolím a pochopení jednání různých lidí."

nevěřim tomu že sou lichý.. zlý manipulátoři ničim nepodloženou teorií opravdu existují a zneužívají manipulaci jak jen mohou…

důkazy můžeš vidět ve světě ve kterym žijeme…ale abys měl představu tak ta 5ka z thank you for smoking je zlej manipulátor…

"Jakmile člověk dokáže s lidmi manipulovat je na tom psychicky tak, že nemá důvod to zneužívat. Ber to prostě jako fakt."

možná ty, ale každej neni jako ty…bude to asi tim že trojku nedosahuju ani náhodou, ale tohle takhle fakt neberu


81
myš 15. 01. 2007 21:14

Reakce na Ríša #73Načítám náhled komentáře...: proste kazda vec je k necemu dobra a k necemu spatna treba leky kdybz si nemocny tak ti muzou i zachranit zivot(tomu se rika pouzivani) ale kdyz budes jist leky porad a ne za cilem lecby ale ke svym zalibam ktere te budou ze zacatku bavit ale pozdeji te to znici (tomu se rika zneuzivani) a neznamena to ze by leky byli spatne kvuli par hlupakum co si tim nici zivot kazdy muze manipulovat s lidmy a s kazdym lide manipuluji a je na tobe jak nalozis s tim jak budes manipulovat s lidmi to se ti pak vrati ja si myslim ze ma kazdy svuj rozum a ze se mu nemusi rikat co se stane kdyz skocis ze 3 metrove zidky protoze existujou lide kterym reknes ze se muzou zabit a oni prave kvuli tomu skoci take nemusis nikomu rikat co se stane kdyz ublizi cloveku ze mu ten clovek taky muze po case ublizit ja se jenom musim zasmat ze tady quark dal tenhle perfektni clanek a vy si na to stezujete nikdo te nenuti manipulovat s lidmi tak nikomu nevnucuj nazor ze manipulace je spatna tim ze rikas ze manipulace je spatna ale tim taky manipulujes s lidma proste si myslim kdo nechce nemusi manipulovat ale at tento nazor nikomu nevnucuje. Kazdy je tvurcem sveho stesti.

Reakce na komentář: Zdeněk #83Načítám náhled komentáře...

82
Tomáš 15. 01. 2007 21:54

To jsou pěkný karty, to je naskenovaný, nebo nějaký elektronický?


83
Zdeněk 16. 01. 2007 10:42

Reakce na myš #81Načítám náhled komentáře...:
myš-i, myslím, že tady nejde o to, že manipulace je dobrá, nebo špatná, léky jsou dobré nebo špatné, zbraně jsou dobré nebo špatné a války jsou dobré nebo špatné.
Vždy záleží na kontextu, v jakém jsou použity/zneužity. Ono ty pojmy samy osobě ani nejsou – bez lidí. Špatnými/dobrými je dělá až člověk a způsob, jak je použije a jak toto použití který jedinec chápe.
To, o co tady jde a na co tady já (a snad i Ríša) chceme upozornit je to, že manipulace nemá toliko pozitivní projev, ale vždy záleží na jejím kontextu. A má i negativní projevy. Qarkovo prohlášeníReakce na Qark #78Načítám náhled komentáře...: , že:
"Jakmile člověk dokáže s lidmi manipulovat je na tom psychicky tak, že nemá důvod to zneužívat. "
Mi připadne notně naivní. Stejně jako jeho jednostranně pozitivní hodnocení manipulace.
Nazávěr, aby mě někdo nenapadal za něco co jsem nenapsal, jen upozorním na to, že Qarkovy práce si vážím a jsem za ni vděčný. Nesnažím se předstírat že se mu mohu v komunikaci rovnat, ale jeho vyšší komunikační uroveň ještě neznamená patent na pravdu. Ikdyž Vás o tom možná dokáže přesvědčit ;-)


84
def 16. 01. 2007 11:06

Reakce na Ríša #77Načítám náhled komentáře...:
když ti ten člověk nesedí tak by sis ho neměl všímat…
To je tvoje představa. Doufám, že ti většina lidí sedí jinak bys měl značné problémy při společenské interakci.

Třeba já osobně nikdy necítím žádnou zášť k člověku, kterého vidím poprvé, takže mě se to moc netýká.
Když jednám s člověkem, kterého už znám (a není mi sympatický), stejně nemám problém se k němu chovat slušně. Agresivita a hrubost v komunikaci je projevem slabosti.

Reakce na komentář: Ríša #85Načítám náhled komentáře...

85
Ríša 16. 01. 2007 12:58

Reakce na def #84Načítám náhled komentáře...:
"Třeba já osobně nikdy necítím žádnou zášť k člověku, kterého vidím poprvé, takže mě se to moc netýká. "

to bude tim že se takhle chová každej kdo má v hlavě mozek

"Když jednám s člověkem, kterého už znám (a není mi sympatický), stejně nemám problém se k němu chovat slušně."

neříkám že se máš chovat škaredě…jen nevidim důvod proč s nim vůbec něco začínat

"Agresivita a hrubost v komunikaci je projevem slabosti."

proč myslíš?

Reakce na komentář: Webster #86Načítám náhled komentáře..., DG #87Načítám náhled komentáře..., def #89Načítám náhled komentáře...

86
Webster 16. 01. 2007 15:28

Reakce na Ríša #85Načítám náhled komentáře...: :-D Myslel jsem, že jsi chytrý člověk. Bohužel jsem se zmýlil.. Na Tvé příspěvky nemá cenu reagovat. Ale díky za profil. Zahořklý, vzpurný, nevěřícný, urážlivý, místy sprostý. Škoda, že si z toho nemůžu nic vzít. Kdybych Tě potkal, nejspíš by se ze mě stal zlý manipulátor, který by Tě navedl k něčemu moooc zlému. :-D
Třeba aby jsi začal přemýšlet mozkem.
Měj se fajn a přeji Ti příjemný den.

Reakce na komentář: Ríša #88Načítám náhled komentáře...

87
DG 16. 01. 2007 15:30

Reakce na Ríša #85Načítám náhled komentáře...:
neříkám že se máš chovat škaredě…jen nevidim důvod proč s nim vůbec něco začínat

Zkus si predstavit, ze jdes (potrebujes jit) na jakykoli urad. Ty baby tam nejsou zrovna prijemne, jejich jednani je vetsinou zpocatku dost ofenzivni… a ted:
a) das ji najevo co si o ni myslis – ona bude s tebou pokracovat v jednani jakoze na ni utocis, tezko ti v necem vyjde vstric…
b) nedas ji vubec najevo zes neco takovyho vycitil, budes se k ni chovat prijemne, jakoby nic – ona okamzite zmeni sve chovani, oba nebudete mit neprijemny pocit z jednani a ty navic lehce dosahnes toho proc si tam prisel

Tim sem chtel rict, ze ne vzdycky si muzes vybrat toho s kym chces jednat, mluvit, komunikovat…

Reakce na komentář: Ríša #88Načítám náhled komentáře...

88
Ríša 16. 01. 2007 17:42

Reakce na Webster #86Načítám náhled komentáře...:
jo, je to fakt sranda :-D

Reakce na DG #87Načítám náhled komentáře...:
a) každej člověk by si mohl myslet něco jinýho…někdo by si myslel jaká je arogantní…někdo by ji chápal…
většinou to je jen podrážděnost kuli lidem co tam byli před tebou a dotyčnou nasrali…
b) stačí se do ní vžít, podle toho se chovat a nemusíš nic skrývat

je pravda že občas si nemůžeš vybrat lidi s kterejma chceš jednat, mluvit, komunikovat…ale nic ti nebrání v tom se k nim chovat tak jak si zaslouží

chtěl sem tim říct, že v komunikaci je důležitý pochopit druhou stranu…


89
def 17. 01. 2007 14:04

Reakce na Ríša #85Načítám náhled komentáře...:
def: "Agresivita a hrubost v komunikaci je projevem slabosti."

Ríša: "proč myslíš?"


Člověk, který má komunikaci pod kontrolou a je se jistý svou převahou, nemá potřebu se projevovat agresivně či hrubě. Qark se o tom zmínil v článku o komunikačních úrovních. Lidé na vyšší komunikačních úrovních vynikají vyšší sebekontrolou, lepším ovládáním svých emocí a také tím, že se nenechají snadno vyprovokovat.

Reakce na komentář: Ríša #90Načítám náhled komentáře...

90
Ríša 17. 01. 2007 14:19

Reakce na def #89Načítám náhled komentáře...:
to je právě ono…komunikace neni o tom že chceš někoho porazit…mít převahu…agrese aji hrubost k ní patří a neni to slabost, to bych pak moh říct že je slabost cokoliv..i slušnost
a ohledně vyprovokování, myslim že sou věci který se nedaj jen tak přejít…aji když seš mistr sebeovládání

Reakce na komentář: def #91Načítám náhled komentáře...

91
def 17. 01. 2007 14:52

Reakce na Ríša #90Načítám náhled komentáře...:
to je právě ono…komunikace neni o tom že chceš někoho porazit…mít převahu…

Ne vždy, ale někdy to tak je. Komunikace má víc cílů. Někdy chceš jenom pobavit (tam převahu nepotřebuješ), jindy třeba prosadit svoje představy (tam už ji potřebuješ)

agrese aji hrubost k ní patří

Ano patří. Užívají ji ti, co si jinak poradit nedokážou.

Reakce na komentář: Ríša #92Načítám náhled komentáře...

92
Ríša 17. 01. 2007 15:29

Reakce na def #91Načítám náhled komentáře...:
je dobrý to korigovat, ale ne uplně to potlačit…v dané chvíli i agrese nebo hrubost může být nejlepšim řešenim


93
Araken Starway 17. 01. 2007 22:19

Reakce na Ufo #7Načítám náhled komentáře...: tohle by me taky zajimalo :-P


94
Darkfear 11. 02. 2007 15:29

Reakce na radce #14Načítám náhled komentáře...: jj na icq jsem to zkousel mel jsem uspesnost asi 70% :-) :-P


95
qed 09. 11. 2007 16:57

Súhlasím s tebou. Qark, chceme od teba článok, ktorý sa vyjadrí k morálnosti tebou prezentovaných komunikačných techník. Ja nechcem nikoho manipulovať a zostáva mi záhadou, ako použiť tvoje techniky bez toho, že by som sa dotyčnej vtrel.


96
Johno 06. 01. 2008 16:00

pozdravil alebo odzdravil ?


97
Poochie 11. 05. 2008 22:00

Zkuste si zahrát s někým neznámým na ulici, kámen-nůžky-papír
Ne po internetu, ale na ulici. Jestli zvládnete po dvou třech stříhnutí vyhrávat, tak jste komunikační úroveň 3+ :-)

P.S.:jde jen o to, že lidé přemýšlí několika typy strategií. Když ovšem potkáte někoho na ulici, nebude používat strategii, musíte slíbit výhru nebo něco podobného, aby začal při hře taktizovat.

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.