QARK.net — Uklidnění agresivního člověka
Uklidnění agresivního člověka

Uklidnění agresivního člověka

Úroveň 3 a vyšší

Představte si místnost. Čtyři stěny. U dvou z nich, naproti sobě, stojí dva lidé. Jeden se najednou proti tomu druhému rychle rozběhne a chce na něj zaútočit – říkejme mu agresor. Zkuste se nyní zamyslet nad tím, co všechno může ten druhý člověk udělat, aby agresora zastavil.


Inu možností je několik. Může vyběhnout naproti a doufat, že je silnější a způsobí druhému větší škody, jenže srážkou vždy ublíží i sám sobě. A to je hloupé řešení, které bolí. Dále může agresorovi házet do cesty překážky, ale to se docela nadře a nikdy nemá jistotu, že protivník nástrahu nepřeleze. Také může počkat, až bude agresor blízko, využít jeho slabá místa a zkusit ho třeba kopnout do rozkroku. Jenže zkoušeli jste někdy kopat běžícího člověka do rozkroku? Tudy spolehlivá cesta nevede. Takže co s tím?

Podívejme se pořádně na agresivního jedince. Všechna zlost je směrována na člověka stojícího před ním a jeho myšlenky se zabývají pouze samotným útokem. Na víc už myslet nezvládá, agresivita ho plně vytěžuje. Nedívá se dozadu ani do boku, jen vpřed a hlídá si cíl.

Agresivní jedinec často neposlouchá žádné vaše argumenty, jen má v hlavě svoji zlost a tou jde proti vám. Nemá proto cenu se s ním o čemkoliv dohadovat. Stačí mu však rychle sebrat důvod k agresi, uhnout z cesty a máte vyhráno. Když najednou agresor zjistí, že mu nestojíte v cestě, bude mít snahu se zastavit. Jenže zkuste se například rozběhnout proti zdi a najednou zprudka zabrzdit deset centimetrů před ní. To nejde, fyzika je proti vám. Takový člověk si prostě, chtě nechtě, rozbije o zeď hubu. Šokovaný se skácí na zem a vinit bude jen a pouze sebe. Důležité je, že v této chvíli máte možnost si s tímto člověkem dělat naprosto, co chcete. Nabídnete mu ruku, aby se zvedl ze země, a on ji zcela dezorientovaný přijme. Oprášíte ho. Když ho v zápětí s úsměvem vyzvete k tanci, nechá se od vás vést a ještě na konci poděkuje.



Tento článek je určen pro komunikační úroveň 3 a vyšší. (Co jsou to úrovně?) V případě, že dosahujete nižší komunikační úrovně, nedokážete zvládnout celou situaci v klidu, bez negativních emocí a nebudete mít šanci na úspěch. Nižší úrovně bych chtěl tímto požádat, aby článek ani nekomentovaly, přestože (resp. protože) mohou být přesvědčeni, že věci popsané v článku nefungují, jsou zbytečné, případně, že je to celé blbost. Děkuji.

Nyní se ale vrhněme do praktického příkladu. Dejme tomu, že bydlíte v bytě a zrovna posloucháte svoji oblíbenou hudbu. Najednou slyšíte u dveří zvonek. Jdete otevřít a rozlícený soused na vás okamžitě spustí, že mu doma spí dítě a že ta vaše hudba strašně řve. Křičí na vás a nadává vám nevybíravými slovy, co jste to za bezohledného člověka.

Jak už jsem zmínil, s agresivním člověkem se nelze hádat. Nebude vás poslouchat. Jakákoliv agrese z vaší strany jen zvýší jeho zlost, začne víc křičet a stane se zcela nepřístupným. Jediné co tím dosáhnete, bude buď vybití vaší agrese (budete na sebe řvát oba a možná padne i nějaká ta facka) a nebo si takovým výstupem jen zkazíte náladu. Další vztahy se sousedem okamžitě padnou na bod mrazu, začnete si dělat naschvály a bude mezi vámi neustálá zlost a nenávist, která se znovu objeví, kdykoliv se později uvidíte. Pokud vám toto nevadí, je to vaše věc. Já osobně si ale nerad kazím svůj den.


Jak takovou situaci tedy vyřešit zcela elegantně?


Když na vás někdo křičí, má k tomu zpravidla svůj důvod. Pokud takový důvod neznáte, neznamená to, že žádný neexistuje. Naštvaný člověk čeká omluvu a nebo vysvětlení. Bohužel díky tomu, že se prohřešil proto základnímu komunikačnímu pravidlu (být bez negativních emocí) většinou dostane pravý opak toho, co očekává. Proto svoji agresi stupňuje a snaží se, aby získal alespoň nějakou satisfakci (ponížit vás, vykřičet se, ukázat vám, vrátit vám to, …)

Když mu však dáte, pro co si původně přišel, překvapíte ho a on okamžitě zkrotne.


Omluva

Pamatujte si, že pokud je jeho výtka potenciálně reálná, okamžitě mu seberete vítr z plachet, jakmile se omluvíte. Jestli je tedy (byť i teoreticky) možné, že jste něco provedli, případně udělali něco, co by jiný člověk mohl špatně pochopit či vyhodnotit, omluvte se. Takové jednání není slabost, je to prostředek, kterým si zajistíte skončení útoku proti vám (a umožníte tak naslouchání vašim argumentům, pokud je to třeba).

Omluva je v tomto případě srovnatelná s nárazem do zdi a vy následně získáte prostor se k věci vyjádřit a záležitost vysvětlit. Nezřídka potom taková situace končí tak, že se vám agresor sám omluví, že křičel či byl hrubý a že to přehnal.

V rytmu našeho příkladu se tedy zachováte třeba takto: „Promiňte, vůbec jsem si neuvědomil, že je ta hudba slyšet až k vám. Omlouvám se, je mi to líto.“ Tímto však vaše komunikace končit nemusí. Nyní jste jen souseda lehce paralyzovali, protože na vás už nemůže dál řvát, takže s ním můžete začít vyjednávat.

Nelíbilo se vám třeba, že na vás ten hulvát ihned křičel? „Ale proč jste na mě třeba jednoduše nezaklepal přes zeď, já bych to ihned ztlumil, vždyť jsme sousedé. Přece na sebe nebudeme takhle křičet kvůli běžným věcem, že?“ A soused najednou zjistí, že jste to nedělali schválně a on ze sebe udělal primitiva. Omluví se.

Nebo vám vadí jeho malé dítě, které vás často v noci budí svým řvaním? „Vůbec mi nedošlo, že to půjde k vám tak slyšet. Teda, je mi jasné, že zdi v paneláku jsou jako z papíru. Vždyť já taky velmi dobře slyším každý večer vašeho synka přes zeď plakat, přestože je to jen malé dítě. Na druhé straně je mi jasné, že si člověk doma často neuvědomí, kolik věcí jde přes zeď šlyšet, a že něco takového může ostatní obtěžovat…“

Být v klidu nabízí stovky možností, být agresivní nabízí jen jednu jedinou.


Souznění a pochopení

Je logické, že se nebudete omlouvat za něco, co jste opravdu neudělali a udělat ani nemohli (rozbité okno, přejetá kočka, hluk, který nejde od vás… atd).

V takovém případě omluvu prostě vynecháte a budete se pouze snažit, aby na vás agresor přestal útočit a začal vás poslouchat. K tomu se používá pochopení a souznění.

Když by na vás soused přišel křičet, že u vás děsně řve hudba a vy přitom žádnou puštěnou neměli – hluk by šel odjinud – nebudete na něj hnedka vyskakovat jako panák na gumě, cože si to k vám dovoluje. Berte to v klidu a snažte se jej pochopit: „Máte pravdu ten hluk je děsný, i mě velmi obtěžuje.“ Následně buď zcela neutralizujete situaci tím, že víte, kdo za to může: „Jenže já s tím nic neudělám, všechno to jde z venku/pravděpodobně od souseda odnaproti…“, a nebo přesunete agresorovu zlost někam do ztracena, na neurčitý cíl: „Bylo by skvělé zjistit, kdo takový hluk dělá a požádat ho, aby přestal. Vždyť tady žijeme všichni v jednom domě a nemá cenu si to nijak znepříjemňovat.“ Soused je opět v obou situacích proti vám úplně bezbranný. Pravděpodobně se okamžitě i omluví a navíc ve vás získal spojence – a k takovému člověku se příště bude zajisté chovat shovívavěji.



Jak vidíte, je obrovský rozdíl ve výsledku řešení situace agresivním chováním a vyrovnaným jednáním. Agresivní jedinci jsou navíc skvěle manipulovatelní. Jakmile jim seberete jejich zlost, nedokážou se rychle přeorientovat na normální komunikaci a budou dočasně v šoku. Jejich další reakce budou pomalé, nebudou schopni se bránit a stanou se velmi lehkou obětí. Pamatujte na to vždy, když se sami necháte hloupě vytočit. Má smysl řešit situaci v afektu? Opravdu vám to za to stojí?

Qark | 17. 01. 2007 15:42 | Komentáře: 113 | ::Komunikační triky


Přidat článek do: [ linkuj.cz], [ jagg.cz], [ asdf.sk], [ del.icio.us]

Stáhnout článek jako [ PDF]
[ RSS komentářů] k článku

[ Napsat] komentář

Články a fotografie z tohoto webu je zakázáno kopírovat a přidávat si je na svoje blogy, či kamkoliv jinam, bez mého písemného souhlasu!

Komentáře


1
Mainer 17. 01. 2007 15:50

Perfektní článek, Qark má opět pravdu. Agresora je nejúčinnější zklidnit právě tímto způsobem. :-)


2
Ríša 17. 01. 2007 16:34

pěkný, jen si myslim že větou „Ale proč jste na mě třeba jednoduše nezaklepal přes zeď, já bych to ihned ztlumil, vždyť jsme sousedé. Přece na sebe nebudeme takhle křičet kvůli běžným věcem, že?“ bys možná místo omluvy vyfasoval dělo

Reakce na komentář: belch #5Načítám náhled komentáře..., Iw #97Načítám náhled komentáře...

3
Azazel 17. 01. 2007 16:38

Myslím že tohle zvládnou i úrovně 2+, podle mého názoru je klíčové zůstat v klidu a nenechat se vyprovokovat, což je spíše záležitostí psychyky než komunikačních dovedností. Na tom co posléze řeknete až nesejde, hlavně když si udržujete nadhled a vyvarováváte se nadávkám a zvyšování hlasu. Uvedu svůj případ ze včerejška – Vyletěla na mě kamarádka kamarádky a spustila sprchu nadávek kterou sem si vyslechl a okomentoval to: "Teda taková pěkná milá holka a jak sprostě mluví *údiv*." Tohle ju totálně uzemnilo, přesto že sem se, soudě podle jejího výrazu, cítil jako bych stál na rozhraní života a smrti :-D
Jinak výborný, stručný, a jasný článek.


4
Muschka 17. 01. 2007 16:50

Moc pěkné. Dlouho to tu čtu, ale nekomentuji, tak jen takovou poznámečku :
Je celkem dobré používat krátké věty na úvod, než se agresor zklidní. Jinak má totiž tendenci vás přehlušovat, to znamená nemá cenu se pouštět hned na začátku do delší omluvy/vysvětlení. Až když agresora de-orientujeme, je vhodné začít celkem dlouhou větou, kterou díky dezorientaci nemá agresor šanci zvládnout a tím ho ještě více vykolejíme nebo dokonce přetáhneme k souhlasnému mručení.


5
belch 17. 01. 2007 17:21

Reakce na Ríša #2Načítám náhled komentáře...: Domnívám se, že tuším, proč si to myslíš. V případě této věty je potřeba dávat si velký pozor na intonaci, protože nevhodný tón zvláště u slovíčka "že" je opravdu schopen fungovat jako rozbuška. Pokud máš pocit, že to z Tvých úst zní ironicky, pak je lépe ve vyhrocené situaci volit jiná, neutrálnější slovíčka. Sám s tím bojuju, ale lepším se… Nevzdávej to, vědomí, že se s kýmkoli dohodnu, člověku dodává velkou sebedůvěru. ;-)

Reakce na komentář: MzK #9Načítám náhled komentáře...

6
myš 17. 01. 2007 17:43

zajimavy clanek taky si myslim ze by se melo s agresorem zacit komunikovat az mu dojde dech a prestane rvat protoze nevim jestli by pomohla nejaka omluva v tom jeho hulakani


7
MzK 17. 01. 2007 19:10

Naopak! Kdo řekne omluvu špatným tónem, skoro ironicky tak útočníka ještě víc na*ere. Sám s tím mám moc zkušeností, udělat ze druhého vo*a vhodnýma řečma. Takže i s omluvou opatrně!

Reakce na komentář: MzK #9Načítám náhled komentáře...

8
StaNov 17. 01. 2007 19:12

Já bych ještě doplnil, že pokud si z agresora chcete udělat legraci, a je to jen člověk, kterého vidíte jednou, takže je vám jedno, co si o vás bude myslet, nekoukejte mu do očí, ale za ucho.

Onehdá jsme šli na oběd do jídelny vedlejší školy a vzali jsme to – jako každý den a jako všichni studenti naší i jejich školy – přes trávu. Přišel pán a začal se mě ptát, od čeho mají u školy chodník atd atd… Po celou dobu byl můj zrak zaměřen na jeho ucho a bylo vidět, jak to v něm bublá čím dál víc, až to asi po minutě nevydržel a nechal nás jít dál…


9
MzK 17. 01. 2007 19:16

Reakce na belch #5Načítám náhled komentáře...: Jej, až teď jsi si přečetl tvoj koment. Neměl jsem refresh stránky, tak jsem tě neviděl, v podstaťe říkáš to samé jako já na sedmičkce Reakce na MzK #7Načítám náhled komentáře...:


10
maf78 17. 01. 2007 19:22

Jde v podstatě o některé zásady asertivity, kterých lze využít k manipulaci. V praxi to skutečně funguje, jak popisuješ. Výborný článek!


11
ailyn 17. 01. 2007 21:35

docela bych se s qarkem chtěla setkat osobně :-) takhle vyzrálé a ve společnosti se orientující lidi s výborným nadhledem nepotkávám každý den.

Reakce na komentář: Jorn #19Načítám náhled komentáře...

12
RadimH 17. 01. 2007 21:42

Určitý problém nastává, pokud komunikujete s člověkem, který je třeba částečně pod vlivem alkoholu. Měl jsem takový jeden střet se sousedem. Stěžoval si, že mu do jeho koupelny teče voda a na toto jednání se mnou se asi pořádně posilnil. Upřímné vyjádření pochopení tak nebral vůbec v úvahu.


13
Subi 17. 01. 2007 22:04

je to pravda, pokud jen křičí tak se dá "paralizovat" tímto způsobem….ale když na mě vyběhl týpek o hlavu větší a o 20 kilo těžší než já s tim že mi dá přes hubu tak se mi to nepovadlo…. ;-)
pěkný článek

Reakce na komentář: KingKong #16Načítám náhled komentáře...

14
chleba s hořčicí 17. 01. 2007 22:11

Strašně se mi líbí, jak se Qark brání negativním komentářům.
Už předem prohlásí každého, kdo by se opovážil k nějaké kritice za nějakou nižší úroveň (0–2, že?)
Nesouhlasíš s autorem? --> jseš komunikační béčko ;-)

(Není to tak trošku taky manipulace?) :-D

Reakce na komentář: def #17Načítám náhled komentáře...

15
roverider 17. 01. 2007 22:46

to chleba– uhodils hřebíček na hlavičku

jinak postup popsanej v tomdle článku bude určitě dobře fugovat na většinu lidí ve společnosti-útočník se nechce nechat ještě více ztrapnit před ostatními a tak toho nechá, popřípadě to bude fungovat u lidí které vás znají a záleží jim na vašem názoru na ně, ovšem pochybuju že to bude fungovat na někoho kdo vás nezná a nezáleží mu na vašem názoru, popřípadě názoru společnosti a obzvlášť pokud se vše odehrává mezi čtyřma očima


16
KingKong 17. 01. 2007 23:59

Reakce na Subi #13Načítám náhled komentáře...: Je fakt, že když na Tebe naběhne nějakej týpek co je přiopilej a kromě toho má fyzickou výhodu (který si je ještě ke všemu vědom – tzn. je ve výhodě, protože nepotřebuje konflikt řešit slovně) tak se to moc ustát nedá… Nebo takhle – já to neumim. Tomu člověku to rozmluvit a necejtit se jako srab, to se mi teda povedlo opravdu jenom málokdy… :-)

Znám člověka, kterej když do něj někdo začne kérovat, tak ho okamžitě zve na panáka…….. Což teda nevim, jestli je z komunikačního hlediska dobře nebo ne, ale většinou mi to přijde skoro jako zbabělost, něco ve stylu: "Aby mi někdo náhodou nedal přes tlamu, tak ho radši uplatim panákem…"

Překvapivě na to ty útočníci docela často slyšej….

Jinak k příkladu se sousedem – občas něco podobnýho zažívám a je fakt, že nejvíc potřeba je asi zůstat v klidu a snažit se na to dívat trošku s odstupem (což je těžký, když mi někdo nadává).

Reakce na komentář: M1sterSWift #96Načítám náhled komentáře...

17
def 18. 01. 2007 09:17

Reakce na chleba s hořčicí #14Načítám náhled komentáře...:
Já myslím, že se Qark spíš chce vyhnout těm neustále se opakujícím komentářům lidí, kteří komunikaci nevěří vůbec a dokola omílají, že nic takového prostě nemůže fungovat protože…bla, bla.
Např. U seznamovací ankety byly v komentářích výmluvy typu: "Všechny holky znají Qark.net, je trapas jakoukoli oslovit s dotazníkem". Samozřejmě, že ti lidé to oslovení ani nezkusili. Jak teda věděli, že to bude trapas?


18
George Walker 18. 01. 2007 09:19

Předem bych chtěl poděkovat Qarkovi za jeho perfektní stránky.
A teď něco k tomu co jsem si přečetl v komentářích… Byl bych velice rád kdyby jste mi poté napsali co si myslíte o mém názoru.
Většinu lidí pokud jsou na vás agresivní nebo mají otázky typu: "Co tu děláš za bordel!" Uzemníte větou klidným hlasem,uvedu příklad. Hraji Airsoft a při jedné noční akci jsme potkali v plné výzbroji a výstroji (maskáče kukli,samopali,pistole) nějakou starší ženu co venčila psa. Měla přesně ten typ otázky co jsem zde uvedl: "Co tu děláte za bordel!" Než se stačila jakkoli dále rozpovídat o tom ať vypadneme a že zavolá policii,jak to tak bývá u starších spoluobčanů,klidným hlasem jsem řekl: "Pokračujte.." na chvíli zůstala stát jako opařená… Mělo to na ni asi nějaký psychologický efekt (kukly,zbraně atd..) protože bez dalších komentářů se odebrala nejbližší možnou cestou pryč…
Tento příklad se dá použít máte-li nějakou výhodu ať už fyzickou či jinou. Naprosto jinak jsem se choval v situaci kdy mě na silvestra málem sbírali po kouskách…
Já a jeden kluk jsme stáli před vchodem do hospody kam šlo několik mých kámošů sehnat zapalovač. Na proti přes ulici se houfovaly asi 3 nabušení přiopilí typani,kteří se dívali naším směrem.. Já protože už mám nějaké ty zkušenosti v podobných situacích jsem si dál všímal jenom ulice kolem a jen jsem kontroloval typany na půl oka… Bohužel kluk co stál kousek opodál se na ně zadíval trošku méně obezřetněji… Hned jak si toho všimli něco zařvali a běželi k nám… Na útěk jsem neměl ani pomyšlení,protože jsem měl batoh a v něm vodní dýmku,vodku a další serepatičky… Pouze jsem lehce ustoupil a stále se jim koukal jinam než do očí (asi někam do země těsně před ně). Když ke mě jeden přišel,začal do mě strkat a řvát ty svoje typické řeči: "Co si to kecal.. Máš nějakej problém.." a další.. Jen jsem se mu klidným hlasem za mě a toho klučinu,kterého si vychutnávali ti další dva,omluvim,řekl jsem mu,že tu jen čakám a že se jim opravdu omlouvám.. V tom už si všimli našeho rozhovoru i ti další dva pustili toho kluka který se okamžitě zdejchnul a začali do mě strkat naštěstí moje vyjednávání zabralo a dotyčný útočník mě před nimi slovy: "Nechte toho s tím se bavim" zachránil od seškrabávání z asfaltu.. V situacích kdy jdete proti podnapilému člověku si myslím že je důležité pamatovat na několik věcí.
1.Chovat se klidně nedělat prudké pohyby
2.Nedívat se agresorovi přímo do očí (mohlo by to v něm vyprovokovat pocit že se mu chcete postavit,v podobných situacích bych doporučil nehrát si na hrdinu pokud nemusíte zachraňovat někoho jiného .. nikdy nevíte co může mít u sebe za zbraň)
3.Za vše se omluvit pokud možno svést řeč někam úplně jinam
4.Lépe se ovlivňuje 1 útočník než parta a navíc ten 1 vás pak může před partou zachránit

Budu rád za váš názor na věc ;-)

Reakce na komentář: Luke85 #20Načítám náhled komentáře..., Jossh #21Načítám náhled komentáře..., KingKong #24Načítám náhled komentáře..., Bryan #40Načítám náhled komentáře...

19
Jorn 18. 01. 2007 09:45

Reakce na ailyn #11Načítám náhled komentáře...: Já bych to bejt tebou nedělal, eště tě někam vmanipuluje, zmanipuluje tě a za použití manipulace z tebe udělá svého otroka :-D


20
Luke85 18. 01. 2007 11:50

Reakce na George Walker #18Načítám náhled komentáře...: Rozhodně s tebou souhlasím v tom, že je lepší (nejen někoho podnapilýho) schválně neprovokovat a pokusit se zklidnit danou situaci, nebo ještě líp ji zahrát do autu, ale rozhodně to nebude fungovat na 100%.
Každej jsme trochu jiný a na každýho platí něco trochu jinýho.
Když náhodou potkáš někoho, kdo má agresivní náladu a už poznáš že mám popito, tak občas na něho nezabere vůbec nic a dycky si nějakou záminku najde, aby se s tebou mohl pustit do rvačky(zvlášť v případě, že už podle postavy vypadáš že s tebou nebudou moc velký problémy– což je můj případ ;-)
Např. jak v tom vtipu– jde pražák do vesnice do knajpy, sedne si a od sousedního stolu k němu dojde 1 z vesnickejch týpků a zeptá se ho: Hezčí holky sou v praze nebo tady? pražák odpoví že tady, tak ten týpek se vrátí ke stolu, chvíli se radí s ostatníma a pak zas dojde za pražákem: Fandíš Spartě nebo Slavii? A on odpoví,že ani jednomu, že pražský kluby nemusí. A ten vesničan: Ale stejně dostaneš do držky


21
Jossh 18. 01. 2007 12:06

Reakce na George Walker #18Načítám náhled komentáře...: ,,pokud možno svést řeč někam úplně jinam,, Výborná věc,pokud možno ještě přidat dojem,že máte něco společného,popř. stejného známého. Použito v praxi proti rusákovi s kudlou co se mu vešla tak tak pod kabát.. Anebo na něj začít řvát a poté mu ještě hlasitěji vysvětlovat,jestli má zapotřebí se rvát jako malé dítě a že na vás to neplatí,tady mu už ovšem musíš koukat do očí,řvát jako lev a neuhnout ani o milimetr,většinou se používá,když vás drží s kudlou pod krkem a vy ještě máte sílu ho přeřvat,taky byla dost nepříjemná situace..


22
myš 18. 01. 2007 13:22

nekdy ale agresora ani nejde moc zastavit takze ja zapotrebi sebeobrana ja sem si ztahnul z netu moc dobre videa kde jsou ukazane dobre a ucinne chvaty

Reakce na komentář: maly_zeli #58Načítám náhled komentáře...

23
Lukee 18. 01. 2007 13:56

Trochu bych se ale bál tohoto:

„Promiňte, vůbec jsem si neuvědomil, že je ta hudba slyšet až k vám. Omlouvám se, je mi to líto.“

„Tak ji mazej vypnout blbečku a ať už se to vícekrát neopakuje!“ [odchází]

Reakce na komentář: Zdeněk #25Načítám náhled komentáře...

24
KingKong 18. 01. 2007 16:56

Reakce na George Walker #18Načítám náhled komentáře...: V tomhle případě si myslim, že je to docela adekvátní reakce…….

Dám jinej: Seděl jsem s kámoškou (opravdu jen kámoškou) v jednom baru a normálně sme kecali – škola, kamarádi, prostě běžnej pokec….

Kus od nás seděli 2 blbečci a už když jsme vešli, tak měli nějaký divný kecy…. Kámoška mi pak řekla, že když šla na záchod, tak měli poznámky a byli už přiopilí….

No, po půl hodině se očumování změnilo v poměrně hlasitý narážky, a pak jeden z nich došel až k nám a řek jí, proč se tahá s takovym sráčem jako jsem já a at si jde s nima dát panáka. Byl jsem trochu ve varu, ale ještě jsem to s klidem přešel a kámoška ho slušně odmítla….

Borec se vrátil nasraně ke stolu a když jsem pak šel na záchod já, tak jsem jen zaslech, jak řiká, že je to stejně jenom zku….. pí.., a že já musim bejt tudíž asi taky pěknej čů…. Tak to už jsem se neudržel a z otočky mu jí natáh. Dopadlo to tak, že jsem dostal slušně na budku a kdyby mi nepomoh barman, tak jsem asi dopad zle…

Pointa je, že když jste v páru, tak jste vždycky v nevýhodě.
Zastanu se – jsem rváč a násilník protože jsem si začal. Nezastanu se – jsem srab před nima a hlavně sám před sebou, což je snad ještě horší…
A nejhorší je, že si myslim, že mě ten borec evidentně vmanipuloval do bitky s nim…. :-)

Takže jak to řešit….? Vyhrát nepotřebuju, ale aspon remízu bych bral…… ;-)

Reakce na komentář: Ríša #26Načítám náhled komentáře..., myš #28Načítám náhled komentáře..., George Walker #35Načítám náhled komentáře..., Ocean #99Načítám náhled komentáře...

25
Zdeněk 18. 01. 2007 17:33

Reakce na Lukee #23Načítám náhled komentáře...:
Myslím, že tady je důležité nezůstat jen u omluvy, ale pokračovat i oním zdvořilým protiútokem, který naznačil Qark.
To Tě dostává opět na pozici, kdy spolu rozmlouváte jako rovný s rovným a Ty nejsi v podřízené pozici toho, kdo chyboval.


26
Ríša 18. 01. 2007 17:33

Reakce na KingKong #24Načítám náhled komentáře...:
to že seš srab před těma kořínkama to ti může bejt ukradený…
důležitý jak to budeš cítit ty… a většinou jak to budeš cítit tak to bude působit na ostatní… ale neznamená to že když je necháš tak seš automaticky srab….jenže co je moc to je moc…takže ti nezbejvá než se pořádně naučit mlátit (ikdž pokud je to vážně moc, tak se v tobě probudí zabiják a pokud nejsi uplný tintítko tak bys měl normálního kořeně zvládnout)

Reakce na komentář: KingKong #31Načítám náhled komentáře...

27
Worldstriker 18. 01. 2007 19:32

Jj, pěknej článek Qarku…Souhlasim že se slušností nejdál dojdeš. Možná by nebyl špatnej článek o lidech, s kterýma se vůbec nemusim, ale musim s nima třeba spolupracovat (škola atd.).
Jinak se mi zdá, že se tady tak trochu časem změnilo téma – původně web o holkách se posunul pomalu ke komunikaci jako takové i když to s tim taky trochu souvisí. Vim že to téma o holkách je možná už takový tak trochu "vyčerpaný" ale neplánuješ opět něco?


28
myš 18. 01. 2007 20:38

Reakce na KingKong #24Načítám náhled komentáře...: myslim ze si dobre udelal vsechno nejde resit jen komunikaci a teprv to nejde resit s takovyma lidma vim ze se s tebe pak stane agresor a takove veci ale si prece jenom clovek a nekdy se ti zatmi pred ocima a ani poradne nevis co delas. Ted v klidu se dobre radi ale tam mas adrenalin v krvi mas sekundy na rozmyslenou si nastvany a musis se branit.


29
hp 18. 01. 2007 22:02

parádní článek… mohl bych poprosit o nějaký knižní tip -– kde se dočíst více? jaké zdroje doporučuješ?


30
L.J. 18. 01. 2007 22:12

ono neviem Či som komunikačná úroveň 2 alebo 3, ale tohto tu som schopný :-) čo je dobre, ale chcem sa radšej opýtať, či by ste nemohli napísat článok ako sa dostať z jednej úrovne na ďaľšiu dlhodobým procesom(lebo je mi jasne že lúsknutím prstami sa nič nespraví)

vopred ďakujem za odpoveď


31
KingKong 18. 01. 2007 22:14

Reakce na Ríša #26Načítám náhled komentáře...: Musím říct, že fakt vytočenej už sem byl mockrát, ale tak temno, abych přestal myslet, sem měl snad jednou, dvakrát v životě. To je nebezpečný.

Sem normální člověk, žádnej nabušenec, ani žádný tintítko. Bojový sporty nedělám, fyzicky reaguju až když je to z mýho pohledu nutný.

"takže ti nezbejvá než se pořádně naučit mlátit "

A o tom to je :-)
Nechci se naučit pořádně mlátit, chci se naučit řešit konflikty co možná nejčastějc klidnou formou a pokud možno bez agrese…. Z krátkodobýho hlediska se mi sice uleví, ale dlouhodobě na tom tratim nejvíc já…..

Jo, toho frajera bych normálně asi zvládnul, jenže to byli férový kluci, takže kdyby ten druhej vykopnul to koleno trochu víc, tak sem do smrti zpíval už jenom fistulí…..

To se mi fakt zatemnilo…… ;-)

Reakce na komentář: Ríša #32Načítám náhled komentáře...

32
Ríša 18. 01. 2007 22:55

Reakce na KingKong #31Načítám náhled komentáře...:
proč se to nechceš naučit?…některý věci se nedaj řešit jen klidnou domluvou

Reakce na komentář: Zdeněk #38Načítám náhled komentáře..., Bryan #41Načítám náhled komentáře...

33
chix 19. 01. 2007 01:43

no nevim jak vy, ale ja bych toho agresora jeste trochu vydrazdil :-) resit vsechno v klidu – tak to se clovek muze stat zrovna budhou :-)


34
chix 19. 01. 2007 01:48

to Qark – jen mala poznamka, vetsinou kdyz jdes po ulici tak ne tebe nastvani lidi nebezi z boku proti zdi ale vetsinou ze zadu nebo ze predu, to jen tak pro zajimavost :-), jinak ok clanek

Reakce na komentář: Hobo #104Načítám náhled komentáře...

35
George Walker 19. 01. 2007 11:12

Reakce na KingKong #24Načítám náhled komentáře...:
Takovou situaci bych řešil poklidným odchodem se slovy k dívce: "Pojď půjdeme radši na vzduch (nebo někam jinam) než tu sedět v takové společnosti." Pokud jsi měl možnost jí něco takového říct v klidu o samotě tak bych to tak vyřešil. A co si bude myslet dívka? Myslím,že bude jedině ráda,že už nebude muset poslouchat žádné další narážky,nadávky,pokřiky.. Situace by byla složitější pokud by se ti dva typani rozhodli pro přímí útok .. tam už by se to slovně asi těžko řešilo.. Ale dokud útočí slovně a jsou dostatečně daleko vždy se dá věc řešit v poklidu..

Jak praví přísloví Moudřejší ustoupí…

Reakce na komentář: def #37Načítám náhled komentáře...

36
lord 19. 01. 2007 11:31

poradil bych vam ztahnete si z netu bas rutten defense nebo nejak tak se to jmenuje v zivote se takve veci hodi i na youtube jsou nejaka jeho videa se podivejte me to nadchlo ale bas rutten je to urcite ale nevim jak dal

Reakce na komentář: def #37Načítám náhled komentáře...

37
def 19. 01. 2007 12:29

Reakce na lord #36Načítám náhled komentáře...:
Klidně si to stáhněte, ale hlavně si nedělejte iluze, že když se na to podíváte, tak to budete umět. Ten, kdo někdy dělal jekékoli bojové umění vám potvrdí, že ani rok tréninku nestačí k dostečnému zautomatizování technik.

Každopádně pár pravidel střetu:

1) Střetům se vyhýbejte, vykecejte se, utečte – je to lepší než jakékoli zranění

2) Neperte se. Bojujte. Když už musíte, veďte prudké údery na citlivá místa (oči, rozkrok) a jakmile je protivník na chvíli dezorientován, či se vám jej dokonce podařilo srazit na zem (a jste sami), tak radši utečte.

3) Nidky u sebe nenoste žádnou zbraň, kterou nejste schopni bez rozpaků použít (a nést případné následky nepřiměřeného užití).

Vše pochopitelně záleží na situaci. Pokud jste někoho nějak urazili a on vám dal pár facek, tak mu hned nemusíte vypíchnout oko a rozkopat koule. Je taky lepší obětovat pětistovku, kterou chce ten otrapa s nožem, než mu rovnou vpálit kulku do hlavy.

A hlavně si vždycky pamatujte, že jedna věc je teorie a druhá praxe. Při reálném střetu jste v úplně jiném psychickém rozpoložení. Nelepší je se střetům vyhýbat (nechodit provokativně oblečený, neprovokovat slovně nebo pohledem do očí…)

Dobré je třeba řešeníReakce na George Walker #35Načítám náhled komentáře...:

"Pojď půjdeme radši na vzduch (nebo někam jinam) než tu sedět v takové společnosti."

Akorát bych klidně vynechal ten závěr o společnosti. Prostě jenom:
"Pojď půjdeme už domů (na vzduch, jinam)"

Reakce na komentář: Zdeněk #53Načítám náhled komentáře..., maly_zeli #59Načítám náhled komentáře...

38
Zdeněk 19. 01. 2007 14:50

Reakce na Ríša #32Načítám náhled komentáře...:
Protože je jedno co děláš a co umíš. Můžeš být mistr ve freefightu, ale když tě někdo přetáhne zezadu flaškou po hlavě, stejně jdeš dolu.
Protože můžeš být mistr kung-fu, ale když má někdo nůž, tak ti každý mistr doporučí ustoupit a nemluvím o střelné zbrani.

To co tu uvedl Kingkong je prostě uražená chlapská ješitnost a nezvládnutí situace. Souhlasím s tím, jak by to řešil George Walker a nebo def.
Že by jsi vypadal jako srab? Vždyť jsou tři a ty jeden. Tak jaký srab? Zase jen ješitnost. Většina holek (můj názor) to stejně bere jako nepříjemnost a dá přednost odchodu před tím, aby jsi si hrál na hrdinu…

Reakce na komentář: Ríša #43Načítám náhled komentáře..., KingKong #56Načítám náhled komentáře...

39
teater 19. 01. 2007 15:08

"Je taky lepší obětovat pětistovku, kterou chce ten otrapa s nožem, než mu rovnou vpálit kulku do hlavy."

to rači objetuju 35 korun za kulku .44 semi auto, aspoň pak už nebude muset nikdo utráced další 500 nebo i víc

Reakce na komentář: George Walker #46Načítám náhled komentáře..., Zdeněk #53Načítám náhled komentáře...

40
Bryan 19. 01. 2007 15:37

Reakce na George Walker #18Načítám náhled komentáře...: Tvoje hlaška pokračujte na tu pani byla dost nadřazena a povíšena. A ty se divíš že měla strach ze zbraní který viděla?? Taky hraju airsoft, tak vím o čem mluvim.

Reakce na komentář: George Walker #46Načítám náhled komentáře...

41
Bryan 19. 01. 2007 15:45

Reakce na Ríša #32Načítám náhled komentáře...: Taky se divim že se je nechce naučit vyjadnavat se dá i tak. Ale souhlasim s ostatníma že lepší je odejít. Ale může se stát že když odejdeš tak nimandi pujdou za tebou a dojdou tě a když tam budeš se slečnou co má podpadky těžko budete utíkat. A když selže vyjednávání tak ti nezbyde nic jinýho… Je to extrem ale stalo se mi to naštěstí vyjednávání neselhalo ale byl sem připravenej i natuhle možnost. A v tehle situací nemůžeš čekat že někdo pujde okolo a i kdyby šel zname své spoluobčany tak víme že max zavolaj policii ale ty než přijedou může bejt pozde. Takže nějak kurz sebeobrany nikdy neužkodí.


42
Selfmademan 19. 01. 2007 16:36

Já bych něco napsal, ale nejsem 3+, tak nic nenapíšu

Reakce na komentář: .. #44Načítám náhled komentáře...

43
Ríša 19. 01. 2007 17:53

Reakce na Zdeněk #38Načítám náhled komentáře...:
neni jedno co děláš a umíš…kdybys byl mistr kug fu tak proti tobě boreček s kudlou nemá šanci…leda šťastnou náhodou

bryan má bohužel pravdu s tim že známe své spoluobčany…
dokud se nás to přímo nedotýká…je nám po tom lejno…
naučit se bránit a bojovat se hodí už jen proto že můžeš v některých situacích pomoc slabšim kterym je ubližováno..

a nejhorší je když je ubližový tvym blízkejm…dá se to řešit vklidu…ale pochybuju že bez fyzickýho kontkatu s tim kdo to vyvolal

hrát si na hrdinu fakt neni to pravý…ale když ti někdo bude tvrdě urážet a schazovat přítelkyni a ty budeš vidět jak moc se jí to dotýká…pak to nebude ješitnost co ti povede ruku do xichtu tomu hajzlovi…tohle se nedá řešit jen slovně…a už vůbec ne odkazem na policii…tady to musíš řešit sám a proto je důležitý naučit se řezat jak tygr …abys pak nemusel být srab




Reakce na komentář: George Walker #46Načítám náhled komentáře..., Zdeněk #53Načítám náhled komentáře...

44
.. 19. 01. 2007 18:42

Reakce na Selfmademan #42Načítám náhled komentáře...: hehe,to bylo dobry,taky si myslim,ze deleni na urovne je spis jen pro legraci,neda se skatulkovat na 1,2,3..;-)


45
Mawe47 19. 01. 2007 20:15

no tak tohle taky vetsinou pouzivam, i kdyz to obkecavani u souseda je takovy "umely" to snad nikdo ani nerekne…

Ale ma v tom Qark pravdu, proč jít složitě někomu do cesty, když stačí prostě uhnout a vyhnout se tak střetu… Je to jednodušší a rychlejsí


46
George Walker 19. 01. 2007 20:21

Reakce na teater #39Načítám náhled komentáře...:
Na tohle se dá říct "NO CEMENT" – jak říkají naši poslanci

Reakce na Bryan #40Načítám náhled komentáře...:
Myslím,že paní strach ze zbraní měla,ale vzhledem k tomu že pronesla větu "Co tu děláte za bordel!" Ten strach zas tak hrozný být nemohl. A já to své "pokračujte" pronesl velice klidně .. abych paní umlčel a aby rychle opustila oblast ve které jsme se vyskytovali.. Na tomto příkladu jsem chtěl ukázat jak řeším situaci pokud je nějaká výhoda .. V druhém případě jsem byl naopak v nevýhodě..

Reakce na Ríša #43Načítám náhled komentáře...:
S tou kudlou a mistrem kung-fu je to hezké,ale kolik takových mistrů je. Navíc i pokud máte zbraň je velice malá pravděpodobnost,že ji stihnete použít než vás útočník s nožem pořeže.

Reakce na komentář: Ríša #47Načítám náhled komentáře...

47
Ríša 19. 01. 2007 20:44

Reakce na George Walker #46Načítám náhled komentáře...:
pokud nemáš čas reagovat tak ti nepomůže nic…ani útěk
a i tady by ti pomohlo když bys ovládal nějaký to umění…protože díky tomu máš rychlejší reflexy lepší vnímavost atd…a to hraje pro tebe…

kdo na tebe zautočí kudlou ji má dost často jako mávátko..
taková situace může přijít třeba jen jednou za život a třeba i nikdy…ale když budeš aspoň trochu něco umět…tak máš dost velkou pravděpodobnost že z toho vyvázneš celej…když nebudeš vědět nic tak seš v prdeli…


48
lord 19. 01. 2007 21:05

jestli bych vam mohl poradit uz sem to tu sice psal ale nerekl sem o tom ze ty videa jsou o sebeobrane na ulici proti zbranim bitky v hospodach a takove veci treba proti presile proti 150kg chlapovi…. jsou tam vychytane veci ktere vam nekdy muzou zachranit zivot a neni to na skodu se o tom dozvedet


49
LordAli 20. 01. 2007 14:25

Musím říci, že jsem se takto naučil tyto situace před léty řešit. Jsem rád, když jsem s každým za dobře, ale ne vždy to jde. A nejlepší je, když člověk vidí, jak to toho druhýho uzemní, když čekal, že se s ním budu hádat :-O :-D


50
Kade 20. 01. 2007 15:07

Příklad s hudbou, vidím jako prohru, v obou případech jsem bych dopadl tak, že musím s hudbu zeslabit, ale to já přeci nechci.

Primárně, co chci je, abych svojí hudbu mohl poslouchat, tak nahlas jako před tím.

A jestli někdo příjde a vynadá mi, tak mojím primárním účelem rozhovoru je mu vysvětlit, že tu hudbu si nezeslabím. A tedy nechci, aby to mělo nějaké další následky, jako policie… atd., uklidnit souseda a aby hlavně nemlátil na zeď.

Takový jednání, klepání na zeď to mě taky svede pěkně vytočit, to bych možná přišel první já.


51
Satai 20. 01. 2007 17:30

Imho je pro takovou situaci velmi důležité vědomí vlastní síly. Když vím, že druhému vlastně dělám laskavost tím, že se nechovám stejně, je pocit k nezaplacení ;-) A určitě je dobré i dát maličko najevo, že to, že se chovám slušně není protože bych se bál. To, že komunikuji bez protiagrese nesmí nikdy být zaměněno za slabost, je to akt síly.

Zajímavá kapitolka je agresivita na internetu. Osvědčuje se mi dát si půl hoďky na odpověď. Nic nikomu neuteče, oponent trochu schladne (samozřejmě to nepomůže třeba pokud něco urguje) a já mám chvilku na to připravit si dva tahy dopředu, udělat něco dalšího při čemž přijdu na jiné myšlenky, podvědomí může ještě na něco přijít…


52
Satai 20. 01. 2007 17:37

A ještě jsem si vzpomněl na poučku tuším z ninju-tsu, dovolím si ji parafrázovat:
1) když nejsi na místě, kde je nepřítel, tak ti neublíží
2) když tam jsi a nepřítel tě neuvidí, tak ti neublíží
3) když tě uvidí a utečeš, tak ti neublíží
4) když neutečeš a vylžeš se z toho, tak ti neublíží
5) když se z toho nevylžeš a zvítězíš, tak ti také neublíží

Ve zkratce: když už čelíš agresi tak to znamená, že jsi promarnil body 1–4.

Reakce na komentář: Zdeněk #53Načítám náhled komentáře...

53
Zdeněk 21. 01. 2007 10:23

Reakce na Ríša #43Načítám náhled komentáře...:
Vycházíš z toho, že Ti bojové umění (BÚ) zachrání zadek, ale co říkám já, je že nikoliv spolehlivě. Jakákoliv zbraň je výhoda. A poukážu-li na Sataie Reakce na Satai #52Načítám náhled komentáře...: , pak boj je až krajní řešení. No myslím, že to nejsou poučky pouze pro zelenáče, ale spíše celková filosofie BÚ.

Z toho co píšeš, vždy otravují jen trapní ubožáci, kteří sami nemají šanci a nůž mají jako mávátko. Já tvrdím, že mezi agresivními jedinci jsou obvykle lidé, kteří jsou zvyklí se rvát a rvou se často. Neřídí se žádnými pravidly a se zbraněmi, když už je vytáhnou to obvykle umí. Většina bojových umění má svá pravidla (která Tě pak v reálném boji omezují) a než dosáhneš úrovně kdy si porádíš s někým takovým, pěkných pár let Tě to obvykle stojí (studium BÚ nezavrhuji, ale osobně pro mě není boj přijatelným řešením situace. Použití schvaluji pouze v krajních případech reakcí na soupeřovu přímou fyzickou agresi – slova ještě nikoho nezabila, ani nezmrzačila…).
I kdyby jsi měl pravdu a mezi agresory by převažovali ubožáci, stačí jedna vyjímka a příšerně si to odskáčeš.

Opravdovým řešením, jsi-li připraven bránit agresi, je nosit a umět použít střelnou zbraň, ale tady zásadně platí 3) bod, který napsal defReakce na def #37Načítám náhled komentáře...: a pozor. Stojí tam nejen připraven zbraň použít, ale nést za její použití následky na ty asi nemyslí ve svém siláckém výroku teaterReakce na teater #39Načítám náhled komentáře...: .

Reakce na komentář: George Walker #54Načítám náhled komentáře..., Ríša #55Načítám náhled komentáře...

54
George Walker 21. 01. 2007 12:05

Reakce na Zdeněk #53Načítám náhled komentáře...:
Plně s tebou souhlasím. Jen malinkou výtku bych měl o větě "slova ještě nikoho nezabila, ani nezmrzačila…". Slova někdy dokážou ublíži,zranit i zabít. Nemyslím tím fyzickou schránku,ale duševní… Samozřejmě jsem si jist,že to víš,ale chtěl bych na to upozornit ;-) Protože by jsme si všichni měli vše dobře rozmyslet než něco řekneme… ;-)

Reakce na komentář: Zdeněk #57Načítám náhled komentáře...

55
Ríša 21. 01. 2007 12:42

Reakce na Zdeněk #53Načítám náhled komentáře...:
a jak to souvisí s tim co sem napsal?
já píšu že je lepší když něco umíš a ty se tady rozepisuješ o filozofii bojovejch umění..

I kdyby jsi měl pravdu a mezi agresory by převažovali ubožáci, stačí jedna vyjímka a příšerně si to odskáčeš.

takže tohle je důvod proč se nic neučit?

a s těma slovama má george sakra pravdu

Reakce na komentář: Zdeněk #57Načítám náhled komentáře...

56
KingKong 21. 01. 2007 15:19

Reakce na Zdeněk #38Načítám náhled komentáře...: Tady bych si dovolil trochu nesouhlasit. Nezvládnutí situace – ano, proto tu o tom taky píšu… :-)

Ale s tou uraženou chlapskou ješitností teda rozhodně nesouhlasím.
Samozřejmě, že mě napadlo radši odejít, změnit lokál a ušetřit si to všechno, jenže mi na tom dost vadí jedna věc. My byli ti, kteří se chovali slušně, nebyli jsme vožralí, sprostě jsme nenadávali a neměli jsme na nikoho neslušný připomínky. A z toho titulu bysme měli odcházet MY…?!? A ty dva šmejdi by měli bejt v klidu a když už se jim teda "nepodaří dostat tu frajerku, tak jsme je aspon vyštípali…" Tak to ani omylem, já jsem ten co dodržuje pravidla a nenechám nějakýho hajzla aby byt nepřímo rozhodoval o tom, jestli já odejdu nebo zůstanu. Pokud to vyženu do krajní situace, tak by se taky mohlo stát, že bych se nikde ani neohřál…. :-)

To se s nima radši chytnu a přestože nejsem žádnej fighter, tak si svoje taky odnesli a příště až budou prudit někoho jinýho, tak si třeba vzpomenou, že když nic, tak to pro ně může znamenat 3–4 štychy v obočí… ;-)

Jinak, co se týče bojových umění atp., zřejmě jsem se špatně vyjádřil.

Co je těžší – naučit se řešit konfliktní situace s chladnou hlavou bez emocí a pokud možno bez fyzickýho kontaktu anebo se naučit dvě tři kombinace rychlejch úderů a pak utéct…?

Za sebe řikám, že pro mě je mnohem těžší to první…. ;-)

Reakce na komentář: Zdeněk #57Načítám náhled komentáře...

57
Zdeněk 21. 01. 2007 22:05

Reakce na KingKong #56Načítám náhled komentáře...:
KingKongu, myslím, že příčinou nezvládnutí té situace bylo právě uražení té ješitnosti či hrdosti. Byl jsi v právu a měl by jsi jim vyklidit cestu? Vždyť jsi byl v právu a ustoupit bylo de facto ponížení (tak bych to asi chápal já). Ale to už vypadá jen jako bazírování na slovíčkách a myslím si, že si rozumíme. Navíc se říká" "po bitvě každý generálem" a nechci tvrdit, že by se mi to samé v životě nemohlo stát :-)
Reakce na Ríša #55Načítám náhled komentáře...:
Promiň Ríšo, ale souvislost je možná převážně v mé hlavě. Poukazoval jsi na to, že je dobré naučit se bojové umění, protože některé problémy jinak řešit nejdou. Rozuměl jsem tomu tedy tak, že chápeš řešení problému bojem jako standardní způsob řešení, což tě ale vystaví mnohem více konfliktům, než když se snažíš boji maximálně vyhnout a jedná se tedy pouze o řešení krajní.
Jestli považuji tebou vyznačenou část za důvod ničemu se neučit? Ne. Nepovažuji to za důvod neučit se, ale nepovažuju to ani za dostatečný důvod učit se. Myslím, že chceš-li se opravdu ochránit před agresí, je nejlepší (kromě toho zůstat doma :-) pořídit si zbraň, protože ulice není ring ani dojo a agresoři obvykle útočí bez pravidel, ve výhodě a "špinavě" – nedodržují žádná pravidla.
Co se týče té filosofie BÚ, chtěl jsem vyjádřit jen to, že soupeř se zbraní je vždy ve výhodě. A to mám právě z filosofie sebeobrany (teď nevím odkud přesně snad aikido, či nějaký zdroj o "obecné" sebeobraně). Proto je vždy lepší ustoupit, ať si sebelepší, protože náhoda je blbec.
Reakce na George Walker #54Načítám náhled komentáře...:
Georgi, máš absolutní pravdu. Než jsem to odeslal, přemýšlel jsem jestli tuhle větu nechat tak jak jsem ji napsal. Jak jsem se nakonec rozhodl víš;-) Myslím si, že ve svém kontextu tato věta vyjadřuje přesně to, co má. Mluví o slovech namířených proti Tobě (nebo mě;-) a je na Tobě jak se s nimi vyrovnáš. Myslím, že pokud zvažuješ uchýlíš-li se k agresi či ne, je tahle větička stěžejní a pomůže Ti zhodnotit, jestli je lepší teď trošku nechat utrpět hrdost, anebo se dosmrti dívat v zrcadle na svůj zohavený obličej či žít s vědomím, že jsi někoho zmrzačil nebo nedej bože zabil.

Pro případ, že naopak zvažuješ volbu ostrých slov, bych užil jiného citátu ;-)
"slova mohou ranit víc než nejostřejší nože"…

Reakce na komentář: KingKong #62Načítám náhled komentáře..., Ríša #63Načítám náhled komentáře...

58
maly_zeli 21. 01. 2007 22:38

Reakce na myš #22Načítám náhled komentáře...: hehe, no.. na video se sice hezky dívá, to jest pravda.. říkáš si, že to přece nemůže bejt tak těžký, jenže v praxi je to jinak.. abys byl opravdu připravenej bránit se, je potřeba dost trénovat, jinak vždy přijde něco co tě překvapí.. vim o čem mluvim :-) a jak říká náš trenér – nepoužívej zbraň, s kterou neumíš – v daný situaci se za zbraň považujou i tvoje ruce.. takže, seš si jistej, že to neni nebezpečnější víc pro tebe? opravdu má smysl jít do boje? jiná věc je samozřejmě pokud se z toho už nedá vykecat.. potom se braň jak umíš.. :-)

Reakce na komentář: myš #61Načítám náhled komentáře...

59
maly_zeli 21. 01. 2007 22:52

Reakce na def #37Načítám náhled komentáře...: tak koukám, že sem napsal dost podobnou věc jako ty – naprostej souhlas


60
Salem 22. 01. 2007 08:42

To mě by teda zajímalo jak to bude dál. Rozdíl je střet s neznámým člověkem (např. na té ulici) a střet se známým (třeba s tím sedousedem ohledně muziky) Protože po uklidnění agresívního neznámýho člověka je to jedno – odejdu a už ho neuvidím. Ale uklidním souseda tím že se omluvím, popř. s ním budu souznět a pochopím ho (jak napsal Quark), ale co dál? Protože tím když se mu co nejzdvožileji omluvím a ihned to ztiším, tak tím si uzavírám cestu poslouchat hudbu nahlas. A řekněte že ne.

Reakce na komentář: LordKiller #76Načítám náhled komentáře...

61
myš 22. 01. 2007 10:41

Reakce na maly_zeli #58Načítám náhled komentáře...: ale ja sem to myslel v tom pripade ze uz se z toho nejde vykecat proste nekteri agresori ani nemaji duvod proc te napadnout ale maji jenom chut nekomu ublizit a s takovyma nemas moc sanci vyjednavat


62
KingKong 22. 01. 2007 11:48

Reakce na Zdeněk #57Načítám náhled komentáře...: Taky si myslím, že už si v podstatě rozumíme…. ;-)

Jenom bych dodal, že to rozhodně není ješitnost a možná bych to nenazval ani hrdostí, i když už je to blízko…

Jde o to, že v tu chvíli se cítíš být strašně v právu. Je to podobné jako když Tě obviní ze lži. Ty víš, žes mluvil pravdu, ale bohužel to nemůžeš dokázat. V tu chvíli máš naprostou morální převahu (byť si ji uvědomuješ třeba jen Ty).

A ano, uznávám, už je to opravdu jen slovíčkaření… ;-)


63
Ríša 22. 01. 2007 13:57

Reakce na Zdeněk #57Načítám náhled komentáře...:
abys nemusel furt utíkat…ustupovat, tak je dobrý se nečemu naučit…přežije přece ten nejsilnější…
ať už se bráníš rukama nebo nějakou zbraní, tak jak říká malý zelí, jakmile to nebudeš umět je z toho tvá nevýhoda…
takže jakmile se chceš fyzicky bránit…musíš prostě něco umět…
bez toho by ses musel spolehnout jen na to slovní fyzicky bezkontaktní řešení…což by byl velkej problém…
to je důvod proč se to naučit

Reakce na komentář: Zdeněk #65Načítám náhled komentáře...

64
Mordemy 22. 01. 2007 18:45

Je lepší umět se z nebezpečné situace (pár týpků, co se chce rvát) vykecat nebo je spolehlivější učit se bojové umění? Jsem toho názoru, že:

1. Vykecávání může pomoct v celkem širokém spektru situací. Nemusí se jednat zrovna o agresi. Naproti tomu bojové schopnosti jsou použitelné jen v "boji".
2. Co se týče časové náročnosti (tedy jestli se rychleji naučíte bojovému umění nebo komunikaci) je to dost sporné. Obojí chce mnohdy léta tréninku. Ovšem vztaženo k bodu jedna: V poměru čas_potřebný_k_naučení/použitelnost jasně vyhrává komunikační cesta.
3. Vždy je bezpečnější snažit se to ukecat, než spoléhat na to, že se ubráním. Jak tu již bylo zmíněno, pokud to přeženete, můžete způsobit někomu něco vážného. Jestliže to naopak nezvládnete, můžete nakonec třeba už jen plakat.
4. Utéct můžete vždycky (skoro). Pokud to nedokážete ukecat, je lepší utéct (z důvodů v bodu 3). Ukecávání by ovšem mělo být primární. Nejdřív ukecávat a když to nepůjde, zvážit možnost útěku – fyzické násilí jen jako zcela krajní řešení.

Z výše uvedeného pro mě osobně vyplívá, že budu mnohem radši investovat svůj čas do rozvíjení komunikačních schopností, než do studia bojových umění. Komunikace je globálně použitelnější a bezpečnější.

Reakce na komentář: Ríša #66Načítám náhled komentáře...

65
Zdeněk 22. 01. 2007 19:36

Reakce na Ríša #63Načítám náhled komentáře...:
Nedá mi to nezareagovat. On nevyhrává ten nejsilnější, ale ten, nejpřizpůsobivější;-)

Mordemy – mluvíš mi z duše.

Reakce na komentář: Ríša #66Načítám náhled komentáře...

66
Ríša 22. 01. 2007 23:39

Reakce na Mordemy #64Načítám náhled komentáře...:
to by mě zajímalo kde žiješ…
ukecávat a totálně se nezhodit můžeš jen v situacích kdy agresor jen machruje a vlastně ti nic udělat nechce..jinak by sis ukecáváním vysloužil ještě větší sadu…
a s tim útěkem…každej neni sprinter a nepovedenej útěk taky udělá svý..

fyzický násilí je krajní řešení…ale v takovejch chvílích dost často jediný…

takže ať se každej učí co chce, ale spolíhat v takovejch věcech jen na ukecávání je prostě kardinální blbost…

Reakce na Zdeněk #65Načítám náhled komentáře...:
možná z hlediska dlouhodobýho vývoje a změnách prostředí…že superzima nezabije superbakterie…
ale bavíme se o lidech a o jedinci v určitej moment…
takže jak se podle tebe má přizpůsobit opilej bezdomovec kterýmu přinde vybrat a prodat vnitřnosti nějakej mafián?
mafián je komplexně silnější…takže bezdomovec má mizivou naději na přežití

Reakce na komentář: Zdeněk #68Načítám náhled komentáře...

67
DuckDaffy 23. 01. 2007 01:51

Zkuste si představit, že agresor mluví jiným, vám neznámým jazykem, tím odpadá možnost komunikace a nějakého ukecávání..

Nebo další aspekty, jste nějak postižení – nevidomí, hluší, po obrně, zkuste si představit agresora + takovéto situace a uvědomit si niance, které to obnáší. :-)

Jinak díky za fajn článek i za názory a zkušenosti v diskuzi.


68
Zdeněk 23. 01. 2007 09:42

Reakce na Ríša #66Načítám náhled komentáře...:
Podobně jako superbakterie v superzimě, je i bezdomovec s mafiánem krajní případ.
Předpokládám, že většina lidí tady nejsou bezdomovci, ale obyčejní lidé, které ted zrovna nikdo neohrožuje. Jestli se dostanou do ohrožení je otázkou toho, co budou dělat a jak se budou chovat. Já jsem z vesnice, ale ted jsem čtvrtým rokem v Ostravě. Za celou dobu jsem měl incident jednou a to jsem se nechal vyprovokovat v opilosti kvůli pitomosti. Mám kamaráda, který když se během víkendu nepobije, má špatný víkend.
V reakci na Mordemyho jsi napsal, že fyzické násilí je dost často jediným řešením. Jak tedy vysvětlíš že někteří lidé tuhletu zkušenost nemají?
Nemůže to být tím, že Ty sám jiné řešení nehledáš, když tohle je tak pěkně poruce?

Reakce na komentář: Ríša #69Načítám náhled komentáře...

69
Ríša 23. 01. 2007 15:34

Reakce na Zdeněk #68Načítám náhled komentáře...:
na tom hodně záleží kde člověk žije, pracuje…a hlavně jaký lidi sou v tom místě…takže člověk co žije na sídlišti určitě nebude mít stejný zkušenosti jako kluk ze satelitní vesničky…

já netvrdim že ukecávání neni řešení…ale myslim že jen pro ty strkanice se sousedem apod…kde vlastně o nic nejde…
jakmile de do tuhýho tak ti ukecávání moc nepomůže…abys uspěl i tady tak musíš bejt i fyzicky připravenej…

komunikace je komunikace (což nejsou jen slova) a vykecávání je vykecávání…sou to dva rozdílný pojmy….a do komunikace patří i ta fyzická stránka…

Reakce na komentář: Zdeněk #84Načítám náhled komentáře...

70
Friko 23. 01. 2007 15:44

Nazdar Qark,
tvoj článok bol napísaný s dobrým úmyslom, ale nie je to presne tak ako si napísal,, ak máš oproti sebe jedinca s nižším IQ, ktorý našiel iba dôvod, zámienku na to aby ta vyprovokoval, tak ta technika nefunguje.
Klasickým prípadom sú pravicový čí ľavicový extrémisti,, tým nič nevysvetlíš a na slovo ako prepáč a podobne nemajú pochopenie. Bývam v Bratislave, v Petržalke,, tu sa občas bez fyzického kontaktu neobídeš.
Človek ktorý sa oproti mne rozbehne a chce ma stĺcť zabúda na obranu,, preto, keď beží tak netreba ho kopať do rozkroku, niektorý sú aj tak v tej chvíli imúnny na kopanec do vajec. Ja volím taktiku súper, protivník čo nedýcha,, nebojuje, kopačka na hrudník, v blízkosti solaruplexus je veľmi účinná a nikdy na nesklamala,, a to ten človek mohol mať aj 140 kg svalovej hmoty. S vyrazeným dychom zabúda na útok a premýšľa iba nad tým ako sa nadýchnuť, stojí zväčša na mieste a je sklonený. V tú chvíľu prichádza na rad položenie bezvládneho jedinca na zem. Schvaľujem úder na hlavu, kopanie do kolena alebo bočná strana stehenného svalu, pri ktorej dochádza ku kŕčom, poprípade chytiť a položiť na zem. A keď je na zemi,, robte si s ním čo chcete.
Človek čo dostane výprask si to buď zapamätá, alebo sa vráti znova. Ak sa vráti znova, je tu predpoklad k tomu že nepríde sám. Ak príde sám, zas dostane,, alebo možno VY,, ale to je riziko s ktorým rátam. Ak príde s ostatnými tak aspoň jeho kopnem do vajec a snažím sa mu rozbiť nos, i keď potom skončím veľmi zle. Tento spor sa niekoľko krát zopakuj až napokon ani jeden nemá dôvod na odvetu a porozpravajú sa o tom.

No tomuto sa Qark chcel vyhnúť.

Toto o čom som písal vychádza z osobných skúseností mojich a mojich blízkych kamarátov. Nie som človek agresor,, ale keď musíš tak musíš:
"Účel svätí prostriedky" – Niccolò Machiavelli
"Najlepšia obrana je občas útok"

Reakce na komentář: lord #71Načítám náhled komentáře...

71
lord 23. 01. 2007 16:22

Reakce na Friko #70Načítám náhled komentáře...: to je pravda muj bratranec taky bydli v bratislave a riak ze tam sou takove problemy casto a urcite je to i v jinych mestech sem taky z vesnice ale sem casto ve meste takze se nikdy nemuzete opirat jenom o komunikazi a jak rika ríša "takže ať se každej učí co chce, ale spolíhat v takovejch věcech jen na ukecávání je prostě kardinální blbost…" nekdy jsou jedinci tak hloupi ze ani nepochopi co jim rikate a nechcou ani zdnou omluvu oni se jen chcou pobit a kdyz s takovyma vyjednavas muzes pekne necekane dostat jednu na nos a to uz nestihas nic udelat.


72
Mordemy 23. 01. 2007 18:28

Spoléhat na komunikaci je blbost? Neshodlo se tu mnoho lidí náhodou na tom, že aby vám ty "bojové schopnosti" k něčemu byly, je potřeba trénovat? (a to tak, že dlouho) A i když jste "mistr", stále je dost velká pravděpodobnost, že se něco může pokazit (můžete ublížit, někdo může ublížit vám). Uznávám, že se může nějaký základní kurz sebeobrany hodit, ale pokud se tomu intenzivně nevěnujete (což chce hodně času), vaše šance na "úspěšný boj" nejsou nijak vysoké. Lépe řečeno, nemáte jistotu, že rvačka skončí dobře a relativně bez následků u některé ze soupeřících stran.

Jednoduše, existuje určitá pravděpodobnost, že se v životě dostanete do situace, kdy by se vám hodilo "umět se prát". Je na každém, jestli hodlá do bojového výcviku investovat svůj čas. Tvrdím, že se raději vynasnažím nedostat se do žádné nebezpečné situace. Ano, nemám stoprocentní jistotu, že nenastanou okolnosti mnou neovlivnitelné, nicméně doufám, že se tak nestane. Jestli mi to stačí? Doufat? Ano. Mluvilo se tady totiž o "krajních situacích". Tvrdím, že už samotná rvačka je krajní situací (nastává v průměru maximálně několikrát za život, někdy ani to ne). Stejně tak bych totiž mohl kromě bojových umění trénovat "kontrolovaný smyk se zablokováním zadní nápravy" (známé Školy smyku). Třeba se jednou při cestě autem dostanu do situace, kdy se mi to bude hodit. Budu doufat, že se to nestane.

Reakce na komentář: lord #73Načítám náhled komentáře..., Ríša #74Načítám náhled komentáře...

73
lord 23. 01. 2007 18:48

Reakce na Mordemy #72Načítám náhled komentáře...: ja sem rekl ze neni dobre se spolehat jenom na komunikaci ze by si mel mit pripravene neco v zaloze ( rychle nohy )

Reakce na komentář: Mordemy #77Načítám náhled komentáře...

74
Ríša 23. 01. 2007 18:52

Reakce na Mordemy #72Načítám náhled komentáře...:
prostě když deš do konfliktu tak musíš počítat s tim že někomu dáš nebo dostaneš na držku…
pokud chceš investovat čas jen do slovní komunikace a na takový situace…tak je to z mýho pohledu jako se učit prvních pár písmenek abecedy a pak si myslet že z toho složíš celou větu…
nejlepší je když rozvíjíš všechno…jelikož všechno souvisí se všim…ale pokud čelíš konfliktu…tak když zhrneš všechny pro a proti tak v tomhle případě vyhrává možnost naučit se řezat

Reakce na komentář: lord #75Načítám náhled komentáře..., Mordemy #77Načítám náhled komentáře...

75
lord 23. 01. 2007 19:07

Reakce na Ríša #74Načítám náhled komentáře...: presne nemusis se sice naucit nejake bojove umeni protoze to ti na ulici moc nepomuze staci se naucit par fint mit silu a byt rychly ale hlavne mit nejake zkusenosti


76
LordKiller 23. 01. 2007 19:22

Reakce na Salem #60Načítám náhled komentáře...: zkus sluchátka :-) třeba přitom nebudeš moct běhat po celém bytě a pobrukovat si svůj oblíbený song, ale určitě se nepřipravíš o hlasitost hudby a nebudeš štvát souseda ^^


77
Mordemy 23. 01. 2007 20:31

Reakce na lord #73Načítám náhled komentáře...: Skvělé, v tom případě začnu raději běhat, než se učit kung-fu. :-)

Reakce na Ríša #74Načítám náhled komentáře...: … tak když zhrneš všechny pro a proti tak v tomhle případě vyhrává možnost naučit se řezat
Proč nezastávám stejný názor jsem tu již řekl. Právě kvůli oněm "pro a proti". Zřejmě používáme dosti odlišné matematické postupy, když se pomocí stejných "pro a proti" dostaneme každý ke zcela jinému výsledku.

Reakce na komentář: lord #78Načítám náhled komentáře..., Ríša #80Načítám náhled komentáře...

78
lord 23. 01. 2007 20:51

Reakce na Mordemy #77Načítám náhled komentáře...: presne tak sem to myslel prirovnal bych komunikaci s agresivnim clovekem jako tu hru hledani min muze se ti podarit treba 100krat uklidnit takoveho cloveka ale jednou muzes slapnout vedle a jestli nebudes mit neco jineho v zaloze muzes spatne skoncit a je na kazdem co si do te zalohy da


79
Ash 23. 01. 2007 22:37

Zajímavé, jak se diskuze přenesla od uklidňování agresivního člověka k jeho likvidování :-)

Bojové umění rozhodně doporučuji, zabijí se tím dvě mouchy jednou ranou.

Možná už to tu někdo zmiňoval, komentáře jsem spíše prolétl.

Když se b.um. člověk nějaký čas věnuje, a není to to ten typ, co rvačky vyvolává (tedy nestuduje za účelem účinnějšího bitkaření), tak se s velkou pravděpodobností paradoxně dostane do stavu, kdy to nabyté umění ve větší míře nikdy nebude muset použít.

Studium bojových umění totiž přináší: vyrovnanost, předvídavost, toleranci, reálné sebevědomí, ohleduplnost, i opatrnost etc. etc. Takže nervy na uzdě, žádné cholerické zkraty, žádné provokování, ale naopak spoustu pochopení i pro chudáka, který si na vás chce léčit komplexy, vyhýbání se konfliktům, což zahrnuje i případné opuštění lokálu s vědomím, že tomu hypotetickému agresorovi dnes možná pomohl, aby se nedostal do průšvihu. Jako ten slepec s babkou na přechodu. Prostě jiný pohled na svět.

Pokud jste pár let věnovali studiu b.um. a teď jednou za pár let někomu rozbijete nos mimo dojo, tak jste imho studovali špatně.

Když takovému člověku budete nadávat, nebo do něj strkat, dělat mu ostudu, shazovat ho před partnerkou, tak si musíte uvědomit, že pro něj nejste nic. Rozhodně po vás nezaútočí nebo tak něco :-) s cílem vám ublížit a uhájit tím nějakou jakože prý poškozenou čest či údajné zostuzení (jaký hlupák mi nadává – a já ho mám brát vážně?), či prostě jen hájit právo na to mít dnes večer svůj klid. Kdepak.

Takový člověk je už z principu obtížný cíl agresora :-) Slovně jej vybudit nelze (vyrovnanost, tolerance, sebevědomí), na místě teoretického fyzickho útoku se s největší pravděpodobností už nenachází (předvídavost), takže shrnuto aby se takový člověk dostal do takové šlamastiky, aby to *musel* řešit za použití úderů, chvatů, nebo nedejbože zbraní, tak to připadá v úvahu tak útok večer ze zálohy s cílem nikoliv okrást, ale spíš zabít/znásilnit. Pak se možná útočníka co nejrychleji zbaví příhodnou technikou a uteče. Ale jinak… karate ni sente nashi.

Reakce na komentář: Ríša #80Načítám náhled komentáře..., Friko #81Načítám náhled komentáře..., KingKong #82Načítám náhled komentáře..., Peacemaker #83Načítám náhled komentáře..., Mordemy #85Načítám náhled komentáře..., n4u #105Načítám náhled komentáře...

80
Ríša 23. 01. 2007 23:28

Reakce na Mordemy #77Načítám náhled komentáře...:
protože každej počítáme jinej příklad…ty ho počítáš s člověkem kterej nemá v úmyslu ti nějak víc ublížit…já ho počítam s tim že budu muset přinejmenšim na plastiku…
pak se nediv že máme každej jinej výsledek

Reakce na Ash #79Načítám náhled komentáře...:
supr komentář


81
Friko 24. 01. 2007 13:41

Reakce na Ash #79Načítám náhled komentáře...:
Aký pekný komentár,, môj kamarát by zo srandy povedal:"tomuto hovorím slovo do bitky" :-)

Qark na písal článok pre "vyššie" komunikačné úrovne,
napísal ho dobre. ALE:
Nepočítal s človekom čo sa chce len pobiť.
Ja s ním rátam. Je to nejaká štatistika,, limita blížiaca sa nule. Ale je.
V živote sa stretneme s kopou prekážok, no nie s každou sa dá porozprávať. Nevravím, že kvôli nim máte venovať všetok svoj voľný čas len na štúdium techniky "kule na kaši" ;o)
Vždy je možnosť,, ale ak ťa niekto má zmlátiť,, tak je dobré vedieť sa brániť. Nepotrebujem kvôli testosterónu v krvi nejakého "imbecila" chodiť o paličke celý život.

THE END


82
KingKong 24. 01. 2007 13:57

Reakce na Ash #79Načítám náhled komentáře...: Zajímavý názor……
Z mého pohledu má ovšem dvě chyby. Zaprvé s ním (zatím) nesouhlasím ;-) a za druhé, až budeš v tý situaci, tak si vzpomeň…..

Na papíře/netu, je to vždycky lehký… Já sem ted taky děsně nad věcí a kliďas, ale tam to bylo jiný…. ;-)


83
Peacemaker 24. 01. 2007 14:11

Reakce na Ash #79Načítám náhled komentáře...: Ash ty cvičíš karate? Jakej styl?

Reakce na komentář: Ash #88Načítám náhled komentáře...

84
Zdeněk 24. 01. 2007 17:55

Reakce na Ríša #69Načítám náhled komentáře...:
Ano, různá prostředí jsou různě nebezpečná, ale přesto si myslím, že vyhnout se agresi je v drtivé většině případů možné.
Nemám co bych k tomu víc řekl, snad jen doporučím článek:
http://www.specnaz.cz/index.php?id_sekce=1000&id_blok=3000&id_polozka=32000&unid=3eeec02bc606e
Týká se sice především boje nožem a je docela dlouhý, ale dost se zabývá psychologií agrese. Nechce se-li vám číst, koukněte alespoň na konec příspěvku, na reakci čtenáře.

Reakce na komentář: Ríša #87Načítám náhled komentáře...

85
Mordemy 24. 01. 2007 18:11

Reakce na Ash #79Načítám náhled komentáře...: Podobný pohled na bojové umění mi tu přesně scházel. Všichni mluvili jen o samotném boji a užití různých technik. Do bojových umění jako takových nevidím, nicméně určitě je fajn, pokud se kromě lámání kloubů trénují i tebou uvedené věci (nervy na uzdě, vyhýbání se konfliktům). Zcela souhlasím s tím, že řešit něco za použití úderů a chvatů připadá v úvahu až v krajním případě – do té doby se snažit tomu naučenými komunikačními postupy předejít (které jak jsem z tvého výkladu pochopil, jsou součástí právě onoho "bojového umění"). Tedy jestli to plně chápu, bojové umění není o umění se prát, nýbrž z velké části o tom, jak se účinně neprat…

Reakce na komentář: Ríša #87Načítám náhled komentáře..., Friko #94Načítám náhled komentáře...

86
Poligla 24. 01. 2007 19:56

Tak podobny pripad se sousedem se mi stal pred Vanoci: Vlitla na me sousedka i s pritelem (takovy hospodsky ozrala) a oba na me spustili, ze pry moc dupeme a padame na podlahu..uz sedm let a ona uz sedm let nemuze spat a myslela si, ze pred Vanoci to bude lepsi. :-D Naprosto smesny, ale intuitivne jsem zareagovala omluvou s tim, ze jsem o tom tech !sedm let! nemela ani tuseni… Jak to do dopadlo? Kriceli na me jeste nekolik minut, bez moznosti umlceni a rozlouceni, tak jsem jim bouchla pred nosem dverma :-|
Za 10 min jsem pro jistotu u nich zaklepala na dvere s omluvou a pranim stastnych a veselych Vanoc..sousedka byla tak v soku, ze si ani nevsimla, ze jsem ji podala prvni ruku (jsem o dost mladsi) a navic hrbetem nahoru ;-) Moje mala satisfakce a od sousedu je pokoj ;-)


87
Ríša 24. 01. 2007 23:13

Reakce na Zdeněk #84Načítám náhled komentáře...:
dyť jo, ale z toho článku jasně vyplývá že bez fyzický a psychický připravenosti se neobejdeš…

zdá se mi že si tady někdo myslí že nebude potřebovat nic jinýho než se umět vykecat…a to je ta největší chyba
vždycky by se mělo počítat s tim nejhoršim a bejt na to připravenej…jinak si mistři ukecávači dřív nebo později pořádně nabijou držku…

takže pokud se chcete doopravdy naučit řešit jakýkoliv takový nepříjemný situace…tak vám nezbyde nic jinýho než se věnovat i té fyzické části…protože jinak dete do boje s nenabitou zbraní…možná tím zastrašíte pět lidí…ale pak příde šestej kterej se vás nebude bát…v tom případě ste v hajzlu

Reakce na Mordemy #85Načítám náhled komentáře...:
bojový umění je o životní filozofii..

Reakce na komentář: Mordemy #90Načítám náhled komentáře...

88
Ash 25. 01. 2007 13:46

Reakce na Peacemaker #83Načítám náhled komentáře...: Tradiční karate – Shotokan. Je pravda, že díky Funakoshimu je ta duševní cesta více vyzdvihována, než v jiných třeba sportovněji laděných stylech. Ale on si každý najde své, z určitého pohledu pak Judo / Aikiko / Goju Ryu / Karate jedno jest, těžko to brát jen jako "sport".


89
orbi 25. 01. 2007 16:36

jee, ash cvici shotokan :-) Ja goju-ryu. Ale v podstate je to jedno co sa cvici, vzdy zalezi na tom konkretnom cloveku, ci to dokaze pouzit, a hlavne ci nestrati hlavu ked ide do tuheho. Aby si niekto nemyslel ze pojde na karate trening, dva krat udre do makiwary a uz sa nemusi nikoho bat… blbost, chce to hodne cvicenia a hodne treningoveho zapasenia, kym sa clovek nauci zachovat chladnu hlavu a urazit tu protivnikovu :-)


90
Mordemy 25. 01. 2007 17:41

Reakce na Ríša #87Načítám náhled komentáře...: Správně, není to o tom, jak nejlépe použít onu "zálohu" (chvaty, údery…), ale jak ji ani nemuset použít. Doteď tu o tom nepadlo prakticky vzato ani slovo.

Reakce na komentář: Ríša #91Načítám náhled komentáře...

91
Ríša 25. 01. 2007 18:08

Reakce na Mordemy #90Načítám náhled komentáře...:
ale počítat s tim prostě musíš…proto se bez toho neobejdeš, aji kdybys to nikdy nepoužil musíš to umět…to neni záloha ale součást


92
Subi 25. 01. 2007 21:03

mno bojový umění jsou o průšvih….známej dělá 10 let aikido a napadl ho teepek co se chtěl jen porvat…známej mu na 2× zlomil ruku (jednou v lokti) a dostal podmínku, protože prej bojový umění je zbraň…..pak se braň ožralýmu co se chce bít…když mu jednim chvatem zlomíš na 2× ruku tak je to nepřiměřená obrana


93
orbi 26. 01. 2007 09:36

Mordemy – mas pravdu, nespomina sa to tu, ale prakticky vsetky vychodne bojove umenia ucia zasadu, ze najlepsi sposob ako vyhrat boj je nebojovat :-) Inak povedane, boj je posledna moznost.
Subi – nojo, nemal si typek zacinat. To ze znamy dostal podmienku je sice zle, ale mohol aj skoncit v nemocnici. Tak si vyber. Inak v SR sa to uz nebere takto absurdne, ze neprimerana obrana, vseobecne plati (teda ak profka na trestnom prave nekecala) ze kym utok na teba trva, mozes sa branit ako chces, kludne aj pistolou proti baseballovej palke :-)


94
Friko 26. 01. 2007 15:13

Reakce na Mordemy #85Načítám náhled komentáře...:
Tak máš pravdu v tom, že bojové umenia sú o tom, a to chápu hlavne majstri, že to nie je o bojovaní,, no aj oni vedia odhadnúť človeka,, rozdiel medzi mnou a majstrom je asi v tom,, že moja technika je horšia ako jeho, či by som ho napadol ako prvý, alebo sa ho ani nedotkol, výsledok by bol rovnaký, on by neprehral.
No ak vieš odhadnúť súpera a jeho úmysli, tak ti v hlave prebehne niekoľko scenárov ako toto celé môže skončiť,, ver tomu že aj ja používam násilie až v nevyhnutnom prípade.


95
Jirkas 26. 01. 2007 21:46

Jednou se mi stala taková menší záležitost. Ve škole jsme čekali na oběd a já jsem se nějak začal s jedním týpkem postrkovat. A ten kluk, i když o dva roky mladší mi dal menší pěst. Chtěl jsem se na nej vrhnout ale odtrhli nás. Po obědě přišel jako ze se chce prat, ale mel boxera(taková ta železná věcička na ruce :-). Já jsem stál proti němu a radši jsem nic nezačínal. On říkal, že mi ji fakt napálí ale já jsem věděl, že na to nemá. Po dvou minutách upřených pohledu do očí odešel se slovy: Já na něj seru.
Když je protivník výrazně slabší a ví, že by dostal do držky a vezme si na pomoc nějakou zbraň, tak to většinou psychicky nezvládne, protože si myslí, že před nim ten druhej uteče. Já vim, určitě to nefunguje vždycky, ale na slabší povahy jo.


96
M1sterSWift 26. 01. 2007 22:57

Reakce na KingKong #16Načítám náhled komentáře...: Na ozrateho a agresivneho podla mojich skusenosti plati ukazat mu, ze sa ho nebojis a ze nemas strach z fyzickeho kontaktu(Ak nie je uplne zjavne nad tvoje sily). Keby ste ukazali, ze sa bojite(alebo by ste ospravedlnovali za nic, cim by ste strach tiez davali najavo) tak by si dotycny len zacal navravat ako ma nad vami navrch.
Mam dost provokacny ksicht a preto mam s takymito situaciami dost skusenosti a mozem povedat, ze nedat si skakat po hlave sa oplati. Naopak, treba supera psychologicky presvedcit, ze nie on, ale vy mate v konflikte navrch a potom sa 90% podgurazenych agresorov stiahne, pripadne vas pozve na panaka.
Ospravedlnovanim, pripadne inym "ustupkovym" pristupom vyriesite bez bitky len takych 80% a este k tomu budete vyzerat ako srabi.


97
Iw 28. 01. 2007 17:38

Reakce na Ríša #2Načítám náhled komentáře...: Možná by to klepání ani neslyšel :-D


98
Davwe 29. 01. 2007 22:28

No já mám odzkoušeno že agresora usadím ještě vetším řevem nebo fackou a zatím to funguje… nevím no… Ale opravdu je to zatím 100% záležitost :-)


99
Ocean 30. 01. 2007 02:35

Reakce na KingKong #24Načítám náhled komentáře...: Myslim ze kdyz by prisel poprvi, s tim ze by si dal panaka tak bych mu rekl klidne ze jo, ze tady s *jmeno* oslavujeme mesicni vyroci co spolu chodime. Pokud by ho to neodrovnalo, tak bych to asi neresil a odesel pryc. Prece jenom nebudu si nicit zrdavi kvuli dvoum blbcum.
Jinak co jsem tady cetl o tom bojovym umeni. Tak muj kamos ma uz asi druhej cernej pasek v karate, ale nikdy se nepere. A vzdycky mi rikal, ze lepsi je to vyresit v poklidu, odejit nebo se nejak stahnout. Prece jenom nikdy nevite co ma agresor v zaloze (kudlu, pistol).


100
greentea 03. 02. 2007 03:41

Qark napsal nevinný článek jak usměrnit cholerického souseda, a během někollika komentářů se to celé zvrhlo v diskuzi jak se zachovat když na vás útočí přesila opilých extrémistů a vy nemůžete utéct prtože je s vámi vaše tělesně postižená babička
:-).
Podle mého názoru je jakákoli odezva násilím proti jakémukoli nefyzickému útoku krajně neadekvátní. Včetně takových věcí jako plivnutí do tváře, odstrčení, nebo provokativní facka (pokud ji v tu chvíli nezaměníte s fyzickým útokem). Nemám pocit že bych dosahoval třetí komunikační úrovně, ale pokud se někdo nedokáže v takové chvíli ovládnout (což rozhodně není jednoduché) měl by s tím rozhodně něco dělat. Zvlášt pokud argumentuje tím že by si připadal jako srab.
Co se týče bojových umění, svého času jsem cvičil jedno velmi zajímavé. Nejdříve nás naučili jak se chovat co nejméně provokativně a vyhnout se boji, pak nám ukázali jak se zachovat v nejobvyklejších situacích když na vás někdo útočí. Následně nám řekli o několika způsobech jak co nejrychleji zneškodnit útočníka za každou cenu (obvykle za cenu jeho vlastního zdraví či života) pak následuje několikaletý tréning ke zrychlení reakcí reakcí, tak aby člověk úplně odboural zbytečné reakce typu pohyb – oko – mozek – ruka a přešel na okamžité reakce kdy ruka okamžitě reaguje na jakýkoli dotyk či tlak, a mozek teprve zpětně analyzoval co se vlastně děje. Následoval boj proti zbraním a proti více protivníkům najednou. Pak až úplně ke konci žákovského tréninku se jako jakási třešnička učilo jak zneškodnit protivníka a přitom mu neublížit. Za celou dobu se člověk nenaučil ani jeden kryt v konvenčním slova smyslu.
Jediný rozumný důvod proč použít takovou věc je situace kdy alternativa je pravděpodobná smrt vás či vašeho blízkého. Když po vás pak někdo chce peněženku rádi mu ji dáte a ještě poděkujete že jste jej nemuseli zabít. Tak to alespoň cítím já. To je pravděpodobně důvod proč se něco takového naučit.

Reakce na komentář: Ubu #101Načítám náhled komentáře...

101
Ubu 09. 02. 2007 22:54

Reakce na greentea #100Načítám náhled komentáře...: To, co říkáš, mi něco děsně připomíná… Kontrolní otázka: "Říká ti něco Siu Lim Tao, EWTO nebo AVSE?" Jestli jo, tak seš můj člověk.
Když se před agresorem budete choulit do klubíčka, dáte najevo strach, získá nad vámi moc, minimálně bude mít pocit, že vás kontroluje. To je jedna cesta – co když se ale stane, že agresor nepřestane s útokem? V tu chvíli končíte. Druhá možnost je postavit se mu jako rovný rovnému a uklidnit ho. Chce to ale trochu cviku, je to vlastně už vyjednávání. Třetí možnost je poslat ho k zemi – ovšem až pedpokladu, že vás dotyčný fyzicky napadl, jinak jste vlastně napadli vy jeho. Prekérka, co? :-D

Reakce na komentář: Davwe #102Načítám náhled komentáře...

102
Davwe 11. 02. 2007 14:45

Reakce na Ubu #101Načítám náhled komentáře...: No pokud tě napadne šanci už většinou nemáš.Zkušenost mluví : Kdo ránu první dá…vyhrává.Bohužel.

Reakce na komentář: Ubu #103Načítám náhled komentáře...

103
Ubu 11. 02. 2007 16:43

Reakce na Davwe #102Načítám náhled komentáře...: jj, souhlasím. Je to hlavně kvůli svědkům. Když k tobě ten člověk příjde a bude ti nadávat a ty ho pošleš k ledu, tak si napadl ty jeho. Když mu ale předtím řekneš, ať tě nechá na pokoji a budeš udržovat určitou vzdálenost (vhodnou k reakci na jeho útok – úder, strčení, pokus o vytažení zbraně apod.), máš dobrou šanci, že se jeho úderu vyhneš a nebudeš označen za útočníka.Ale to už je trochu mimo téma ;-)


104
Hobo 14. 02. 2007 17:52

Reakce na chix #34Načítám náhled komentáře...: Co se stane, když těsně uhneš a za tebou není zeď?

Reakce na komentář: Ubu #106Načítám náhled komentáře...

105
n4u 15. 02. 2007 15:45

Bojove umeni vam v obrane pomuze az po jistem (dlouhem) case jeho studia, neni tim myslen box,kickbox.. v techto sportech se clovek omlati pomerne rychle, zatimco predevsim ve starych a tradicnich stylech BU (kungfu,karate,jiujitsu etc.)
nejde jen o mlaceni, ale o fylozofii, pochopeni ruznych situaci, o fyzicku, pohybu ve stari (pokud nam vule dovoli, tak dlouho cvicit) bohuzel pochopeni techto stylu trva velmi dlouho dobu,treba behem 2.let dokazete reagovat a predpovidat situace a uspesne se temto situacim vyhnout vetsinou vsak ne se uspesne branit !

(Zatimco v kickboxu za 2 roky budete mit siroke oboci, omlacenou tvar, ale budete zvladat pomerne dobre a rychle tvrdy utok a vase sebevedomi bude jak po redbullu)

Pokud nekdo tvrdite ze BU je k nicemu je to spatny nazor, chodte na toto umeni s myslenkou, ze cviceni bude pro vas pohybovym, fyzickym, uvolnujicim prinosem a v neposledni rade mozna i schopnosti se za urcity cas branit.
(po case zjistite, ze je tomu presne tak jak popisoval ASH v prispevku 79.

Reakce na Ash #79Načítám náhled komentáře...:


Boji z nozem se vyhnete – utek (pohyb rukou je nepravidelny, i kdyz jste mozna sebevetsi borci, 1× mozna 2× se vam treba podari uhnout, ale na potreti vam muze nuz skoncit v brise, i kdyz vam treba spoluobcan nechtel ublizit, byli jste tak blbi a zacali se pretahovat, jeste hure pokud pri zneskodnovani zapichnete tento nuz do osoby, ktera vas napadla – v CR tj na kriminal).

Pokud se objevi jeste nejake komentare typu ty si nebyl v tehle situaci atp. verte, ze byl a mnohokrat, drive jsem tyto spory i casto vyhledaval, abych vedel jak na tom jsem nebo protoze jsem si chtel neco vyzkouset.
Dnes toho lituji, ze jsem mel drive takove mysleni, ale cas uz nemuzu vratit, tak se snazim divat pred sebe a neudelat stejnou chybu 2×
(protoze verte, ze pokud nekomu ublizite TVRDE ponesete nasledky !!).

K tematu clanku:
Jakykoliv spor je vzdy nutne resit s klidnou hlavou bez agrese a vetsinou VZDY lze najit rozumne reseni.


106
Ubu 17. 02. 2007 14:49

Reakce na Hobo #104Načítám náhled komentáře...: No , na ulici musíš co nejrychlejc sundat nějakej dekl vod kanálu, aby měl kam spadnout. Jakmile tam spadne, máš vyhráno :-)


107
Martin Michalík 21. 02. 2007 22:46

Můj oblíbený trik – je super agresorovi za jeho radu poděkovat


108
Jarko 05. 04. 2007 09:56

Tak moja vlastna skusenost hovori, ze sa do mna v meste pustili 4 podnapiti "frajeri". a jeden si zacal priamo so mnou koledovat o problem. ked ma siel udriet pastou, reflexivne som cuvol a otocil sa v smere pohybu jeho ruky. ked som sa otocil o tych 360° tak som videl ze dotycny lezi na zemi, a to som sa ho ani nedotkol :-)

to sa situacia zacala vyhrocovat, tak na mna v amoku vybehol jeho dalsi kamarat o hlavu odo mna vyssi, ze co som si to dovolil, co som mu urobil a podobne reci chlapika, ktory si mysli ze je kral :-) Ja som len cuval a vravel mu nech mi da pokoj, nejak sa to samo upokojilo ked som stale cuval a dali mi pokoj.
sranda bola ked o par sekund na to slo tou istou ulicou asi 6 chlapikov (klasicky testosteronovy svalnaci ako z posilky), velkych a sirokych s rukami ako moj trup :-D a vyholenymi hlavami v obtiahnutych trickach, prechadzali priamo okolo tych 4 exotov a to bol pohlad na nezaplatenie :-) ti styria si ani necekli, len poslusne uhli z cesty s usami skolpenymi dole. 6 prechadzajucich svalnacov by ich zmietlo zo zeme len tak fukom :-D


109
wheezer 09. 06. 2007 23:15

hmm, článek nad míru zajímavý! ale zajímalo by mě, jestli se to dá použít na zklidnění spolužačky, která zuří už delší dobu:
byli jsme na lyžáku, já se s ní na večírích bavil, občas hodil úsměv(líbí se mi…), ale po návratu (včera večer) mě zasypala zprávami přez ICQ,že nemá slov, jak muže být někdo tak vlezlý, že je jí ze mě na…atd… asi jsem to přehnal, ale takovou reakci jsem nečekal (a po dřívějších zkušenostech už vubec ne).

no, co vy na to?

Reakce na komentář: Ash #110Načítám náhled komentáře...

110
Ash 10. 06. 2007 08:05

Reakce na wheezer #109Načítám náhled komentáře...: Buď rád, aspoň na Tebe myslí ;-) S holkou která by mi vážněmyšleno napsala, že jsem vlezlý a je jí ze mně na… bych se už nebavil ani za peníze, no ale dělej jak myslíš. Ještě je možnost si z tý kočky srandu či ji dráždit metrovou tyčí. Celkově by to odviselo od toho, jestli Ti po návratu psala přes icq první ona, nebo Ty jí.

Vztahy jsou od toho aby byly složitý, jednoduchý by každého unudily k smrti.


111
ligy 09. 07. 2007 16:59

Když jsem si četl ty příspěvky typu

"zatmí se ti před očima a nic s tim neuděláš" uvědomil jsem si, proč qark to upozornění nahoru napsal

je to právě o tomhle…qark tohle sice situoval pro třetí skupinu, ale myslim si, že je to až pro 4 nebo skoro 5…protože tomu se právě před očima nezatmí, dokáže se z toho vykecat :-) už chápete, proč je tam to omezení (tím nechci říct, že jsem 4, 5 nebo 3 nebo 1, ale docela mi to tak přišlo) :-)


112
Petra 27. 11. 2007 13:01

Tento článek se mi zdá velmi praktický do života..Chtěla jsem se jen zeptat,když na mě někdo jen tak vybalí že jsem p*č* a pustí se do mě s kamarádkama,tak si vážně nevím rady..Nemohl b si sem napsat i nějaký článek o tom jak toho dotyčného setřít a zavřít mu ,,ústa''??


113
Poiuz 08. 01. 2008 00:04

Dovoluji si nesouhlasit… Z mých zkušeností (rozzuřený otec) vyplývá, že i když zmizí prvotní podnět naštvanosti, naštvanost sama přetrvává.. A spousta lidí se nenechá ani logickým ani jakýmkoli jiným rozumným řešením uchlácholit.. Občas si náš opponent jde prostě vyventilovat svůj hněv na nejbližší oběť a v tu chvíli nepomůže ani vypnutí hudby ani omluva… (I když po splnění toho oficiálního cíle své výpravy za seberealizací řevem se soused stáhne, určitě si neodpustí ještě mezi dveřmy nějakou tu peprnou poznámku…) Nehledě na to, že když člověk jasně tomu druhému ukáže, že se nemá proč zlobit a že rozčilovat se je zbytečné, tak se ten druhý ne vždy ocitne v šoku, ale často ho rozlítí ještě víc fakt, že jen se sklopenýma ušima neposlouchá nadávky…
Nechci zbytečně podrývat, jinak ty články tady jsou moc pěkné..
Díky za nějakou sympatickou reakci… :-)

Přidej komentář

Web je nyní kompletně uzavřen. Od této chvíle není možné přidávat žádné komentáře!

Další informace naleznete zde.